Partyflock

Showtek: het diepe bleek een pierenbadje

Showtek: het diepe bleek een pierenbadje

door , gepubliceerd op
Showtek: het diepe bleek een pierenbadje (afbeelding)
ArtiestShowtek Site
Click here for the English version of this interview


Als er één hardstyle act is die het afgelopen jaar op veel aandacht op het Internet kon rekenen, dan is het Showtek wel. Ze deden van zichzelf spreken, met o.a. de release van een nieuw album, hun muziek die te horen was in de nieuwste film 'Brüno' van Sacha Baron Cohen, twee prijzen in de Hard Dance Awards ( #1 DJ en Best Track 'Hold Us Back'), een videoclip en meer. Maar er werd vooral ook óver hen gesproken. Onder ieder nieuwsbericht op Partyflock barstte een discussie los. Pagina's vol meningen en aannames: op Internet staan de beste stuurlui nog altijd aan wal. Ondergetekende zag een effectievere manier dan meeschreeuwen: de heren zelf aanspreken moest toch heel wat meer wol opleveren. Er bleek inderdaad meer dan genoeg gesprekstof te zijn en dat leverde een uitnodiging op voor een exclusief interview: Partyflock was van harte welkom.

(Hoewel het amper twintig minuten van Eindhoven af ligt waan ik me in Leende even in een andere wereld. Dit is zo'n dorpje waar mensen elkaar nog groeten en het op woensdag gehaktdag is. Het 2-Dutch kantoor (sinds dit jaar de bookings agency van Showtek, red.) is gevestigd in een voormalig garagepand, waarvan de benedenverdieping volledig is omgebouwd tot studio en de daarboven gelegen vliering dienst doet als kantoor. Het is er klein, knus en gezellig, net als in Leende. Heel wat anders dan de metropolen waar de broers Sjoerd en Wouter Janssen de afgelopen maanden als Showtek hebben opgetreden. Aan de muren van het toilet hangen twee schilderijen vol uitspraken van wijsgeren. En Loesje. 'Geluk is een richting, geen punt' en 'leven is meervoud van lef'. Tijdens het lange, open en diepgaande gesprek zal blijken dat dit voor Sjoerd en Wouter Janssen meer is dan tegeltjeswijsheid...)

"Tja, waar begin je een gesprek als er zoveel is om over te praten? Er is zoveel gebeurd rondom Showtek dat het me ging duizelen tijdens het inlezen. Hoe blijven jullie zelf in godsnaam met beide benen op de grond staan?"
Sjoerd: "Dat gaat eigenlijk vanzelf want dat zit in onze persoonlijkheid ingebakken. Wij zijn helemaal geen types voor glitter en glamour. Natuurlijk vinden we het te gek als we op een podium staan en de mensen voor ons helemaal uit hun plaat gaan, dat wil iedere DJ. Maar we verliezen onszelf daar niet in, daar is onze opvoeding ook niet naar geweest. We zijn allebei heel down-to-earth. Daarnaast hebben we het grote voordeel dat we met z'n tweeën zijn. We zijn nooit alleen op reis en we hebben altijd een uitlaatklep. We praten veel met elkaar. Ik denk dat je in je eentje sneller geneigd bent om opgeslokt te worden in zo'n rollercoaster."
Wouter: "Je moet regelmatig relativeren wat je allemaal meemaakt. Ooit besef je pas na een half jaar hoe ziek het eigenlijk is wat er allemaal op ons pad komt. Deze zomer hadden we twee maanden lang gemiddeld om de dag een boeking. Dan zit je daarna thuis en kom je tot het besef 'wat is er in hemelsnaam allemaal gebeurd!' Of je ziet na hele vette optredens pas de dag erna als je de beelden voor je hebt wat voor een gekkenhuis het was. In landen als Engeland en Schotland gaat het zo hard los, daar moet je niet aan gaan wennen. Je moet ook nog kunnen genieten als een optreden een keer wat minder heftig is. Het mag nooit iets vanzelfsprekends worden. En als we daar toch in dreigen te worden opgeslokt dan trekt Marcel (Scheffers, drijvende kracht achter 2-Dutch en tevens manager van Showtek, red.) ons een keer aan onze oren en zegt 'jongens, doe effe normaal'. Ik heb een hekel aan mensen die naast hun schoenen gaan lopen. Daar bereik je niks mee."

