Partyflock

links en rechts

 
Krankheimer
Werkzaam bij Puinzooi
Artiest Cup-a-core
het is een dagelijks voorkomend onderwerp, links en rechts. maar ik weet noig steeds nit wat het presies betekent. kan iemand mij dat vertellen?
moeilijk moeilijk, als je bijvoorbeeld tegen buitenlands bent ben je rechts (~~extreem~~) links is zeg maar alles wat netjes is sociaal alle asielzoekers zijn welkom je vind dat de rijken meer belasting moeten betalen enz enz dan ben je links... heb je ook nog centraal neutraal zeg maar zo een beetje duidelijk??? zoals Lijst Pim Fortuyn die is rechts (niet extreem!) en de PVDA is links
Franzelare
Werkzaam bij Partyflock
moet je ff 1 daggie wachten en dan kan je op www.stemwijzer.nl kijken daar staat het helemaal uitgelegd

ze hebben nu alleen de site ff offline gehaald in verband met de dood van pim
ahja, whehehe, ik ben namelij km e van plan om me er in te verdiepen zodat ik voor mezelf weet waar ik bij hoor en/of waar ik voor ben.
Van oorsprong was de kamer ingedeeld in een linkerzijde en een rechterzijde... aan de uiterste zijden Groenen (links) en Centrum Democraten rechts) Tussen in bevind zich onder andere D '66.

Hoe het precies zit heb ik geen zin om helemaal uit te leggen.
nah, ik ben al ietsjepietsje wijzer :-)
Tering, heel vreemd. Ik weet de voorbeelden van links en rechts wel, maar als iemand vraagt wat nu het echte verschil is zit ik mezelf in allerlei bochten te wringen om een fatsoenlijk antwoord erneer te zetten.

Links is als ik het zo mag zeggen de sociale kant. Proberen het iedereen naar de zin te maken. Alles zo proberen te regelen om alles gelijk te behandelen.

En rechts is het wel onderscheiden van groeperingen, meningen, etc.

Het klinkt heel zwart-wit als je het zo leest, maar natuurlijk kun je uuuuuuren over dit onderwerp praten. Ik hoop dat wat ik heb getypt een beetje klopt. En dat je het nu snapt. Het beste is om inderdaad morgen ofzo even naar een site te gaan als stemwijzer.nl ofzo. Daar staan ook veel voorbeelden en zelfs complete testen enzo.
lesley... :s
Ik had ook ongeveer een idee wat links en rechts is, maar het precies weten deed ik het niet. Ik zag het ongeveer zo: Links is socialisme en rechts is kapitalisme.

Ik heb het nog maar even opgezocht en het licht idd niet zo zwartwit. Zie hieronder:
--------------------------------------------------
De begrippen links en rechts hebben al voor heel wat verwarring gezorgd en het zal moeite kosten twee mensen te vinden, die er, politiek, dezelfde betekenis aan geven. Het is dan ook niet eenvoudig te zeggen wat we nu onder links en rechts, onder linkse en rechtse partijen moeten verstaan. Toch zullen we het proberen. In de 19de eeuw noemde men de niet-confessionele partijen links omdat zij aan de linkerkant van de kamervoorzitter zaten. De confessionele (christelijke)partijen zaten rechts van de voorzitter en werden dan ook rechts genoemd.

