Partyflock

Column

Column

door , gepubliceerd op
Column (afbeelding)
Het is 1 van de meest grote, de meest wijdverspreide en de meest veelgelezen mediafenomenen in de geschiedenis van de mensheid. De column. Een verzameling van interessante en kritische woorden, samengebundeld tot lange zinnen om elk onderwerp zo sarcastisch mogelijk te kunnen behandelen, vaak samen gepropt in een ruimte die nog geen half A4-tje beslaat. In deze kleine ruimte tracht de schrijver zijn kortzichtige blik op complexe en maatschappelijk interessante onderwerpen zo grappig mogelijk aan de man te brengen, in de hoop dat zijn (of haar, maar typerend meestal zijn) gevoel voor humor toch nog bewerkstelligd dat ondanks de te lange zinnen en niet goed doorgedachte hersenspinsels er toch nog iets van de oorspronkelijke mening van de schrijver blijft hangen bij de lezer.

De column is immens gevarieerd. Gezien het feit dat wij in een land leven waar het gepeupel graag zijn bekrompen meninkje over zaken die volgens hen slecht geregeld zijn wilt laten weten aan zijn medemens, is het moeilijk om een onderwerp te vinden waar nog geen column over is geschreven. Vandaar deze column. Het aantal zinloze stellingen waaraan columns worden gewijd is schrikbarend.

''De Nederlander moet patriottischer worden, de kredietcrisis is onze eigen schuld!''
''Paddo's mogen niet verboden worden, dan kan ik niet meer trippen!''
''Ik word gek van dat gehaast, doe eens rustig!''

Enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. Zo divers als het aantal onderwerpen is waaraan columns worden besteed, zo beperkt is de creativiteit van de gemiddelde schrijver van deze columns, hierna ''columnisten'' te noemen. Laten we als eerste eens kijken naar de opbouw van de column. Als eerste schetst de schrijver een situatie. Iets waar deze zich aan ergert, een aanleiding tot het schrijven; een reden om het toetsenbord erbij te pakken en eens lekker je gal te spugen over datgene waar de columnist nou echt niet tegen kan. Dan haalt de columnist zijn grootste wapen erbij; het overdrijven. De kenmerken van het onderwerp van de column worden immens uitvergroot en overdreven, om de lezer te doen lijken alsof het werkelijk een serieus probleem is waar nu over gelezen wordt. Nadat van elke mug een planeet ter grootte van Jupiter is gemaakt om de lezer maar in spanning te houden, komen de ondergeschoven kindjes van de column; de argumenten. Waar in serieuze discussies argumenten vaak de steunpilaren zijn van de deelnemers, zijn deze bij de column slechts aankleding; nietszeggende zinnetjes die de illusie moeten hoog houden dat de schrijver ook daadwerkelijk 2 seconden heeft nagedacht over zijn visie voordat deze heeft besloten dat de hele wereld hiervan moet mee genieten. Nadat deze obligate sectie door de schrijver is afgesloten komt de conclusie; een zogenaamde oplossing, een emotioneel closing statement van de schrijver, een wanhopige zucht, het kan van alles zijn. In alle gevallen is de achterliggende gedachte van de conclusie echter hetzelfde; de schrijver ziet plots in dat hij het onderwerp niet goed genoeg heeft doorgedacht, en probeert wanhopig er een gevat einde aan te brijen in de hoop dat de lezer dit niet merkt.

Nadat alles is genoteerd wordt de column gepubliceerd; in een magazine geplaatst, op een forum gezet, de column vind overal wel een thuisplaatsje. Nu volgt het meest tenenkrommende gedeelte in het proces van de column; de discussie over de column. De lezers claimen de schrijver te hebben begrepen, en delen zijn leed, of geven kritiek op de denkwijzen van de schrijver. Niet alleen is dit het meest belabberde gedeelte van het proces, het is tevens het langste proces; een column waar nog geen 5 minuten over gedacht is kan een discussie voortbrengen die dagen door kan gaan. De enige die niet deelneemt aan deze discussie is de schrijver zelf. Deze zakt onderuit in zijn stoel, zet een lekker muziekje aan, en geniet van de tientallen reaguurders die wanhopig hun best doen om nog intellectueler voor de dag te komen dan de schrijver zelf.
pagina laatst gewijzigd op

157 opmerkingen

Suuuuuuuper slecht.
Leuk geschreven, nette opbouw, fijn taalgebruik, maar mis een slot(zin) waarin, zoals beschreven, de onderliggende boodschap wordt benadrukt. Oftewel: waar is je conclusie, columnist?
Jammer van de spelfoutjes her en der, het had zowaar een perfecte persiflage op de traditionele column kunnen worden! ;)

Ik denk trouwens dat er al wel eerder 'spottende columns over het doel van columns' zijn geschreven, net zoals alles in de maatschappij door azijnpissers aan de kaak wordt gesteld, al was het maar om het intellectuele vermogen tentoon te kunnen spreiden.

