Partyflock
 

Duncan Stutterheim: "Zero tolerance beleid is een ramp"

gepubliceerd door , op
Duncan Stutterheim wil dat de politiek met een eenduidig beleid komt voor de evenementenindustrie. Sinds een tijd controleert de politie heel streng op drugsgebruik, voornamelijk bij dancefeesten, en hanteert daarbij een zero tolerance lijn. Stutterheim is de eerste uit de dancewereld die de noodklok luidt. Na de politie-inval tijdens het laatste Awakeningsfeest in Amsterdam, waarbij meer dan honderd mensen werden gearresteerd, is de scene angstvallig stil. Niemand durft nog commentaar te geven uit vrees de aandacht te trekken en eigen ruiten in te gooien. Stutterheim doorbreekt die stilte nu. "Het is nu wel duidelijk: zero tolerance is de nieuwe lijn, bij alle feesten en het is een ramp. Erger dan dit kan het niet worden."

Stutterheim zegt dat die harde lijn een averechts effect heeft. "Wat bereik je er mee? Mensen nemen thuis alvast een pilletje, of twee, om maar niet betrapt te worden. We merken nu al dat mensen op feesten sneller en vaker last daarvan krijgen. En als de lijn zo strak blijft, schieten de illegale feesten in loodsen weer de grond uit. Dan heb je helemaal geen zicht op wat er gebeurt. We kunnen dan inderdaad zeggen dat we er niks meer van zien. Is dat wat we willen?"

Stutterheim denkt dat de nieuwe harde lijn vanuit Den Haag is ingezet. "De gemeente beslist officieel over de uitvoering, maar de aanzet komt van de officier van justitie, dat weet ik zeker. Het is echt niet alleen in Amsterdam."

Op een ander vlak wordt wel onderscheid gemaakt, en juist dat stoort Stutterheim het meest: "Als dit dan de nieuwe regel is, dan moet het voor iedereen gelden. Pak je dancefeesten zo aan, dan ook de discotheek op de hoek, dan ook Pinkpop. Tuurlijk, wanneer je bij Awakenings met vijftig mensen binnenvalt, ga je iets vinden. Maar als je die vijftig man naar een concert in Paradiso stuurt, vind je ook van alles. Maar dat doet de politie niet. De focus ligt volledig op dancefeesten."

Extra wrang vindt Stutterheim de timing waarop de duimschroeven worden aangedraaid: "Volgend jaar trekt de overheid 22 miljoen euro uit om ons land neer te zetten als een broeiplaats van innovatieve dans met een 'Feel The Rythm And Dance' campagne. Dit jaar was het Rembrandt, volgend jaar de dans. Dat gaat van klassiek tot onze hoek. We trekken veel geld uit om mensen naar Nederland te halen. Posters van Tiësto, weet ik wat nog meer. Dat is heel goed. Maar dan komt iemand naar ons land, koopt een jointje op het Leidseplein, gaat vervolgens naar Sensation White, krijgt ie een herdershond in zijn kruis. Hoe moet ik dat uitleggen? Ja, want ook een jointje mag nu niet meer."

Stutterheim was tot voor kort heel trots op de manier waarop de politie omging met drugs op feesten: "Kijk, dat ik met mijn wens van volledige legalisering redelijk alleen sta, dat is niet erg. Maar nu slaan we ook door. Vroeger spraken we er heel openlijk over. Tot 5 pillen afnemen, daarboven aanhouden, tot 2 pillen gedogen. Dat liep ook goed. Waarom laten we dat nu los? Ik snap het gewoon niet."

Beeldmateriaal: Duncan Stutterheim (ID&T) en Nicolien van Vroonhoven (CDA) over zero tolerance beleid

Leesmateriaal: een in Release magazine te verschijnen stuk over het huidige Zero Tolerance beleid

274 opmerkingen

 
goed stukje tekst. dat is nederland constant de regels wijzigen
Werkzaam bij Haelen.tk
Duncan for minister president :D
nee eff serieus, vind gewoon dat iedereen moet gebruiken wat ie wil. en dat de overheid zich er niet te veel mee moet gaan bemoeien, niemand bezorgt er anderen overlast mee op feesten. het gaat al jaren goed moeten die homo's nu in een keer met man en macht op gaan treden :s
laatste aanpassing
Interessant stukje tekst, met wel een harde kern van waarheid. Mensen die iets willen ghebruiken, ga je gang. heb er geen last van.
 
