Partyflock

Drum & Bass & Lenzman: een gouden combinatie

Drum & Bass & Lenzman: een gouden combinatie

door , gepubliceerd op
Met Lenzman gaat het als een speer. De Nederlandse drum & bass opperbaas komt zeer binnenkort met een nieuw album. Wil je alles over Lenzman te weten komen, dan moet je snel gaan lezen.

Met een nieuw album wat op het punt staat om de wereld te veroveren, gaat het als een speer met Lenzman, of niet?
Ik heb zeker geen klagen!

Past

Voor de mensen die jou niet kennen, kan je in het kort vertellen hoe je in de muziekindustrie terecht bent gekomen?
Ik ben, toen ik een jaar of 15 was, in aanraking gekomen met hiphop. Dat heeft mijn passie voor het maken van muziek ontketent. Ik was binnen een jaar m'n eigen teksten aan het schrijven een maakte na een tijdje ook deel uit van hiphop outfit 'Ancient Scriptures' uit Leiden. Hierdoor heb ik o.a. interesse gekregen in produceren en kennis opgedaan over het sequencen van muziek et cetera.
Parallel hieraan hadden in '96 vrienden in Engeland mij geïntroduceerd aan drum & bass. Ze waren al tijden bezig met dance – vooral Detroit techno en house, maar dat boeide mij niet zo. drum & bass had voor mij bepaalde raakvlakken met hiphop wat vibe betreft, maar ook de achterliggende cultuur op zich.

Eind jaren '90 begon bij mij de passie voor drum & bass de overhand te krijgen en ik begon in clubs te draaien als DJ. Begin 2000 begon ik mijn eigen avonden te organiseren met wat like-minded mensen. Maar ik was altijd achter de schermen bezig met productie. In 2005 was ik zo goed als klaar met produceren. Ik moest prioriteiten stellen en hoewel voor mij muziek mijn grootste passie was, moest er toch ook brood op de plank komen. Ironisch dat ik in dat jaar mijn eerste muziek tekende en uitbracht. Sinds die tijd is het dan toch zo goed gegaan dat ik het vanaf 2008 fulltime kon gaan doen. Twee jaar later bracht ik mijn eerste single uit op Metalheadz, het label van Goldie. Daarmee begon een nauwe samenwerking en heeft geleid tot mijn debuutalbum 'Looking At The Stars' wat over een aantal weken uitkomt op hetzelfde label. In de tussentijd is er natuurlijk ook een hoop gebeurd. Belangrijk om in ieder geval te weten is, dat ik bekend sta als een van de voorvechters van soulvolle drum & bass.

Wat is je ergste bijbaantje wat je ooit hebt gehad (voordat je muziek carrière begon)?
Het is gelijkspel tussen schoonmaken van operatiekamers en werken in de keuken van het LUMC. Ik heb een stuk van m'n ziel achtergelaten in het LUMC...

Wat wilde je worden, toen je vroeger klein was?
Toen ik klein was zei ik tegen m'n oma altijd dat ik dierenarts wilde worden. Het is helaas niet helemaal volgens plan gegaan...

[dump left id=10058]Wat is het beste advies wat je ooit gehad hebt en waarom?
Ik weet niet of iemand het ooit zo tegen mij gezegd heeft, maar ik weet wel dat als je je hart volgt en kost wat kost volhoudt, dan zal je vinden waar je naar op zoek bent.

Ben je ooit gearresteerd en zo ja waarvoor?
Ja twee keer zelfs, toen ik een jaar of 13/14 was. Voor een beetje uit de hand gelopen kattenkwaad. Ik zal je zeggen: m'n ouders waren niet onder de indruk! Sindsdien ben ik over het algemeen een hele brave burger geweest...

Wat waren voor jou de hoogtepunten van 2013?
Vooral het ontmoeten van een heel speciaal persoon in mijn leven. Maar op muzikaal vlak moet ik denken aan de laatste loodjes leggen aan mijn album, een mini-tour in Azië en de connectie die ik had met het publiek in Bratislava.

