Partyflock

Miss Hysteria: Snares, Kicks & Intellect

 

Miss Hysteria: Snares, Kicks & Intellect

door , gepubliceerd op
#intro
Miss Hysteria, of Malin Kolbrink, draait al jaren mee in de scene. Je kent haar van haar snoeiharde sets en dito platen. Tegenwoordig is ze representant van Enzyme Records. Maar wat belangrijk is – wie is ze nou eigenlijk? Read on!

#kwestievankiezen
150 of 190 bpm?

150. Dan krijgen alle elementen en sfeertjes wat meer tijd om tot hun recht te komen. Ik houd ook van uptempo werk hoor! Maar als ik MOET kiezen.

Miss Hysteria of Lucy Furr?
Hmm moeilijk. Ik draai al een behoorlijk tijdje mee in de hardcore scene en ik zou het echt niet willen missen. Ik heb erg veel leuke dingen meegemaakt en heb ontzettend veel leuke mensen leren kennen. Ik vind het ook een stroming die heel breed is en waar music-wise veel in kan. Niet elke trend in de scene vind ik tof maar trends komen en gaan. Gelukkig maar. Toch voelt het altijd weer heerlijk vertrouwd als je ergens binnenkomt waar stevige kicks door de zaal dreunen. Drum 'n bass is een passie en doe ik wat minder lang en wat minder vaak. Dat maakt het natuurlijk extra leuk. Door de drum 'n bass scene ben ik echt aangenaam verrast. De mensen zijn ontzettend enthousiast en staan open voor verschillende uiteinden van de niche. Ik kies liever niet en doe het lekker allebei!

Hardcore of drum 'n bass?
Eigenlijk wat ik net al aangaf, het vult elkaar aan. Het is erg fijn om actief te zijn in verschillende stijlen om je blik te verruimen. Ik denk dat veel collega dj's/producers er een tweede stijl op nahouden, daar is niks mis mee!

Doen wat je leuk vindt of produceren voor de boterham?
Doen wat je leuk vind! Dat kan ik eigenlijk ook alleen maar volgens mij haha. Als ik voor een rijkelijk belegde boterham zou produceren zou ik wel house gaan maken.

Als 'ie t goed doet, vaker een kick gebruiken of elke keer 'n nieuwe?
Hmm de chain kan je wel vaker gebruiken maar het is wel aardig als je er een beetje aan sleutelt om hem toch een uniek tintje te geven. Veel dezelfde kicks gebruiken maakt het natuurlijk wel een beetje saai en de boel gaat snel op elkaar lijken. Een karakteristieke kick kan je track ook echt maken.

Een middagje klooien met drie geluidjes of doelgericht in de studio gaan zitten van 9 tot 5?
Allebei is wel eens nodig! Soms ga je lekker experimenteren en creëer je elementen en een andere keer ga je gestructureerd te werk en 'bouw' je je track. Ligt er helemaal aan hoe m'n pet staat en hoeveel inspiratie ik heb.

Samenwerken omdat een ander 'hip' is in de scene of omdat je 'n band met iemand op hebt gebouwd?
Ik zou graag samenwerken met iemand waarmee ik een muzikale – en/of persoonlijke klik heb. Samen iets tofs creëren! Het gaat voor mij niet alleen om het eindproduct.maar ook om de weg erheen. Dat je elkaar kan stimuleren en motiveren en dan kijken wat er ontstaat. Of iemand 'hip' is zegt mij helemaal niks.

Draaien of produceren?
Het een kan niet zonder het ander, wat mij betreft. Ik houd ontzettend van muziek draaien die ik tof vind. Of je nu voor 10, 100, 1000 man of meer staat. Het is heerlijk om te doen en geeft een enorme dosis energie. Je eigen tracks draaien is geweldig. Maar een hele gave track draaien van collega's ook! Muziek maken is een heel ander soort bezigheid. Je zit rustig op je eigen plekje te puzzelen en te experimenteren. Als muzikant wil je graag iets van jezelf meegeven. Bepaalde emoties of gevoelens. Als alle elementen samen komen, dan is dat ontzettend speciaal. Ook is het soms heel gaaf om muziek te maken die misschien minder geschikt is voor de dansvloer, maar meer om naar te luisteren.. Niet teveel nadenken. Gewoon lekker gaan doen!