Langzamerhand kregen de begrippen links en rechts echter een andere betekenis Partijen die de samenleving wilden veranderen, die meer produktiemiddelen aan de gemeenschap wilden brengen, die de inkomens gelijker wilden verdelen, die partijen ging men links noemen. Omdat zij veel wilden veranderen in de maatschappij noemde men hen ook wel vooruitstrevend of progressief. Partijen die de bestaande maatschappij, bijvoorbeeld de verdeling van macht en inkomen, zoveel mogelijk wilden laten zoals ze was, en die bovendien meenden dat.de produktiemiddelen zoveel mogelijk in handen moesten blijven van particulieren, die partijen noemde men voortaan rechts of conservatief. Kunnen wij dan nu van iedere persoon of van iedere partij zeggen, die is links en die is rechts? Helaas, zo eenvoudig is het niet. Waarschijnlijk heeft ieder mens wel iets van rechts en iets van links in zich. In Frankrijk bestaat het gezegde: Je hart zit links en je portemonnaie rechts. Dat het gevoel in deze kwestie een rol speelt blijkt ook wel uit wat een Nederlandse baron in 1913 zei: 'Het kanalje stemt links. Het is links niet allemaal kanalje, maar het kanalje dat er is, is daar'. Toch doen we nog een poging om de begrippen links en rechts wat meer inhoud te geven, al zal lang niet iedereen, die in ons land meent er verstand van te hebben, het met het volgende eens zijn. Iemand die zeer kritisch tegenover de NAVO (het militaire bondgenootschap van het Westen) staat en kernenergie niet ziet zitten noemen we meestal links. Uitbreiding van de ontwikkelingshulp staat eerder hoog op het verlanglijstje van een linkse dan van een rechtse partij. Mensen die zeggen dat al die kernwapens weliswaar niet leuk zijn, maar dat de Russen er nog meer hebben en dus.... die mensen worden vaak rechts genoemd. Als je zegt: 'Inleveren, o.k., maar dan wel allemaal', geldt dat als een rechtsere opmerking dan wanneer je zegt: 'De rijken moeten meer inleveren dan de armen'. Rechtse partijen zullen meer wijzen op de belangen van de joden in het conflict in het Midden-Oosten, terwijl linkse partijen meer de nadruk zullen leggen op het feit dat ook de belangen van de Palestijnen niet vergeten mogen worden. Mogen wij nu eindelijk op alle Nederlandse partijen een etiketje plakken met daarop links of rechts? Zo eenvoudig is het ook nu nog niet. Sommige partijen hebben namelijk over de ene kwestie een linkse mening, maar over de andere een rechtse. Soms ook hebben leden van n en dezelfde partij verschillende opvattingen.
--------------------------------------------------
En uiteraard de bronvermelding: http://www.jacobus.nl/geschiedenis1/behrendt2/linksrechts.htm
Kee dan!
daar hebik wat aan :-D ik ben u aardig op weg whehehehehehe
ik las laast een stukje, stond een soort van uitleg dat er 2 dimensies zijn in links en rechts, werd vergelijken met beroemde/beruchte politici uit het verleden (mao, hitler, stalin, lenin etc).

komt er ongeveer op neer dat de 2 dimensies de economie en de sociaal/culturele kant behelzen

ik kan economisch extreem rechts zijn (weinig/geen protectie van markten, geen invoerheffingen, 100% vrije prijzen etc), en sociaal extreem links (ziektekosten progressief, veel asielzoekers etc)
links dragend :-p
links is socialistisch wat betekent dat ze voor gelijkheid zijn en voor gelijke kansen voor alle mensen.

rechts staat voor liberalisme wat betekend dat ze ervoor pleiten dat de overheid meer op de achtergrond blijft en bedrijven meer de vrije hand geeft en mensen minder steunt als ze t moeilijk hebben.

Dit houdt in dat rechts in principe alleen in jouw voordeel zal werken als je rijk bent

en links betekend niet veel asielzoekers maar wel een groter besef dat de rijkdom die er is voor meer mensen bechikbaar zou moeten zijn
dus niet milardairs die te zuinig zijn om belasting te betalen
Psykonoot:helemaal goed uitgelegd, had het zelf niet beter kunnen doen
links op internet .

rechts is dan zeker als je er weer uit wilt
links:

- golfbaan
- aan of naar de linkerzijde
- onhandig, verkeerd
- [pol.] vooruitstrevend, progressief

rechts:

- groep personen of een of meer partijen die politiek behoudend zijn <=> links
- verkeer dat van de rechterkant komt
- zich aan de rechterzijde bevindend, daarnaar gericht of daarvan afkomstig <=> links
- rechtshandig
- in politiek opzicht behoudend => conservatief
- naar rechtsdraaiend, gedraaid of bediend moetende worden


ik weeet niet welke van de betekenissen je zoekt???
rechts vrijheid links gelijkheid
FLieRP .