[dump id=3473 left]"Ik heb toch heel wat keren gelezen en gehoord dat jullie arrogant zijn geworden, jullie jezelf te goed voelen..."
Sjoerd: "Terwijl wij toch echt veel aandacht aan onze fans besteden. We delen handtekeningen uit, gaan met ze op de foto en maken en praatje met ze. Wij zijn juist niet de types die na afloop van een set direct onze koffers pakken en terug naar het hotel gaan. Misschien bedoelen ze galant in plaats van arrogant (lacht)."
Wouter: "Los daarvan, praatjes vullen geen gaatjes. Het is zo makkelijk om zulke dingen te roepen maar wie van die mensen kent ons nu echt? Is er iets tastbaars waarmee men dat kan bewijzen? Aannames zijn geen feiten. En ja, al proberen we altijd tijd voor onze fans te maken: ook wij hebben soms een moment voor onszelf nodig. Mensen vergeten wel eens dat je jezelf voor een optreden ook moet opladen om een goede set te kunnen draaien. Daar hoort een stukje afzondering bij, misschien dat mensen dat niet helemaal kunnen plaatsen?”
Sjoerd: "Of mensen trekken die conclusie omdat we 'World's Number One Hard Dance Act' op onze website hebben staan en ze denken: 'dat communiceer je toch niet naar buiten?' Maar als je dan ziet waar we overal op de wereld heengaan, Azië, Amerika, Canada, Rusland, Kroatië... We zijn wat dat betreft wel pioniers, dus we vinden ook dat die award voor # 1 DJ best vernoemd mag worden. Toen ik vroeger slaagde voor m’n examens heb ik ook mijn tas buiten aan de vlag gehangen.”
Wouter: "Als Armin van Buuren zoiets zegt vindt iedereen het prima. Nou, als wij verkozen worden tot nummer één harddance act (jaarlijks worden in de UK de Hard Dance Awards uitgereikt aan internationale DJ’s en producers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de harddance scène, red.) dan zijn wij daar ook trots op. Bovendien was het toch echt het publiek dat op ons gestemd heeft en ons dus die titel toedichtte, dat hebben we zelf niet gedaan. Ik moet zeggen dat we juist vaak complimenten krijgen van onze fans dat we echt de tijd voor ze nemen. Ook van promotors en mensen die ons naar feesten begeleiden horen we vaak dat we zo relaxed in de omgang zijn. Daar neem ik het graag van aan. Kritiek is altijd welkom, maar baseer het dan op feiten en niet op veronderstellingen."

"Licht eens even de feiten toe wat betreft ‘MC’ Sjoerd? Op jullie YouTube kanaal zien we hem steeds vaker met een microfoon in z'n hand."
Wouter: "Ja dat klopt, dat bleek heel goed aan te slaan en het is ook iets dat echt bij hem past. In Nederland staat er toch vaak al een MC die dat werk voor je doet, in het buitenland is dat lang niet altijd het geval. We krijgen nu vaak te horen 'jullie naam klopt echt, jullie maken er echt een show van.' Ik draai vooral en Sjoerd treedt dan op als MC, die combinatie voelt voor ons supergoed."
Sjoerd: "In Nederland of België grijp ik wat minder snel naar de microfoon. Maar als de situatie ernaar is en je voelt dat het kan, dan ga ik los. Laatst stonden we bijvoorbeeld op Colorsfest in Schotland. Eerst draaiden Marco V, Ferry Corsten en Markus Schulz en toen kwamen wij. Dat is een line-up die ze in Nederland niet zouden trekken, maar hier werd het juist steeds drukker. Toen ik de microfoon pakte werd dat publiek helemaal gek. Die verwachten dat 'Show---tek' ook echt. En daarna vlamden we dus megaharde tracks de tent in. We zijn ergens naartoe aan het werken en zo'n MC-act maakt dat net even iets specialer."

"Waar zijn jullie naartoe aan het werken dan? Hebben jullie duidelijke doelstellingen of is the sky the limit?"
Wouter: "We hebben zeker duidelijke doelstellingen. Natuurlijk hebben we ook dromen, maar je moet wel realistisch blijven. Wij kunnen wel heel graag in Japan willen draaien maar er moet natuurlijk wel draagkracht zijn in zo’n land. We willen blijven doen wat we doen, onze typische Showtek sound zal altijd blijven maar die wordt wel steeds breder. We willen daarmee de hele wereld over en dat gaat goed tot nu toe. Als artiest moet je blijven groeien. We zijn heel ambitieus. Maar in plaats van te zeggen 'dit wil ik bereiken, dan ben ik gelukkig' vinden wij dat je vooral gelukkig moet zijn met wat je doet. Geluk is een richting, geen punt. Als je gelukkig bent met wat je doet, dan heb je al megaveel bereikt."
Sjoerd: "We hebben niet als doelstelling om een Tiësto te worden, dat is net zoiets als een fastfoodrestaurant gaan beginnen en brullen 'we worden groter dan McDonalds!' Maar we willen hardstyle wel internationaler maken. Hardstyle wordt nog steeds heel erg in een hokje geduwd, het moet allemaal volgens bepaalde regeltjes. Wij willen breder gaan met onze muziek. En we willen dat Showtek echt SHOWTEK wordt. Zoals mensen naar een optreden van Ferry Corsten gaan omdat ze hém willen horen, niet omdat ze trance willen horen. Ferry heeft ook buiten de grenzen van z'n eigen stijl durven kijken en heeft z'n eigen sound neergezet. Daar kun je van houden of niet. En dat geldt ook voor Showtek."