Uitspraak van Hassanova op woensdag 15 november 2006 om 09:02:
Goed artikel ook van Release.
Wel opvallend dat bijna alle aangehaalde verhalen over het Gelderdome gaan... In Arnhem hebben ze al jaren een kut zero-tolerance beleid... Tegelijk dat er in Nijmegen een gedoogbeleid was, werd er vroeger op de Rijnhal feesten ongelovelijk streng gecontroleerd. Tja, Arnhem he...

idd goed artikel, ervaren alles ook zo. Problemen bij drankfeesten, nog nooit gezien bij dancefeesten. Maar hoe krijgen we dit nu duidelijk op de politieke agenda, want daar zal er toch een beleid of standpunt over in moeten worden genomen. En het is niet alleen Arnhem hoor: Pleasure Island Festival in hartje Amsterdam.....200 m. van het terrein kun je legaal van alles kopen en daar pakken ze het bij de ingang af.....WAAR ZIJN WIJ HIER IN NEDERLAND MEE BEZIG????
laatste aanpassing
Hier een nieuwe invalshoek mbt dit onderwerp.
Bron: www.3voor12.nl

[QUOTE]
"Amerika zegt dat Nederland harder moet optreden tegen drugs, anders..."
Docent criminologie Tim Boekhout van Solinge over verscherping handhaving drugsbeleid op dancefeesten
Robert Lagendijk dinsdag 14 november 2006 15:57

Na het grootschalige optreden van de politie tijdens de tweedaagse editie van Awakenings, begin oktober in Amsterdam is het gebruik van drugs op dansfeesten onderwerp van discussie op internetfora en in kranten en tijdschriften. Zowel GroenLinks als de PvdA zette het onderwerp op de politieke agenda. Maar over het waarom van het verscherpte beleid kwam geen eenduidig antwoord. 3VOOR12 belt met docent criminologie aan het Willem Pompe Instituut in Utrecht, Tim Boekhout van Solinge.

“De verscherping van de regels die je in Nederland ziet, zie je niet in andere Europese landen,” zegt Tim Boekhout van Solinge. “En die verscherping is al twee jaar aan de gang. Tegenwoordig worden gebruikers lastiggevallen en niet alleen de dealers. Ze zeggen dit te doen om de kinderen te beschermen, maar op dansfeesten gaat het om volwassenen.”

Judith Sargentini van GroenLinks stelde naar aanleiding van Awakenings vragen in de raadsvergadering in Amsterdam. Burgemeester Cohen antwoordde niet meer dan dat het bezit van pillen niet is toegestaan. “Dat klopt niet,” zegt Boekhout van Solinge, “en het wordt tegenwoordig als een nieuw argument gebruikt.” Want hoewel in de opiumwet staat dat het bezit van pillen strafbaar is, wordt er gehandhaafd volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie. En daarin staat dat de gebruiker met rust wordt gelaten. “En die richtlijnen hebben de status van een wet,” zegt Boekhout van Solinge.

Daarnaast ziet de docent criminologie dat het Nederlandse gedoogbeleid op de tocht staat: “We hebben de meest repressieve regering in twintig jaar. Na de rampen in Enschede en Volendam en de problemen rond woonwagenkamp De Vinkenslag wil de regering een eind aan de gedoogcultuur maken. Maar dat had allemaal niets met gedogen te maken. Gedogen betekend gereguleerd door de vingers zien. Dit waren voorbeelden van slecht bestuur.”

Boekhout van Solinge komt geregeld op de ministeries en hoort nog eens wat: “Ik noem geen bronnen, maar ik hoor van meerdere kanten dat de ambassadeur van de VS aandringt bij het Ministerie van Justitie op hardere maatregelen.” Overigens niets nieuws zegt Boekhout van Solinge: “In de tijd van Clinton en Kok gebeurde hetzelfde, toen met het XTC-team. Als Nederland niet zou meewerken, zou het op een lijst met drugsproducerende landen komen.” Het gaat zelfs zover dat er een verband is met de oorlog in Afghanistan. “Toen Nederland zich eenmaal achter de oorlog daar schaarde, werd die druk vanuit Amerika iets minder. Op dit moment is er weer meer druk vanuit het DEA, de dienst die zich richt op de opsporing van drugs. Op de website van DEA wordt Nederland ronduit gedemoniseerd. Amerika zegt dat Nederland harder moet optreden tegen drugs,”

Boekhout van Solinge ziet de verscherping van het beleid met lede ogen aan: “Onder Balkenende is de pillentest op dansfeesten al afgeschaft. En nu krijg ik al signalen van de GG&GD dat er meer alcoholgerelateerde incidenten zijn en dat mensen hun drugs ‘droppen’ in de rij voor de ingang.”

