Partyflock

Relaxte revolutie

Relaxte revolutie

door , gepubliceerd op
Relaxte revolutie (afbeelding)
Verrassend vergevend wanneer het mijn eigen imperfecties betreft, ben ik genadeloos wreed als het op de stommiteiten van een ander aankomt. Zo zie ik de ophopende lege verpakkingen, volle asbakken en rottende etensresten verspreid over mijn bureau niet als tekortkoming van mijn persoonlijke huishoudelijke capaciteiten, maar kan ik mijn razernij betreft een spelfout in een column geschreven door een incompetente analfabeet met onrealistische literaire ambities maar amper verbergen. Ik ben me er van bewust dat deze hypocrisie ook andere lezers niet oneigen is, en dat de ergernissen die ik ervaar bij het lezen van bepaalde creaties (die om eerlijk te zijn nooit het daglicht hadden mogen aanschouwen) niet alleen op mijn eigen belevingswereld zijn gebaseerd. Sterker nog, ik durf te stellen dat wij, de ontevreden lezers, wel degelijk smaak hebben, en, zoals de vele reacties bij voorgaande columns aantonen, wordt die voorkeur niet onder stoelen of banken gestopt. Wij, lezers van kort vermaak in tekstuele vorm, hebben een mening!

Nu is het wachten op de eerste actiegroepen. Wanneer de onvrede over het bedroevende niveau van spelling, grammatica, samenhang, literariteit en maatschappelijke relevantie dermate stijgt dat er leiders op durven te staan die flocks aanmaken onder het fier wapperende vaandel ‘Verbeter Onze Columns’ - en daarmee de immer populaire VOC-mentaliteit een nieuwe schwung geven – is het nog maar een kleine stap voordat ‘Qolumns’ in de RAI wordt georganiseerd en een vindicatieve Verdonk een nieuwe greep naar algehele wereldheerschappij doet met haar vers opgerichte politieke partij TOP: Trots op Partyflock.

Uit bovenstaande (uiterst realistische) voorspellingen, blijkt dat er in het nader definiëren van onze toekomst een grote rol is weggelegd voor het individu. Misschien is het mijn narcistische zelf die hier opspeelt, misschien is het een pure overschatting van het intellect van de mensen die hier op columns reageren – op een manier die, naast met een bolwerk van negatieve adjectieven bestempeld te kunnen worden, in ieder geval een bepaalde set van normen, waarden en kwaliteitseisen in kaart brengen – of misschien zit ik er gewoon helemaal naast en kan ik me beter vol overgave storten op het opruimen van mijn bureau en me daarbij gelukkig prijzen in het doen van die kleine ontdekkingen die zorgen voor de pleziertjes in het leven, als een vergeten briefje van tien vinden onder een stapel ongeopende rekeningen en aanmaningen of een nog half intacte joint aantreffen aan de kant van de asbak die normaal gesproken door een berg peuken aan je zicht wordt onttrokken, maar ik denk dat, wanneer een ieder z’n best probeert te doen, de reputatie van feestgaand Nederland een flink aantal nader in kaart te brengen niveaus zal kunnen stijgen.

Ben je benieuwd naar wat je als lezer kunt doen om een eerste stapje te zetten naar dit walhalla van een samenleving? Ik ben bang dat mijn oplossing vrij idyllisch zal blijken in de praktijk. Nu ik het einde van mijn wereldverbeterende column nader, zie ik de onmogelijkheid van onze taak in. Een subcultuur zijn we al lang niet meer; in deze postmoderne samenleving zijn we de hokjesgeest ontstegen, en is het slechts de traagste leerling uit de klas die altijd in slaap valt tijdens de les en achterin het lokaal zijn ouderwetse lessenaartje onderkwijlt die iemand nog beoordeelt op zijn afkomst, huidskleur, ras, geloof of andere aangeboren, aangeleerde of anderzijds afgebakende eenheden. Dat walhalla waar ik het over heb, daar leven we al in. Je bent geen deel van deze site, nee, we zijn allemaal deel van een veel groter plaatje. Zo blijkt mijn wanhopige poging tot literaire revolutie in de kunstvorm die ‘column’ heet uit te draaien op een fiasco, maar wil ik jullie graag laten delen in mijn bewustwording. Wat ik nu ga doen? Niet meer naar spelfouten kijken, mijn bureau opruimen en afwassen. Maar wel met die halve joint in m’n bek stiekem de reacties lezen.
pagina laatst gewijzigd op

190 opmerkingen

Uitspraak van fr33q op woensdag 20 januari 2010 om 10:20:
1e alinea gelezen
en de laatste zin.­

Khanslooszj? Goed gespelt of neit?

