Poll, geopend op zondag 2 mei 2010, looptijd van 5321.4 dag.
De beer is nu echt los, zal Europa vallen?
57 | 43% | ja |
44 | 33% | nee |
42 | 31% | weet ik niet, misschien |
Europa staat aan de vooravond van paniek nu de kredietwaardigheid van Griekenland en Portugal volledig aan duigen ligt. Het alom gevreesde maar stelselmatig ontkende domino effect dient zich momenteel keihard aan.
Allemaal tegelijk
Ondertussen blijkt in Spanje zo wat iedereen werkloos te zijn. De officiële werkloosheid ligt op 20%. Iedereen weer dat de echte werkloosheid veel hoger ligt. Het is nog slechts een kwestie van tijd en dan is ook Spanje toast, oneerbiedig gezegd. Daarna zullen ongetwijfeld Estland, Letland en Litouwen aan de orde komen, maar het kan ook zomaar Italië of Frankrijk zijn. Het kan ook allemaal tegelijk. De beer is los en maait om zich heen.
Waar kleine landen groot in kunnen zijn
Terwijl ik dit schrijf spat Europa uiteen. België moet als opgegeven worden beschouwd. Het land desintegreert. Duitsland verkeert in de grootst mogelijke financiële problemen maar verdoezelt die in de hoop op aantrekkende exporten. Als dat gebeurt –waarschijnlijk niet- krijgt het land de tijd om orde op zaken te brengen. Ten aanzien van Griekenland moet Duitsland nu wel bewegen, maar kan dat niet. Waarschijnlijker is dat Frankrijk bijspringt via noodkredieten, uiteraard samen met het IMF. De bedragen die eerder genoemd werden varieerden van 30 tot 60 miljard euro maar verbleken bij wat Griekenland echt nodig heeft. Om de schade enigszins te kunnen beperken is zeker 100 miljard euro nodig. Dat een klein land zo’n schuldenlast ongezien kan hebben opgebouwd stemt tot nadenken. Wat zal Portugal wel niet gaan kosten? Is het dan toch waar dat de kleine Baltische staten, hierboven genoemd, bij elkaar zo’n 500 miljard hebben ‘verbrand’?
Erfenis
Sinds vandaag heeft Europa de kredietcrisis van Amerika overgenomen. Zonder veel succes smeet Bernanke ongekend veel geld de markt in. Dat is vooral door de banken gebruikt om hun buffers te versterken. De rest van het geld is waarschijnlijk aangewend om de wereldwijde beurzen van zoveel geld te voorzien dat die wel omhoog moesten gaan. En dat deden ze dus ook. Inmiddels vraagt iedereen zich af hoe het toch kan dat zó ontzettend veel geld voor zó ontzettend weinig economisch herstel heeft gezorgd. Ondertussen houdt Europa de hand op de knip en doet zich de vraag voor wie het eerste onder de schuldenberg bezwijkt. Amerika? Engeland? Rusland? Europa?. Zegt u het maar.
China
Verlangend kijkt iedereen naar China. Daar gaat het goed. Dat is het gidsland geworden. Totale onzin natuurlijk en dat zal blijken wanneer China binnenkort toch weer stimuleringsmaatregelen voor de eigen economie neemt. Verwacht wordt dat in augustus een bedrag van 4 triljoen yuan de markt ingepompt zal worden. Kunnen de huizenprijzen prettig doorstijgen. Cynisch gezegd natuurlijk.
Angst
Japan is momenteel een beetje uit het nieuws. Daar is deflatie aan de orde, terwijl iedereen hoopt op inflatie. Het ergste dat met ons kan gebeuren lijkt nu toch werkelijkheid te worden. We hebben niet alleen een kapot financieel systeem, maar ook een kapot economisch systeem. Wederom lijkt dit een door angst gedreven uitspraak. Feit is dat de werkelijkheid zich elke keer weer verrassend snel aandient. Zal Europa vallen? De kans wordt met de dag groter. Is er sprake van Europees leiderschap? Nee. Europa is alleen maar nerveus, bloednerveus.
René Tissen
Business Universiteit Nyenrode
Bron: RTLZ http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/home/%29/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2010/articles/0427_2135_tissen_paniek.xml