Partyflock

Above & Beyond; meesters van de Trance

 

Above & Beyond; meesters van de Trance

door , gepubliceerd op
Voor de echte die hard fans van Trance zijn ze bijna dagelijkse kost, maar voor de recreatieve beluisteraar van het genre zal het Engelse/Finse DJ trio Above & Beyond niet meteen bekend in de oren klinken. Toch is de kans groot dat elke willekeurige dance liefhebber, die ooit naar een beetje Trance heeft geluisterd, een mix van deze heren voorbij heeft horen komen. Want niemand minder dan onze eigen Ferry Corsten, Armin van Buuren en Paul van Dyk hebben de afgelopen paar jaar meerdere malen gebruikt gemaakt van de platen van Above & Beyond.

Tony, Jono en Paavo, de drie heren achter Above & Beyond, hebben afgelopen maart hun eerste album op de markt gebracht ‘Tri-State’. Met een 19e plaats in de 2005 DJ Top 100 en met het winnen van de prestigieuze prijs “Best Underground Dance Track 2005” op de World Music Conference in Miami zou je zeggen dat de timing voor een album release niet beter zou kunnen zijn.

Waarom zijn de tracks van Above & Beyond zo in trek bij DJ’s in de hele wereld? Wat weten zij van de wensen van de liefhebbers van dance muziek waardoor ze makkelijk weten in te spelen op deze behoeftes en er zelfs een heel album op weten af te stemmen? Hoe is het leven na de release van Tri-State en wat zijn hun plannen voor de toekomst? Partyflock kreeg de kans om deze vragen te stellen en meer aan de heren van Above & Beyond tijdens een bezoek in Londen.


Ik kan me enigszins voorstellen dat na de release van jullie album het volle kracht vooruit is voor jullie en de promotie van het album. Jono, je hebt gezegd dat je de release als ‘bevrijdend’ hebt ervaren en dat jullie levens veranderd zijn sinds de release. Is dat gevoel er nog steeds?
[Jono] Absoluut! Vanaf het moment dat wij onze platenlabel Anjunabeats hadden opgericht tot de eerste dag dat wij aan het album begonnen te werken brachten wij 90% van onze tijd door met het maken van 12 inch mixes and nummers voor clubs. Een paar daarvan eindigden in verschillende muziek charts rond de wereld, maar dat was niet ons hoofddoel. Wij hadden onze zinnen gezet op de dansvloer en om iedereen die er op stond lekker uit hun dak te laten gaan. Daarom was het fijn om aan een album te werken, even geen regeltjes en/of verwachtingen, we konden onze eigen gang gaan. Het album is goed ontvangen en we hebben er veel leuke reacties op gehad van een heel nieuw publiek, iets waar ik persoonlijk erg blij mee ben. Het is geweldig om van iemand te horen dat hij niet van Trance houdt, maar wel het album heeft beluisterd en het super vond! Een groter compliment bestaat niet. Ik zou het liefst meer mensen in contact willen brengen met Trance. Helaas heeft het momenteel een slechte reputatie omdat het gewoon te generiek is.

Op het album staan veel nummers die een eerste minuut Above & Beyond fan zal doen denken aan de begindagen van jullie. Tevens werd jullie album release feest in Canvas (Londen) gehouden, de plek waar jullie je eerste optreden ooit haddden. Hoe belangrijk is het voor jullie om trouw te blijven aan jullie ‘roots’ (wortels)?
[Tony] ‘Roots’ heten zo voor een reden, ze zijn een onmisbaar onderdeel die je in leven houden tijdens je groeiproces. In ons geval hebben wij een enorm actieve fangemeenschap die de website van Anjunabeats en het forum tot een van de drukste ter wereld heeft gemaakt voor wat betreft platenmaatschappijen. Via het forum en tijdens feesten hebben wij nauw contact met onze fans en tot dusver, mede dankzij de communicatie tussen iedereen, hebben wij iedereen met ons mee kunnen nemen tijdens dat groeiproces.

