Partyflock

Thera: afgetraind tot op het bot

 

Thera: afgetraind tot op het bot

door , gepubliceerd op
Ergens in 2000 begon het allemaal voor Pieter Heijnen, nu 14 jaar later komt hij met het album 'Training Sessions'. Partyflock nodigde de 35-jarige Heldenaar uit voor een interview. Dat vond deze Theracords labeleigenaar totaal geen probleem en kwam graag langs om zijn album te showen.


Vertel eens, waarom nu pas een album en niet eerder?
"Over het algemeen doe ik liever releases door het jaar heen. Al zijn er toch wel grote voordelen om aan een album te werken in plaats van losse releases. Bij een release denk je toch net iets meer na over wat de #01 track gaat worden. Dat moet dan ook echt een absolute knaller zijn waardoor je onbewust toch net wat minder gaat experimenteren. Bij een album kan dat juist weer wel omdat je natuurlijk ook veel meer tracks nodig hebt om het hele album te vullen.

Overigens heb ik het maken van een album qua aantal tracks wel een beetje onderschat. Normaal produceer je iets van 8 tracks op jaarbasis. Nu heb ik een cd met 17 tracks klaar liggen voor de release op 15 november. Dus bijna twee keer zoveel tracks in een jaar tijd, aangezien ik vanaf oktober 2013 tot en met oktober 2014 aan het album heb gewerkt.

Het gaafste vind ik de diversiteit op het album. Ik heb zowel hardtrance als hardcore erop staan. Maar door het verhaal wat verteld wordt op de CD zelf heb je amper het gevoel dat je zo snel schakelt qua nummers. En dat verhaal begint met 'The Gate' (Track 1) waarin je in mijn 'Training Sessions' wereld stapt en daarna mijn 'Landscapes' (Track 2) ziet."


Thera - The Gate

Waarom heb je juist voor de titel 'Training Sessions' gekozen?
"Dat is als grapje ontstaan vanuit het sporten in de sportschool, maar heeft meerdere betekenissen. Zo zie ik elke track op het album een aparte 'Training Session'. Vandaar ook dat ik de titeltrack 'Training Session' heb genoemd. Alle tracks op het album vormen namelijk samen het geheel 'Trainings Sessions'. Wellicht vergezocht, ik weet het, maar voor mij klopt het nu ook gewoon."

Op welke track ben je het meest trots?
"Ik heb geen specifieke track waar ik meer trots op ben dan andere tracks. Ik ben vooral trots op het geheel. Alle tracks staat er ook volledig op, wat niet de trend is bij hardstyle albums. Je ziet vaak albums uitkomen met alleen maar kortgeknipte versies. Dat gebeurt bij andere muziekstijlen ook niet, dat bijvoorbeeld Metallica of zo korte versies van hun tracks op een cd zetten en dan achteraf pas de gehele tracks vrijgeven. Hierdoor duurt de CD ook maar liefst 76 minuten, een volwaardig album waar ik helemaal achter sta.

Maar om terug te komen op het feit dat ik geen specifieke track als favoriet heb, ik vroeg laatst op mijn Facebook page wat ieders favoriete track is van mijn album en iedereen heeft zo'n beetje een andere favoriet. Dat vind ik ook echt supervet!"

Welke track heeft je het meeste werk gekost?
"Dat is de titeltrack geweest: 'Training Session'. Omdat het de titeltrack is, zet je er vanuit jezelf meer druk op, maar ik ben uiteindelijk ontzettend tevreden met de sfeer die in de track zit. Ik ben vanuit mijzelf erg ongeduldig en hoop altijd dat de dingen vanzelf gaan. Bij deze track was dat helaas niet het geval. Je kunt wel stellen dat ik hierdoor met deze track een soort van 'haat-liefde'-verhouding heb gekregen. Maar ik ben toch erg trots op het resultaat geworden."

Wat was moeilijker voor je: Tracks maken of titels voor de tracks verzinnen?
"Geen van beide eigenlijk, haha. Als je aan het producen bent voor track A dan krijg je soms ook inspiratie voor track B of C. En de titels van de tracks zijn eigenlijk al snel af te leiden uit de vocalen die ik gebruik in de tracks zelf. Leuk feitje is overigens dat ik vaak mijn vocalen zelf schrijf en in sommige ook nog zelf inspreek, zoals bij de collab met B-Front waar 'R.E.M. Sleep' uit voort is gekomen."


