Partyflock
 

Chris Cortez: Karma is a fucker!

door , gepubliceerd op
Chris Cortez: Karma is a fucker!
29 februari 2012
ArtiestChris Cortez
Het is een koude wintermiddag als Partyflock arriveert op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Eens geen interview in een kroeg of over de telefoon, maar gewoon thuis in het spreekwoordelijke hol van de leeuw. Een lift brengt ons naar de bovenste etage waar we toegang krijgen tot een gaaf appartement. Een mooie DJ-booth in de hoek is geen verrassing, maar wat wel in het oog springt is een enorme verzameling sneakers met vooral veel Nike Air Max in alle denkbare kleuren. Die flitsende stappers verraden allerminst dat we bij een hardcore artiest op visite zijn. Deze crib is van trance DJ, producer en organisator Chris Cortez.


De druk is weer heel even van de ketel bij Chris Cortez (alias voor Micha Brom, 37). Partyflock spreekt de rasechte Amsterdammer een paar weken na zijn Trance Nation event en net voor de organisatorische opbouwfase van een nieuw event, Gatecrasher op Koninginnedag. Een druk baasje, dat 2 jaar geleden het roer drastisch omgooide, terugging naar zijn roots en zijn carrière vervolgens hard omhoog zag schieten. Kijk, en dat soort dingen maakt ons nieuwsgierig, dus tijd voor een naaldscherp verhoor.

Chris, je hebt een iets te bruine kop voor dit Nederlandse weer. Wintersport, zonnebank of tropisch klimaat?
Chris Cortez: Haha, ja ik ben nog niet zo lang terug uit Thailand. Ik heb daar een netwerk opgebouwd waardoor ik er een paar keer per jaar een paar weken optreed. De laatste keer begon tijdens oud en nieuw op het eiland Koh Samui en de weken erna heb ik in nog een aantal clubs gedraaid.

Doe je goed! En daarna vol gas de Trance Nation-drukte in?
Ja klopt. Sterker nog, ik zou eigenlijk langer in Thailand blijven, maar heb wat dingen moet cancellen omdat ik hard nodig was in de voorbereidingen van het event. Ik probeerde het nog vanuit Thailand te regelen, maar daar voelde ik me niet meer prettig bij dus ben eerder naar huis gegaan.


'Ik kan me door van alles laten inspireren, ik ben een echte crossover man'

Voor de mensen die het feest niet kennen: wat is Trance Nation precies?
Trance Nation ben ik in 1998 gestart. Het is een evenement voor de echte trance liefhebbers en voor mij een diepgewortelde passie. Het is een feest met kwalitatieve trance van A-list artiesten in combinatie met een goede show in een locatie die tussen een kleine club en een grote evenementenhal in zit. De laatste keer was dat The Sand in Amsterdam met onder meer Johan Gielen, Marcel Woods en Mark Sherry.

En natuurlijk Chris Cortez. Die naam duikt sinds 2 jaar steeds vaker op, maar je bent al veel langer bezig toch?
Ik heb inderdaad heel lang onder een ander naam gedraaid. Mijn carrière begon zo'n 20 jaar geleden toen ik na een paar jaar party hoppen zoiets had van: dit kan ik beter; er zijn zoveel goede platen die ik niet hoor op de dansvloer. Toen ik een jaar of 18 was, heb ik twee goedkope draaitafels en een mixertje op de kop getikt en een jaar later stond ik te draaien in Amsterdamse clubs als Trance Buddha, Club 114 en de Graansilo.

Dat ging toen waarschijnlijk een stuk gemakkelijker dan nu?
Vroeger was de competitie inderdaad niet zo groot als tegenwoordig het geval is, dus het was gemakkelijker om er tussen te komen. Als je een beetje vernieuwende sound had, was een fris gezicht altijd welkom. Ik ben vrij snel met een vriend feesten gaan geven. We hingen de stad vol met posters. Dat viel natuurlijk op, dus niet veel later draaiden we ook op allerlei andere feesten en ging het balletje lekker rollen.

