Partyflock

Treinwagon lekt gevaarlijke stof in Amersfoort

 
Forumonderwerp · 15280
AMERSFOORT - Van en naar Amersfoort rijden sinds dinsdagochtend 11.00 uur geen treinen wegens een lekkende goederenwagon waarin een brandbare en giftige stof zit. Het gebied rond het station is afgesloten voor het verkeer en diverse kantoren zijn ontruimd. Dat geldt ook voor een deel van de wijk Soesterkwartier, dat aan het station grenst.Het lek in de wagon is inmiddels gedicht. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Toch is de situatie in tegenstelling tot eerdere berichten nog niet onder controle; Volgens deskundigen kan opnieuw een lek ontstaan. Alle afzettingen 500 meter rond het station zijn weer van kracht. Zo deelde loco-burgemeester H. Brink om 15.30 uur mee. Om 15.15 uur maakte hij nog bekend dat het gevaar rond het station was geweken. Inwoners van Amersfoort worden via de radiozender M (100.1 FM) op de hoogte gehouden.

Chemiebedrijf DSM, die overigens niet de producent is, denkt dat een stabiliserende vloeistof, die normaal wordt toegevoegd aan acrylnitril, wellicht ontbreekt. Mocht dit zo zijn dan is de kans groot dat er opnieuw een lek ontstaat. Deskundigen van DSM hebben hun hulp aangeboden en zijn momenteel samen met de brandweer de wagon aan het onderzoeken. Welke stappen de brandweer moet ondernemen als de stabiliserende vloeistof ontbreekt, is nog niet duidelijk.

Steigerpijp

De ketelwagen staat op het emplacement van station Amersfoort. De wagon is getroffen door een steigerpijp, die van een in aanbouw zijnd pand was gevallen, zei een woordvoerder van de politie.

De ketelwagen bevat volgens vervoerbedrijf Railion de stof acrylnitril, een zeer brandgevaarlijke kleurloze tot lichtgele vloeistof met stekende geur die bij verdamping gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn. De stof, die irriterend werkt op de ogen, de huid en de ademhalingsorganen, kan leiden tot toevallen en coma als deze inwerkt op het centraal zenuwstelsel.

Acrylnitril speelde in augustus 2000 een grote rol bij een ontsporing van een DSM-trein in het Belgische Vise. Toen werd een heel dorp ontruimd toen een wagon begon te lekken.

Zeven mensen naar het ziekenhuis

Vijf politiemensen en twee personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen hebben zich dinsdag met gezondheidsklachten in het Amersfoortse ziekenhuis De Lichtenberg gemeld.

Ze hadden branderige ogen en problemen met de ademhaling. Na medisch onderzoek en het spoelen van hun ogen konden ze het ziekenhuis verlaten.

Bussen

De Nederlandse Spoorwegen hebben bussen besteld om treinreizigers verder te vervoeren. Maar tot dusver is er nog geen bus vanaf het station vertrokken, omdat Amersfoort tot nader order onbereikbaar is per openbaar vervoer.

Volgens de Railverkeersleiding is het tot in de loop van de middag onmogelijk om met de trein te reizen van de Randstad naar het noorden van het land, en in omgekeerde richting. Dat komt volgens de woordvoerder vooral door de problemen en stremming bij station Amersfoort.

Bovendien kampen de NS met logistieke problemen door eerdere storingen op verscheidene trajecten in het land. Die ontstonden door blikseminslagen en een aanrijding.


(c) ANP
Maar toch. Het zit in Utrecht. En Utrecht zit tegen Noord-Holland. Oei oei oei :P
En ik woon dus in Amersfoort :'(

Ken niet eens meer de stad in want die is afgesloten :S
hoorde net op hety station dat er zelfs geen verkeer in de binnenstad rijdt :|

whehe zie boven :P
laatste aanpassing
Die rommel gebruikten wij altijd op school :-)
Een vriendin van me woont 75m van dat gedoe vandaan. gelukkig heeft ze nix en gaat het goed. want anders.........
'T is Amersfoort maar????? Lekker kut was het zeker wel!! Ik woon in Amersfoort maar loop stage in Utrecht... was echt klote om thuis te komen. Maar jah het zit er weer op!!
was heel fijn gister jah....mocht lekkur tering end omfietsuh :S
Ik werk in Amersfoort en was gister een uur later thuis :(