Politie Amsterdam-Amstelland en de Gemeente Amsterdam waren niet bereikbaar voor commentaar.
[UNQUOTE]

Als dit dus waar is, begrijp ik de woede tegen Amerika van zoveel mensen wel.
Een beetje politie agent van de wereld spelen, terwijl ze dr eigen zaakies nog geeneens op orde hebben. Beetje jammer..... :-s
Uitspraak van Paulus de Kalebouter op donderdag 16 november 2006 om 00:55:
Hier een nieuwe invalshoek mbt dit onderwerp.

Heuh... nieuw... check het artikel van Release even, die hebben precies dezelfde man geinterviewd vorige week ;)

Maar hoe meer aandacht voor dit onderwerp hoe beter! En nu maar hopen dat iemand dit nog op de politieke kalender kan krijgen volgende week ( Boris van de Ham van D66, ruik je kans!!!).
Uitspraak van [MOH-Radio] Mercenary op donderdag 16 november 2006 om 05:09:
Heuh... nieuw... check het artikel van Release even, die hebben precies dezelfde man geinterviewd vorige week ;)


Eww, ff over t hoofd gezien. :s
Nah ja, ff nieuw van de site van 3voor12 geplukt dan haha! :lol:
Amerika zegt dat Nederland harder moet optreden tegen drugs


damn wat een honden die amerikanen...
ik ben het eens met Duncan en als nu blijkt dat die vieze hufters van de andere kant van de oceaan zich met ons gaan bemoeien ken ik me er helemaal over opvreten... waar slaat dit allemaal op? ze zijn gewoon jaloers dat ze niet zo'n gezellig land hebben als ons en willen niet alleen voor de problemen staan dus dwingen ze ons land om mee te doen :S:S
nah zeg....
zegt ie eindelijk wat zinnigs!
 
Uitspraak van Whot op donderdag 16 november 2006 om 08:46:
ze zijn gewoon jaloers dat ze niet zo'n gezellig land hebben als ons en willen niet alleen voor de problemen staan dus dwingen ze ons land om mee te doen


wat vindt jij zo ontzettend gezellig aan nederland dan? niet dat ik ontevreden met het feit ben dat ik in nederland woon en een kaaskop ben, maar zo best gaat het allemaal niet hier in ons kikkerlandje hoor
Artiest {SHOWLIST artist 61829, 82990, 66584}
Tot 5 pillen afnemen, daarboven aanhouden, tot 2 pillen gedogen:yes:
ik heb totaal geen problemen met dat zero-tolerance beleid, heb toch geen drugs mee.
Dam'n right Duncan..Alles wordt hier verziekt, weg vrijheid, weg cultuur, alleen hokjesgeest aub en roomser dan de paus..pff, we zinken steeds verder weg in het Amerikaanse moeras..wie sleurt ons hieruit??!! Back 2 the Underground dan maar weer??!!
Zo, dit zijn mooie woorden.

en wat er in het video bericht naar voor komt ben ik het helemaal mee eens. Op feestenheb je nouwelijks last van mensen. mensen die drugs gebruiken minderen overhetalgemeen in alcohol.

en Alcohol maakt van een mens een eritant wezen.
bij een pil blijven mensen aangenaam en vooral niet verveled!!!

dussss.....
ZERO TOLERANCE: DOMPER OP HET FEEST

‘Alles wat je gebruikt, kan tegen je gebruikt worden’.



Agenten in burger, die bezoekers zomaar van de dansvloer plukken. Strenge fouilleringen. Drugshonden. Echt gezelliger worden de Nederlandse dancefeesten er niet op, sinds er door politie en justitie een Zero Tolerance-beleid wordt gehanteerd.
Wat is er aan de hand? Waar komt dit opeens vandaan? En wat betekent dit alles voor de toekomst van de dance?
Release Magazine gaat op onderzoek uit.

