Partyflock

Johan Gielen aka Airscape

Johan Gielen aka Airscape

door , gepubliceerd op
Nu en Toen. Johan Gielen aka Airscape

Johan Gielen is al ruim een decennium een naam die in alle hoeken en gaten van de wereld herkend en geprezen wordt. Met klappers als 'The Beauty of Silence' en 'L’esperanza' en een eindeloze lijst optredens op feesten als Sensation en Trance Energy drukte hij een flinke stempel op de trancewereld. Toch ziet de blonde Belg zichzelf niet als trance DJ: al vanaf het prille begin was hij bezig met het produceren van diverse soorten dancemuziek. Met zijn project 'Airscape', dat in 1992 werd opgericht, bracht hij grote clubhits als 'Cruising' en 'Sosei' uit. Airscape is terug en ook Johan Gielen heeft nog heel wat voor zijn fans in petto. In dit interview geeft hij zijn mening over de huidige danceindustrie en de hokjesgeest en vertelt hij over z'n nieuwe projecten.

Waarom heb je dit album onder het Airscape alias uitgebracht? Airscape is heel groot geweest. Platen als L’esperanza waren wereldwijd hits en daarmee begon het voor mij echt. Er zijn ook een aantal hele grote remixes gedaan in die tijd. De huidige generatie is niet bekend met Airscape en daarom wilde ik deze naam weer nieuw leven in blazen. Airscape is echt mijn kindje.

Kan je de sound van het huidige Airscape omschrijven? Is de sound veranderd ten opzichte van de begin jaren? De sound is zeker wel veranderd. De muziek klinkt nu anders dan 15 jaar geleden. De nieuwe tracks die op het album staan slaan een brug tussen het oude en het nieuwe trance geluid.

Je werkt veel samen met andere producers. Heb je dat voor dit album ook gedaan? Ik werk altijd heel bewust met verschillende producers. Ik weet goed wat ik wil maar ben zelf geen muzikant. Ik ben een DJ in hart en nieren. Ik weet precies wat er in de clubs en op de dansvloeren gebeurt en geef dat door aan de producers waarmee ik werk. Op die manier blijven de producties fris en origineel. Op dit album staan de originele versies die ik gemaakt heb met Chris Inger en Sven Maes en voor de nieuwe tracks heb ik gewerkt met Daniel Wanrooy, Mark Green, Ben Huijbrechts.
Vocale bijdragen zijn er van Jes Brieden en Jennifer Hershman

Je hebt dus een aantal originele oudere versies op dit album gezet. Waarom? Dit is heel bewust gedaan omdat die tracks nog steeds goed klinken en omdat ze binnenkort opnieuw uitkomen met nieuwe remixen. Op deze manier worden de oude dingen van vroeger ook goed gecombineerd met de nieuwe sounds. Vandaar ook de titel Now & Then.

Hoe lang heb je aan dit album gewerkt? Al met al ben ik er ongeveer een jaar mee bezig geweest. Zo werk ik meestal. Een deadline is nooit goed voor de creativiteit en een album maken doe je natuurlijk niet elke week. Ik wilde de tijd nemen om een goed product af te leveren waar ik voor de volle 100 procent achter kan staan.

[dump id=3878 right]Gaat er na dit album en de tour nog meer met het Airscape project gebeuren? Absoluut. Sowieso komen er nog een paar singles uit met de nieuwe remixes. Maar ik ben ook al bezig met nieuwe tracks.

Na je Relevations album heb je een aantal keer live opgetreden. Gaat dat met dit nieuwe album ook gebeuren? Of blijft het bij een DJ Tour? Airscape is wel echt een dj act. Ik ben ook als airscape te boeken. Als ik live optreed moet dat echt bij de muziek en stijl van het album passen. Dit Airscape album leent zich daar minder voor.

Draai je dan ook echt anders dan als Johan Gielen? Ik draai sowieso nooit hetzelfde. Een set hangt van zoveel factoren af. De Dj voor en na je en natuurlijk het publiek zijn altijd belangrijke pijlers van hoe een set van mij eruit ziet. Ik draai echt voor het publiek. Een laptop meenemen en een premix opzetten kan iedereen. Dat gebeurt toch steeds vaker tegenwoordig en dat is erg jammer. Dat komt het DJ vak niet ten goede. Ik vind programma’s als Ableton voor live DJ gebruik ook helemaal niks. Ik had zelf al grote moeite om van vinyl over te schakelen op CD dus daar blijft het voor mij ook wel bij. Ik wil niet beperkt worden in de dingen die ik doe en met een laptop heb ik dat gevoel wel.