Wat is de invloed van jullie persoonlijke levens op de nummers op het album? Is dit wat het album zo speciaal maakt?
[Paavo] Zoals altijd met het schrijven van muziek proberen wij alles zo goed mogelijk te doen. Ik geloof wel dat alles wat wij meemaken in ons leven door zal klinken in ons muziek. We hebben veel geluk gehad tot nu toe in onze levens, dat we veel spannende en mooie ervaringen hebben mogen op doen en dat dat ons inspiratie geeft voor het schrijven van muziek. Op Tri-State zijn wij dieper op de donkere kanten van mens en relatie ingegaan en dat zou wel een goede indicatie moeten zijn waar wij de afgelopen jaren met onze gedachten zijn geweest.

Op veel van de succesvolle nummers van Above & Beyond heeft zang altijd een belangrijke rol gespeeld. Op het album Tri-State zingt Tony zelf, maar jullie hebben ook met de zangers Zoe Johnston en Richard Bedford gewerkt. Hoe was jullie ervaring met het overbrengen van de gevoelens die in elk nummer zat aan iemand die niet direct betrokken is geweest met jullie levens?
[Tony] We hebben onszelf bewezen en een reputatie gemaakt met Trance mixes van bekende nummers (Chakra’s ‘Home’, Madonna’s ‘What it feels like for a girl’, Dido’s ‘Sand in my shoes’ zijn hier voorbeelden van). Muziek en zang zijn altijd een spil geweest in onze muziek en zo zijn we er aan gewend geraakt dat onze fans ook vaak meezingen met onze nummers. We hebben altijd veel met zangeressen gewerkt zoals Kate Cameron en Justine Suissa en zij hebben altijd onze tekst en gevoelens perfect weten te verwerken in onze muziek. Wat geweldig is aan Richard Bedford is dat er nu vanuit een mannelijk perspectief bekeken kan worden naar relaties. Wat de nummers, die met Richard zijn gemaakt, zo bijzonder maken is dat de teksten allemaal op waar gebeurde verhalen zijn gebaseerd. Hij zingt ze zoals ik ze zelf graag zou willen zingen. Het is een overweldigend gevoel om ze nu door iemand anders te horen zingen, de nummers komen echt tot leven, dankzij Richard.

In jullie nummer ‘Stealing Time’ wordt er gezongen ‘my future is a valentine, stolen in the perfect crime’. Zouden jullie ons misschien nog even een beetje inzicht willen geven in de achterliggende betekenis van die zin?
[Tony] Alle nummers op het album hebben een hoofd onderwerp ‘twijfel’. Ik denk dat het uit te leggen valt als een menselijke conditie waarbij iemand beide kanten van een situatie probeert te zien en tussen beide kanten schommelt, dit doen we met een constante regelmaat, weloverwogen en ervaren dit merendeels als een positief gevoel. Een twijfelachtig moment, een moment waarin je in een zekere vorm filosofeert over een onderwerp, zijn geweldige momenten om over te schrijven. Het nummer ‘Stealing Time’ gaat over de impact die Above & Beyond als werk op ons leven heeft gehad en de effecten op alles daar omheen die wij altijd als normaal en vanzelfsprekend beschouwd (vrienden, familie, huwelijk, kinderen etc.). Het is een 24/7 manier van leven. Dit stuk gaat dus over hoe ik afscheid neem van een idealistisch toekomstbeeld en ik de ruimte in vlieg op mijn Above & Beyond ruimtevaartuig, met andere woorden: genieten van het hier en nu!

Naast jullie eigen activiteiten zijn jullie ook een onderdeel van OceanLab, een samenwerking met de zangeres Justine Suissa. Hebben de toenemende verplichtingen met betrekking tot de promotie van Tri-State de tijd beperkt die jullie normaal in het project OceanLab steken?
[Jono] We hebben geprobeerd om onze concentratie op één project tegelijk te richten simpelweg omdat we het goed willen doen. Misschien zijn we daar een beetje strikt in, misschien te strikt maar ik denk wel dat dit de reden is waarom wij de afgelopen paar jaar als succesvol mogen beschouwen. Ik denk niet dat wij aan veel dingen hebben gewerkt waar we zelf niet echt tevreden mee waren. De komende maanden zullen wij ons gaan richten op het maken van remixes van de Tri-State album en langzaam maar zeker ons gaan focussen op het album van OceanLab.