Toch ben ik ook wel van mening dat je niet aan een column moet beginnen als het vooral daar om draait, maar er zijn evengoed mensen die het gewoon erg goed bedoelen en die zich hierdoor misschien aangevallen voelen?! :)
Is dit niet ''het meest tenenkrommende gedeelte in het proces van de column''. :P

En dan toch nog zoveel reacties naderhand.
:roflol:
laatste aanpassing
Uitspraak van Ton30071989 op woensdag 24 december 2008 om 00:20:
heb alleen de eerste alinea en de laatste zin gelezen.. Saahaaaiiii!
Uitspraak van Majstro op woensdag 24 december 2008 om 18:33:
Mag je mij uitleggen waarom de schrijver hypocriet is.

//Miesjelle* citeer 27 december 2008 19:07
what heb je nu gedaan??
Precies datgene wat je afkraakt in je collumn..
Is het dan neit een beetje zinloos hem te schrijven??

:D
ik heb het gevoel alsof ik in de nederlandse les zit op de middelbare school. want ik sliep al bijna maar schrok wakker en zat gelukkig nog gewoon thuis. wow.....was echt net echt:P
Uitspraak van roelp op woensdag 31 december 2008 om 01:03:
ik heb het gevoel alsof ik in de nederlandse les zit op de middelbare school. want ik sliep al bijna maar schrok wakker en zat gelukkig nog gewoon thuis. wow.....was echt net echt

:roflol:
'' De lezers claimen de schrijver te hebben begrepen, en delen zijn leed, of geven kritiek op de denkwijzen van de schrijver ''

zoals je ziet :lol:
Late reactie. Schitterend einde.
laatste aanpassing
''Niet alleen is dit het meest belabberde gedeelte van het proces, het is tevens het langste proces; een column waar nog geen 5 minuten over gedacht is kan een discussie voortbrengen die dagen door kan gaan''

Zeikerd, als je dan ook wat langer over je column nadenkt, dan slaat het tenminste ergens op. Je wilt geen negatieve reacties, en door dat reactie proces van jou omlaag te halen probeer je die uit te sluiten.

Maar als je geprobeerd hebt een column te schrijven is je dat wel gelukt.
Ik vind hem persoonlijk doodsaai.
laatste aanpassing
geweldig! jammer dat er zo veel mensen met het iq van een koe hier op pf ronddwalen... maar dat doet deze column dan wel weer extra goed slagen in het behalen van een groot aantal belachelijke opmerkingen :D
laatste aanpassing
Uitspraak van Megalodon || Opperstamper op woensdag 7 januari 2009 om 22:38:
jammer dat er zo veel mensen met het iq van een koe hier op pf ronddwalen

gezien het slot van de column; [geen commentaar]

kom ik nu intelectueel over op de schrijver :D??
laatste aanpassing
Welk muziekje draai je nu, B.A.L.? ;)
waar is de humor?
ik vind je collumn echt geweldig :roflol:
Uitspraak van Carlayn oyoyoy! op maandag 5 januari 2009 om 21:41:
Zeikerd, als je dan ook wat langer over je column nadenkt, dan slaat het tenminste ergens op. Je wilt geen negatieve reacties, en door dat reactie proces van jou omlaag te halen probeer je die uit te sluiten.

Duidelijk heb jij de column niet begrepen ;)
godverdomme weer een paar minuten van m'n leven naar de klote

Arme jij:( Wil je erover praten?
laatste aanpassing
is dit ene spreek beurt?:O
Triqo
Artiest Triqo
Hehe zie dit nu pas :D

Het resultaat mag er wezen, hele column is leuk geschreven maar boeit net als andere columns geen ene moer en in de laatste alinea blijkt waarom :lol: hahaha

Dit is leuk jah!
Uitspraak van Carlayn oyoyoy! op donderdag 15 januari 2009 om 23:48:
of jij hebt geen smaak.

Of je hebt hem niet afgelezen, waardoor je em niet begrijpt :lol:

Edit: Of je snapt het gewoon echt niet :lol:
laatste aanpassing
Zo hee, viel ik toch echt na de eerste 5 regels al bijna in slaap... Sorry, maar dit vind ik echt een hele saaie column!