Twee jaar geleden ging je voor een nieuwe start als Chris Cortez. Wat is er allemaal vernieuwd?
Ik ben ooit begonnen met trance muziek, mijn grote passie. Toch ging ik gedurende de jaren steeds harder draaien. Muziek is altijd in ontwikkeling en daar is niets mis mee. Op een gegeven moment kwam bijvoorbeeld Mauro Picotto met de reversed basslines, dat ging verder naar de hardtrance van Scot Project dat zich niet veel later doorontwikkelde tot hardstyle.
Alles herhaalt zicht. Dat zie je in de mode, maar ook in de muziek. Toen 16 jaar was ging ik wel eens naar hardcore feestjes. Dus toen die harde sound jaren later terugkwam, ging ik ook eens een harder plaatje draaien. Daardoor werd ik steeds later geprogrammeerd en voor ik het wist had ik een reputatie als hardstyle en early hardcore DJ en zat ik daar middenin. Dat heb ik een jaar of 6 gedaan, maar ik begon me steeds meer te beseffen dat ik niet in deze hoek wil zitten. Op zich draaide ik lekker mee, maar ik merkte ook dat er voor mij te weinig vooruitgang zit in die muziek. Ik had het gevoel dat ik stilstond en leefde daarbij ook een te ruig leven. Al met al heb ik twee jaar geleden het roer drastisch omgegooid.En dat was de geboorte van Chris Cortez?
Ja! Ik ben faliekant gestopt met het oude leven en ben gegaan voor een nieuwe start. Ik rolde toen ook in een nieuw groepje bevriende artiesten die me een duwtje in de juiste richting hebben gegeven, zowel als artiest als organisatorisch. Ik ben teruggegaan naar mijn eerste liefde: trance muziek. En ik heb Trance Nation weer opgepakt dat al een paar jaar stil lag en ben bij een goed agency gekomen, Future Focus. Ik heb mezelf 2 jaar gegeven om te kijken hoe het zou gaan en ik ben echt fucking blij met deze move! Ik voel me goed en hou me alleen nog maar bezig met zaken die mij positieve energie geven.

Cool! Kan je vertellen wat 2 jaar later het wezenlijke verschil is tussen oud en nieuw?
Back to my trance roots, dat ten eerste. Verder pak ik alles nu veel professioneler aan. Ik deed bijvoorbeeld niets met social media. Ik kom uit het tijdperk waarin we 's nachts posters plakten. Dan ben je heel regionaal bezig, dat ziet de wereld niet. Via social media en bijvoorbeeld online trailers ziet een veel grotere groep nu wat ik doe. Vroeger deed ik ook alles zelf, maar ik heb nu ook een goede groep mensen om mij heen die me helpen en ik heb iemand in dienst die een hoop regelwerk uit handen neemt wat betreft contracten en dergelijke. Ik besef meer dan ooit dat het een totaalpakket is. Je moet jezelf niet in een hoekje zetten in stoffig licht, maar in de schijnwerpers met een mooie website, social media, trailers en goede producties. Er komt veel meer bij kijken dan 10 jaar geleden en ik ben nu alle mogelijkheden optimaal aan het benutten zodat het totaalplaatje klopt.

En dat plaatje omhelst nu ook muziekproducties?
Inderdaad, ik breng nu ook mijn eigen muziek uit. Dat is momenteel bij Fraction Records, maar ik ben ook aan het kijken of ik een volgende stap kan maken naar een groter label. Ik heb nu 8 tracks af en die zijn we aan het pluggen bij diverse labels. Ik ben heel blij met Fraction, maar ik wil graag door om een volgende stap te maken en daar hoort een groter label bij.

Welke artiesten inspireren jou op dit moment?
Moeilijke vraag! Ik vind zoveel dingen te gek. Maar enkele namen die toch wel als eerste opkomen zijn UMEK, Ernesto vs Bastian, Jerome Isma-Ae en Daniel Portman. Ik kan me verder door van alles laten inspireren, ik ben een echte crossover man.

Even terug naar de organisatorische kant. Klopt het dat jij vorig jaar september Gatecrasher naar Nederland hebt gehaald?
Ja, daar ben ik erg trots op. Gatecrasher geldt natuurlijk als 1 van de grootste dance merken ter wereld dus ik vond het een eer dat ik met ze kon samenwerken. Ook dat is een gevolg van mijn professionele aanpak. Ik bouw internationaal nu zulke goede contacten op zodat er een hele nieuwe wereld voor me opengaat. En goed nieuws: Gatecrasher heeft me aangeboden om het feest nog eens te organiseren, tijdens Koninginnedag dit jaar!

Dat is gaaf, want dat betekent een hoop topartiesten achter de decks.
Jazeker, als het allemaal doorgaat komen onder meer Paul Oakenfold, Marco V, Richard Durand, Mark Sherry, Claudia Cazacu en Judge Jules optreden.


Het feest is in Amsterdam denk ik?
Ja, maar het was niet gemakkelijk. Amsterdam is fout bezig momenteel, vind ik. Radio 538 mag niet meer in het centrum worden gehouden en de politie heeft een negatief advies gegeven over alle events die meer dan duizend mensen trekken. Echt belachelijk! Je moet nu ook verplicht entree heffen op Koninginnedagfeesten terwijl die altijd volledig gratis waren. Okay, dat los je wel weer op door iedereen een paar consumpties te geven, maar toch. Het wordt allemaal echt lastig, ik begrijp ook niet zo goed waar ze momenteel mee bezig zijn in Amsterdam. Ook dat gedoe met de coffeeshoppas en zo. Denken ze soms dat de stad alleen op het Rijksmuseum loopt? Kom op zeg! Het draait voor een groot deel om toeristen en die willen zuipen, roken en naar de hoeren. En dat zijn ze nu dus allemaal aan het afkappen. Ik vraag me af hoe zich dat in de toekomst gaat ontpoppen.