Kunnen we naast Airscape en Johan Gielen nog meer (nieuwe) projecten in de toekomst verwachten? Er zijn wel wat ideeën maar dat staat momenteel nog redelijk in de kinderschoenen. Ik werk graag samen met jonge verfrissende producers en sluit een nieuw project met bijvoorbeeld Cor Fijneman niet uit.

Je hebt de 24ste positie van de DJ Top100 gehaald. Wat vind je van dj lijsten als de DJ Mag Top 100? Dat vind ik helemaal niks. Het draait allemaal om geld en vriendjespolitiek. Er zijn zoveel hele goede DJs die niet in die lijst staan. Tegenwoordig zijn opkomende artiesten meer bezig met die lijst dan met de muziek. Ga eerst maar eens goede muziek maken en bewijs jezelf als dj. Dan komt de erkenning vanzelf. Er zijn meer manieren om als DJ op te vallen dan alleen die lijstjes. Uiteindelijk draait het om de muziek.
Je draait al een tijdje mee. Hoe is de scene veranderd ten opzichte van, bv, de eerste Airscape producties uit 1992?
Toen ik begon was het makkelijker om een plaat aan de man te brengen. Je had geen top40 nodig om 10.000 vinyls te verkopen. Maar de tijden zijn natuurlijk enorm veranderd. Vroeger kreeg je de platen opgestuurd. Tegenwoordig sturen ze een linkje. De muziekindustrie heeft de opkomst van de downloads erg onderschat. Pas sinds een jaar zijn de meeste platen echt goed via de digitale portals te verkrijgen. Het is natuurlijk ook zo dat door internet alles heel makkelijk voor iedereen te verkrijgen is wat de verkopen niet ten goede komt.

Hoe kijk je aan tegen het illegale downloaden? Ik heb er niet heel veel problemen mee. De promotie is door het internet natuurlijk veel makkelijker en breder geworden. En of mensen een plaat nou kopen of illegaal downloaden. Het betekent in allebei de gevallen dat er interesse in je werk is. Met het enige verschil dat er minder verdiend wordt en dat is vooral voor kleinere labels erg lastig. De echte liefhebbers zullen de muziek altijd blijven kopen.

Vrijwel in het begin van je carriere werd je Resident DJ van Club Velfarre in Japan. Hoe kwam je daar terecht? Ik leerde dj Des Mitchell kennen op Mallorco in club BCM. Hij vroeg of ik interesse had om in een nieuwe club in Japan te draaien. Daar kon ik uiteraard geen nee tegen zeggen. Ik had op dat moment succes in Japan met de eerste Airscape platen en de plaat onder mijn alias Blue Bamboo – ABC & D was ook een hit daar. Ik ben gevraagd om een half jaar te komen en dat werd uiteindelijk twee jaar. Toen had ik er ook wel een beetje genoeg van. Ik verlangde terug naar de Europese mentaliteit. In Japan is alles strak en perfect gestroomlijnd. Van mij mag het wel wat nonchalanter en minder gestrest. Toch heb ik daar twee dingen wel heel goed geleerd. En dat zijn respect en discipline. Die twee jaar hebben enorm veel voor mij gedaan en Japan voelt dan ook echt als een tweede thuis.
Club Velfarre was sowieso erg indrukwekkend. Er waren elke avond tussen de 3 en 4000 man binnen en er kwamen regelmatig grote namen als quincy Jones, Michael Jackson en Prince. Ik deed daar ook veel interviews en ik zat in een wekelijkse tv show die mij uitlichtte en vertelde wat er zoal speelde in de club. Dat was eigenlijk al een soort van mini real life soap. Dat heeft me goed geholpen om te leren om gaan met media. Inmiddels bestaat Velfarre niet meer. Ik heb daar de laatste plaat opgezet op Nieuwjaarsavond in 2006.

