Partyflock

DJ Promo - The Revolutionist

DJ Promo - The Revolutionist

door , gepubliceerd op
Voor we beginnen met het eigenlijke interview, hoe ben je eigenlijk aan de naam Promo gekomen, zette je je eerste stappen in de dancewereld soms door te flyeren?
Toen ik begon met draaien (begin 1992) had je erg veel white labels die geperst werden, ter promotie van de nog uit te komen platen. Toen werd er eigenlijk altijd ‘DJ Promo - Not for sale’ op gedrukt, om aan te tonen dat het een promotie item betrof en niet de officiële release. Rond die tijd had ik een dj-naam nodig en vooral één die nog niet bestond. Als grap heb ik toen die naam gekozen, omdat ik zeker wist dat niemand die zou nemen. Het klonk ook meteen bekend in de oren bij veel mensen, iedereen had tenslotte al onbewust een ‘DJ Promo’ in zijn platenkoffer staan.

En heeft de naam Rude Awakening nog een achtergrond?
Rude Awakening heeft in principe niets te maken met Awakenings, wat veel mensen denken. Bij Awakenings is wel mijn Rude Awakening gevoel ontstaan, maar de naam kwam pas begin 2000 bij me op, omdat ik de technoscène eens wilde wakker schudden. De naam dekt de lading wel denk ik!

Je nieuwe album (The Revolutionist) komt er aan en vrijdag 12 mei aanstaande is hiervan de releaseparty. Wat kunnen we verwachten die avond, staan er nog speciale dingen gepland?
In mijn mening draait een Promo-avond om Promo en niet om de overige namen op de line-up. In een aantal reacties op Partyflock las ik dat mensen de line-up nogal mager vinden. Die is bewust beknopt gehouden omdat ik het niet vind kunnen dat ik alleen een uurtje een set draai en that's it. Daarom zal ik een twee uur set draaien met daarin alle Promo-klassiekers en een uur live verzorgen met daarin de nieuwe tracks van het nieuwe album. De laatste keer dat ik mijn 909 drummachine live gebruikte was volgens mij op Thunderdome '99 '99. Ook kun je speciale gasten verwachten en zal ik af en toe een plaatje meedraaien met de gast dj’s.

The Revolutionist is je vierde artiestenalbum. Hoe verhoudt dit album zich tot de eerdere drie? Is er een duidelijke ontwikkeling te bespeuren in je stijl, of zijn er juist veel overeenkomsten?
The Revolutionist is mijn derde album in mijn mening. ‘The worst of’ was meer een verzamel box met al eerder uitgebracht materiaal. ‘Last men standing’ was mijn eerste album en dan ben je nog niet zo bezig met concepten of de indeling ervan. Dat album was de basis van de Promo-sound. Op ‘Never compromise’ wilde ik weer terug naar de essentie van de hardcoresound die behoorlijk verslapte rond die tijd. Dus rauwe, stevige hardcore met niet te veel breaks. Toch was ik niet helemaal tevreden omdat een groot deel van het album berustte op oudere tracks en samenwerkingen. Een album moet voornamelijk om de artiest gaan en niet de kunsten van eventuele andere producers. Met ‘The Revolutionist’ heb ik geprobeerd om op een verfijnde manier mijn sound te updaten en hier en daar wat experimenten los te laten. Het werd tijd voor Promo om weer eens een stapje voorwaarts te doen vond ik. Natuurlijk staan er meer ‘simpele’ partytracks op, maar de stap voorwaarts heb ik geprobeerd te maken door een andere opbouw en geluiden te vernieuwen en niet door zo veel mogelijk edits te doen. Daar word ik zo moe van de laatste tijd, allemaal roepen dat je vernieuwend bezig bent en ondertussen alleen maar andere edits in je tracks maken en niet afstappen van het standaard arrangement die hardcore tracks al jaren domineert. Veel producers denken dat door een ander ritme of veel gefilterde bassdrums je ver-nieuwend bezig bent. Ik krijg hoofdpijn van al dat geroffel en gefreak. De basis van hardcore is de stampende vierkwarts maat. Daar kun je niet omheen. Maar door nieuwe geluiden te maken en die op een andere manier toe te passen, kun je in mijn mening veel meer vernieuwend zijn dan dat je de nieuwe ‘bassdrum-truc’ uitvindt.