Hoe jij woorden schrijft interesseert me ongeveer net zo weinig als wat iemand van een column vindt op basis van 1 alinea.
Uitspraak van Deqs op woensdag 20 januari 2010 om 10:36:
Hoe jij woorden schrijft interesseert me ongeveer net zo weinig als wat iemand van een column vindt op basis van 1 alinea.­

:roflol: (Y) :D

Uitspraak van ReemZ op woensdag 20 januari 2010 om 01:34:
Wen er maar aan :lol:

Lukt me niet :P
Uitspraak van Price'je op woensdag 13 januari 2010 om 00:54:
Haha goed je best gedaan man, er is geen touw aan vast te knopen! :D ;)

Waar! Goed stukkie tekst(Y)
Pfff niet echt vermakelijk als ik zo mn best moet doen om gigantische zinnen te onleden... Maargoed mn woordenboek kan weer aan de kant ;)
Uitspraak van Deqs op woensdag 20 januari 2010 om 10:36:
Hoe jij woorden schrijft interesseert me ongeveer net zo weinig als wat iemand van een column vindt op basis van 1 alinea.­

waarom reageer je er überhaupt op? :P
Uitspraak van *Jeffrey* op woensdag 20 januari 2010 om 20:45:
waarom reageer je er überhaupt op? :P

Geen idee :P Omdat ik stiekem blij ben met elke reactie, en af en toe reageer ik op een spraakmakende ;)
Uitspraak van Veldkip op woensdag 20 januari 2010 om 18:28:
onleden

:P hoeveel onwelvoegelijke voornaamzetsels heb je gevonden?
wat een kutcolumn.­
Moeilijk om doorheen te komen,
normaal burgerlijk nederlands had ook gemogen!
geniale column !! :D
dat het gros van de reacties de column niet begrijpt kan ik wel begrijpen....
Literaire hoogstandjes en colums... die twee gaan zelden hand in hand. Al helemaal niet op Partyflock.

Maar goed, Nietschze kan ik vrij gemakkelijk lezen. Evenals de lange -en lastige zinnenjunk's Bourdieu en Foucault. Maar dit wol taalgebrei is niet voor mij weggelegd. Maar ligt dat aan mij? De inhoud? Of de ongewone woordkeuze en zinconstructies? Ach, laat ik coulant doen en zeggen dat al deze hun gebreken hebben;)
laatste aanpassing
Uitspraak van Stommylee op vrijdag 22 januari 2010 om 00:58:
Nietschze kan ik vrij gemakkelijk lezen.­ Evenals de lange -en lastige zinnenjunk's Bourdieu en Foucault.­

Oh wow! Mensen staan vast in de rij: "Mag ik je aanraken?" :O

:/
Uitspraak van Stommylee op vrijdag 22 januari 2010 om 00:58:
Maar goed, Nietschze kan ik vrij gemakkelijk lezen. Evenals de lange -en lastige zinnenjunk's Bourdieu en Foucault. Maar dit wol taalgebrei is niet voor mij weggelegd. Maar ligt dat aan mij? De inhoud? Of de ongewone woordkeuze en zinconstructies? Ach, laat ik coulant doen en zeggen dat al deze hun gebreken hebben;)

Nou is Nietzsche ook niet bepaald moeilijk. Bourdieu en Foucault schrijven wel wat wollig, maar ik zie niet helemaal in waarom je die vergelijking maakt. Vergelijk je me met de grondleggers van de hedendaagse sociologische literatuurwetenschap? Bedankt, erg coulant van je!
Uitspraak van I LOVE GLOSSY op vrijdag 15 januari 2010 om 17:57:
lling is zo gigantisch arbitrair

"George Bernard Shaw complained that spelling was so inconsistent that 'fish' could be spelled 'ghoti'-'gh' as in 'tough', 'o' as in 'women', and 'ti' as in 'nation'."
:x
Uitspraak van Deqs op vrijdag 22 januari 2010 om 07:41:
Vergelijk je me met de grondleggers van de hedendaagse sociologische literatuurwetenschap? Bedankt, erg coulant van je!