[dump id=3475 right]"Het buitenland is dus echt prioriteit momenteel?"
Sjoerd: "Ja, dat klopt, dat is een stap die we genomen hebben en daar hebben we best wat voor moeten inleveren. Als je op vrijdagmiddag om 14.00u vliegt, je zondag om 20.00u thuiskomt en je vervolgens de rest van de week met een jetlag iedere dag tot laat in de studio zit dan moet je wel wat dingen opgeven. We werken er knetterhard voor, de afgelopen zomer waren we zo'n 100 uur per week met Showtek bezig. Toch zijn we geen workaholics ofzo: we zijn gewoon superambitieus en we doen wat we leuk vinden. Meer in het buitenland draaien betekent tegelijkertijd dus ook minder in Nederland draaien. Maar dat was voor ons een logische stap op weg naar verdere groei en volwassenheid. In Nederland hebben we geweldige feesten en clubs waar we zeker willen blijven draaien, maar als iemand in New York ons wil boeken en we daarmee een compleet nieuwe ervaring kunnen opdoen, dan moet je een keuze maken."

"Hardstyle in Amerika... Wij kennen dat land vooral van hiphop en popmuziek. Dat hoor je ook terug in de albums van artiesten die daar toch proberen om dance aan de man te krijgen, zoals David Guetta met 'One Love' en Tiësto met 'Kaleidoscope'. Kan hardstyle daar überhaupt wel doorbreken?"
Wouter: "We gaan onze muziek niet omgooien om ergens door te breken, maar dat wil niet zeggen dat je niet buiten het hokje kunt denken. Muziek wordt steeds breder en diverser en daardoor wordt de kans ook groter dat er raakvlakken komen met andere stijlen. Door die invalshoek in onze muziek komen we makkelijker binnen en kunnen zo dus onze sound ten gehore brengen."
Sjoerd: "Wij denken misschien gewoon wat meer buiten de kaders. Een voorbeeld: onze track 'FTS' leverde vier miljoen hits op op YouTube. Vier miljoen! Als je die over de hele wereld gaat verdelen zit er dus overal wel een doelgroep. Het is toch te gek om mensen in Canada of Azië ook onze muziek live te kunnen laten ervaren?"

"Dat is dus een positieve invloed van Internet? Je hoort vooral vaak dat artiesten balen dat de muziekverkoop (en daarmee hun inkomsten) door Internet zo enorm is teruggelopen."
Wouter: "Wij hebben ook goed gebaald hoor toen dat zo terugliep. Maar goed, als er iets verandert in de maatschappij kun je daar maar beter iets positiefs proberen uit te halen. Wij kwamen al vroeg op het idee van zo'n YouTube kanaal. Mensen lachten ons toen wel eens uit als we weer kwamen melden 'nu zijn we in Spanje'..."
Sjoerd: "...maar nu heeft ie-de-reen zo'n kanaal! (lacht)"
Wouter: "Dan gaan wij dus weer een stapje verder en komen we met een clip. Je moet mensen wel blijven verrassen. Het resultaat kunnen ze leuk vinden of niet, maar je probeert zo tenminste wel steeds voor vernieuwing te zorgen."

"Die videoclip van 'World Is Mine' ja, dat zorgde wel even voor opschudding. Onder het persbericht dat naar aanleiding van deze clip op Partyflock verscheen zag ik reacties voorbij komen als 'Wat een hypocrieten! Zo zaten ze bij TMF om die Tomatenplukkers song af te keuren en nou komen ze met een clip aanzetten!'"
Sjoerd: "Dat komt omdat in Nederland een clip bij hardstyle tot nu toe taboe was. Ook al maak je iets heel stoers, een clip ziet men als 'commercieel'. Men denkt dan ook direct dat 'ie op allerlei muziekzenders gedraaid gaat worden. Daar is 'ie niet voor, wij hebben daar een hele andere visie op. Deze clip zet gewoon kracht bij aan een track die we al gemaakt hadden. Het is een extraatje. Mensen die op YouTube naar onze track luisteren kunnen daar nu wat anders bij zien dan een zwarte achtergrond. We willen inderdaad niet dat hardstyle op een 'Gabber Piet' manier wordt uitgebuit. Maar als wij of één van de andere jongens in deze scène een vette plaat maakt en die verkoopt toevallig zo goed dat 'ie de Top40 inknalt puur op basis van verkoopcijfers, dan is dat toch heel wat anders? Dat woordje 'commercieel'... Weet je, het is ook commercieel om 60 euro voor een kaartje voor een feest te vragen en vervolgens ook nog eens 3 euro te moeten dokken voor een stempel op je hand zodat je kunt pissen."
Wouter: "Iedereen die muziek maakt, tekent of schildert wil dat mensen denken 'dat is mooi'. Je wil je product verkopen. Als je een grote groep bereikt in je doelgroep omdat jouw werk dus veel mensen raakt en men zich ermee kan identificeren mag je daar trots op zijn vind ik."