B-Front & Thera - R.E.M. Sleep

Voor je eigen gevoel, symboliseert het album dan ook jezelf als artiest en persoon zijnde?
"Het album is echt een afspiegeling van mezelf ja. Qua sfeer kan het soms diep gaan of erg donker zijn, maar uiteindelijk komt er altijd een bevrijdende climax waar je helemaal op los kan gaan. De energie die ik er ingestoken heb, is voor mij dezelfde energie die ik tijdens optredens heb. En dat merk je hopelijk ook als je de cd beluistert; de energie moet er vanaf spatten!"

Op je album vinden we 4 collabs en 2 remixen. Hoe zijn deze tot stand gekomen?
"De samenwerking met B-Front is eigenlijk vanzelf gekomen. Ik speelde al met het idee om een track over de R.E.M. slaap te maken en het leek mij een perfect idee om dat samen met B-Front te doen. Hoe hij de sfeer kan neerzetten in zijn tracks vind ik geweldig en dat sloot perfect aan op het hele R.E.M. Sleep idee.

De samenwerking met GyZe is ontstaan nadat ik Gijs Hermans, zanger van de metal band III Trusted sprak op Bass Academy Bootcamp. Wij hosten daar een area en hij was daar aanwezig, aangezien hij naast Metal ook een raw hardstyle liefhebber is. Daar is ook het idee ontstaan om zijn stem te combineren met mijn hardstyle. Een unieke combinatie op zich, maar met een gelijkenis dat het beide een extremere variant is in het kader waarin gewerkt wordt. Zo is metal de extremere rock variant en hardstyle dat op het gebied van dance. Daar lag dus ook wel een match in.

De track met Exit Mind is ontstaan omdat ik hem een geweldige producer vind en het me erg interessant leek om samen te werken. Ik wilde ook graag een track op het album hebben met een van onze nieuwere artiesten op Theracords. Dat is dus Exit Mind geworden. De samenwerking met Phrantic stond eigenlijk al langer. Ergens anderhalf jaar geleden op Loudness hadden we al afgesproken om een opvolger te maken van onze track "Violence".

Wat betreft Promo, ik ben al fan van hem sinds vroeger. Maar ik had niet verwacht dat we ooit samen een track zouden maken. Totdat we beiden geboekt stonden op Ibiza en we daarna aan de praat raakten. Onze gedachten stonden qua muziek heel erg dezelfde kant op en we hadden beiden wel zoiets van 'Laten we eens samen de studio induiken'! Eerst om een 'common ground' te vinden, wat zouden we nu het beste kunnen maken. Uiteindelijk is daar een melodieuze hardcore track uitgekomen waar we beiden erg tevreden over zijn. Een waardige afsluiter voor het album!

De Therafied-remix van Degos & Re-Done is op Knock Out! al ontstaan. Daar hadden ze al een kortere versie van de track gemixed. Het leek me tof om er een officiële remix van te laten maken. Prefix & Density heb ik gevraagd om een remix te laten maken voor mijn album. Die 2 jongens worden echt onderschat, want ze maken zo'n goede tracks! Ik heb ze de vrije keuze gegeven welke track ze van mij wilden remixen. Daardoor produceer je ook echt vanuit inspiratie in plaats van dat je vanuit een opdracht gaat produceren.

De remixen en de collabs geven het album nog net even wat meer diversiteit mee, dus ik ben extreem tevreden over het resultaat!"


Thera feat. GyZe - Craziest

Had je ook nog artiesten waarmee je een collab wou doen voor het album, maar wat niet gelukt is?
"Ja! Eigenlijk had de samenwerking tussen mij en Audiofreq ook op het album moeten staan. De track is wel al aardig onderweg, maar het lukte niet om deze op tijd af te krijgen. Dat was misschien wel gelukt als we het hadden geforceerd, maar ik vind dat muziek niet teveel geforceerd moet worden. Tracks moeten vanzelf afgerond worden vanuit inspiratie, dus die collab gaat er wel nog komen, maar dus niet voor op dit album.

Tegen de verwachtingen van velen in staat er ook geen collab met Delete op. Ik had recentelijk al 2 tracks met Delete gemaakt plus hij heeft de afgelopen tijd ook erg veel collabs met anderen gedaan. We gaan zeker nog een keer samen een track maken, maar dat zal in 2015 gebeuren."