[photo id=217910 size=medium left]Op welk album ben je het meest trots? Of is dit zoals vaak, het laatste album?
‘Last men standing’ blijft natuurlijk heilig omdat daar wel echt de basis ligt, maar ‘The Revolutionist’ is zeker favoriet. Niet omdat het de laatste is, maar omdat ik nu veel verder ben als producer en daarom met meer kennis dit album in elkaar heb kunnen zetten. Dit keer heb ik bewust gekozen voor de diversiteit, zonder de Promo-sound uit het oog te verliezen. Daarnaast wist ik van te voren dat ik aan het album ging beginnen, terwijl de afgelopen twee albums meer een verzameling van tracks binnen een bepaalde tijd vormden.

Voor sommige mensen was je vorige album een beetje een teleurstelling. Niet vanwege de kwaliteit van de tracks, maar vanwege het feit dat bijna alle tracks al eens waren uitgebracht (hoewel niet op een artiestenalbum, wel op vinyl en compilatie-cd's), kunnen we deze keer wel een hoop nieuwe nummers verwachten?
Ik deel die mening eigenlijk wel achteraf. Daarom staan er nu bijna alleen maar nieuwe tracks op het album. Van de 26 tracks zijn er 22 gloednieuw. Op beide cd's staan dus 11 nieuwe tracks. Eén cd heb ik ‘dancefloor’ genoemd en de andere ‘the studio’. Op ‘the dancefloor’ vindt je de meer partygerichte tracks en op ‘the studio’ de meer donkere en experimentele tracks.

'The Revolutionist' is een nogal pretentieuze titel, hoe ben je hierbij gekomen en zie je jezelf als een revolutionist? Er zijn mensen die deze titel nogal hooghartig over vinden komen. Is het niet verstandiger andere mensen je deze titel te laten opplakken dan dit zelf te doen, of heb je maling aan wat mensen hier over denken?
Ik ben me zeer bewust dat het nogal arrogant over kan komen als je je album zo noemt. De titel is enerzijds juist gekozen naar aanleiding van de titel die andere mensen me jarenlang hebben opgeplakt. De afgelopen jaren kwamen er elk weekend mensen naar me toe die onder andere mij loven voor de verandering die heeft plaatsgevonden in de hardcoresound eind jaren negentig. Zelf heb ik dat nooit echt zo gezien, maar ik ben blij dat het voor die mensen blijkbaar zo een impact heeft gehad. Anderzijds heb ik wel lol gekregen in het feit dat mensen mij arrogant noemen. Ik weet zelf dat ik dat absoluut niet ben, dus dan kun je dat met een korrel zout nemen. Laat iedereen eerst het album maar luisteren en daarna komen klagen, haha.

Ervaar je het dj/producer zijn als je werk of toch nog als hobby waar je inmiddels goed rond van kunt komen?
Ik neem mijn werk als dj/producer bloedserieus en besef me heel goed dat dat hetgeen is wat mijn inkomen genereert. Gevoelsmatig voel ik het alleen totaal niet zo. De afgelopen tien jaar zijn voorbij gevlogen en dat houdt vaak in dat je erg veel plezier in je werk hebt. Elk weekend heb ik zin om te gaan draaien en ass te kicken, of dat nu in een buurthuis is of in de Johan Cruijff ArenA. Vooral het produceren zie ik nog steeds als een hobby. Anders kun je ook niet met zo veel plezier en toewijding je ding blijven doen.

[photo id=239707 size=medium right]Je draait en produceert onder zowel de naam Promo als Rude Awakening, elk met een eigen stijl. Bij welke stijl ligt je hart het meest en wat geeft je meer voldoening, of is dit moeilijk te vergelijken?
Laat ik het zo uitleggen: veel dj's hebben na vele jaren in de hardcorescene een overstap gemaakt naar een andere stijl. Voor mij is dat gewoon ondenkbaar omdat mijn hart altijd bij de hardcore zal blijven liggen. Toch ben ik iemand die zeer gedreven is en telkens nieuwe uitdagingen nodig heeft. Daarom ben ik eigenlijk het Rude Awakening project gestart. Ik wilde wat afwisseling, maar kon de hardcore niet de rug toe-keren. Met Rude Awakening kon ik me eindelijk weer eens proberen te bewijzen zonder dat iedereen meteen zijn mening klaar had. Ik draai denk ik liever als Promo, omdat ik daar meer ervaring in heb en me meer zeker voel met wat ik doe. Rude Awakening is vaak meer spannend omdat het allemaal een beetje nieuw is. Het is toch een andere, nieuwe scène waar je in terecht komt.