(Marcel van 2-Dutch mengt zich in het gesprek)

Marcel: "Die Tomatenplukkers song, dat was gewoon een plaat van de jongens die gejat was, helemaal was verkracht en vervolgens met een rare clip erbij op tv werd vertoond. Daar wil je toch niet op aangekeken worden door de kijkers? Ik heb die dus tegengehouden via onze publisher, als we dat niet hadden gedaan was het geld overigens wel naar Showtek gegaan (auteursrechten, red.) Maar de jongens wilden daar helemaal niet mee geassocieerd worden. Dat tomatenplukkersgedoe was iets totaal anders dan een goede hardstyle track maken vanuit liefde voor de muziek! Een goeie track produceren en er een clip bij maken om jezelf te profileren in de rest van de wereld is heel wat anders dan je plaat laten stelen en 'm laten verkrachten."
Sjoerd: "Precies ja. Er is nogal een verschil tussen wat wij doen en wat Scooter heeft gedaan met z'n nieuwe album. Dat is muziek maken vanuit een winstoogmerk, zonder enig respect naar alle hardstyle producers waar hij dingen die met liefde gemaakt zijn van gejat heeft. Aan 'World Is Mine' is niets gejat. En eerlijk gezegd hebben we vooral veel goede reacties op de clip ontvangen.
Wouter: "Wij vinden 'm zelf stoer en daar staan we achter. Een clip opnemen met professionele mensen en een K1 bokser waar we enorm tegenop kijken en die fan van ons is, dat is toch supervet?"

[dump id=3474 left]"Misschien trekken mensen het niet dat jullie geld verdienen met Showtek. Grof geld."
Sjoerd: “Het is héél simpel, je komt draaien in een club of op een feest, je trekt een x aantal mensen naar dat feest en je krijgt daar dan een x bedrag voor, zo werkt het bij ons en bij iedereen. En grof geld: ik rijd nog steeds in een Volkswagen Golfje hoor en kijk eens om je heen, geen gouden kranen. We zitten nota bene in een oude garage, als we echt grof geld verdiend hadden zaten we wel in een luxe kantoorpand met zes sportwagens voor de deur.”
Wouter: "Ach ja, meningen... Er zijn artiesten die zich erdoor laten beïnvloeden en dat verwerken in hun tracks. Wij zeggen altijd 'het gebeurt op de dansvloer'. We zien ooit 20.000 mensen tegelijk los gaan op die vloer, als we dan 100 negatieve reacties krijgen op het internet is dat een half procent. Dat is toch geweldig! Het is een kwestie van zulke zaken op een nuchtere manier bekijken. Kijk, als het over de 50% heen gaat en mensen ons lelijk staan aan te kijken, dan is er iets mis. Maar dat is niet het geval. En we zijn eigenlijk gewoon heel blij met de mensen om ons heen en op internet, in Nederland en in het buitenland. Al zullen we de Nederlanders wel even moeten missen: na onze album release party op 24 oktober staan we de rest van het jaar niet meer op vaderlandse bodem."

"Jullie gaven net wel aan dat Nederland geweldige feesten en clubs heeft waar jullie graag willen blijven draaien. Is het puur die drang naar het buitenland waardoor we jullie een tijd moeten missen en ook al een tijd gemist hebben? Of speelt hier meer?"
Wouter: "Het is een combinatie van. Er speelt wel meer ja. We zijn dit jaar van boekingskantoor moeten veranderen en dat heeft helaas ook consequenties gehad. We zaten voorheen bij Q-Bookings, maar dat fuseerde eind vorig jaar met een aantal andere boekingskantoren en men ging verder als Platinum. Dat betekende dus ook een nieuwe directeur en zijn werkwijze en zijn manier van omgang botste met onze ideeën daarover. Er ontstond een conflict, dat zijn dingen die nou eenmaal gebeuren. Wij wilden het liefst gewoon blijven, je gaat toch niet echt makkelijk weg bij zo’n grote speler waar je zoveel mooie dingen mee gedaan hebt. Daar zijn we ze ook nu nog steeds heel nog dankbaar voor. We hebben als redmiddel gevraagd of we afspraken konden maken met de oude directie, maar dat was helaas niet mogelijk. Het was nooit onze intentie om weg te gaan, net als dat het nu niet onze intentie is om gal te spuwen. Maar openheid van zaken hierin verschaft wel een stukje duidelijkheid naar onze fans toe. De oplossing was ver te zoeken en wat doe je dan? Blijven en niet gelukkig zijn of opstappen? Wij hebben voor die laatste optie gekozen en dan hoor je dus niet meer bij die agency. Als je creativiteit eronder gaat lijden omdat je last krijgt van stress, je gezondheid achteruit gaat en je voelt dat er geen oplossing gaat komen, dan moet je voor jezelf kiezen. Je blijft toch ook niet in een relatie zitten die niet werkt?"
Marcel: "Q-dance en B2S zetten de beste feesten ter wereld neer. Bij een bedrijf als Platinum, waar je de kans krijgt om op zulke feesten te mogen optreden, wil je niet weg.”
Sjoerd: "Maar we zouden onszelf voor de gek hebben gehouden als we gebleven waren enkel omdat we toch op die geweldige feesten wilden blijven staan. Die hele situatie vrat echt aan ons, vooral aan Wouter. De directeur bleef maar dingen rekken, beloftes die gemaakt werden met het oog op naderende deadlines werden niet nagekomen. Door de fusie vielen we ineens tussen wal en schip en daar hadden we niet voor gekozen. Er was soms wel een luisterend oor vanuit de oude directie maar uiteindelijk moesten we toch praten met iemand die we a. niet persoonlijk kenden en die b. z’n afspraken niet nakwam. Er viel uiteindelijk maar één eindconclusie te trekken. Jammer genoeg hebben we met de oude directie geen fijne afhandeling tot stand weten te brengen en dat voelt heel vervelend na alle mooie jaren die we daar gehad hebben. De nieuwe directeur heeft alles erg eenzijdig belicht, een verhaal geschetst dat volgens hem de enige waarheid was en dat was het dan. Wij zien hem als de eindverantwoordelijke voor deze split-up tussen ons en Q-dance en we betreuren het zeer dat een deel van onze Nederlandse fans hier nu de dupe van is.”