Present

Je nieuwe album 'Looking At The Stars' komt zeer binnenkort uit. Kan je eens vertellen hoe het album tot stand is gekomen?
Zoals ik eerder zei, in 2010 kwam mijn eerste single uit op Metalheadz. Voor de mensen die het label niet kennen, het is misschien wel het drum & bass label met het grootste erfgoed. Echt een label wat de muziek gevormd heeft, zoals het nu is. Toen ik in '96 voor het eerst in aanraking kwam met drum & bass was Metalheadz het label. Wat uniek is, is dat het label tot de dag van vandaag een van de meest toonaangevende labels wist te blijven. Daarachter zit de passie van Goldie. Niet lang na die eerste single begon het album ter sprake te komen, maar ik ben er pas later aan begonnen. Er waren ook andere labels met interesse, maar heb uiteindelijk toch gekozen voor mijn persoonlijke gevoelens daarin. Heb er ook geen spijt van. Metalheadz is een speciaal label, waar de eigenaar, twintig jaar na het oprichten er van, nog steeds enorm veel passie heeft voor de muziek. Het was ook heel fijn dat ik in feite compleet vrij ben gelaten in de muziek die ik wou maken.

Heb je persoonlijk favorieten op het album?
Dat hangt er een beetje vanaf op welke dag van de week je me dat vraagt, maar ik denk dat 'Just Can't Take' (met DRS) wel een van de meest geslaagde tracks is. Ook omdat het de vibe van 90's hiphop combineert met drum & bass.

[dump right id=10057] Waar haal je eigenlijk je inspiratie vandaan?
Dat is heel uiteenlopend. Het kan zijn: het horen van muziek. Het kan ook een sample zijn, een film of documentaire, een ervaring, een gevoel, een droom. De rode draad in mijn muziek is toch die soul. Ik ben zoals gezegd begonnen met hiphop. In de jaren 90 werd in hiphop veel soul en jazz gesampled. Door die muziek ben ik opzoek gegaan naar de nummers die ze sampleden en dat alles zijn wel invloeden die ik meeneem in mijn eigen muziek...

Had je van tevoren eigenlijk een concreet idee of ben je gewoon gaan zitten om een hoop tracks te maken?
Ik had niet een heel concreet idee voor het album, maar ik wist wel dat ik alle tracks zelf wilde maken. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar een hoop producers doen tegenwoordig veel collabs op hun albums. Daar is op zich niets mis mee, maar dat is niet wat ik zelf wilde voor die van mij. Wat ik verder belangrijk vond, is dat ik mijn sound, de sound waarmee ik 'bekend' geworden ben duidelijk zou verwerken in het album, maar ik wilde ook iets maken wat divers was. Dus eigenlijk alle aspecten van die sound verkennen. En ik denk dat het redelijk goed is gelukt.

Heb je voorkeur voor een werkplek? Moet dat perse in een grote studio of kan je ook leuk je gang gaan met een laptop ergens in een park?
Nee, een grote studio is niks voor mij. Ik zeg je eerlijk, ik word nerveus als ik omringd ben door allerlei studio-gear, waarvan ik niet weet hoe het werkt. Voor de duidelijkheid, ik ben helemaal niet technisch ingesteld. Mijn muziek gaat voornamelijk om de vibe, en hoewel ik er natuurlijk wel iets van afweet, het gaat bij mij vooral om het gevoel. Mijn set-up is heel simpel. Wat ik wel nodig heb is rust – omdat ik snel ben afgeleid, en daarom is het bijvoorbeeld voor mij heel belangrijk om alleen te zijn als ik muziek maak, en de studioruimte moet dan ook netjes opgeruimd zijn...

[dump left id=10060]Als we eens gaan gluren op jouw mp3 speler, wat voor muziek komen we daar dan tegen?
Ik noemde het al een paar keer eerder: m'n eerste muzikale passie is hiphop, en dan hebben we het vooral over de periode rond 93-96. Artiesten zoals Nas, Mobb Deep, Gang Starr, Wu-Tang, A Tribe Called Quest zijn dan een aantal van de bekendere artiesten, maar mijn collectie daarin gaat heel diep. Moderne hiphop waar ik naar luister zijn bijvoorbeeld artiesten zoals Roc Marciano, Freddie Gibbs vs Madlib, Action Bronson, Kendrick Lamar, Schoolboy Q, eigenlijk alles van T.D.E. et cetera. Maar bijvoorbeeld het nieuwe album van Little Dragon 'Nabuma Rubberband' vind ik heerlijk – en Raheem Devaughn's 'King Of Loveland' mixtapes... Oja, ik luister ook veel soul en funk uit de jaren 70. Eigenlijk kan ik nog wel een tijdje doorgaan, maar ik denk dat jullie wel een idee hebben nu.