Binnen de scène geniet je veel respect en aanzien, maar voor wie heb jijzelf nou veel respect en waarom?
Ik heb veel respect voor mensen die echt 200% voor iets gaan en daar ook trouw aan blijven. Mensen die doen wat ze zeggen en niet alleen maar met plannen rondlopen. Lenny Dee bijvoorbeeld, omdat hij zo heerlijk zichzelf is gebleven en niet eens beseft wat hij voor de hardcorescene (heeft) betekend. Manu Le Malin, omdat hij echt iemand van de straat is, die door zijn eigen ding te doen wereldberoemd is geworden. Daarnaast is hij één van de beste dj's ter wereld, en dan heb ik het niet over alleen de hardcore-dj's. Daarnaast artiesten als Buzz Fuzz, Ruffneck, Pavo en The Prophet die mij enorm hebben geïnspireerd toen ik net de hardcorescene binnen kwam rollen. Dat zal ik nooit vergeten.

Zijn er artiesten met wie je nog graag samen zou willen werken?
Ik ben niet zo een enorme fan van samenwerkingsprojecten, tenzij beide artiesten er het beste van maken. Echt interessant zouden producers buiten onze scene zijn, om coole crossovers mee te maken. Waarschijnlijk kom je dan terecht bij mensen waar ik muziekaal erg door beïnvloedt ben, zoals; Bjork, James Lavelle (UNKLE), Prince, KRS-One, Roisin Murphy, Chuck D, Aphex Twin, Massive Attack etc.

Je bent succesvol als dj en producer, je hebt gedraaid op de grootste feesten en organiseert ze zelf ook. Tevens ben je eigenaar van een succesvol platenlabel. Wat valt er verder nog te wensen? Heb je nog doelstellingen en waar haal je de motivatie en genoegdoening vandaan om nog verder te gaan?
De genoegdoening haal ik uit alle reacties die ik elk weekend weer krijg. De emails die ik ontvang van fans en de waardering die je krijgt voor je muziek en optredens. Tevens is dat ook een deel van mijn motivatie. Ik doe dit absoluut voor de fans. Zonder hun feedback was ik niet zo ver gekomen. Bij het succes sta je zelden stil. Dat is natuurlijk wel nodig om door te gaan, maar niet echt belangrijk. Doelstellingen heb ik genoeg en de grootste kick daarvan is om die na te streven en het effect daarvan af te wachten. Zonder doel ga je namelijk nergens heen en dat is zonde van je tijd

Hoe ziet je de toekomst over zo'n vijf tot tien jaar, nog steeds aan het optreden door heel het land, of meer achter de schermen bezig?
Erg moeilijk te zeggen. Er kan natuurlijk altijd een tijd komen dat je het gewoon niet meer trekt om dit elk weekend te doen en dan moet je het wel rustiger aan doen. Mijn plan was vijf jaar geleden om iets op te bouwen om op terug te vallen als het succes van Promo voorbij was. Dat is The Third Movement geworden. Als je me toen had gezegd dat ik zes jaar later nog steeds op de grootste feesten zou staan, dan had ik je voor gek verklaard. Toen was het plan inderdaad om dan meer actief achter de schermen te worden. Maar door een enorme positieve verandering binnen The Third Movement een aantal jaar geleden, werd het eindelijk mogelijk om vol voor de muziek te gaan en er de tijd voor te nemen. Dat veranderde alles voor mij en toen heb ik echt mijn zin weer terug gekregen om er keihard voor te blijven gaan. TTM draait nu lekker en ik ben vastbesloten om zo lang mogelijk als dj mee te draaien.

