Partyflock

Jack of Sound: A unique style with tracks and mashups

Jack of Sound: A unique style with tracks and mashups

door , gepubliceerd op
Chris Oberman, 28 jaar en beter bekend als Jack of Sound, de dj die menig mash-up maakt. Sinds jonge leeftijd al gebonden aan muziek en sinds 2010 verbonden aan Fusion Records.

De naam Jack of Sound, kun je daar iets meer over vertellen?
Mijn artiestenaam is een afleiding van mijn achternaam, Oberman. Ik was druk zoekende naar een passende DJ naam en mijn oom gaf toen aan dat mijn achternaam in Duitsland gebruikt werd voor 'boer' in een oud kaartspel. 'Boer' is in het Engels 'Jack' zoals bijvoorbeeld 'Jack of Hearts'. Aangezien ik veel met muziek bezig was, heb ik er 'Jack of Sound' van gemaakt.

Je bent dus al lang met muziek bezig?
Ja, dat klopt. De enige echte hobby die ik altijd heb gehad, is het maken van muziek. Toen ik twaalf was, zat ik al achter de computer muziek te maken en uit te zoeken waar al die plug-ins, zoals compressors en equalizers, voor waren. Ik was destijds druk in de weer met Acid Pro, mijn eerste programma om muziek te maken. Daar gebruikte ik veel samples en vanuit daar heb ik ook de nodige mashups gemaakt. Daar was Acid Pro goed genoeg voor. Later ben ik doorgegroeid naar betere software. Eerst gebruikte ik Cubase, toen Logic en nu Studio One. Dat merk je ook aan de tracks die ik onder Fusion Records uitbreng.

Hoe ben je bij Fusion Records terecht gekomen?
Ik ga geregeld naar feesten, zoals sommige mij al vaker tegen komen daar. Ergens in 2010 ging ik naar Noisecontrollers in Outland. Ook de labelmanager van Fusion Records was daar en ik sprak hem aan. Ik was al lang bezig met produceren en ik was voor mezelf op een punt gekomen waarbij ik echt tevreden over mijn eigen tracks was. Ik vroeg of ik een keer langs mocht komen met mijn tracks en zo geschiedde. 'A Ghost Story' en 'You're Next' werden samen mijn eerste release. Een contract werd mij aangeboden en een droom kwam uit voor mij. Het besef van wat mij overkomen was, kwam toch een paar dagen later.

Heb je ook een 'buddy' binnen Fusion Records?
Niet één maar wel meerdere. Ik kan met iedereen goed opschieten. Ik heb regelmatig contact met mijn collega's binnen het label en met de manager dagelijks. En we hebben het ook vooral gezellig.

Via Twitter en Facebook konden we volgen dat je een nieuwe studio aan het maken was. Heb je ook grotere plannen hierdoor?
Die studio is inmiddels helemaal af. Het was vooral dat ik mijn tracks naar een hoger niveau wil tillen qua afmix. Dat is erg belangrijk. In mijn vorige ruimte was de akoestiek niet optimaal en was ik er erg veel tijd aan kwijt om alles tot in de puntjes perfect te krijgen. Nu is het gehele proces een stuk vlotter omdat ik merk dat het geheel klopt. Het is ook gewoon heel fijn om een aparte werkruimte hebben waar je je helemaal op de muziek kan richten.

Samenwerkingen, ofwel collabs, doe je ook. Met wie zou je nog graag samenwerken?
Ik zou graag met Zany een plaat willen maken. Met zijn platen is jaren geleden mijn liefde voor hardstyle begonnen dus dat zou heel vet zijn. Maar er zijn zeker ook genoeg andere artiesten waarmee ik wil samenwerken. Vaak ontstaat een samenwerking vanuit een bepaalde klik die je met diegene hebt. Zo heb ik laatst samen met Frequencerz de track 'Hollow' gemaakt waar ik super tevreden over ben. Ik kan het erg goed met hen vinden en vlak voor X-Qlusive Holland zijn we de studio ingedoken. Een aantal elementen zijn toen bij mij gemaakt en een aantal bij hen. We vullen mekaar altijd erg mooi aan. Daarnaast heb ik ook een tijd terug tracks gemaakt met Titan en B-Front en een paar dagen geleden samen met de Alpha². Het zijn super toffe gasten die ik regelmatig spreek op boekingen. Op de afgelopen Qlimax draaiden ze mijn 'You're Next 2013 Edit'. Ik stond op dat moment links voor in de zaal en om mijn track daar in het Gelredome te horen was erg vet. Uiteindelijk kwam het idee om eens samen de studio in te duiken. De samenwerking ging heel vlot; we hadden alle drie ongeveer dezelfde ideeën dus dat werkte erg goed. En dat heeft geresulteerd in een nieuwe track die ik zeker ga draaien op mijn komende boekingen.