Van harte gefeliciteerd met de zes nominaties die jullie hebben ontvangen tijdens de World Music Conference dit jaar. Het moet wel een ongelofelijke sensatie zijn geweest om zoveel nominaties binnen te slepen en om zelfs een van de zes prijzen te winnen. Zien jullie het winnen van een prijs, in jullie geval ‘Best Underground Dance Track 2005’ voor ‘Air For Life’, als een teken van waardering vanuit de gemeenschap voor al jullie bijdragen of is dit eerder een mijlpaal in jullie carriere?
[Jono] Wat ik belangrijk en het beste van deze prijzen vindt, is dat ze door het publiek gekozen worden en niet de industrie, die misschien hun voorkeur hebben. Het is dus fijn om te weten dat er mensen zijn die de moeite nemen om voor ons een stem uit te brengen en ons te steunen. Zoals ik eerder al indirect aangaf, we zijn perfectionisten (hoewel perfectie nooit haalbaar is volgens mij) en ik moet er zelfs aan toegeven dat als er een nummer van ons is die deze prijs had moeten winnen dan was het ‘Air For Life’ wel. Ik kan eerlijk zeggen dat wij allemaal erg trots zijn op dit nummer. We hebben veel samengewerkt met Andy Moor voor dit nummer en wij zijn hierdoor zeer goede vrienden geworden. Andy is zeer getalenteerd, we zitten op dezelfde golflengte en we hebben veel van elkaar geleerd tijdens het produceren van ‘Air For Life’.

In het verleden, niet zo verre verleden om duidelijk te zijn, hebben jullie veel complimenten gehad van enkele grootheden zoals onze eigen Ferry Corsten, Armin van Buuren en Paul van Dyk. Hoe voelt het om nu min of meer op hetzelfde niveau te zitten als deze legendes en in één adem met hun genoemd te worden?
[Paavo] Natuurlijk voelen wij ons zeer vereerd met alle respect die wij krijgen. Het is zeker een fijn gevoel om met de DJ’s die jij opnoemde vergeleken te worden. Zij hebben ook veel goeie dingen gedaan voor het genre en hopelijk blijven ze nog lang dansvloeren over de hele wereld op hun kop zetten!

In de afgelopen twaalf maanden zijn jullie twee keer op bezoek geweest in ons koude landje. Eén keer op UDC’s Dance Valley 2005 en de tweede keer tijdens ID&T’s Trance Energy, twee totaal verschillende evenementen.Wat vonden jullie ervan en hoe vergelijk je ze met andere evenementen rond de wereld waar jullie hebben opgetreden?
[Tony] Dance Valley en Trance Energy zijn tot nu toe de twee grootste evenementen waar wij ooit hebben gedraaid! Het mag wel gezegd worden dat Nederland de thuisbasis is van Trance, dus zijn we altijd blij als we er mogen spelen, het publiek zijn echte kenners en liefhebbers! Trance Energy was ongelofelijk, meer dan 20.000 feestgangers in een zaal. Dit moet wel bij verre het grootste publiek ooit zijn geweest waar wij voor hebben opgetreden, dat heeft het heel speciaal gemaakt voor ons. Dance Valley was ook bijzonder, maar dan om een andere reden. Het regende stevig buiten en daardoor zijn veel mensen niet meer naar het feest gekomen. Het was daarom vrij rustig in onze tent voordat wij met onze set begonnen, maar zodra onze eerste plaat begon te draaien brak het feest los, ook een dag om nooit te vergeten!