Tekst: Gert van Veen
Beeld: Release

Stel je voor. De diepe nacht. Je bevindt je op een geweldig feest, laat je meevoeren op de golven van de muziek. Op het moment dat je even in je tas rommelt en een pepermuntje neemt, wordt je onmiddellijk in je kraag gevat. ‘Politie! Wat stop je daar in je mond? Meekomen!’
In een kil hok moet je je vervolgens uitkleden en worden al je spullen onderzocht op de aanwezigheid van drugs. Zie dan nog maar eens terug te komen in de lekkere sfeer waar je in zat.

Of wat te denken van het volgende relaas: ‘Mijn vriendin wilde wat spullen opbergen in een locker-box. Ze pakte haar portemonnee en nam er wat muntgeld uit, zodat haar vriend een sleutel kon gaan halen. Op dat moment sprongen er twee agenten in burger tevoorschijn en werden ze op zeer brute wijze gefouilleerd. Dit was geen leuk gezicht. We schrokken ons wezenloos. Wat is dit!? Het was duidelijk te zien dat ze alleen muntgeld uit haar portemonnee haalde!! Ik vind dit waardeloos, het heeft onze hele avond verziekt door deze actie!’ Aldus een bezoekster aan een recent feest in onze hoofdstad.

Het is een van de vele onthutste berichten, die in de afgelopen periode op de headquarters van Release Magazine binnenkwamen. Ervaringen van bezoekers uit heel Nederland, die werden besnuffeld door drugshonden (‘Dacht altijd dat die gingen blaffen, maar als ze braaf naast je gaan zitten, is het mis!’). Anderen werden willekeurig van de dansvloer geplukt, of in de kraag gepakt omdat ze een (half) pilletje naar binnen werkten. (Kauwgom, pepermunt of een smintje zijn trouwens ook verdacht).
En dan hebben we het nog niet gehad over het partyleed van bezoekers, die een fikse boete (tot wel 500 euro) kregen, omdat ze in het bezit waren van een aantal pillen. Flinke pech, zeker als je je juist had opgeofferd om het zakje snoep voor je de groep vrienden met wie je op het feest bent, bij je te dragen.
En dan is de ellende nog niet voorbij, omdat je soms zonder pardon (en zonder jas) buiten de deur wordt gezet, waar je tot de volgende ochtend moet wachten op de eerste trein naar huis.

Een aantal dingen komen steeds terug in alles wat we horen: de politie treedt regelmatig behoorlijk bot, zeg maar gerust onbeschoft op. En de manier waarop je, óok als je geen drugs in je bezit hebt, als een misdadiger wordt behandeld, is een beschamende ervaring en een flinke domper op de feestvreugde.
Opeens mag er niets meer. Zero Tolerance, zoals dat heet.
Kan dit allemaal zomaar? Hebben we als feestganger dan geen enkel recht? Past dergelijk politieoptreden wel in een ‘verlichte’ maatschappij als de onze? En wordt de klok hiermee niet gewoon dertig, zo niet veertig of vijftig jaar teruggezet?

ZERO TOLERANCE
Een recente editie van Awakenings, waar een grote politiemacht controleerde, en een aantal bezoekers aanhield, kreeg veel aandacht in de media. Er werden door PvdA-kamerlid N. Albayrak in de Tweede Kamer zelfs vragen over gesteld aan de ministers van Justitie en VWS. (Zoals: ‘Deelt u de mening dat intensieve opsporing naar personen met slechts een beperkte gebruikershoeveelheid pillen niet nodig is? Zo ja, waarom gebeurt dit dan toch?’).
Goede vraag.
Er wordt op dit moment overigens niet alleen in Amsterdam, maar overal scherp gecontroleerd, horen we van bezoekers van feesten uit alle delen van het land.
De controles en het politieoptreden zijn in de afgelopen twee jaar veel strenger geworden, beaamt Duncan Stutterheim van ID&T. ‘Daar hebben we al twee jaar last van, dat we aanscherping voelen op onze feesten, onder andere in de Amsterdam Arena en op Mystery Land. In één keer moest er dan een vergadering komen met de politie: ‘Ja, jongens, we moeten wel even wat zeggen: we gaan alles afpakken.’ Dan zitten ze zelf bijna ook van: ‘dit kán bijna niet.’ En sommigen voelen zich er ook best kut onder. Sommigen ook niet hoor - die vinden het alleen maar mooi, alles verbieden. Maar de agenten die echt in de maatschappij staan hebben zoiets van: ‘waar gáat dit over?’’
Het begon twee jaar geleden, zegt Stutterheim: ‘Toen hadden we ook voor het eerst drugshonden op Sensation. Eigenlijk merken we nu alleen maar verzwaring en verzwaring. Zero Tolerance.’

