Partyflock
 

3 opmerkingen

 
En ieder rondje is weer anders
 
Wie werken er bij de Kindertelefoon?
Dat zijn vooral vrijwilligers: mannen en vrouwen van allerlei leeftijden. Wij zijn allemaal speciaal getraind voor het werk. Want we vinden het belangrijk dat wij goed luisteren naar de kinderen en jongeren die bellen. Dat betekent dat jouw verhaal, meningen, ideeën en gevoelens centraal staan als je ons belt.


Is de Kindertelefoon er alleen voor kinderen?
Ja! Dat maakt de Kindertelefoon zo speciaal. Maar dat het 'Kinder'telefoon heet, betekent niet dat er geen jongeren mogen bellen. Integendeel, wij zijn er voor iedereen die jonger is dan 18 jaar.


Waarover bellen kinderen en jongeren?
Over van alles. Iedereen die wat kwijt wil of vragen heeft, mag bellen. Of het nou gaat over leuke dingen zoals je hobby, spannende dingen zoals seks, of vervelende dingen zoals pesten of ruzie met je ouders.


Bellen er ook kinderen en jongeren over mishandeling?
Ja, dat gebeurt regelmatig. Zowel jongens als meisjes bellen daarover. Bijvoorbeeld omdat ze vaak door hun vader of moeder geslagen worden. Of worden verwaarloosd door een van hun ouders of seksueel misbruikt. Eigenlijk over alle vormen van kindermishandeling waarover je op deze website kan lezen.


Is dat niet moeilijk om over te praten met een vreemde?
Ja, dat klopt. We merken dat ook vaak aan de telefoon. Maar het voordeel van de Kindertelefoon is dat je anoniem kunt blijven: je hoeft je naam niet te noemen. Wij komen er niet achter wie je bent of waar je woont. Dus wij kunnen anderen niet vertellen dat je gebeld hebt. Dat willen we trouwens ook niet. En je kan altijd een keer over iets anders bellen om het uit te proberen.


Wat doen jullie als iemand belt?
Wij proberen een kind of jongere met problemen te helpen door informatie te geven en mee te denken over oplossingen. Wat voor ons belangrijk is, is dat we het dan hebben over wat jij wilt, durft en kan. En als iemand verdrietig is, proberen we die natuurlijk te troosten.


Moet je alles vertellen?
Nee! Alleen wat jij kwijt wil. Als wij een vraag stellen en jij wilt geen antwoord geven, hoeft dat niet. En jij kan het gesprek beëindigen wanneer je dat wilt.