Partyflock
 

Verslag van Kingsworld, 27 april 2023

door , gepubliceerd op
Terwijl er op veel plekken in Nederland mensen langs rommelige kraampjes liepen te slenteren, stroomde het Kingsworld festival langzaam vol met feestgangers in oranje kleding. Ondanks dat het nog rustig was op sommige plekken, hing er al snel een gezellige sfeer. In de 90s tent werd er teruggereisd in de tijd. Ik herinner me nog dat ik op 2 maart 1996 bij het Mega Dance Festival was in de Statenhal, waar ik dezelfde artiesten zag als vandaag op Kingsworld: Dune, Charley Lownoise, Darkraver en Critical Mass. Het grootste verschil tussen toen en nu is dat we destijds deze muziek als vrij hard beschouwden en ik als bezoeker op afstand van de dj's stond. Maar nu zijn we wel wat meer gewend op het gebied van muziek en ben ik als fotograaf op dit soort evenementen een stuk dichter bij de artiesten en dj's. Het was geweldig om Oliver van Dune na 28 jaar te kunnen bedanken voor "The Spice" en "Hardcore Vibes" en Danny en Bruce van Critical Mass voor "Burning Love." Sommige van deze producties lijken nog steeds onverslaanbaar en geen houdbaarheidsdatum te hebben. Dat geldt trouwens ook voor de heren dj's zelf. Die trouwens behalve de nineties house ook nog flinke beukplaten draaien.

Het Kingsworld festival was een feest vol variatie en zomerse klanken. Op het hoofdpodium reisde het publiek door Zuid-Amerika met het Pal Mundo soundsystem en genoot van optredens van Freddy Moreira, WEF, Sarita Lorena en Latu. Het publiek bij Chuckie kwam iets langzamer op gang dan verwacht, maar hij wist uiteindelijk ook de boel flink op te zwepen.

Op het Nederlandstalige podium, beter bekend als het Huis Van Oranje, was het al snel druk en werden er luidkeels meegezongen met de artiesten. Vroeger zou je me nooit in deze tent gezien hebben. Maar ik ben op werk langdurig blootgesteld aan Radio 100% NL, waardoor ik de muziek wat meer heb leren kennen en waarderen. Met de remixen van de Outsiders is mijn liefde voor Nederlandstalige muziek zelfs nog groter geworden. Er waren fantastische optredens van Gianluca, Elias van Hees, François Pieters, Peter Beense, Samantha Steenwijk, John West en Wolter Kroes. De meeste artiesten namen ook nog eens de tijd om even met mij als fotograaf te praten. Ik heb niet alles kunnen zien, maar wat ik heb gezien was geweldig.

Wat ik wel van te voren wist was dat ik het festival wilde afsluiten met de Outsiders. Immers is het geen geheim dat de afsluiting van een evenement met Outsiders een knallend succes is. En ook op deze mooie ietwat frisse KingsWorld is het niet anders. Met natuurlijk weer een geweldige eindset. Met daarin onder andere: Eén team, 1 taak, Kali, Huisje op Wielen, De Reünie en Flitsmaster. Zoals ik al eerder zei zit er in iedere plaat van de Outsiders een bepaalt soort tonen waar ik vrolijk van wordt, maar ook natuurlijk van de energieke Rebel achter de draaitafels. Om 23.00 uur gaat de muziek uit, nu al denk ik en de zaal begint hard te zingen dat ze ook nog niet naar huis gaan. Diep in ons hart zijn we allemaal rebellen. Maar er is een tijd van komen en een tijd om je te laten gaan.

Met een indrukwekkende 22.000 stappen op mijn teller, voel ik me een beetje moe maar voldaan terwijl ik het donkere Zuiderpark verlaat. In de verte hoor ik een groepje mensen zingen: "Ik doe mijn shirt uit en zwaai hem als een helikopter." Grappig genoeg heb ik dat nummer helemaal niet gehoord vanavond en of ze daadwerkelijk de daad bij hun gezang voegen, blijft voor mij een raadsel. Ik loop richting huis en mijn adrenalinepeil is nog steeds hoog vanwege deze waanzinnige Koningsdag. Je kunt meedoen of weglopen, maar ik ben zo blij dat ik vandaag deel heb uitgemaakt van dit spektakel. Mijn glimlach reikt van oor tot oor.