SOFT DRUGS AFGEPAKT. DAN MAAR ZUIPEN
We spreken drugsbeleid-deskundige Tim Boekhout van Solinge, voormalig medewerker van het Centrum voor Drugsonderzoek van de Universiteit van Amsterdam, en nu verbonden aan het Willem Pompe Instituut – de juridische faculteit van de Universiteit van Utrecht. ‘Twee jaar geleden zag ik een trendbreuk. Opeens moest het publiek hasj en weed inleveren op festivals. Dat is absoluut niet het Nederlands beleid, zoals dat jaren is gevoerd.’
Beleid wordt, zegt Boekhout van Solinge, in Nederland gemaakt door de zogenaamde Driehoek: ‘De burgemeester, de corpschef en de hoofdofficier van justitie. Wanneer ze in Amsterdam hard optreden, dan wordt zoiets in de Driehoek besloten. Maar deze nieuwe koers is vooral afkomstig van de Officier van Justitie. Er is, zowel in Hoofddorp als in Spaarnwoude nog ruzie geweest tussen de burgemeester en de hoofdofficier - die had besloten dat iedereen gecontroleerd moest worden, zonder de burgemeester daar in te kennen.’

ID&T zette in de aanloop naar Mystery Land 2005 het volgende bericht op de eigen website: ‘Het beleid van de Officier van Justitie is gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar mogen bezoekers helemaal geen softdrugs meenemen het festivalterrein op. In tegenstelling tot vorig jaar dus ook geen kleine hoeveelheid voor eigen gebruik. Een gebruikshoeveelheid van maximaal 5 gram softdrugs wordt dus door de politie bij de ingang in beslag genomen. Als er meer dan 5 gram wordt aangetroffen, zal de politie overgaan tot aanhouding.’
De GGD vond deze nieuwe aanpak (alle drugs innemen) geen goed plan en gaf daarom een negatief advies.
Ook gezondheidswetenschapper Jan Krul, als directeur van Educare al ruim tien jaar verantwoordelijk voor de EHBO op grote evenementen, vindt Zero Tolerance een slecht idee. ‘Ik zie op bijvoorbeeld urbanfeesten zeker geen problemen met soft drugs. Maar problemen met alcohol nemen wél toe. Met het instellen van de nullijn doorbreek je het gezonde gedrag dat bezoekers in het algemeen uit zichzelf al vertonen.’

‘Als soft drugs worden afgepakt’, zegt Tim Boekhout van Solinge, ‘dan gaan mensen meer zuipen. En alcohol levert veel grotere problemen op dan blowen.’
Dat is ook het idee van concertpromotor Willem Venema (The Alternative), iemand die al ruim dertig jaar meeloopt in de rockwereld. Recent stelde Venema in een forumdiscussie met Duncan Stutterheim (ID&T) en Nicolien van Vroonhoven (CDA) in het VPRO-programma ‘De Verdieping’, dat er onnodig moeilijk wordt gedaan over het druggebruik op feesten. ‘Wat ik veel vervelender vind, is wanneer ik in het weekend of zelfs door de week over het Leidseplein loop en mensen te veel gedronken hebben. Daar gaat het veel agressiever aan toe. Ik heb ook het gevoel dat dat een vorm van asociaal gedrag uitstraalt, die ik op de dansfeesten nog nooit heb gezien. Daar zou ik veel meer aandacht aan besteden dan aan het zogenaamde druggebruik. Ik vind dat agressief en verkeerd. En er gaat geen betere maatschappij van uit. Terwijl ik zowel op Mystery Land als op Lowlands toch altijd nog het gevoel heb dat daar iets wordt geproduceerd met vijftigduizend mensen, dat neigt naar een betere maatschappij.’
Corné Bos, voorzitter van de Belangen Vereniging Dance (BVD): ‘Er zijn op dance-evenementen altijd heel weinig problemen geweest. Dat is het fijne van deze beweging, dat het een heel vreedzame jongerencultuur is. Maar door optreden zoals er nu gebeurt, ontstaat er een veel grimmiger sfeer. Dit is ook geen corrigerende tik. Dit is fundamentalisme.’

