Vet wordt nooit omgezet in spieren. Dat is namelijk een totaal ander soort weefsel!
Vet wordt verbrand doordat je meer energie verbruikt bij het trainen (vet verdwijnt dus), massa van je spierweefsel wordt groter omdat je ze traint (spiermassa wordt dus groter)...
Maar ik vind het wel ziek als je je zo vast aan een trainingsschema houdt en dan ook nog zo weinig gevarieerd!
6 broodjes met kipfilet? Waarom niet wat gevarieerder?!?!
Als je er zogenaamd zoveel vanaf weet, waarom maak je dan van die domme opmerkingen?
Vetten zijn onder te verdelen in plantaardige en dierlijke vetten. Zeker bepaalde dierlijke vetten zijn onmisbaar voor het lichaam: ze dienen als leverancier voor bepaalde vitamines, zoals vitamine A en D. Ze smeren de gewrichten, net zoals kogellagers gesmeerd worden door vet. Ze dienen - in de vorm van cholesterol - als de grondstof voor je hormoonproductie. Ze hebben een belangrijke functie in het herstel van je spiercellen.
Vetten zijn dus niet alleen onmisbaar, maar zijn ook een voorwaarde voor je spiergroei. Door te streng alle vetten uit je dieet te weren, gaat je lichaam immers te weinig natuurlijke hormonen produceren - en over het belang van hormonen voor spiermassa en kracht hoeven we je niets te vertellen. Plantaardige vetten leveren vooral essentiële vetzuren en deze worden ook wel 'vitamine F' genoemd.
Bepaalde vetten zijn goed voor je sport prestaties en andere vetten zijn zeer slecht voor je sport prestaties en je gezondheid. Vetten, kunnen net als koolhydraten óf als energie worden verband óf als lichaamsvet worden opgeslagen. Vetten verbranden over het algemeen sneller dan koolhydraten, daardoor worden ze sneller als lichaamsvet opgeslagen. Vetten leveren ongeveer 9 kilocalorieën per gram, in tegenstelling tot 4 kilocalorieën per gram voor eiwitten en koolhydraten. Naast het leveren van energie, bieden gezonde vetten tal van andere voordelen, waaronder het behouden van algehele gezondheid. Ongezonde vetten (verzadigde vetten) kunnen precies het tegenovergestelde doen.
Bronnen van 'goede' of 'gezonde' vetten zijn onder andere:
Vis Olie (de vetten die in vis zitten)
Noten (goede bron van proteïne en gezonde vetten)
Olijf Olie
Zonnebloem Olie
Maiskiem Olie
Bronnen van 'slechte' vetten zijn onder andere:
Alles wat gefrituurd is (Franse frietjes, gefrituurde kip)
Dierlijke vetten, zoals de verzadigde vetten in rundvlees, varkensvlees en melk.