Wie heeft de artwork voor je album gemaakt en wat betekent dit stukje artwork?
"Een van onze vaste artwork mensen heeft het gemaakt en het geeft perfect de sfeer weer die ik ook in de muziek wilde neerzetten. Het visuele aspect bij de tracks wat veelal geïnspireerd is op adventure games als God of War en films als Lord of the Rings. Dit geeft ook weer een diepere betekenis aan het hele "Training Sessions" gebeuren. Maar verder vind ik dat iedereen het op zijn eigen manier moet interpreteren. Muziek is emotie en een gevoel dat voor iedereen anders kan zijn."

Op Defqon.1. was je aankondiging maar op Loudness is je release. Waarom deze lange tijd ertussen?
"Voorafgaande het Defqon.1 festival had ik op Facebook wekelijks teaser afbeeldingen gepost die allemaal een zin uit een track bevatte. Daarna is op Defqon in de Blue-area de officiële aankondiging gekomen dat ik een album ging doen. Toen was al een groot gedeelte van het album af, maar nog niet helemaal. Op Defqon heb ik toen veel tracks voor het eerst gedraaid.

Dat nu het album op Loudness gereleased wordt, is een verhaal op zichzelf. In 2011 sloot ik de Maassilo editie van Loudness af. Dat was een van mijn eerste grotere boekingen in Nederland en ook mijn eerste boeking bij b2s. Dat is toch wel een beetje mijn doorbraak geweest. In 2012 zou ik eigenlijk niet op Loudness staan, maar stond ik er toch als surprise-act. En in 2013 had ik net mijn eerste twee album tracks af die ik toen op de Loudness editie voor het eerst heb gedraaid. Zo maak je het cirkeltje rond met in 2014 je album release te hebben in de Maassilo. Elke editie is zodoende ontzettend speciaal voor me. Ideaal voor de album release dus!"

De afgelopen weken hebben we regelmatig video's voorbij zien komen met 'Behind the Training Sessions'. Hoe zit dit concept in elkaar?
" 'Behind the Trainings Sessions' geeft simpelweg een kijkje achter de schermen. Zo kon ik uitleggen hoe ik bepaalde tracks heb bedoeld, of juist om mensen te laten zien hoe ik iets heb gemaakt. Erg leuk om te maken en ook om de reacties te lezen. Ik heb er onbewust zelfs mensen mee geholpen met hun eigen producties. Tof om te zien!"


Thera - Behind the Training Sessions 1: The Gate

Kun je wat meer vertellen over de release van het album? Waar kunnen mensen het album bemachtigen?
"De officiële release is op Loudness 15 november. Dan is het album voor het eerst te krijgen. Gesigneerd en wel, plus een gratis Dj Thera zweetbandje. Ideaal om mee los te gaan natuurlijk! Pre-orders worden nog gedaan tot 1 november. Daarna is het album vanaf 19 november fysiek te verkrijgen via mijn website www.dj-thera.com of op www.hardstyle.com. De digitale release van het album is een weekje later."

Nu alles rondom je album is afgerond, wat zijn je volgende plannen?
"Ik ga uiteraard gewoon verder met nieuwe tracks maken. Ik vind niet dat ik achterover moet gaan leunen omdat er toch een album ligt. In ieder geval komt de collab met Audiofreq er nog aan en heb ik nog wat meer samenwerkingen op de planning staan. Ik wil op feesten natuurlijk nieuw materiaal ten gehore blijven brengen. Daarnaast komt er een club tour rondom Training Sessions. De eerste zal op 6 december zijn in Club Rodenburg te Beesd op het feest: DJ Thera's Training Sessions Album Tour waar ik ontzettend naar uitkijk! Ik ben erg blij met de line up en naast dat ik een exclusieve live act ga doen, zal ik ook met iedere artiest back2back draaien."

Tot slot, heb je nog een boodschap voor je lezers?
"Ja: nog een soort van wijze les lijkt me mooi om dit interview mee af te sluiten, haha! Daar komt ie: 'Focus op het positieve!'