[dump id=3879 left]Hoe kijk je aan tegen de huidige trance generatie en mis je het oude Belgische uplifting trance geluid? Laat ik voorop stellen dat ik niet in hokjes denk. Mensen associëren mij te vaak met trance terwijl ik ook altijd al house gedraaid heb. Ik wil niet in het trance hokje geplaatst worden. Over het algemeen zie ik dat de Dance in het algemeen veel volwassener geworden is en er zijn een aantal hele goede producers die hele sterke tracks maken.

Kan je enkele namen noemen van producers die jij op dit moment helemaal top vind? Dat is lastig want er zijn er heel veel. Maar ik vind het werk van bijvoorbeeld Jerome Isma-Ae, Sied van Riel, Funkerman, Hardwell en Cor Fijneman heel sterk. Met Cor werk ik ook veel samen voor het komende Johan Gielen album en op dit Airscape heb ik ook met hem samen gewerkt.

Een nieuw Johan Gielen album? Kan je daar al wat meer over vertellen? De eerste single Repeat the Music is nu net uit. De tweede komt er aan en daarna staat er iets heel speciaals gepland. Maar daar kan ik nog niks over vertellen. Het album komt denk ik eind dit jaar uit. Er komt onder andere een samenwerking aan met een hele grote naam uit de muziek industrie maar meer zeg ik niet.

Je gaat nu ongetwijfeld touren met dit album. Waar ga je zoal naartoe? We gaan met Airscape een tour maken over de wereld en doen onder andere Skandinavie, Azie, Indonesië, Australie, Amerika, Canada en de Benelux aan. De agenda zit behoorlijk vol maar ik wil ook weer meer in Nederland gaan draaien. Het is belangrijk om ook dicht bij huis te kunnen zijn en Nederland heeft genoeg mooie feesten.

http://www.johangielen.com/

47 opmerkingen

Leuk interview :D

Antwoord op de vraag van DJ Top100 :respect:


Heb enorm respect voor deze heer hehe! :D

:respect: Johan Gielen :respect:
laatste aanpassing
:respect: Airscape!!!!
k vind "­twisted"­ nog steeds een van de beste klassiekers
,Meer in Nederland gaan draaien,....­ Yessssss!!!!!!!!
Airscape - L'Esperanza :respect:, nice interview moet ik zeggen en over de DJ Top 100 heeft hij wel vet gelijk ;-)
Onder het Airscape alias ook enorm vette remixen gemaakt van: Delirium - Silence, Vengaboys - Kiss, Kosmonova - Danse Avec Moi, Safri Duo - Played Alive, Factor 9 - Release Me (Svenson & Gielen rmx ), Sylver - Turn the Tide.

Klappers van jewelste _O_
Super DJ, leuk interview!!
Hoop dat hij wat meer in Ned.­ draait, hij is vet!
Waarom Gielen niet op TE? Voor mij is er maar 1 dj die daar hoort en dat is Gieluh!!
gielen is de koning van vocal trance,luister zijn cd,s GIELENNNNNNNNNNN
Totaal niet mijn muziek, maar wat een leuk interview om te lezen :)

DJ top 100 antwoord: :respect: ben ik het helemaal mee eens :cheer:
Goed interview maar zijn dagen zijn al een tijdje geteld.­
Uitspraak van Techno Dr op zaterdag 23 januari 2010 om 04:45:
Goed interview maar zijn dagen zijn al een tijdje geteld.­

Zo zie ik het ook :jaja:

Maar dik :respect: voor Airscape!!

Airscape - now and then is echt een heerlijke album :jaja:
Ga eerst maar is goede muziek maken en bewijs jezelf als dj.­

Ga eerst maar eens...

Leuk interview!
pannekoek
Uitspraak van Rimar op vrijdag 22 januari 2010 om 09:07:
Meer in Nederland gaan draaien,....­ Yessssss!!!!!!!!

Luminosity before the energy ;)
Uitspraak van Techno-Dr op zaterdag 23 januari 2010 om 04:45:
Goed interview maar zijn dagen zijn al een tijdje geteld.