[dump id=3476 right]“Wat waren de consequenties van deze breuk?”
Wouter: "We zijn met z'n tweeën dus het was een grote stap. Wij moeten ons inkomen ook nog eens delen. Maar we hebben gezegd: 'We houden van muziek, we hoeven er niet rijk van te worden, we willen er graag onze boterham van kunnen smeren maar bovenal plezier blijven hebben.' Voor onze Nederlandse fans vinden we het klote dat dat met zich meebrengt dat we niet meer op bepaalde feesten draaien, maar zoals Sjoerd zegt moet dat geen reden zijn om een keuze te maken waar we onszelf niet goed bij voelden.”
Marcel: "Ze waren misschien financieel beter af geweest als ze waren gebleven. Ik had reeds gesprekken gevoerd over de mogelijkheden van Showtek en hun label Dutch Master Works. Ik was erg enthousiast geworden over de toekomstplannen die mij 1-op-1 werden uitgelegd door de creative director van Q-Dance. Maar na heel veel slapeloze nachten van de jongens, die er hier op kantoor dan uitkwamen in emotionele gesprekken, zijn Wouter en Sjoerd gaan beseffen dat ze naast de liefde voor hun vriendinnen (Marjolein en Kim, red.) maar één liefde hebben. Dat was de muziek en het plezier wat die muziek hen verschafte. Er is natuurlijk uitvoerig gesproken over wat de mogelijke consequenties konden zijn, maar ze hebben besloten om die liefde te volgen. Het warme bad van het kantoor waar je binnen kon lopen en recht op de mensen af kon stappen waar je een goede band mee had en waar je zoveel me bereikt had was opeens weg, de stekker was eruit getrokken. Dan is het best crú om onwetenden precies het tegenovergestelde te horen roepen. Wouter en Sjoerd zijn het diepe in moeten duiken, totaal onwetend over wat de toekomst hun zou gaan brengen. Het is gewoon jammer hoe het gelopen is. Ik zou persoonlijk graag eens dingen uit willen praten met de oude club die er zat en die altijd in Showtek geloofde, maar dat is er helaas nog niet van gekomen. Als je moet besluiten om te vertrekken zit daar tenslotte wel wat meer achter dan wel of geen handtekening zetten onder een contract, veel dingen zijn niet verteld. De jongens sprongen in het diepe ja. Maar gelukkig bleek dat achteraf een pierenbadje te zijn.”
Wouter: "Dat wisten we toen nog niet. Voor hetzelfde geld krijg je totaal geen boekingen binnen en kun je niet meer rondkomen. Maar we zijn van onze eigen kracht uitgegaan. Dat is echt iets dat ons moeder ons altijd geleerd heeft, dat je op jezelf moet durven vertrouwen. 'Jullie hebben talent, het gaat al acht jaar goed, dus jullie hoeven niet bang te zijn' zei ze tegen ons. En ze had gelijk. Angst mag nooit de leidraad in je leven worden. Als je de drive en het talent hebt en je hebt goede mensen om je heen, dan trek je ook goede dingen aan. Deze hele gebeurtenis heeft echt een zware indruk op m'n leven gemaakt en diepe sporen achtergelaten."
Sjoerd: "Je ballen moeten zo hard zijn als een blikje GoFast. Een dicht blikje welteverstaan (lacht). Als je iets wilt dan moet je ervoor vechten. Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes."