Heb je eigenlijk hobby's, naast muziek?
Jazeker, ik houd erg van koken. Ik ben verder geen meesterchef, maar ik geniet wel echt van in de keuken staan en nieuwe dingen proberen. Daarbij speelt natuurlijk ook dat ik ontzettend veel van eten houd. Maar het creatieve van koken is op een bepaalde manier vergelijkbaar als het maken van muziek. Daarnaast ben ik groot liefhebber van honkbal. Als ik niet elk weekend in het buitenland moest zijn om te draaien, had ik dat zeker ook zelf weer gespeeld...

Future

[dump right id=10059]Hoe zie jij dancemuziek zich in de komende jaren ontwikkelen en op wat voor manier wil jij graag een bijdrage leveren?
Ikzelf houd mij eigenlijk niet zoveel bezig met wat er in andere genres gebeurt – en dancemuziek in het algemeen. Je ziet continu trends die even hot zijn en een half jaar later zijn ze weer door de massa vergeten. Ik ben daarin altijd iemand die niet zo trendgevoelig is geweest – ik heb er eerder een aversie tegen omdat het geen Diepgang heeft, geen fundament. Hoe ik wil bijdragen is door mijn eigen invloeden en mijn eigen sound verder met elkaar te laten samensmelten tot iets nieuws. Daar haal ik de meeste voldoening uit. Misschien is dat niet de snelste manier naar 'succes', maar dat is wel het enige pad voor mij. Er is niks mis met succes, sterker nog, daar streven we allemaal naar, maar ik ben niet van plan om concessies te doen om er te komen. Om iets meer antwoord te geven op de vraag: ik hoop heel erg dat dancemuziek in de nabije toekomst weer iets minder overgeproduceerd zal zijn. Ik mis vaak de groove, de funk... Het menselijke, de imperfectie... de ziel... Dat is waar ik voor sta, en voor zal blijven staan.

Wat kunnen we nog verder verwachten van Lenzman in 2014?
Naast mijn debuutalbum heb ik al een aantal releases en remixen uit dit jaar – o.a. op de bekende Platinum Breakz (4) compilatie van Metalheadz. Het is alweer 15 jaar geleden dat de laatste uitkwam, maar de eerste delen worden beschouwd als het fundament van drum & bass zoals we het zijn gaan kennen – dat was dus een grote eer. Verder kunnen jullie het een en ander aan remixen verwachten. Ik heb er tot nu toe in 2014 geloof ik al een stuk of 6 gedaan, dus die zullen in de loop van het jaar gaan verschijnen. Ik heb ook al een voorzichtig beginnetje gemaakt aan mijn volgende album project. Ik wil daarin toch iets verder gaan en echt een conceptalbum maken. Maar daarover in de toekomst meer!

De zomer en zeker het festivalseizoen is altijd hectisch, zeker voor dj's. Waar kunnen we jou bewonderen deze zomer?
Ik sta doorgaans eigenlijk meer in clubs dan op festivals, maar deze zomer sta ik op o.a. Tomorrowland in België, Dimensions in Kroatië, Karkle in Litouwen en Detonate Festival en Tramlines in Engeland.

Wil je nog iets kwijt aan de Partyflock community?
Vrijdag 13 juni doen we in BIRD, Rotterdam m'n officiële Nederlandse album release party met heavyweights DBridge (Exit Records), (Nederlandse drum & bass godfather) Nubian, Scarr, Crispy, Dan Stezo & Dart... We zenden daarvoor uiteraard ook Nederland – Spanje uit op groot scherm...

2 opmerkingen

Karian
Werkzaam bij Partyflock
Leuk verhaal! Kende deze artiest eigenlijk helemaal niet.­ Nu iig een beeld gekregen!
All junglist massive