De tracks die je maakt kenmerken altijd een soort van gevoel. Tale telling en atmosfeer, waarom?
Ik vind het tof om een verhaal te verwerken in mijn tracks omdat het dan wat meer tot de verbeelding spreekt. Tijdens het produceren zie ik zelf een scenario/verhaal voor me en dat wil ik verwerken in mijn muziek. Toen ik klein was, had ik weleens het idee om cabaretier te worden. Ik ging dan soms proberen een show te schrijven waar ook een rode draad in zat. Dat is denk ik altijd een beetje blijven hangen.

Je maakt wel tracks op verschillende gebieden. Raw en euforisch. Persoonlijke smaak of...?
Ik zal altijd blijven maken wat ik vet vind. Het gaat mij echt niet om het feit dat ik in een hokje produceer, als het maar past in de sfeer van het nummer. 'Kaylee's Nightmare' is vrij hard maar dat past ook bij het thema. Machine is wat meer euforisch en dat past bij het verhaal, of in ieder geval het verhaal dat ik in mijn hoofd heb. Meestal neig ik wel naar het wat hardere werk. Daar ligt mijn voorkeur.

En wat betreft die mashups en edits?
Toen ik net begon met muziek maken, was het maken van mashups eigenlijk het eerste dat ik deed. Ik vind het heel vet als je twee elementen uit bestaande tracks pakt en die dan bij elkaar voegt en dan een totaal nieuw gevoel creëert.. Daarnaast vind ik het leuk om voor optredens edits te maken. Daarmee maak je je sets toch wat specialer. Zeker wanneer er een thema aan vast zit, zoals bij X-Qlusive Holland, moet ik daar gewoon wat mee doen.



Krijg je daardoor ook vaak kritiek vanuit de luisteraars? En hoe ga je daarmee om?
Als ik kritiek krijg op bijvoorbeeld een nieuwe track of een set die ik heb gedraaid, sta ik daar altijd voor open. Ik vind het altijd interessant wat mensen ervan vinden, of dat nou positief of negatief is. Het liefst met een beetje onderbouwing maar dat zal niet altijd gaan natuurlijk. Als ik een film heb gekeken die ik achteraf niet zo leuk vind dan ga ik dat ook niet altijd helemaal onderbouwen.

Een van de kritieken uit de hardstyle wereld is dat het veel veranderd is ten opzichte van vroeger. Wat vindt jij hiervan?
Ik denk dat de ontwikkeling die hardstyle nu doormaakt alleen maar goed is voor het genre. Hardstyle is nog nooit zo groot geweest. Het is een volwassen genre geworden en ik ben ervan overtuigd dat hardstyle net zoals trance, house en rap bijvoorbeeld, nog jarenlang zullen bestaan.

Luister je zelf ook naar ander soort muziek, zoals je net er al een paar benoemde?
Ik luister naar heel wat verschillende muziek. Vroeger vooral veel hiphop, zoals Eminem en Cypress Hill. Nu luister ik, naast hardstyle, o.a. naar house, pop, jazz of artiesten zoals Florence and the Machine, Adele, Charlie Parker. Vaak onderweg naar huis na een optreden zet ik in de auto wat jazz op maar soms ook wel rap. Ik heb vaak dat ik een tijdje iets heel veel luister. Een tijdje terug luisterde ik veel Frank Sinatra, nu luister ik vooral het nieuwe album van Eminem.

Heb je voor jezelf bepaalde doelen opgesteld omtrent je carrière?
Mijn doel met mijn carrière is het kunnen leven van de muziek en optredens, en op zoveel mogelijk plekken op de wereld draaien. Ik vind het erg vet om nieuwe plekken te zien en nieuwe mensen te ontmoeten. Dit jaar stond ik bijvoorbeeld op Kazantip in Oekraïne. Een groot festival op een strand wat erg veel verschilt van festivals in Nederland. Ik had mijn jongste broertje van 22 jaar daar mee naartoe genomen en we hadden na de boeking er een paar dagen aan vast geplakt. Zoiets is gewoon een geweldige ervaring.

We hebben je broertjes wel eens vaker voorbij zien komen op je social media. Zijn zij ook DJ of met muziek bezig of dat niet?
Toevallig zijn we alle drie met muziek bezig. Ik heb twee broertjes Job, 22 en Sjoerd 25 jaar. Sjoerd draait regelmatig en is net zijn eigen platenlabel begonnen, "Nous'klaer", waarop hij op vinyl house/techno uitbrengt. Een tijdje terug was de eerste release en die ging helemaal uitverkocht. De releases master ik in de studio en zo helpen we elkaar mooi. Job produceert zijn eigen platen onder de naam Oceanic, staat regelmatig in club Trouw te Amsterdam en heeft al releases op verschillende labels. Wil je daar meer over weten dan kun je kijken op Facebook en Soundcloud.

