Partyflock
 
­ Nederland

Vijf jaren 8Bahn

gepubliceerd door , op
8Bahn
25 oktober 2012
Feest8Bahn · 5 YR Weekender
Datumvrijdag 23 november 2012
LocatieMusis Site
Feest8Bahn · 5 YR Weekender
Datumzaterdag 24 november 2012
LocatieLoods008
Vijf jaren 8Bahn. Ontelbare club-nachten, vele hostings, een shitload aan nationale en internationale artiesten, legendarische Koninginnedagen en ondertussen ook een (meerdaags) festival. En juist dat festival afgelopen zomer heeft heel duidelijk laten zien wat de missie van 8Bahn vijf jaar geleden was: progressieve elektronische muziek presenteren in een vriendelijk, kunstzinnig jasje in het oosten van Nederland.

23 En 24 november zullen ze het jubileum van deze missie gaan vieren in de hoofdstad van Gelderland, Arnhem. Op de vrijdag zal vooral het familie-karakter van 8Bahn de boventoon voeren; Diverse nationale coryfeeën uit het rijke 8Bahn verleden zullen acte de présence geven in de intieme Parkzaal van Musis. Zaterdag, in de voormalige Loods008 zal de muzikale invulling leidend zijn, met een voor 8Bahn tekenende line-up van progressieve muziek van nu. Loods008 is als locatie gekozen in samenwerking met Volhuisvesting Arnhem om zodoende te laten zien wat voor een ontwikkelingen de wijk te wachten staan. Drie dagen na 8Bahn zal de sloop starten, om plaats te maken voor een interessante broedplaats met aantrekkingskracht voor wonen, werken en de creatieve sector. Tijdens 8Bahn zal een tipje van de sluier worden opgelicht hoe dit geheel zich zal gaan vormen in Centrum-oost.

Vrijdag 23 november is dus de familiedag. Relatieve beroemdheden gaan in veelal onalledaagse combinaties korte gezelligheidssets draaien. Een reünie, waarin wordt terug gekeken in het verleden en zo zal 8Bahn nestor Einzel zijn allegaartje aan moderne apparatuur moet overeenstemmen met de draaitafelfetisj van Rik Payne. De gebroeders Nagel, Bob en Luc, zijn 8Bahn-bezoekers van het eerste uur en draaien inmiddels zelf door heel Nederland, maar nog nooit eerder samen. Dimzen, een van de zes originele 8Bahnoprichters, blijft een graag geziene gast en gaat rug aan rug met een der discipelen van de Ede-clan, Tammer. Een ander duo is dat tussen Wonder (deel van VJ-team de Wonderboys) en 8Bahnelderly, Armin Pillen. Daarnaast zullen mannen van ESHU, collectief en individueel regelmatig langs geweest, draaien en gaan purist Eelco Couvreur en enthousiasteling Mr. Funk elkaar ophitsen. Naast deze dj-teams zal de Nachtburgemeester van Amsterdam als speciale gast langs komen. San Proper is een van de graagst geziene gasten op 8Bahn, en zal daarom op deze heugelijke dag het beste van al zijn vorige 8Bahn-sets bundelen.



Op zaterdag 24 november is 8Bahn nog steeds heel familiair, maar ligt de nadruk op de muziek. Zo is de hoofdgast van de avond de Engelsman, Paul Woolford. En wanneer je die naam hoort, denk je meteen aan zijn uit 2006 stammende monsterhit, 'Erotic Discourse'. De track wist precies het geluid van toen te vangen in een opzwepende dansvloerkraker. Helaas haalde de reputatie van die hit de werkelijke artiest Paul Woolford in en volgende enkele magere jaren. Dat de muzikant Paul Woolford veel meer te bieden had werd duidelijk in de laatste twee jaar. Zijn affiliatie met Carl Craig, een van de Detroit-grootheden, en zijn label Planet E, bracht de house en techno purist in Woolford boven. Vinyl-only sets brachten hem naar bijvoorbeeld The Works in Detroit en Berghain in Berlijn. Daarnaast triggerde het ontstaan van de nieuw UK-house scene zijn meer experimentele kant met als resultaat gigs in de Fabric en een release op Hotflush. Tevens vond de man ook nog tijd om samen met Paul Hession een abstract electronica-jazz project op te zetten.

Verder is uitgenodigd DJ en producer Cinnaman, die na tien jaar hard werken volop de vruchten van zijn muzikale bestaan plukt en een absolute Nederlandse publiekslieveling in wording is. Opgroeiend in Den Bosch kon het niet anders dat hij via Aardvarck zijn hiphop collectie aan begon te vullen tot een eclectische muziekbibliotheek. In Amsterdam begon hij, in collaboratie met anderen, onder andere de beats-verzamelaar Beat Dimensions en startte het IDM concept Viral Radio (waar onder andere Flying Lotus en the Gaslampkiller voor het eerst in Nederland langskwamen). Zijn huidige bezigheden bestaan vooral uit zijn succesvolle Trouw-avond Colors en zijn radioshow op Red Light Radio. Wie een van zijn sets (Lowlands in de X-Ray, 8Bahn Festival op de Juxtapose stage en Appelsap, terug te zien via Boiler Room) deze zomer meemaakte weet wat er van Cinnaman te verwachten valt: house, bass, beats en al het dansbare daartussen.

De verjaardag van 8Bahn zou niet compleet zijn als er niet nog een live-act op het programma zou staan. Vanaf het begin heeft 8Bahn veel live-acts over de vloer gehad, soms met complete orkesten aan toe. Voor deze zaterdag staat Bizet Reactions op de rol van artiesten. De Nederlandse act bestaat uit de gecombineerde hersenspinsels van Thomas Laurén en Twan Sallaerts. Als een van de meeste geloofde acts op het afgelopen 8Bahn Area Festival, kon een vervolg niet uitblijven. De muziek die het duo brengt is een unieke interpretatie van Amerikaanse en Europese house en gaat gepaard met een ijzersterk live-optreden.

Naast deze drie acts zullen vier 8Bahnbekenden de boel aan elkaar mixen. Van de zes originele 8Bahn-oprichters zijn LEFI en Patski degene die de organisatie nog steeds dragen. Daarnaast zijn beide fervente muziekverzamelaars en natuurlijk ook meer dan verdienstelijke dj's. Verder zullen Dollkraut, nog steeds een van Nederlands grootste talenten en net bevallen van een goed ontvangen EP op het Duitse The Gym Records, en Bert de Rooij, misschien wel de artiest met de meeste 8Bahn-gigs, het vijfjarig jubileum compleet maken.