­[img width=656 height=98]http://img73.imageshack.us/img73/6091/0027aa.jpg[/img]

De Club r_AW feesten kennen als thuisbasis P60 in Amstelveen, waarom deze locatie?
Puur toeval. Ik liep al wat jaren rond met ideeën voor een eigen clubavond, mits ik daar de goede locatie voor zou vinden. Toen ik eens geboekt werd in de P60 voor een hardcorefeest was ik meteen gecharmeerd van de locatie. Mooie sobere vormgeving en een harde, zuivere geluidsset. Ik ben toen eens gaan praten en zo is Club r_AW ontstaan.

De feesten zijn een groot succes en het is vrijwel altijd volle bak. Zou je Club r_AW niet eens op een grotere locatie willen geven, bijvoorbeeld de Heineken Music Hall?
Eigenlijk niet. Veel mensen vragen het me vaak wanneer we wat groters op gaan zetten, maar ik denk het concept dan zijn charme verliest. Het heeft drie jaar geduurd voordat we 600 mensen hadden gevonden die begrepen wat we aan het doen waren en zij zijn mede (als niet hoofd) verantwoordelijk voor het succes. Ik ben bang dat als we het in de Heineken Music Hall zouden doen, dat we dan een ander publiek trekken en dan zou Club r_AW Club r_AW niet meer zijn. Plannen zijn er wel voor een groter concept, maar dat zal dan een andere naam gaan dragen.

Het Indus3al concept is nog vrij nieuw, is dit te beschouwen als de Rotterdamse uitvoering van Club r_AW en ben je tevreden over de uitvoering ervan tot nu toe?
Indus3al heeft eigenlijk niets met Club r_AW te maken. Club r_AW in Rotterdam is niet mogelijk in mijn mening. Op de één of andere manier passen die twee niet echt bij elkaar. Toch wilden we wat verder het land intrekken om eens wat anders te proberen. Nighttown zocht een serieuze partner voor hun hardere avonden en die hebben ons toen benaderd. Indus3al is opgezet om een snoeiharde, uptempo avond te bieden, zonder in de lage kwaliteit terrorsound te belanden. Er wordt hoofdzakelijk kwalitatieve breakcore en industrial gedraaid op die avonden. Na twee edities heb ik toch niet hetzelfde gevoel gekregen als bij een Club r_AW avond, maar we moeten het natuurlijk even de tijd gunnen.

[photo id=228534 size=medium right]Wiens set op één van jouw feesten is je het meest bijgebleven en op welke naam ben je het meest trots dat deze persoon op een feest van jou gedraaid heeft?
We zijn natuurlijk al bijna aan de tiende editie van Club r_AW toe, dus dan heb je al aardig wat sets gehoord, maar een aantal favorieten: Peaky Pounder zijn set vorig jaar op The Third Movement Label Night in de Melkweg, Manu Le Malin afgelopen editie Indus3al, [dj=1253]{Artiest met ID 1253 bestaat niet!} op Club r_AW. Maar ook Daisy op onze area met Mystery Land, Lenny Dee op Club r_AW juni vorig jaar of bijvoorbeeld Simon Underground's set van afgelopen r_­AW staat zeker in de top tien, die was echt subliem!

Wat vind je er van dat The Third Movement geen eigen area meer heeft op Mystery Land en waar is dit aan te wijten?
Het eerste jaar dat we een eigen area kregen (2002) was omdat ze geen hardcore meer wilde programmeren. Dus geen Thunderdome tent meer op Mystery Land. Mede door de downfall van de hardcore in 2000, wilde ze niet het ‘foute’ publiek aantrekken. We hebben ze er toen van overtuigd dat wij een harde area konden bieden die wat dieper ging dan de ‘gabbersound’ van destijds. Het bleek een groot succes, waar we met pieken bijna 3000 mensen op onze area hadden staan. In 2003 mochten we terug komen en kregen we een wat grotere area, omdat het toch wel wat krap was het voorgaande jaar. Dat jaar stonden veel mensen bij onze area. Met het grote aantal mensen, kwamen helaas ook de problemen. We hadden géén securitymensen staan bij onze area, ondanks een veelvuldig verzoek van onze zijde. Tegen de avond werden de twee auto's die we als decoratie links en rechts van het podium hadden staan in de brand gestoken. Ik persoonlijk als een gek erachteraan en we wisten de brand te blussen, maar niemand van de organisatie die ons hielp. Los van dat kleine voorval liep de avond voortreffelijk. Bij de evaluatie achteraf kwamen er opeens video-opnames naar boven waarop volgens ID&T mensen met honkbalknuppels rondrenden over onze area. Na veel gezeur heb ik die beelden mogen bekijken, omdat wij niemand gezien hadden. Bleek ik dat zelf te zijn op die beelden (!!!). Door het gebrek aan security ben ik zelf met het eerste de beste voorwerp wat ik kon vinden (een lange tak) die twee gasten te lijf gegaan die de brand hadden veroorzaakt. Dat waren dus ‘mensen met honkbalknuppels’ volgens ID&T. Persoonlijk denk ik dat het een combinatie was van hip doen (urban en house was veel hipper op zo een festival) en klachten vanuit de hardstyle-area over het grote aantal bezoekers bij de Third Movement area.