Remixen omdat het je gevraagd wordt of remixen omdat je het origineel tof vindt?
Ik denk dat er spannendere dingen gebeuren als je een track remixt waarvan je het origineel heel tof vind! Je hebt dan een eigen idee en motivatie om creatief aan de slag te gaan. Ergens voor gevraagd worden is ook heel leuk, maar dan is het nog maar even afwachten of je creatief geprikkeld raakt door die specifieke track.

[dump left id=10243] #malin
Wie ben je, waar ben je geboren en waar woon je?
Een eeuwige twintiger geboren en getogen in Amersfoort. De ene helft van die week ben ik bezig met muziek en de andere helft van de week met jongerenwerk, teamcoaching en jeugdhulpverlening in Hilversum. Een afwisselende combi die veel voldoening geeft en mooie momenten oplevert.

Welke film heb je het laatst gekeken?
The last stand..ik viel na 10 min. alleen in slaap.

Heeft produceren de manier waarop je films kijkt en muziek luistert beïnvloed?
Zeker! Altijd opzoek naar sterke quotes om te samplen! Soms kan 1 zin uit een film al voldoende inspiratie geven voor een hele track. Zo heb ik bijvoorbeeld Damn the Dark (Hardcore) volledig om die vocal heen gebouwd. Hetzelfde geld voor Something Terrible (DnB) Daarnaast kunnen goed gemaakte filmbeelden en intelligente plots ook inspireren!

Welk boek heb je het laatst gelezen?
Ben nu bezig in een gouwe ouwe van Stephen Hawkin, A brief history of Time. Ik lees eigenlijk nooit verhalen of romans. Ik vind het ontspanning om wat op te steken en te lezen over Astronomie, geschiedenis, filosofie en dergelijke.

Wat doe je buiten muziek om? Hobby's?
Dus, zo nu en dan eens wat lezen als ik eraan toe kom. Ik houd ook van mooie documentaires en gamen, of leuke dingen te doen met familie en vrienden. Bijvoorbeeld met een goede borrel doorzakken, muziek luisteren en boeiende gesprekken voeren (Die worden altijd boeiender naarmate de avond vordert en de alcohol vloeit haha). Ik houd gewoon erg van mijn werk, zowel het jeugdwerk als de muziek. Dus in mijn vrije tijd denk ik ook vaak na over nieuwe mogelijkheden en projecten.


"Is God willing to prevent evil, but not able? Then he is not omnipotent.
Is he able, but not willing? Then he is malevolent. Is hse both able and willing? Then whence cometh evil? Is he neither able nor willing? Then why call him God?" -Epicurus

Hoe zit het nou eigenlijk met God, wat jou betreft?
Ja die vraag voelde ik al een beetje aankomen. Het zal mensen niet ontgaan zijn dat ik me soms profileer als fanatiek atheïst of zelfs anti-theïst. Dat is niet om te stoken of te rellen maar om dat veel misstanden die mij aan het hart gaan naar mijn idee ook hun voedingsbodem vinden in religie. Ik veroordeel geen mensen, laat dat duidelijk zijn. Maar ik veroordeel wel ideeën en overtuigingen die leiden tot discriminatie en haat. Kijk bijvoorbeeld naar de positie van vrouwen in de wereld. Er is ontzettend veel leed onder vrouwen wat we in het westen wegwuiven als 'verschil van cultuur' of 'vrijheid van religie' en ondertussen sluiten we onze ogen. Dat vind ik niet ok. Er zijn ontzettend veel religies..en ze claimen allemaal de juiste te zijn. We kunnen onze energie beter stoppen in het creëren van een harmonieuze samenleving.