Ik zie regelmatig mensen haten op bepaalde tracks of artiesten. Maar daardoor geef je ze juist aandacht. Bijvoorbeeld op Facebook, als je een negatieve reactie hebt geplaatst, komt dat op de tijdlijn van anderen naar voren als '… heeft gereageerd op' en zo promoot je die artiest of track alsnog terwijl je die eigenlijk juist niet wil promoten. Focus liever op wat je vet vindt, dan krijgt de artiest die die aandacht verdient ook meer aandacht."


Klik hier voor de laatste Theracords Radioshow met daarin een albummix van Thera

Wil je op de hoogte blijven over Thera, dan kun je hem volgen via deze kanalen
facebookpage twitter soundcloud youtube discogs instagram spotify

26 opmerkingen

Held, niets dan respect voor deze man :respect: Losgebroken uit het malletje waar hij ingeperst werd en teruggekomen met iets waar hij echt achter staat, kan het mooier?
laatste aanpassing
Dynamike
Werkzaam bij DMP, FD&T Events, Haelen.tk
Artiest Dynamike
Uitspraak van Sten1990 op donderdag 30 oktober 2014 om 11:58:
Held, niets dan respect voor deze man :respect: Losgebroken uit het malletje waar hij ingeperst werd en teruggekomen met iets waar hij echt achter staat, kan het mooier?

Helemaal mee eens :yes: Volg deze muziek dan wel niet maar toch leuk om te zien hoe één en ander zich ontwikkelt door de jaren heen.
Tijdens mijn vrijgezellenfeest 3 uur met hem mogen draaien.­ Deze man leeft ademd en is de Theracords! @­sten1990 zeker waar! Ga het album ook zeker aanschaffen, want muziek van dit soort mensen moet gewoon gesupport worden!
Eens met Sten :) Ookal luister ik vrijwel nooit meer (nieuwe) hardstyle, staan er een paar leuke tracks op het album, met voor mij als uitschieters The Gate en The Dome.

En Pietertje, je vergeet 1 mooie Loudness-primeur (ja ik weet het, die was niet in Rotterdam, maar toch...) Theracords live @ Loudness klokgebouw 2012 :D Die set vergeet ik nooit meer. Rotten from the inside, Outside the box live edit, Goddamn Therafied, Done with my stash... <3
Uitspraak van The Skribbler op donderdag 30 oktober 2014 om 13:39:
Theracords live @ Loudness klokgebouw 2012 :D Die set vergeet ik nooit meer. Rotten from the inside, Outside the box live edit, Goddamn Therafied, Done with my stash... <3

Set van de nacht op 1 van mijn dikste indoorfeesten ooit. (L)

Ik denk trouwens dat ik naar de Training Sessions party ga in Arnhem op 3 Januari, ga je mee?
laatste aanpassing
Nee, dan blijf ik toch mijn andere statement hierboven; ik luister vrijwel nooit meer nieuwe hardstyle, en dat is vooral omdat het me gaat vervelen over de hele avond. :P
PieterH
Werkzaam bij Theracords
Artiest Thera, Theracords
Uitspraak van The Skribbler op donderdag 30 oktober 2014 om 15:25:
k luister vrijwel nooit meer nieuwe hardstyle, en dat is vooral omdat het me gaat vervelen over de hele avond.­

3 Januari zit wel een dusdanige opbouw in die avond en diversiteit dat t me sterk zou zijn als je dat zou gaan vervelen ;)
JVDL
Artiest Phaeton
Mag toch hopen op fullversions em niet van die gare album edits ;)
Uitspraak van JVDL op donderdag 30 oktober 2014 om 17:51:
Mag toch hopen op fullversions em niet van die gare album edits ;)

Uiteraard, ik heb ook een hekel aan edits op een album, dat zie je bij een Coldplay album of Metallica album (om maar wat te noemen) ook niet dat er halve tracks op een CD staan
Uitspraak van JVDL op donderdag 30 oktober 2014 om 17:51:
Mag toch hopen op fullversions em niet van die gare album edits ;)

Dat staat ook letterlijk in het interview ;)
Uitspraak van JVDL op donderdag 30 oktober 2014 om 17:51:
Mag toch hopen op fullversions em niet van die gare album edits ;)

IInterview gelezen?
Uitspraak van JVDL op donderdag 30 oktober 2014 om 17:51:
Mag toch hopen op fullversions em niet van die gare album edits ;)

Hierbij uw antwoord :)

Alle tracks staat er ook volledig op, wat niet de trend is bij hardstyle albums.­ Je ziet vaak albums uitkomen met alleen maar kortgeknipte versies.­ Dat gebeurt bij andere muziekstijlen ook niet, dat bijvoorbeeld Metallica of zo korte versies van hun tracks op een cd zetten en dan achteraf pas de gehele tracks vrijgeven.­ Hierdoor duurt de CD ook maar liefst 76 minuten, een volwaardig album waar ik helemaal achter sta.­
laatste aanpassing
Een rasechte artiest!