"En toen moest er dus een nieuw boekingskantoor komen…"
Marcel: "Op de achtergrond gebeurde er al negen jaar een stukje management vanuit deze plek. De optelsom was dus snel gemaakt. We zijn met 2-Dutch nu door aan het bouwen en het gaat boven verwachting goed. Zo hebben de jongens nu een werkvisum voor Amerika en dat was echt niet zo makkelijk om voor elkaar te krijgen. Maar wel broodnodig: als je Amerika binnen komt en ze pakken je zonder werk visum dan zetten ze je terug op het vliegtuig en kom je het land niet meer binnen. Dus zaken liepen hier allemaal al in de juiste richting, dan is het een kleine stap om er ook boekingen bij te gaan doen. Showtek heeft nu dus 2-Dutch achter zich staan, met twee mensen op kantoor om het vele werk rondom Showtek en onze andere artiesten in goede banen te leiden.”

"Zijn de lyrics en clip van 'World Of Mine' een statement tegen de gebeurtenissen die jullie net omschreven?"
Wouter: "Nee, die zijn niet specifiek gericht op een bepaalde gebeurtenis, 'World Is Mine' persifleert het gevecht van de artiest in de harde wereld van de dance.”

"Hoe hard is die showbizz wereld?"
Sjoerd: "Nog harder dan die Go Fast ballen die je moet hebben.
Wouter: "Toch moeten mensen niet al te zwaar tillen aan onze lyrics. Dat 'we live, you die' betekent heus niet dat we agressieve gefrustreerde mannetjes zijn. Zoiets moet je in een bepaalde context zien van een muziek scene waar je in zit. Toen Madonna ‘Like A Virgin’zong was ze ook geen maagd meer hoor! (lacht).

[dump id=3478 left]"'FTS' leek anders toch behoorlijk op een statement tegen het juk van de maatschappij."
Wouter: Die track hebben we geschreven omdat 'ie echt van toepassing is op ons en ons leven. Doe wat je leuk vindt, anders ben je alleen maar een radertje in het systeem. Daar bleken veel mensen zich mee te kunnen identificeren."

Sjoerd: "Deze muziek blijft vooral muziek om op te feesten, dus men mag het wel wat minder zwaar opvatten hoor. De ene melodie is droevig, de ander is euforisch of juist agressief en zo is dat met onze teksten ook.

"Teksten en vocalen zijn er in ieder geval genoeg te vinden op jullie nieuwe album 'Analogue Players In A Digital World'. Het tweede artiestenalbum, want jullie hadden er al eentje."
Sjoerd: "Ons vorige album 'Today Is Tomorrow' is alweer twee jaar oud. In die twee jaar is er veel gebeurd. Muziek groeit en als persoon groei je ook.
Wouter: "Op ons vorige albums stonden ook platen van Southstylers en Duro enzo, nu is het echt een puur Showtek-album. Je hoort nog steeds supergoed dat wij het zijn maar dit album is wel gevarieerder."
Sjoerd: "Neem bijvoorbeeld de track 'Electronic Stereophonic' met DV8. Als je van bands als The Prodigy houdt dan zul je zo'n track vet vinden. Als je van scheurende melodieën houdt dan kan je er waarschijnlijk weinig mee, maar dan vind je weer wat je zoekt in 'World Is Mine'. Dit album bestaat eigenlijk uit de typische Showtek ingrediënten met daaraan andere flavors toegevoegd. De ene keer wat gekruider, de andere keer wat zoeter. Loop anders even mee de studio in, dan kun je wat horen!"

(Vijf tellen later zit ik een verdieping lager en moet tot de conclusie komen dat de tracks niet alleen heel erg knap in elkaar zitten en inderdaad behoorlijk gevarieerd zijn, maar dat de bass in sommige tracks tevens zo ziekelijk laag en heftig is dat mijn lunch zich omdraait in m'n maag. Die bass die moet je niet horen, die moet je voelen. Nondeknetters. Bij elk nummer dat wordt opgezet kijk ik stiekem even naar de gezichten van de broers en ik kan een glimlach niet onderdrukken. Het is duidelijk dat ze gelukkig zijn met en trots zijn op hun nieuwe aanwinst. Na dit aangename uitstapje wordt het gesprek weer voortgezet aan de tafel op de bovenverdieping.)

Marcel: "Zo'n album laat zien waar ze op het moment muzikaal staan. Als je op podia staat met artiesten als Ferry Corsten en Marco V dan beïnvloed dat je ook.

"Even tussendoor hoor maar is het een van deze twee mannen waarvoor jullie kort geleden een remix hebben afgerond en daar melding van maakten op Twitter?"
Wouter: "Dat zou je natuurlijk graag willen weten (lacht) maar dat blijft nog even geheim. Maar het is een grote jongen ja, eentje uit de hogere regionen van de DJ Mag Top100."
Sjoerd: "Wat helemaal cool is, is dat het ook nog eens om zijn allergrootste plaat ooit gaat die nu opnieuw uitkomt. Er komt een pakket remixen in verschillende genres aan. We hebben voor onze remix echt niet een tandje rustiger geproduceerd, maar lekker megaharde dikke beats gebruikt!”
Wouter: "We zijn allebei grote muziekliefhebbers en hebben ook op dit album echt ons ding kunnen doen. Als ik het terughoor in de auto dan ben ik er echt megablij mee. Sommige dingen zijn wat harder dan we tot nu toe gedaan hebben en sommige wat softer of experimenteler. Dat zijn wel de invloeden van Walt en Duro."