Ja, daarom draait hij ook nog overal op super feesten,:P
Zin in Luminosity !
Svenson en Gielen waren daarom ook goed :-p Airscape maakte ook goede producties. Hopelijk zien we Johan weer wta vaker op feestjes in NL. Top DJ :respect:
Vroeger kon hij een goede set draaien. Nu is het pannekoek.
Het blijft een goeie gozer. Maar nogmaals hij is geen schim meer van wat hij is geweest,
Waar hij voorheen draaide met gevoel is het vandaag de dag slechts een kunstje. En ik denk dat ik het wel kan weten. Ik zag hem al jaren geleden doorbreken zelfs nog voor hij naar Japan ging. Was erbij toen hij zijn hoogtepunten had. En zijn dieptepunten door de jaren heen.

En als je dat joetjoep filmpje van hierboven serieus goed vind. Dan kan ik snappen dat je hem goed vind. :lol:
laatste aanpassing
Uitspraak van Valentijn:mixje: op vrijdag 22 januari 2010 om 09:04:
k vind "­twisted"­ nog steeds een van de beste klassiekers

+1

Wat grappig om te lezen dit interview. Ik zat afgelopen weekend de dvd te kijken van Trance Energy 8 (2002) en toen zag ik 'm staan en dacht nog: oja Gielen was ook altijd wel kicke. Wel echt een showtje wat ie altijd gaf. Die cd Revalations vond ik ook best wel goed toen. Maar ik heb 'm al in geen tijden meer horen draaien.
maar niemand hier vind em dus een "­held"­ ?! bij alle andere interviews word dat er zo bijgekwakt..­
Zeker een held jonguh!! Kheb m de laatste tijd vaak horen draaien in Nederland en 1 x toen ik in Singapore op vakantie was.
Hij draaide toen tech - house/ electro, was echt wel VET :P
Uitspraak van V-Man op maandag 25 januari 2010 om 17:45:
maar niemand hier vind em dus een "­held"­ ?! bij alle andere interviews word dat er zo bijgekwakt..­

Daar heb je een goed punt.

Het was een goede Dj die gemiddeld een 8 scoorde als hij draaide. (puntenrating 0 - 10)
Tot zeg ongeveer 2005 Daarna had hij het te druk met zijn Koikarpers.
Uitspraak van Techno Dr op maandag 25 januari 2010 om 04:09:
Het blijft een goeie gozer.­ Maar nogmaals hij is geen schim meer van wat hij is geweest,
Waar hij voorheen draaide met gevoel is het vandaag de dag slechts een kunstje.­

Heeft dat niet meer met de veranderende markt te maken als met JH?

Een jaar of 12 terug stond ik elke week voor zijn neus in 'den elsom' waar hij er keer op keer een lekker feestje van bouwde! (y) Dat doet ie nog steeds en daarom zal ik maar de eerst zijn: HELD! ;)
Precies Thom-ass.Uitspraak van V-Man op maandag 25 januari 2010 om 17:45:))) Wat een wijsneus ben jij met je puntentelling haha!!
Mensen die midden in de nacht hun tijd verdoen om mensen af te zeiken.
Get alvive!
Uitspraak van Thom-ass [Neetjur Wan 2002 - 2010] op dinsdag 26 januari 2010 om 10:16:
Heeft dat niet meer met de veranderende markt te maken als met JH?

JH? Johan Hielenlikker? :lol:


Uitspraak van die rooie op dinsdag 26 januari 2010 om 11:00:
Get alvive!

ALVIVE :lol:

Je zou bijna denken dat jullie familie zijn.
Uitspraak van die rooie op dinsdag 26 januari 2010 om 11:00:
Mensen die midden in de nacht hun tijd verdoen om mensen af te zeiken.­

Ooit er over nagedacht dat ik aan de andere kant van de oceaan kan zitten? Waar we een tijdsverschil hebben van 6 uur!!!
EN dan heb jij het over wijsneuzen. Get ALVIVE :lol: :lol: :lol:
Gielen dat was vroeger zo'n gast die echt deed mixen en strak ook vaak ook techno en andere shit door de trance, kheb nog wa ouwe platen van hem in de kast staan, die kan je gerust nu nog draaien!!!
laatste aanpassing
Zn setjes op Trance Energy voor 2003 waren echt te gek. nieuwe trance sound kan ik niet echt veel mee:P.
Uitspraak van Techno Dr op zaterdag 23 januari 2010 om 04:45:
Goed interview maar zijn dagen zijn al een tijdje geteld.­

vandaar ook Airscape... ;-)
echt grappig, ik dacht dat deze man de dance re rug had toegekeerd, en zich (las ik toen) fulltime bezig hield met koi karper kweken waar hij prijzen meeheeft gewonnen.­ Dit interview bewijst het tegendeel, zo te zien is Johan helemaal terug.­
Uitspraak van revbass op zaterdag 23 januari 2010 om 14:29:
Ga eerst maar is goede muziek maken en bewijs jezelf als dj.­

ga eerst maar eens zelf je platen maken :D Svenson is de grote held achter Airscape !