Geloof je zelf in buitenaards leven?
Zeker, sterker nog, ik ben er van overtuigd! Ik denk dat buitenaards leven eerder aan de orde van de dag is dan een unieke gebeurtenis. Ik vind dit wel een van de meest intrigerende kwesties ooit. Als je kijkt naar de hoeveelheid ruimte en tijd die er beschikbaar is..(en misschien nog wel meer in het geval van het multiverse-concept) kan het ook bijna niet anders dan dat ook hele complexe gebeurtenissen meerdere keren voorkomen.

Je zit sinds een tijdje nu bij Enzyme. Heeft het voordelen om bij een gerenommeerd label te zitten?
Jazeker, een gerenommeerd label geeft toegang tot een mooi platform om je muziek te promoten en jezelf als artiest te profileren. Ook heb ik bij Enzyme hele fijne collega's waarmee ik goed kan samenwerken en waar ik veel boeiende dingen van geleerd heb. Enzyme is ook een label die qua sound past bij wat ik neer wil zetten. Dat motiveert natuurlijk nog eens extra.

Welk nummer van jezelf kan je niet meer horen? En met welke track heb je een speciale band?
Hmm, een track van jezelf zat zijn gaat meestal in fasen. Dan laat je hem weer even links liggen en na een poosje pak je hem er weer eens bij. Elke track die je eindeloos blijft draaien wordt op een gegeven moment saai of vervelend. Een speciale band. Eigenlijk heb ik met veel tracks een bepaalde band omdat overal wel iets in zit wat ergens aan refereert. Een bepaalde gebeurtenis of een bepaalde periode. Vaak zijn dit ook kleine details die niemand verder opvalt ;-) Tracks als Hoodoo, What really Matters en Particle Physics en Crucifix (Dnb) zijn hier voorbeelden van.

Maak je muziek met hardware of software? Of allebei?
Allebei! Ik gebruik veel software maar zet ook regelmatig mijn Virus TI en Bass station in! Zo nu en dan verkoop ik eens wat en schaf ik wat nieuws aan. Knoppen draaien blijft altijd fijn!

#muziek
Hoe ben je op de naam Miss Hysteria gekomen?
Die heb ik bedacht in mijn puberale fase.

Hoeveel uur per week ben je gemiddeld bezig met muziek?
Maandag en dinsdag zijn vaste studiodagen. Vrijdag en zaterdag ben ik meestal aan het draaien. Het aantal uren verschilt echt per week en hoeveel er af moet!

Wat was de eerste hardcoreplaat / track die je hoorde of kocht eigenlijk?
Uuuh de eerste keer dat ik naar een platenwinkel ging was ik 14. Ik kocht een stapeltje vinyltjes dus technisch gezien, is er niet echt een eerste maar in dat stapeltje zaten platen van PCP, dingen van D-boy, Rotterdam records, Masters of Hardcore, Forze en dingen die op dat moment hot waren. Stijl moet je ontwikkelen, de eerste jaren kocht ik dus best breed in. Met de jaren ontdek je wat voor je werkt en wat je minder interessant vind. Nu ben ik veel kritischer dan toen. Dat heeft denk ik ook iets te maken met ouder worden ;-)

Met welke ontwikkeling ben je blij binnen de hardcorescene?
Als ik terugkijk, dan ben ik blij dat veel organisaties en locaties geprofessionaliseerd zijn. De spullen zijn tegenwoordig altijd actueel en in orde! Vroeger was dat wel eens anders. Ik heb wel op setups staan draaien waar je broek letterlijk van afzakt haha. Draaitafels die constant oversloegen, monitorspeakers die uitvielen of ontbraken...feesten die eerder stopten waardoor je voor Jan Sjaak naar een locatie reed. Organisatoren die plotseling halverwege de avond verdwenen waren, man, daar kan ik hele boeken over schrijven.