mooi weer vandaag he, kunnen we weer eens genieten en aan fijne dingen denken en lekker de natuur in of met anderen praten over gezellige dingen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rechts is recht voor je raap links is er omheen lullen
oE oE ik wil oowk een ijsje .. zo'n pere ijsje

OEEEEEE


gaak straks lekker halen ;)
lekker weertje ja, en dat op me vrije dag!!!
ben nu lekker een ijsje aan het eten FLieRP
Festini PEREIJSSSS! De redding in moeilijke tijden en oplossing voor alle wereldproblemen.
Festini pere ijs is echt het beste... maarja dan moet het weer nog iets beter worden!

als het goed is is het komend weekend echt een pereijs weekend!!!

Misschien een weekend voor een PF pereijs meeting ?
en je kan ze kopen bij mij die ijsjes :-D

whehehe
Count me in!

2 Ozzie: Bezorg je ook (in Enschede)?
krankheimer.....

dit is gewoon een van de beste topics ooit hier op partyflock....(vooral na wat er gebeurd is)
my compliments.

en natuurlijk my compliments voor een paar duidelijke posts waarbij men links en rechts goed duidelijk heeft gemaakt :)
Dat is ook niet zo gek, want er wordt hier om informatie gevraagd en niet om meningen.
wat vroeger links was is nu rechds,
wat vroeger rechds was is nu links :-
in mijn linkerhand een biertje en in mijn rechter een flesje zonnebrand.

he,daar komt een bekend stoned en zwaar crimineel kaboutertje over mijn terras gelopen...verkeerde afslag bij zijn topic genomen zeker:)
nee dat was niet mijn reden om mijn reply te posten koenie.....
het gaat er voor mij om dat mensen die zich rechts noemen zonder echt te weten waarom..
zien in welke hok ZIJ gestopt worden...
maar wat je zei is er dus wel een onderdeel van natuurlijk
mijn pappa zegt altijd...links kan alleen gedijen in goede tijden...
Oh, dan had ik je verkeerd begrepen. Sorry! Je hebt gelijk trouwens.

B&Bs vader heeft trouwens gelijk denk ik.
dat is zeker waar! mensen zijn meer bereid hun centen dan af te staan:)
nee hoor: links gedijt over het algemeen veel beter in slechte tijden... tevreden/gesettelde mensen stemmen meestal rechts
ehm naja heb ut nie echt goed..wil gewoon verandering dus stem ik rechts
Rechts is juist over het algemeen meer behoudend en wil de meeste dingen bij het oude laten.

Sommige dingen ook niet hoor:)
als je de straat oversteekt moet je links & rechts kijken...:)
Nou kijk:

Als je je linker hand recht omhoog steekt, wel normaal met je vingers dus ook rechts en de duim dus ook naar links. Wat zie je dan, de vorm L, dus zo weet je wat links is en wat rechts

Beetje flauw maar wel lekkah
Into *watching* 13 mei 2002 13:05
krankheimer.....

dit is gewoon een van de beste topics ooit hier op partyflock....(vooral na wat er gebeurd is)
my compliments.

en natuurlijk my compliments voor een paar duidelijke posts waarbij men links en rechts goed duidelijk heeft gemaakt
-------------------------------
nou, ik voel me werklich gevleid. :-D
leuk om al die uitleggen te lezen :)
ik voelde me altijd aangetrokken tot links, maar krijg bij alle stemwijzers als uitslag rechts :S
tja....en nu zweeeeeeeef ik :S
vind dat hier krankheimer gewoon word afgebluft door maar niet in te gaan over zijn topiconderwerp...en er over heen te lullen overhet weer...lekker respect vl mensen ...!
Wat ik ga stemmen wist ik al niet, en weet ik nog steeds niet, maar in elk geval GEEN GROEN LINKS. Mijn goede reden moeten jullie maar lezen in het "Op wie stem je nu?"-topic