nee met een kale flikker:P nee joke
laatste aanpassing
Uitspraak van I LOVE GLOSSY op zaterdag 23 januari 2010 om 05:44:
"George Bernard Shaw complained that spelling was so inconsistent that 'fish' could be spelled 'ghoti'-'gh' as in 'tough', 'o' as in 'women', and 'ti' as in 'nation'."
:x

:D!!
Ik heb niet alleen geleerd dat ik bij lange na niet de taalpurist ben die ik dacht te zijn, maar ik heb ook een half uurtje dubbel gelegen om het hele verhaal.­ Bij deze wil ik je danken voor het vermaak!
feliciteren met het schrijven van een waar stukje kunst!
Lekkere zin 8)

Misschien is het mijn narcistische zelf die hier opspeelt, misschien is het een pure overschatting van het intellect van de mensen die hier op columns reageren – op een manier die, naast met een bolwerk van negatieve adjectieven bestempeld te kunnen worden, in ieder geval een bepaalde set van normen, waarden en kwaliteitseisen in kaart brengen – of misschien zit ik er gewoon helemaal naast en kan ik me beter vol overgave storten op het opruimen van mijn bureau en me daarbij gelukkig prijzen in het doen van die kleine ontdekkingen die zorgen voor de pleziertjes in het leven, als een vergeten briefje van tien vinden onder een stapel ongeopende rekeningen en aanmaningen of een nog half intacte joint aantreffen aan de kant van de asbak die normaal gesproken door een berg peuken aan je zicht wordt onttrokken, maar ik denk dat, wanneer een ieder z’n best probeert te doen, de reputatie van feestgaand Nederland een flink aantal nader in kaart te brengen niveaus zal kunnen stijgen.­
Heb me kostelijk vermaakt om de column :yes: en daarna om alle reacties plus de reacties daar weer op. :D

Taalcreativiteit, ik hou ervan :lief:

Dankjewel en petje af!

:respect:
Uitspraak van schwingg op woensdag 27 januari 2010 om 18:02:
Dankjewel en petje af!

Jij ook bedankt :D
het slechts de traagste leerling uit de klas die altijd in slaap valt tijdens de les en achterin het lokaal zijn ouderwetse lessenaartje onderkwijlt die iemand nog beoordeelt op zijn ras,

Wie rassen niet erkend is zo stompzinnig. Dat is hetzelfde als beweren dat de aarde plat is! Wanker.
Uitspraak van Tumult op zaterdag 30 januari 2010 om 09:33:
Wie rassen niet erkend is zo stompzinnig.­ Dat is hetzelfde als beweren dat de aarde plat is! Wanker.­

Begrijpend lezen is ook een kunst. Beoordelen is iets anders dan erkennen. En het is 'erkent'.
Uitspraak van Deqs op woensdag 20 januari 2010 om 10:36:
interesseert me ongeveer net zo weinig als wat iemand van een column vindt op basis van 1 alinea

Daar dien je toch de aandacht in te trekken?

Maargoed, tof voor je dat jij over een goede beheersing van de Ned taal beschikt. Ik beoordeel mensen op hun feestcapaciteit :D.
Hoi ik heb alles gelezen en vind dat je met een boel dure woorden helemaal niets zinnigs hebt gemeld.

Overigens leest het wel lekker weg, maar dat is dan ook het enige.

Just my 2 cents (Y)
Uitspraak van schwingg op woensdag 27 januari 2010 om 18:02:
Heb me kostelijk vermaakt om de column

:)
Kerel, vind het een beetje zielig hoe stoer je loopt te doen met je 'hoogstaande' column.

Ik vind het een onbevredigend stukje, het gaat eigenlijk helemaal nergens over.
En alle lezers die het 'geweldig' vonden en het 'helemaal begrepen' hebben er niks van begrepen, want het gaat namelijk nergens over.

Het enige wat deze column is is een opeenstapeling van 'moeilijke' woorden, met als doel een beetje tof lopen te doen dat je wel zo intellectueel bent.

Gefeliciteerd (Y) :)
Uitspraak van Karel_s op woensdag 10 februari 2010 om 15:18:
Gefeliciteerd

Dankjewel (Y)

Er zit ergens wel een onderwerp in verstopt, maar dat is hier al ruimschoots besproken allemaal. Hoe dan ook, het is in ieder geval weer eens iets anders, toch?