Wat vind jij van refixes, vips, mashups en pophits met een basdrummetje?
Tja ik heb er niks mee. Als andere mensen er blij van worden is dat natuurlijk prima maar je zal dit niet in mijn sets tegenkomen.

Wat is het meest bijzondere / rare dat je hebt meegemaakt tijdens een boeking?
Hm, ik heb best veel rare dingen meegemaakt haha. Verdwalen in een bunker opzoek naar de locatie, niet opgehaald worden bij het hotel in het buitenland omdat de organisator zelf liever de hele avond wil draaien, draaien op een feest waar letterlijk 0 bezoekers zijn, een organisator die voor de grap je monitorspeakers uitdraait..omdat het kan, ergens van 10:00-11:00 draaien, was ook best raar haha. Wat ook niet zo tof was is dat een chickie op een avond waarbij het zo ontzettend warm was me een slok GHB voerde ipv water...wat resulteerde in een avondje vangrail na m'n set. Ook erg bizar was dat een oversizede shemale van de beveiliging me niet binnen wilde laten omdat ze niet geloofde dat ik moest draaien, maar das wel heeeeul lang geleden. Ook heb ik een keer een demo op een casettebandje in mijn handen gedrukt gekregen tijdens een set..superschattig! Je begrijpt dat ik wel het e.e.a. achterwege laat wat bizarre verhalen betreft haha, dat is beter.

[dump right id=10244] Gaat het in 'het wereldje' om wie je kent of van je kwaliteiten als producer / dj?
Ik denk dat er meer mensen zijn die ergens komen omdat ze veel mensen 'kennen' en eigenlijk niet echt iets kunnen, dan mensen die veel kwaliteiten hebben maar weinig mensen 'kennen'.

Uiteraard zou kwaliteit zichzelf moeten verkopen maar je moet het ook wel profileren. Anders kan je iets heel goed maar niemand weet het. Er is niks mis met het opbouwen van een goed netwerk, dat heb je zeker ook nodig. Jezelf erg goed kunnen verkopen (of laten verkopen) terwijl je eigenlijk niet echt iets kan is ook een kwaliteit. Een overtuigende performance neerzetten met op play drukken en fistpumpen is ook een kwaliteit an sich. Niet iedere getalenteerde muzikant kan weer een enorme show verzorgen. Dus ja, wat is kwaliteit. Naar mijn idee moet je zelf, 1: iets kunnen en 2: er hard voor werken. Bij dat harde werken hoort ook het opbouwen van een netwerk.

Indien je hardware gebruikt, wat heb je allemaal aan apparatuur in je studio?
Op dit moment heb ik dus een Virus TI staan en een Bassstation 2 van Novation. Ook nog een oudere V-synth van Roland die ik als master keyboard gebruik. Voorheen had ik meer hardware maar het e.e.a. is verkocht. Een keer in de zoveel tijd koop ik weer eens wat nieuws.

Indien je software gebruikt, welke VST is je favoriet?
Hmm, ik merk dat ik vaak terugval op de Nexus, EKS pro, Dune en de Rapture.. allemaal fijne synths waar je breed mee kan werken. Kontakt gebruik ik veel..Voor EQíng gebruik ik (heel verrassen ) vaak Fabfilter, Waves en qua distortion vaak de RP distortion, CamelPhat, Ohmicide en Devastor.

Heb je nog tips voor de huis-, tuin- en keukenproducers onder ons?
Dat hangt er vanaf wat ze willen bereiken. Wil je snel bekend worden, kijk dan naar de trends, bepaal aan de hand daarvan je muziekstijl, maak wat leuke gimmicks en stuur deze naar bekende dj's uit jouw favoriete nichemarkt.
Wil je een goede producer worden die maakt wat hij/zij leuk vindt en daarmee een boodschap wil overbengen aan het publiek, blijf dan veel oefenen, vraag veel feedback en stel je flexibel op. Dingen veranderen is niet erg. Dat is soms Lastig als je maanden aan dezelfde track werkt.dan staar je je als het ware blind op wat je aan het doen bent. Veel luisteren, experimenteren en vooral niet vergeten, plezier hebben in wat je doet. Zoek uit wat je inspireert en probeer je eigen stijl te ontwikkelen. Je mag ook best wel iets buiten de kaders doen. Dat is alleen maar goed voor de scene.