In juli zullen jullie weer aanwezig zijn op Dance Valley, vrijdag de 14e om precies te zijn. Het is een geweldig jaar voor julle geweest sinds de laatste Dance Valley waar jullie set bij velen de regen deed vergeten. Wat kunnen Trance fans van jullie dit jaar verwachten tijdens Dance Valley en tijdens de rest van 2006?
[Jono] Meer eigen producties en veel nummers van Tri-State. Hopelijk geven ze ons wat meer tijd dit jaar om een nog betere set te draaien, op dit moment weet ik nog niet hoeveel tijd we zullen krijgen. We treden niet vaak op in Nederland, maar de keren dat we er zijn, zijn altijd bijzonder. Het is altijd fijn om voor een Nederlands publiek op te treden omdat zij, net als de Engelsen, erg enthousiast zijn voor goed(e) dance muziek. Ik ben zeker van mening dat wij net iets anders draaien dan Nederlandse Trance DJ’s en het publiek blijkt dat wel te waarderen en reageren goed op een net wat andere stijl van draaien.

Above & Beyond maken deel uit van de platenmaatschappij Anjunabeats uit Engeland. Het DJ trio bestaat uit Jono Grant, Paavo Siljamaki en Tony McGuinness. Je kan Above & Beyond live zien op vrijdag 14 juli op Dance Valley 2006. Voor meer informatie zie www.aboveandbeyond.nu. Klik hier om een gesigneerde copy van de nieuwe compilate van Above & Beyond te bestellen, Ajunabeats Volume Four, of hier om naar een preview te luisteren.

Special thanks to www.­sidemedia.­nl!

65 opmerkingen

Goed interview :jaja:
Uitspraak van SnuggLe op zaterdag 8 juli 2006 om 21:34:
Goed interview
Zekers! :jaja:

Ziet er professioneel uit (Y)
Voor mij zijn het helden.­

prima interview trouwens.­
laatste aanpassing door een beheerder
Above &­ Beyond are great..­
:respect:

En idd het zijn helden :)
they are the masters
Armin is the god :respect:
laatste aanpassing
"­meesters van de Trance".­
Tsja, niet echt toepasselijke titel.­
Ze brengen de laatste tijd nog maar weinig noemenswaardige platen uit.­ Album was eigenlijk ook om te huilen.­
laatste aanpassing
Uitspraak van Zanjes op zaterdag 8 juli 2006 om 22:52:
Album was eigenlijk ook om te huilen.­

Misschien moet jij je dan eens verdiepen in de onderliggende gedachten die bij de nummers horen en dan het album nog eens een paar keer opnieuw luisteren. Dan hoor je de schoonheid in de muziek van Above And Beyond.
Uitspraak van Cicatrix op zaterdag 8 juli 2006 om 23:26:
hun set op Trance Energy dit jaar!!

Geweldig:D
Voor geen goud willen missen
Leuk interview met deze helden (y)
Net Anjunabeats deel 4 in huis, erg lekker!!
Above & beyond :respect: meesterlijk album en hele gave remixen :D
Leuk interview :D Gelukkig geniet ik ook al jaren van Anjunabeats. Wat een label :cheer:
Goed interview van twee ware helden!. Op Trance Energy waren ze naar mijn mening de absolute toppers!!! :respect:
laatste aanpassing
Goed interview, goeie dj's!
Uitspraak van HEIKster™ op zondag 9 juli 2006 om 10:59:
Gelukkig geniet ik ook al jaren van Anjunabeats.­ Wat een label

Mee eens..... bijna alles wat daarop wordt uitgebracht koop ik blind. B) Helemaal top en de mannen van Above and Beyond staan al een tijdje op mijn lijstje van helden. :respect:
laatste aanpassing
A&B wat een trio!!
Producties zijn altijd sterk.
Vooral onder de naam Oceanlab!
Diep respect voor deze mannen!
:respect::respect::respect:
Uitspraak van iJooper op zondag 9 juli 2006 om 03:31:
Misschien moet jij je dan eens verdiepen in de onderliggende gedachten die bij de nummers horen en dan het album nog eens een paar keer opnieuw luisteren.­ Dan hoor je de schoonheid in de muziek van Above And Beyond.­