[dump id=3479 right]"Zaterdag 24 oktober vond jullie album release party plaats in de North sea venue. Waarom hebben jullie voor deze datum en plaats gekozen en hoe kijken jullie terug op deze nacht?"
Wouter: "We hadden er bewust voor gekozen het album te presenteren tijdens het Amsterdam Dance Event. Dat is de grootste muziekbeurs ter wereld en we zijn als eerste en enige hardstyle meegenomen in de campagne. Dit gaf ook onze cd partners de gelegenheid om deze avond bij te wonen (de cd komt wordt uitgebracht in o.a. Rusland, Polen, Oekraïne en Australië, red.)"
Sjoerd: "We zijn er enorm trots op dat we in die campagne zijn meegenomen en dat dragen we ook uit. Misschien dat dat ook wel samenhangt met die vermeende arrogantie waar we het eerder over hadden. Om verder te komen zullen we wel van ons moeten laten spreken. Dat kunnen mensen vervelend vinden, maar hopelijk begrijpen ze ook dat dat een stukje marketing is dat tegenwoordig nodig is om jezelf in de markt te zetten. En zoals gezegd, we mogen er toch trots op zijn? Wellicht dat het ADE in de toekomst wel meer aandacht voor de hardere stijlen krijgt. Nu zie je alleen in magazines en bladen dat Tiësto of David Guetta een nieuw album heeft.”
Wouter: "We hebben de 24e een showcase gedaan van het hele album, dat ging een uur lang los met vette visuals erbij. Verder hebben we live optreden met de Donkey Rollers en dat was echt te gek, we hebben een heel peloton aan ouwe knallers op het publik afgevuurd. We hadden deze release party overal in de wereld kunnen doen maar we hebben echt bewust gekozen voor Nederland. We zullen onze afkomst nooit verloochenen en zonder alle steun uit Nederland hadden we nooit zo groot kunnen worden.
Sjoerd: “Dat bleek zaterdag maar weer eens. Er waren echt heel veel fans uit Brabant afgereisd. De sfeer bepaalt voor mij toch wel voor 50% hoe ik een feest beleef en ik heb echt in lange tijd niet zo’n leuke sfeer meegemaakt op een feest in Nederland als zaterdag in de North sea venue. We zijn er echt blij mee dat we het zo gedaan hebben en met een goed gevoel onze koffers kunnen pakken voor wat komen gaat. Nederland bedankt!”
Wouter: Want nu gaan we dus lekker touren. We hebben een goed team hier bij 2-Dutch agency, we zijn supercreatief en we zijn gelukkig. Ja, als ik dit de komende tien jaar zo kan blijven doen en ik nu een krabbel moest zetten, dan zou ik direct tekenen!”

(Geluk is een richting, geen punt. Zoveel is me duidelijk na het gesprek met de jongens van Showtek. Bij het ter perse gaan van dit interview mogen we de heren tevens feliciteren met het binnenkomen op de 113e plek in de DJ Mag verkiezingen. Met hun ijzersterke wil, hun levensinstelling en hun liefde voor muziek twijfelen we er niet aan dat volgend jaar de Top100 wordt bereikt. Sjoerd en Wouter willen iedereen die op hen gestemd heeft en in hen gelooft bedanken en willen jullie, om in Loesje-stijl te blijven, nog één ding meegeven: pluk de dag, voor je in een vaas eindigt!)

172 opmerkingen

snapte op een bepaald moment al die negatieve reacties over dat nieuwe album ook niet echt.­
Is een plaat die echt al dagenlang in de auto zit en op de computer ook alleen maar aan staat, hij knalt echt op zijn Showtek's ja!!

en ja ach commercieel, dat is tegenwoordig alles toch wel, elk feest komt wel met een 2 of 3cd compilatie en dvd als het ook nog ff ken dusja...­
'Al zullen we de Nederlanders wel even moeten missen: na onze album release party op 24 oktober staan we de rest van het jaar niet meer op vaderlandse bodem."

Gunstig :D

Ze hebben na het overigens Geweldige album today is tomorrow, niets nieuws of vernieuwends uitgebracht naar mijn weten, dus vind t persoonlijk helemaal niet erg dat ze niet meer op grote feesten draaien hier in NL, omdat t ni echt meer echt de hardstyle is die ik van hun gewend was.. ;)
laatste aanpassing
Leuk interview!