een geniale dj maar weet toch dat meneer net als jean en velen anderen niet produceren kan, heb hem ook altijd zo gezien en Svenson is weer een geniale producer en bakte weer weinig van draaien misschien daarom een gouden team ?!

wel jammer dat dit soort gasten advies geeft terwijl ze zelf afhankelijk zijn geweest van een ander die hun dit succes uberhaupt gebracht heeft. zonder airscape stond johan nog steeds in japan te draaien en kon ie nog zon goede dj zijn maar zouden we hem hier niet kennen. en zonder Svenson was er geen airscape geweest dus simpele optelsom. lange stilte rondom zijn persoon had er waarschijnlijk meer mee te maken met het feit dat svenson waarschijnlijk moe was van altijd alle aandacht naar Gielen terwijl hij dagen in de studio zat weg te zweten. Svenson daar integen releaste gewoon vrolijk door.

kijk dat hij als dj weet wat werkt in de club is leuk en dat hij daarin een ruwe ongepolijste diamant als svenson naar grotere hoogte heeft gepusht is gaaf maar jammer dat op een gegeven moment dan degene die het minst doet dan alle aandacht krijgt. kijk alleen al naar de titel van het interview : Johan Gielen a.k.a. Airscape terwijl volgens mij airscpae 2 personen is.

vergis je niet ik stond jaren terug ook trillend als een rietje om een handtekening op een plaat bij de grote man. maar het mystery rond mijn favoriete producer in die tijd bleek een illussie toen ik erachter kwam hoe het zat.
laatste aanpassing
Het Airscape project heeft haar oorsprong in 1992 toen één van de eerste iconen in de trance scene, Johan Gielen, de globale dansvloeren verrijkte met zijn verfrissende en energieke producties onder dit alter ego.­ Tussen 1992 en 1995 werd Airscape verrijkt met producer Chris Inger en samen bombardeerden zij de scene met tracks als Plaisir D’Ete en Cruising.­ In 1995 voegde topproducer Sven Maes zich bij Airscape.­

Dit staat op verschillende sites en zie je precies hoe het zit,en hier is vast niet om gelogen.­
Svenson is een super producer, maar draaien kan hij niet!!!!!
Zo heeft ieder zijn kwaliteiten.­
Buiten airscape om is Johan een geweldige DJ en vind ik zijn nieuwe Johan Gielen platen erg lekker.­

Er zijn zoveel DJs die hun eigen platen niet eens zelf maken
Jarenlang Trance Energy 'resident' geweest, en wat een sets draaide hij toen. Onvergetelijk.

Prima interview Jochem (y) (y)
mijn leerkracht nederlands noemt ook johan gielen:D
Uitspraak van Cyn op woensdag 3 februari 2010 om 12:06:
Svenson is een super producer, maar draaien kan hij niet!!!!!

klopt maar Svenson heeft wel het wereldwijde succes van airscape ingeluid.
Uitspraak van Cyn op woensdag 3 februari 2010 om 12:06:
Buiten airscape om is Johan een geweldige DJ

klopt Gielen blijft een held !
goed en wissel valig,,en classic trance wat ik hep lichen in un reck,goed
Uitspraak van Death Metal Speedcore op woensdag 27 januari 2010 om 05:29:
Zn setjes op Trance Energy voor 2003 waren echt te gek. nieuwe trance sound kan ik niet echt veel mee:P.

deels heb je wel gelijk, ik heb nog zo'n setje van TE 2002 met Johan Gielen, echt een van m'n favo trance sets allertijden. Maar er komt nog steeds goede trance uit, alleen ligt het niet voor het oprapen en er komt tegelijkertijd ook een hele hoop uit wat me totaal niet aanspreekt.
Top gozer met top Producties! Ben benieuwd naar zijn nieuwe album, zijn producties met Svenson waren echt top!