Je hebt mij goed aan het lachen gebracht op de zondagmiddag. Dank u. :D
Uitspraak van Zanjes op zaterdag 8 juli 2006 om 22:52:
meesters van de Trance".­
Tsja, niet echt toepasselijke titel.­
Ze brengen de laatste tijd nog maar weinig noemenswaardige platen uit.­ Album was eigenlijk ook om te huilen.­

Uitspraak van iJooper op zondag 9 juli 2006 om 03:31:
Misschien moet jij je dan eens verdiepen in de onderliggende gedachten die bij de nummers horen en dan het album nog eens een paar keer opnieuw luisteren.­ Dan hoor je de schoonheid in de muziek van Above And Beyond.­

vraag me dan idd dan af wat in jou ogen nog goede trance is als je dat above&beyond om te huilen vindt?

en als je voor de muziek leeft , zich er toch zeker emotie in de muziek. dat hoor je vind ik ook wel in veel van hun tracks.
helden zijn het! echt alle tracks die ze maken of remixen zijn geweldig :D

TE afgelopen jaar. aan 1 stuk genieten
ben geen fan van ze of is dit ook kwetsend?
Uitspraak van ramoz op zondag 9 juli 2006 om 16:23:
vraag me dan idd dan af wat in jou ogen nog goede trance is als je dat above&­beyond om te huilen vindt?

Voor mij persoonlijk komen er nog maar weinig goede trance platen uit. Meestal worden alle trance cliché's weer uit de kast gehaald bij een nieuwe plaat en A&B hebben daar ook zeker een handje van. Alone Tonight was toch wel een dieptepunt.
Begrijp me niet verkeerd, 5 jaar lang was trance een groot onderdeel van me leven, maar anno 2006 is dat toch echt voorbij. Meer dan de helft van me platencollectie bestaat nog wel uit tranceplaten en ik zal ze ook niet verkopen, want ik luister er nog wel naar.
laatste aanpassing
Uitspraak van Zanjes op zondag 9 juli 2006 om 19:36:
Voor mij persoonlijk komen er nog maar weinig goede trance platen uit.­ Meestal worden alle trance cliché's weer uit de kast gehaald

is ook wel weer zo

de meeste track volgen toch een standaard patroon van intro/opbouw/break/climax/2ebreak/afbouw

veel producers apen elkaar gewoon na :(
above &­ beyond rule!!!
Uitspraak van ramoz op zondag 9 juli 2006 om 21:18:
is ook wel weer zo

de meeste track volgen toch een standaard patroon van intro/opbouw/break/climax/2ebreak/afbouw

veel producers apen elkaar gewoon na

Mischien is dat gewoon de basis voor een trance plaat....Als je het anders gaat doen dan kom je in een ander genre mischien.
Als je niet opbouwend begint is het al gauw hardtrance of nog harder.
Uitspraak van Delphin op zondag 9 juli 2006 om 12:11:
Producties zijn altijd sterk.­
Vooral onder de naam Oceanlab!

:yes: Zijn echte trance helden :)
had even wat anders in mijn hoofd bij Above en Beyond... maar ok :|
laatste aanpassing
Uitspraak van S4R op maandag 10 juli 2006 om 18:27:
Mischien is dat gewoon de basis voor een trance plaat....­Als je het anders gaat doen dan kom je in een ander genre mischien.­
Als je niet opbouwend begint is het al gauw hardtrance of nog harder.­

de basis van een trance track zijn denk ik de elementen .. niet specifiek de opbouw

in sets hoor ik graag afwisseling tussen trance en wat techy tracks..

maargoed trance opzich mag van mij zo blijven.. enige minpunt vind ik dat er zoveel gekopieerd wordt
Uitspraak van ramoz op dinsdag 11 juli 2006 om 00:00:
maargoed trance opzich mag van mij zo blijven..­ enige minpunt vind ik dat er zoveel gekopieerd wordt

dat kan ook niet anders want trance is allemaal hetzelfde... ;)
Zij werken toch ook onder hun alias "­The Thrillseekers??

