Partyflock
 
­ Nederland

Dekmantel kondigt tweede editie aan van Het Kabinet

gepubliceerd door , op
Het Kabinet
15 september 2011
Van 24 tot en met 26 november organiseert Dekmantel de tweede editie van Het Kabinet in Studio/K in Amsterdam. Het festival biedt een veelzijdig muzikaal aanbod waar vernieuwende elektronische muziek de boventoon voert met exclusieve optredens van grote artiesten zoals Matthew Herbert, The Field en een showcase van het populaire Engelse label Swamp 81. Daarnaast is er ook dit jaar ruim aandacht voor kunst en cultuur aangezien er samengewerkt wordt met vooraanstaande instellingen zoals FOAM, IDFA en NIMk.

Met het ingaan van haar vijfde levensjaar heeft Dekmantel zich inmiddels sterk gevestigd in de frontlinie van het Nederlandse uitgaanscircuit. Via de verschillende clubavonden staat de organisatie bekend om haar vooruitstrevende muziekvoorkeur en op Het Kabinet legt het de lat nog net iets hoger. In de muziekprogrammering is gekozen voor een diversiteit waarbinnen de combinatie van funk, soul en experiment als bindende factor fungeert. Alle favoriete stijlen, variërende van disco en house tot aan dubstep, techno en elektronica - smelten samen in één lang weekend.

Het festival wordt op donderdagavond geopend met een live optreden van de Zweedse techno-sensatie The Field. Deze aan Kompakt gelieerde act kondigde onlangs aan dat het lang verwachte nieuwe album in oktober zal verschijnen. De openingsshow zal het enige Amsterdamse optreden zijn gedurende de lange Europese album tour.

De vrijdagavond staat vooral in teken van nieuwe muziek die voortgevloeid is uit de Engelse dubstep-scene. Swamp 81, opgericht door Loefah (tevens medeoprichter van het beruchte DMZ label), vertolkt hierin een absolute leidersrol. Waar veel generatiegenoten een steeds commerciëler geluid verkennen bewandelt hij een alternatieve route door heftig te flirten met electro en obscure muziekstijlen uit Chicago zoals juke en footwork. Loefah komt echter niet alleen: hij neemt labelmaatjes Pinch, Boddika en Addison Groove met zich mee. In de tweede zaal zal de Schotse Numbers frontman, en DJ extraordinaire, Jackmaster één van zijn veel bejubelde eclectische sets weggeven. De Roemeense technobelofte Cosmin TRG bracht zojuist zijn debuutalbum uit op Modeselektor label 50 Weapons, hij zal op zijn beurt laten horen waarom het beroemde duo zoveel vertrouwen in hem heeft.

Op de zaterdagavond is er plek voor meer reguliere house en techno, al is geluidskunstenaar Matthew Herbert lastig in één hokje te plaatsen. Met ruim twintig (!) albums op zijn naam verwierf hij door de jaren heen wereldfaam en met zijn onorthodoxe kijk op de kunst van het remixen bereikte hij zelfs een regelrechte cultstatus. Zijn laatste wapenfeit is het meest recente album getiteld "PIG", waarvoor hij twee jaar lang een varken volgde (van geboorte tot slacht) en deze als basis gebruikte voor alle opgenomen samples. Vanuit het hippe Ostgut Ton kamp uit Berlijn wordt de oerdegelijke topproducer Shed verwelkomt. Hij draait op Het Kabinet onder een nieuw alter ego genaamd WAX en met dit optreden heeft Het Kabinet gelijk een heuse wereldpremière te pakken. Maar er is meer uit Duitsland, zo staat publiekslieveling Motor City Drum Ensemble (wiens ster reizende is na de onlangs verschenen DJ Kicks compilatie) ingerekend voor een warme, soulvolle DJ-set. Tot slot wordt van veel verder oostwaarts - voorbij de grenzen van het voormalige ijzeren gordijn - het grote deephouse talent Vakula ingevlogen uit de Oekraïne.

Natuurlijk zijn er op dit Amsterdamse stadsfestival ook lokale helden te bewonderen. Met Tom Trago, San Proper, Cinnaman, Tom Ruijg, Juju & Jordash, Awanto 3, Audio Culture, Night Flight en Dekmantel Soundsystem (Casper Tielrooij, Jan van Kampen en Thomas Martojo) wordt er een volledige dwarsdoorsnede geboden van al het moois dat de hoofdstad momenteel te bieden heeft op muzikaal vlak.

Voorverkoop van passe-partouts en losse tickets voor Het Kabinet start op zaterdag 18 september via www.dekmantel.com en www.hetkabinetfestival.nl. Een gelimiteerd aantal passe-partout tickets is beschikbaar en kost €40,- en geeft toegang tot alle programmaonderdelen.

Overzicht muziekprogramma het kabinet
Donderdag 24 november
deuren open 21u | €14
The Field live Zweden
Walls live Italië

Vrijdag 25 november
van 22u tot 4u | €18
Zaal 1 (hosted by Swamp 81)
Loefah Verenigd Koninkrijk
Pinch Verenigd Koninkrijk
Boddika Verenigd Koninkrijk
Addison Groove Verenigd Koninkrijk
MC Chunky Verenigd Koninkrijk
Awanto 3

Zaal 2
Jackmaster (SO)
Cosmin TRG Roemenië
Tom Trago
Cinnaman

Zaal 3
Audio Culture DJs

Zaterdag 26 november
van 22u tot 6u | €20

Zaal 1
Matthew Herbert Verenigd Koninkrijk
Shed presents Wax Duitsland
Dekmantel Soundsystem
Tom Ruijg

Zaal 2
Motor City Drum Ensemble Duitsland
Vakula Oekraïne
San Proper
Juju & Jordash

Zaal 3
Night Flight DJs

4 opmerkingen

swamp`81 avond! B) + jackmaster en trg B)
zowel vrijdag als zaterdag :kwijl:
Echt line-up van het jaar voor mij. Shed presents WAX is live?
Beide dagen sowieso aanwezig!