Wat is voor jou persoonlijk je beste optreden ooit?
Dat zijn er een paar. In 2011 stond ik in de Purple stage op Defqon.1 Festival en ik weet nog goed dat er voor mijn optreden maar nauwelijks mensen stonden. Toen ik een kwartier voor mijn optreden backstage ging en daarna het podium opkwam, stond het helemaal vol. Dat had ik nooit verwacht. En nog wat recentelijker: X-Qlusive Holland afsluiten samen met B-Front. Het uur leek wel een minuut en we hebben er toen een echt feest van gemaakt!

Heb je ook een speciale voorbereiding op een optreden?
Meestal maak ik van tevoren een selectie van de tracks die ik wil draaien waarvan ik denk dat die passen bij het evenement. Maar het komt ook vaak voor dat ik tot op het laatste moment nog snel een track wil afmaken om te kunnen draaien. Dat heeft me al vaak veel stress opgeleverd. Vaak ga ik ook nog even naar de supermarkt om wat flesjes drinken te halen voor onderweg en wat Dextro en bananen voor de energie, mocht ik nog lang moeten rijden in de nacht.

Even terug te komen op feesten. Je bezoekt ze zelf ook graag gaf je aan. Kun je wel genieten van een feest als bezoeker zijnde?
Er komen op feesten regelmatig mensen naar me toe voor een foto of een praatje maar ik vind dat altijd super leuk. Ik stel me daar van tevoren ook wel op in dat ik misschien niet de hele avond kan feesten. Ik sta natuurlijk altijd open voor een foto of praatje.

Aangezien je ze ook bezoekt heb, pik je ook regelmatig nieuw talent mee. Naar welke artiest(en) moeten we zeker uit gaan kijken?
Ik vind dat Phuture Noize erg goed bezig is de laatste tijd. Een aantal vette tracks hebben ze al maar er komen nog zeker vele vettere dingen van hen uit.

En tot slot: Je hebt net een nieuwe act gelanceerd: Mashup Jack. Nog geheel onbekend maar kun je daar wat meer over vertellen?
Mashup Jack is een act die volledig draait om mashups. Zoals ik al eerder aangaf, ben ik vroeger begonnen met het maken van mashups toen ik begon met produceren. Dit ben ik altijd blijven doen en de afgelopen twee jaar ben ik bezig geweest om Mashup Jack op te zetten. Nu kan ik er eindelijk mee naar buiten treden. Het idee voor een live-act omtrent mijn mashups ontstond al toen ik het contract tekende bij Fusion in 2010. Ik wilde meer kunnen doen met mijn mashups maar ik had tegelijkertijd ook mijn Jack of Sound tracks. Zo ontstond het idee voor een live-act. Ik zal mashups gebruiken die ik al eens eerder heb gedraaid maar vooral veel nieuwe. Het gaat één grote energieke mashup worden en op QAPITAL zal het eerste optreden zijn. QAPITAL is wel iets waar ik erg trots op ben. Toen ik eindelijk zo ver was dat ik met Mashup Jack naar buiten zou kunnen treden, heb ik contact gezocht met Q-dance. Ik vertelde dat ik bezig was met een nieuw project en heb gevraagd of ik langs mocht komen. Ik heb daar toen zelf een presentatie gegeven over mijn live-act met powerpoint en alles erbij. Ze waren super enthousiast en zo word QAPITAL mijn eerste optreden van Mashup Jack. Hoe het precies allemaal gaat worden zullen jullie dan wel zien!

7 opmerkingen

Purple stage op Defqon.1 staat bij velen nog wel in het geheugen denk :D wat een feest was me dat
Eindbaas, deze man.­
Uitspraak van Paradijsvogel op woensdag 26 februari 2014 om 19:06:
Purple stage op Defqon.1 staat bij velen nog wel in het geheugen denk :D wat een feest was me dat

Mij ook! Ik zat iedereen te jagen want ik moest en zou daar bij zijn :P
Wat een chille gast zeg!!! Leuk interview heeeeele vette prducties ook !! respect
Heel veel respect voor hem! Mashup Jack op Qapital was ook heel hard knallen! Stond echt versteld, heerlijke set was dat! Moet ook zeggen dat ik wel eens met hem heb staan praten en dat het ook een hartstikke aardige gozer is die je complimentjes écht waardeert en interesse toont. Hij is niet zoals sommige DJ's, die boven zichzelf uitgestegen zijn, dat vind ik altijd zonde. Maar Chris gedraagt zich gewoon net of hij een van zijn fans is, en dat vind ik buiten zijn muziek ook heel tof aan hem! Keep up the good work (Y)