Want ik raak altijd nog steeds emotioneel als ik hun remxi hoor van 8th wonder - the morning after, wát een kippenvel plaat!
Sowieso zijn deze heren verantwoordelijk voor de meeste zieke (klassieke) trancers...­
Nee, The Thrillseekers is een alias van Steve Helstrip.­
Uitspraak van Rudy303™ op woensdag 12 juli 2006 om 09:11:
dat kan ook niet anders want trance is allemaal hetzelfde...­

fartcore en fartstyle niet he ?

scheelt dat we het hierover eens zijn..
a.s. vrijdag weer te bewonderen op dance valley (Y)
wil ik niet missen! :no:
Dit zijn de soort interviews die ik wil lezen!(Y)

:respect: Above & Beyond :respect:
Ze waren ook geniaal op Trance Energy '06! Echt vet!
Odg, R.
Artiest Rodg
K heb een set van hun op ID&T Radio (Ja ID&T Radio, dus nog echt een tijdje terug)

En ik luister em nog wekelijks :D
Een van de besten Trance DJ sets van 2005 was van Above and Beyond in de Asta.­ Deze heren zijn echt meesterlijk en technisch super goed!!! Jammer dat ik ze op DV niet ga zien...­
Meneer sidemedia,

vind is in deze zin 'Wat ik belangrijk en het beste van deze prijzen vindt' met een d...­ Verder zijn a &­ b super.....­
Uitspraak van Lancher > Minion a.k.a. Project Chryzis op zondag 9 juli 2006 om 18:33:
Oceanlab feat Justine Suissa - satellite (above & beyond remix), wat een masterlijke remix:)


godgod wat heb ik daar op gespaced zeg.
echt een WERELDplaat.

prima interview trouwens, leuk dat er zoveel internationale artiesten worden geinterviewd! :yes:
Uitspraak van G-NiLES op dinsdag 18 juli 2006 om 16:29:
godgod wat heb ik daar op gespaced zeg.­
echt een WERELDplaat.­

Echt de ultieme vocale tranceplaat.

Beter heb ik ze nog niet gehoord.
ha ha ha er is er maar 1 dj tony muzikant producer
ik heb een essential mix van above and beyond,die is echt steengoed,maar die gasten lullen er aldoor doorheen over wat essential voor hun is,vet irritant.­
Met als gevolg dat die cdtjes weer in mijn archief zijn beland,en ik t niet meer luister.­
Voor de rest zijn het wel meesters in de trance.­
Dit is pas echt goede Vocal-trance :)
dj tony muzikant producer,,met zein klanken,gewoon keizer van ale djs
ik heb een essential mix van above and beyond,die is echt steengoed,maar die gasten lullen er aldoor doorheen over wat essential voor hun is,vet irritant.­
Met als gevolg dat die cdtjes weer in mijn archief zijn beland,en ik t niet meer luister.­
Voor de rest zijn het wel meesters in de trance.­

Dat komt in die set van 2 uur 2 x keer voor en dat zijn above & beyond niet zelf.
laatste aanpassing
Uitspraak van Zanjes op zaterdag 8 juli 2006 om 22:52:
"­meesters van de Trance".­
Tsja, niet echt toepasselijke titel.­

Hmm...:vaag: wat? Als Above en Beyond geen Trance is... wat is dan wel trance? Wie A&B geen trance vindt is een :looser:
laatste aanpassing
Uitspraak van dj tony producer op vrijdag 28 juli 2006 om 22:19:
dj tony muzikant producer,,met zein klanken,gewoon keizer van ale djs

Helaas ben je niet de keizer van spelling en grammatica...

Goed interview! :D
Above &­ Beyond geweldig!!! meesterlijk gewoon!!!!
Uitspraak van ---KILLERQUEEN--- op maandag 14 augustus 2006 om 20:38:
Above &­ Beyond geweldig!!! meesterlijk gewoon!!!!

Je haalt me de woorden uit mijn mond. :)
Above &­ Beyond waren meesterlijk op nature one