'Amsterdam draait voor een groot deel om toeristen en die willen zuipen, roken en naar de hoeren'


Ja het is echt belachelijk! Maar nog geen definitieve locatie dus?
Ik heb 2 opties; 1 aan de rand van de stad en 1 in Noord. Ik hoop eerdaags definitief uitsluitsel te krijgen zodat ik door kan met de organisatie.

Wat zijn je hoogtepunten voor de nabije toekomst?
Dat zijn er een hoop. Ik start met een maandelijkse show op een groot online radiostation, Afterhours. Tot aan augustus zit ik minimaal 1 keer per maand in het buitenland, er staan al een paar festivals in de agenda, er komt een Trance Nation truck op de City Parade in Luik en er lopen nog wat interessante gesprekken. En als ik toch aan het spammen ben, 22 juni een gave party in Escape Club in Amsterdam met UMEK, John Dahlbäck en ik. Het gaat lekker en daar ben ik echt heel blij om en dankbaar voor.
Waar ik ook erg trots op ben is dat er vanuit Australië, Malta, enkele landen in Azië en Canada interesse is in het Trance Nation concept. We zijn nu een promokit aan het maken en binnenkort ga ik ter kennismaking draaien op Malta. Wat ik grappig vind is dat de hele wereld naar Nederland kijkt op het gebied van trance, terwijl je hier als artiest helemaal niet moet zitten. In het buitenland gebeurt het.

En voor de toekomst in het algemeen; wat staat op nummer 1 op de Chris Cortez verlanglijst?
De grote clubs op Ibiza en ooit nog eens de DJ Mag Top 100 inrollen. - Lacht en zet Berry Stevens accent op - Maar voor nu "vooral doorgaan"!

Ten slotte, wat doet Chris als hij niet met muziek bezig is?
Eh, met muziek bezig zijn, hahaha! Daar ben ik wel 99 procent van mijn tijd mee bezig, gelukkig. En om nou te melden dat ik ook een stoffig kantoorbaantje heb voor een paar uur per week... Verder heb ik een hond waar ik heel erg gek op ben en ben ik erg geïnteresseerd in het boeddhisme. Mijn motto: Karma is a fucker!

Wie de schoen past…
Het kwam al even ter sprake in de intro: Chris is de trotse eigenaar van een indrukwekkende collectie sneakers. Chris: 'Eh, Air Max van Nike om precies te zijn!' Okay, roger that! De mooiste modellen hebben een plekje in de kamer, maar als Chris ergens een kast opendoet, valt er nog een hele berg naar buiten.
Ik ben mijn collectie begonnen toen ik 12 jaar was. Ik heb inmiddels over de 100 Nike Air Max en Jordans staan. Waar ik heel trots op ben is een rood paar en een blauw paar Air Max I uit 1987. Echte collectors items! Deze serie is later nog wel een keer opnieuw gemaakt, maar ik heb dus de originele. Waarom ik zoveel schoenen koop? Tja, wat zal ik zeggen… Ieder zijn fetisj, haha.

16 opmerkingen

Leuk interview(y)
Artiest {SHOWLIST artist 13109, 55359, 47652}
Good busy ouwe!
Leuk om te lezen dat er meer malloten zijn die schoenen sparen (zie Opa Dr0kz) :-)
ik ken heel die vent niet.
maar een goed intervieuw! (Y)
Zuipen, roken en naar de hoeren :D
 
Artiest Renji
Lekker bezig Mies!

(Y)
laatste aanpassing
Haha ken deze vent wel , maar idd leuk intervieuw en een goede keuze gemaakt (Y)
Bezig met Boeddhisme en dan Karma een fucker noemen?
Wat?

._.
nice interview :D
 
hey hoe zit het met mij toekomst kun je in me toekomt kijken groeten amanda
hehe ik wist niet dat chris cortez mich b was. Kende zn andere alter ego micha-b veelal van de multi feestjes samen met bab, fred, etc
Uitspraak van Bami di tuti Nasi op maandag 12 maart 2012 om 15:37:
Als karma bestaat zal karma hard toeslaan ouwe!


jealousy is a mutherfucker
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 11161, 194, 2434, 2062}
Artiest {SHOWLIST artist 128, 50507}
:roflol:
Uitspraak van Wen D op zaterdag 31 maart 2012 om 11:53:
jealousy is a mutherfucker


Echt niet, hij mag erin stikken de stakker!
laatste aanpassing
haha duidelijk dit! dus nogmaals :


Uitspraak van Wen D op zaterdag 31 maart 2012 om 11:53:
jealousy is a mutherfucker