Je hebt een aantal zeer getalenteerde dj's en producers onder contract staan, van wie verwacht je nog veel in de toekomst (mag natuurlijk ook een naam van buiten de TTM-stal zijn)?
Binnen de TTM-stal hoor ik natuurlijk talent in al onze artiesten, anders zouden we ook niet met ze in zee gaan. Verwachtingen heb ik wel en diegene die zich het meeste inzet zal waarschijnlijk ook de meest succesvolle worden. Als we naar de jonge jongens kijken binnen onze stal verwacht ik veel van D-Passion en Void Settler. D-Passion is één van de beste en meest nuchtere dj's in ons genre en Void Settler omdat ie geniale muziek maakt, die alleen zijn plek nog moet vinden.

Zoals velen weten is Korsakoff een project met Catscan als muzikaal brein. Catscan is na een aantal Korsakoff-releases vertrokken bij jouw label en heeft zijn eigen label opgestart. Hoe kijk je hier tegenaan, betreur je het achteraf wellicht dat dit succesvolle concept, inclusief blondine en muziekclips, niet binnen de The Third Movement is gebleven?
Wat een hoop mensen inderdaad niet wisten is dat Catscan daar achter zit. Des-tijds wilde hij ook graag meer melodieuze tracks maken zoals ik deed op Promo-files en onder de naam Unknown. Het begon als een grapje en groeide uit tot een kleine hype. Het plan achter Korsakoff was afkomstig van DJ X-ess en hij wilde in plaats van Catscan een lekkere chick met grote tieten achter de draaitafels zetten. Als het even kon topless. Kunnen draaien hoefde ze niet, als ze maar topless ging. In het begin vond ik dat wel een leuke grap, maar toen hij daadwerkelijk een persoon probeerde te vinden die dat wilde doen, heb ik daar een stokje voor gestoken. The Third Movement gaat immers over echte artiesten en frisse muziek, niet over chicks en ‘commerciele’ muziek. Toen X-ess vertrok bij TTM en zijn eigen label opstartte, kon hij eindelijk zijn plan verwezenlijken. Toen kon hij zijn plan uitvoeren en op zoek naar een lekkere blondine. Mensen die ons goed kennen weten dat The Third Movement nooit zo commercieel en onecht bezig kan zijn. Achteraf ben ik zelfs blij dat Korsakoff vertrok, aangezien dat het enige onechte was binnen The Third Movement. Laat me wel duidelijk maken dat ik niets tegen Lindsey heb, de persoon achter Korsakoff, maar tegen het idee erachter. Ze hebben er nu wel eindelijk een top dj bij in ieder geval, haha..

[photo id=228518 size=medium left]Tot slot nog een paar keuzemogelijkheden en zou je jouw keuze kort kunnen toelichten?

Hardcore of Hard-techno
Hardcore, hoewel hardcore eigenlijk voortgekomen is uit harde techno.

Liveset of dj-set
DJ-set, want dan kun je meer afwisselen met de muziek van andere producers.

Club r_AW of Indus3al
Club r_AW. Mijn lievelingspubliek, met de sfeer waar velen al jaren naar zoeken.

ID&T of Q-dance
Q-dance. ID&T doet weinig meer in mijn hoek en Q-Dance heeft gewoon de beste producties.

Dana of Daisy
Dana, mede door de jarenlange vriendschap en support van Dana.