Vroeger kapot gemaakt door BH, maar pieter is het levende bewijs van dat je altijd moet volhouden. De aanhouder wint.

Tevens vind ik dat Thera toch enigszins de grondlegger is van de RAW subgenre. Hij was degene die de apartheid in gang zette en zorgde voor een nieuw fris geluid binnen de hardstyle scene.

(Y) Niks dan lof voor pietertje! Groot geworden met een boterham met pindakaas :roflol:
Ik zie Thera gewoon echt totaal niet als producer, maar echt als componist.­ Dan ook nog eens entertainer van wereldklasse!
Keep it up!
Uitspraak van PieterH op donderdag 30 oktober 2014 om 17:00:
3 Januari zit wel een dusdanige opbouw in die avond en diversiteit dat t me sterk zou zijn als je dat zou gaan vervelen ;)

Haha held, nou Pieter, ik ga er nog eens over nadenken dan ;)
Hier nog iemand die zowel van raw als metal houdt. Craziest vind ik daarom ook echt vet met die grunts :D

Tot Loudness!!
Leuk om een soort van 'kijkje achter de schermen' te lezen over het ontstaan van dit album, altijd reuze interessant :). De meeste tracks van dit album kan ik zeer waarderen, en er staan er een paar op die ik op dit moment nog niet top vind. Ik ben benieuwd naar de set op Loudness (Y)
Held!!
Leuke, enthousiaste, authentieke vent, alleen muzikaal een drama.­ Ik heb het dan niet over zijn hardtrance, die is prima, maar de hardstyle, wat een ellende.­
Smaken verschillen natuurlijk ook al zet je t als feit neer ;)
Dj Thera, van mij alleen maar hulde hoor.­ Jou raw tracks zijn superbruut, ik hou daarentegen weer niet van trance! Maar voor mij blijf je een van de beste raw artiesten!
Uitspraak van Love is the answer op maandag 3 november 2014 om 15:55:
zijn hardtrance, die is prima, maar de hardstyle, wat een ellende.­

Uitspraak van PieterH op maandag 3 november 2014 om 16:50:
Smaken verschillen natuurlijk ook al zet je t als feit neer ;)


Feit is dat Thera(cords) een belangrijk aandeel heeft gehad in de evolutie van de hardstyle en daarom alleen al een compliment :duim:

Daarnaast vind ik de zogenaamde "B-kanten" van de losse releases echt een verademing in het hedendaagse digitale muzikale tijdperk, want zo is naast de nodige "hitpotentie" ook weer ruimte voor meer experimenteel werk.
laatste aanpassing
Naar mijn mening het meest diverse label binnen de Hardstyle scene, dat constant blijft vernieuwen en waarbij hokjes geen rol spelen. De muziek die het voor mij nog interessant genoeg houdt (Y) Pieter ga vooral zo door!

Over het album: prima album met flink wat diverse tracks. Tracks gaan erg lekker live! Gaat zeker vaker beluisterd worden :)
Uitspraak van toerist op maandag 3 november 2014 om 21:43:
Feit is dat Thera(cords) een belangrijk aandeel heeft gehad in de evolutie van de hardstyle en daarom alleen al een compliment :duim:

Zeker, veel waardering ook voor hem als mens en dat hij als muzikant en ondernemer zijn hart volgt. Wat ik minder vind zijn de hardstyle producties, omdat ik daar een bepaal gevoel in mis. Het is wel hard en stevig, maar niet pakkend. Uiteraard is dat een smaak ding.
Mooi interview van een symphatieke en energieke muzikant.­ Niet alleen Thera maar eigenlijk het gehele Theracords label brengt de diversiteit terug in de hardstyle scene, dat wat deze muziekstroming in mijn ogen soms ook hard nodig heeft.­ En Pieter je advies;­ focus je op het positieve is zo kort maar krachtig.­ Held!