Top gasten, Top Producties, Top instelling ook! Geloof ook niet dat ze echt wakker moeten liggen van alle meepraters die een domme mening van een nog dommere zwartkijker klakkeloos overnemen. Jammer dat ze minder in Nederland draaien maar gun ze alle succes! (Y)
De vreselijkste muziekstijl in het electronische genre in mijn ogen ;)
Zwaar respect voor deze mannen.­ Altijd gehad!

Geniet van het succes! Het is zeker verdiend!!

Grtz Trilok &­ Chiren
dikke respect voor deze heren.. laat iedereen maar zeiken!
stond laatst al met een dj (naam noem ik niet) te prate op reloaded en hij vertelde wat voor harde wereld q-dance is...

"volkswagen golfje" hij zegt er niet bij welke.. zal wel n dikke golf 5 GTI zijn ;)
laatste aanpassing
Heb niet t gevoel dat ik tegenwoordig iets mis zonder Showtek met hun "hardstyle". :)
Super goed en duidelijk interview. Laat de heren maar cker weten zoo doorgaan dan komt het wel goed;)
er zit geen 1 vraaag is die we mochten stellen in die toepa's
en toch zijn ze arrogant en lachen ze de Nederlanders uit...­
maar alleen als je goed leest.­ vooral in het begin
:cheer: showtek :D
Heb ze tijdens me vakantie in Lloret horen draaien echt super,
superaardig zijn ze en ook nog mee op de foto geweest.
2vrienden waren jaloers dat ik foto heb en zij niet:D.
mensen mogen zeiken over hun,maar 1ding is zeker ze zijn niet ARROGANT
Hahahaha RESPECT :d FUCK THE BIG FUCKERS AND GO YOU'RE OWN WAY :d
Leuke interview! (Y)

Analogue Players in a Digital World is very dik!
één van de vele albums die zich op mijn telefoon, ipod en autoradio bevinden! :D

Jongens succes!! ;)
na qbase 2008 zwaar naar beneden gegaan vindt ik .....­ maarja ieder een mening...­ wel goed dat ze dit allemaal doen...­
back in the days!!!!!!!
Uitspraak van B--oyd op dinsdag 10 november 2009 om 17:57:
en toch zijn ze arrogant en lachen ze de Nederlanders uit...­
maar alleen als je goed leest.­ vooral in het begin

jij leest wat je wilt lezen...

als je als een mierenneuker gaat zoeken, en overal "tussen de regels" gaat lezen kan je uit elke regel wel een dubbelzinnigheid halen...

ik ken beide jongens al een aantal jaar ook buiten het feesten om en heb altijd met ze kunnen lachen... en van arrogantie is nog NOOIT sprake geweest... maar hoge bomen vangen veel wind en dit spreekwoord is voor niemand in deze scene zo van toepassing als voor sjoerd en wouter... mensen hebben altijd wat te zeiken omdat ze de muziek niets aan vinden, of ze hebben een keer een roddel gehoord of zijn gewoon jaloers.
1 ding is zeker, die gasten geven alles op voor hun passie, maar blijven ondanks hun succes gewoon met beide benen idd op de grond staan...

't zijn gewoon 2 oer-brantse knapen die altijd relaxt zijn als je ze ziet...
zowel op een feest als in de stad of op het strand...

waar dan ook ze doen altijd normaal en daar kan ik alleen maar respect voor hebben...

sjoerd kerel als je dit leest, hoop je weer keer tegen te komen als je weer wat vaker in NL bent...(wouter ook natuurlijk :lol:)
Oh en ook de groeten van eric (kale chemo :))

respect en ga zo door...
laatste aanpassing
Goed interview!! (Y)

Respect voor de heren van showtek:respect:
Uitspraak van NL-:devil:ukkie:devil:-NL op vrijdag 13 november 2009 om 08:44:
Heb ze tijdens me vakantie in Lloret horen draaien echt super,
superaardig zijn ze en ook nog mee op de foto geweest.­

Klopt heb ze ook horen draaien daar in die kelder, na afloop nog met ze op de foto heel relaxd .. aardige kerels respect voor die mannen, maar wouter moet volgende keer wel zijn aansteker meenemen haha ;)
laatste aanpassing
dacht inderdaad ook dat FTS en TWIM meer teksten waren gebasseerd op gebeurtenissen dan op de dance-wereld. maar daar willen ze zelf blijkbaar toch niet aan :9
Respect voor Showtek, iedereen maar commercieel dit en dat, maar ondetussen brengen ze de Hardstyle naar een top level in alle landen.­ En zo hoort het!
laatste aanpassing
<-- droomt ze ooit nog terug te zien op een groot feest in Nederland :)
Uitspraak van Perryderuijter op dinsdag 23 november 2010 om 23:00:
<-- droomt ze ooit nog terug te zien op een groot feest in Nederland :)

afgelopen zomer op giga dance meegemaakt :D nog nooit zo bruut horen draaien die gasten :respect:
fantastische gasten, -5 voor q-dance...­
Mooi om terug te lezen, dit interview...­