Angerfist of Paul Elstak
Paul Elstak. Ondanks dat het mijn muziek niet is, vind ik Paul's muziek be-ter. Angerfist heeft wat leuke tracks, maar ergens herinnert het me telkens weer aan die oude hardcore sound van eind jaren negentig. Dan hoor ik liever Paul.

Sebastian hartelijk bedankt voor de tijd en moeite die je genomen hebt voor dit interview. We wensen je heel veel succes met je nieuwe album en je toekomstige andere activiteiten!

Graag gedaan en dank je wel!

302 opmerkingen

nice interview:D
Leuk interview .. :D
Sommige geluiden op cd2 komen bekend voor.­

mss omdat ik ze gebruikt heb in mijn demo - cd.­

moet ik hem nu bedanken of haten?
strictly hardcore watnou kortzichtig?
solid sessions : fatal morgana wat oud maar niet slecht
Anderzijds heb ik wel lol gekregen in het feit dat mensen mij arrogant noemen.­ Ik weet zelf dat ik dat absoluut niet ben

Lekker arrogant weer Sebas!! :p
die cd is gewoon mega vet anders dan ik gewent ben maar wel super vet go sebas jonguh :respect:

oh ja en bedankt ik sta op je dvd raving nightmare the battle @ mecc maastricht nov.2005 waar ik mijn meisie heb leren kennen.........super
laatste aanpassing
buhuuuuuu i dont understand....­-(

but LOVE that new cd....­ aah..­

all my respect to Promo..­
laatste aanpassing
van die white labels heb ik er ook een paar liggen :)

van the man zelf gekregen op thunderdome 99

en zoals gewoonlijk was dat een super schijf

the not 4 sale E.P. :respect:
:respect: heb ik voor deze man!
RESPECT:D:D hij kijkt wel altijd serieus trauwens:D:D het blijft 1 van de beste hardcore dj's ter wereld:D
Uitspraak van De Koningin op dinsdag 16 mei 2006 om 17:13:
Niet dat ik zon fan ben van Korsakoff, maar toch zonde dat Promo haar afschildert als een neppe blonde trien met dikke tieten die niet kan draaien, beetje respectloos.­

draaien kon ze ook niet kijk maar naar het feest van masters in heerenveen samen met outblast
Promo Rulez man :respect:
Heb hem meerdere keren mogen horen tijdens 'Live Acts' :bounce:

:cheers:
ik vind hem nog altijd steeds de leukste en de aardigste dj die echt vet gied kan draaien heb al zijn albums (K)
beste dj die er is!!!!

vooral oude platen zijn masterlijk!!
Promo @Reverze was PRACHTIG voor men ooren ! :bounce: (y)
Promoooo je bent een held! :respect: Heerlijke muziek, vernieuwend en origineel, ik geniet er echt van! Keep it up!
Promo is afgezakt.
Wat is dat toch voor gemekker over eentonigheid door sommige mensen?
Iedere dj/producer heeft zn goeie en slechte nummers,maar ik vind boosheidsvuist zowiezo beter als dat slappe PROMOtiemateriaal(Y)
Kijk maart naar A new level of freak,al 10 x beter als alle tracks die promo in zn hele leven heeft gemaakt...
Mensen die hem de beste dj vinden zijn niet echt thuis in de hardcorescene.
Veeeeel beteren: The outside agency,Forsaken is dead,Hellsystem en zo kan ik nog wel ff doorgaan...En dan nog wat:DJ X-ess en hij wilde in plaats van Catscan een lekkere chick met grote tieten achter de draaitafels zetten. Als het even kon topless...en: The Third Movement gaat immers over echte artiesten en frisse muziek, niet over chicks en ‘commerciele’ muziek...sukkeltje,ttm is zo commercieel als wat...Neem een voorbeeld aan sixfeetunderground records ofzo,DAT is pas underground...Daarbij kom je wel erg sexueel gefrustreerd over op deze manier...
laatste aanpassing
Uitspraak van Rengdengdengdengbrenger op zondag 5 september 2010 om 11:21:
Kijk maart naar A new level of freak,al 10 x beter als alle tracks die promo in zn hele leven heeft gemaakt...­

hahahahahahhaahhahaha.

freak.


Indus3al is opgezet om een snoeiharde, uptempo avond te bieden, zonder in de lage kwaliteit terrorsound te belanden.
Geniale uitspraak!!