Je hebt net een nieuwe plaat uitgebracht samen met Lunatic. Blij dat het af is of heb je op zolder nog meer herrie liggen?
Ik ben altijd blij als iets af is! Wat vooral op zolder ligt is een berg concepten, halve tracks, probeersels en dergelijke. Het is altijd weer erg fijn om iets af te ronden! Soms gaat het lekker vlot maar soms is het ook echt een worsteling hoor!

[dump left id=10246] Je maakt vrij atmosferische hardcore. Soms is het net een soundtrack. Is dat iets wat je in de huidige hardcore mist?
Nou, het is wel iets wat ik zelf graag maak en draai. Ik houd van stevige kicks.maar ook in combi met mooie melodiën en sfeertjes. Ik vind dat die style op dit moment echt wel mist in de scene. Hardcore kan prima inhoud hebben en muzikaal zijn zonder mainstream of kazig te worden. Juist dat kan hardcore heel goed. Ik vind zelf de combi van industrialkicks met vlotte melodiën erg sterk, zoals Ophidian dat vaak doet of zoals in onze track: What really matters.

Met wie zou je graag nog willen samenwerken?
Met heel veel gezellige collega's! Heb een boel leuke – en verrassende collabs op stapel staan! Toch lijkt het me stiekem ook nog wel heel tof om een keer een collab met een triphop bandje te doen ofzo!

Welke populaire track heb je stiekem echt een hekel aan? Waarom?
Haha ik heb niet echt een hekel aan een bepaalde track.je kan mij alleen niet bekoren met tracks die eigenlijk geen muziek zijn.maar een opstapeling van 3 of 4 samples. Dan denk ik.waar luister ik nu precies naar?

Kunnen we in de toekomst nog een album van je verwachten?
Ja, ik wil zeker een album doen in de toekomst! Sterker nog, er stond al 1 op de planning maar nu Patrick (Lunatic) en ik besloten hebben om ons meer te richten op solo projecten en andere samenwerkingen ligt dat heel even stil. Maar een album maken lijkt me een erg tof project, waar je een boel creativiteit in kwijt kan en een hele muzikale lijn kan neerzetten. Dus dat komt wel goed!

Verder ben ik op dit moment mijn solo plaat voor Enzyme aan het afronden. Er komt een hele leuke remix op en een hele vette collab met een Enzyme collega. Natuurlijk ben ik mijn volgende dnb plaat ook aan het bouwen. Voor dit jaar staan er ook nog 3 collabs die meer met DnB te maken hebben. Check trouwens voor nieuwe herrie dit setje die ik onlangs gemaakt hebt:[dump right id=10247] Blijf op de hoogte en volg op social media:

Twitter
facebook.com/djlucyfurr
facebook.com/lunaticmisshysteria
facebook.com/misshysteria

Youtube filmpjes:
Lucy Furr:
Upcoming ep on PRSPCT teaser: http://youtu.be/2nEbDUDCLBY
Lucy Furr b2b Adi J @ PRSPCT XL: http://youtu.be/gsv4ZbUlVco
Soundcloud: https://soundcloud.com/lucy-furr
Facebook

Miss Hysteria:
Trailer lastest release on Enzyme: http://youtu.be/DWAGtzLjobY
Miss Hysteria b2b Lunatic: http://youtu.be/SP_GepgeBW4
Soundcloud

21 opmerkingen

Leuk interview met een leuke DJ :respect:

En lekker contrast, die laatste foto, als overtuigd atheïst bij het kruis :lol: (Y)
haha Clown: Daarom hebben wie die shoot juist in een klooster gedaan ;-)
laatste aanpassing
Uitspraak van Miss Hysteria op maandag 3 november 2014 om 12:23:
haha Clown: Daarom hebben wie die shoot juist in een klooster gedaan ;-)

Ik had al zo'n vermoeden :lol: ... als mede-atheïst viel het me wel direct op, vandaar :)
Dynamike
Werkzaam bij DMP, FD&T Events, Haelen.tk
Artiest Dynamike
(y) Volg de hardcore niet meer maar bij zulke interviews vind ik het altijd wel grappig wat m'n eerste herinnering aan diegene is. In dit geval een feest in de Carte Blanche in 2004 (volgens mij Night Of Total Darkness?) en dan zo'n plaat als Meagashira - Through Inner Core die voorbij kwam, volgens mij ook nog Pain Till I die. M'n geheugen v.d. laatste weken is echter maar blurry :lol:
Tof interview!
"Ik veroordeel geen mensen, laat dat duidelijk zijn. Maar ik veroordeel wel ideeën en overtuigingen die leiden tot discriminatie en haat. Kijk bijvoorbeeld naar de positie van vrouwen in de wereld. Er is ontzettend veel leed onder vrouwen wat we in het westen wegwuiven als 'verschil van cultuur' of 'vrijheid van religie' en ondertussen sluiten we onze ogen. Dat vind ik niet ok. Er zijn ontzettend veel religies..en ze claimen allemaal de juiste te zijn. We kunnen onze energie beter stoppen in het creëren van een harmonieuze samenleving."


Wat een helden antwoord dit, malin :yes:
Bedankt voor de leuke reacties! :-)
Een van de weinige vrouwelijke artiesten waar ik echt superveel respect voor heb.­ Een Dj'ane die echt er staat omdat ze meer kan dan alleen maar mooi zijn.­ Ik weet welke weg zij heeft moeten bewandelen samen met Patrick om te komen waar zij nu staan.­ Daarom heb ik hen ook altijd gesupport.­ Wat mij betreft mogen zij nog lang doorgaan op deze manier.­

Malin je bent een topper!!
Uitspraak van Pascal_1974 op dinsdag 4 november 2014 om 14:15:
Een van de weinige vrouwelijke artiesten waar ik echt superveel respect voor heb.­ Een Dj'ane die echt er staat omdat ze meer kan dan alleen maar mooi zijn.­

+1
In mijn ogen de enige vrouwelijke artiest die zich "The Queen of Hardcore" mag noemen
laatste aanpassing
Nice interview! :)
ThemcQ
Artiest Exodus
Toff interview , :respect: ben blij dat je naar enzyme bent gegaan toendertijd !
Simplistica
Werkzaam bij Partyflock
Quote: "­ Veel luisteren, experimenteren en vooral niet vergeten, plezier hebben in wat je doet.­ Zoek uit wat je inspireert en probeer je eigen stijl te ontwikkelen.­ Je mag ook best wel iets buiten de kaders doen.­ Dat is alleen maar goed voor de scene.­ "­

Ik zie dit veel bij de veel minder bekende artiesten op het Noisj-label.­ Denk aan Shatterling, Razor Edge, Bioxeed en Mindwalker.­ En zo zijn er nog veel meer.­
Waarom horen we dit soort tracks niet terug in de darkcore sets die jij draait Malin?
SKIM
Artiest Skim
Heldin in puurste vorm!!
Kwaliteits Tracks, zeer boeiende dj sets en sublieme Platenkeuze!
Prachtig hoe iemand compleet los kan gaan achter decks op n stevige pot DnB.­
Dat zijn de liefhebbers en gepassioneerde artiesten.­
Miss Lucy Furr, u verdient wat mij betreft een standbeeld!
Ik ben fan