NORMEN EN WAARDEN
Geen hasj en weed meer op het feest. Dat was al vreemd, en ook moeilijk te begrijpen. Je gaat eerst naar de coffeeshop, koopt geheel legaal een grammetje hasj, die je vervolgens bij de ingang van het feest moet inleveren. Aan internationale bezoekers, die ons land nog altijd als een toonbeeld van vrijdenkendheid zien, valt dat al helemaal niet uit te leggen.
Maar wat maakt eigenlijk dat officieren van justitie door heel Nederland opeens een nieuwe koers zijn ingeslagen en nu strengere controles willen?
Dat lijkt toch vooral de invloed van de huidige regering (de meest conservatieve van de afgelopen dertig jaar), die al eerder het testen van pillen op feesten in de ban deed.
Tim Boekhout van Solinge: ‘Sinds Balkenende en minister van Justitie Donner (eveneens CDA) met hun ‘normen en waarden’ en ‘duidelijke regels’ is er een ander klimaat is ontstaan. De conservatieve officieren van justitie grijpen nu hun kans. Met een linkse regering moet zo iemand zich inhouden, hoewel zijn handen misschien jeuken. Maar in het huidige klimaat is het makkelijker voor politie en justitie om allerlei dingen die ze in feite al lang wilden nu ook werkelijk te doen.’

GEORGE BUSH
In die drang om ‘harder op te treden’ en de hele introductie van de term ‘Zero Tolerance’ voelen we overigens ook een duidelijke Amerikaanse invloed - en een echo van George Bush’ beruchte slogan ‘War on drugs’. Het is bepaald geen geheim dat Balkenende een groot supporter is van Bush (aan wiens beleid we ook de rampzalige Irak-oorlog te danken hebben). Onze premier zal alles in het werk stellen om in een goed blaadje te komen bij de Amerikaanse president. En de Amerikaanse druk op Nederland om iets te doen aan ons ‘probleem’ valt niet te onderschatten.
‘De Amerikaanse ambassadeur klopt om de haverklap op de deur bij het ministerie van Justitie’, zegt Tim Boekhout van Solinge: ‘En altijd met dezelfde boodschap: er moet in Nederland harder worden opgetreden.’
Daarom is bijvoorbeeld ook het XTC-team (Unit Synthetische Drugs, USD) in het leven geroepen. ‘Amerika heeft ook gedreigd: ‘er moet nu echt wat worden gedaan aan de Nederlandse productie en export van XTC, anders zal dat ook economische consequenties hebben’.’
Dat de oer-Hollandse handelsgeest helemaal opbloeit bij de productie en export van XTC is een situatie, die Nederland partyland niet echt goed uitkomt. Want daardoor draait Amerika Nederland nu duidelijk de duimschroeven aan.

INDIVIDUELE VRIJHEID
Maar hoe zit dat eigenlijk met Zero Tolerance? Is dat in landen als Amerika ook werkelijk effectief? Wordt er daar minder gebruikt dan bij ons? Mwah. Nederland wordt door internationale politici wel graag afgeschilderd als een drugshol, maar de feiten liggen anders: in Amerika worden percentueel twee keer zo veel drugs gebruikt als in ons eigen land. (!).
Nederland blijkt internationaal gezien een middenmoter. In Europa wordt in onder andere Engeland, Ierland en Frankrijk meer gebruikt.
En we hebben volgens onderzoekers en hulpverleningsinstanties minder problemen, en zowel minder verslaafden als mensen die er aan overlijden.
Dat alles dankzij de Nederlandse aanpak, die zich baseert op het streven naar ‘harm reduction’. Tim Boekhout van Solinge: ‘Harm reduction betekent dat je niet zozeer het gebruik van drugs bestrijdt, maar dat je de nadruk legt op het beperken van de schade. Een sterke traditie in Nederland is dat je je daarom ook niet op gebruikers richt, omdat je als Nederlander een grote individuele vrijheid hebt. Je mag in principe doen met jezelf wat je wilt.’
‘John Stuart Mills, de grote filosoof van het liberalisme, schreef in de achttiende eeuw een beroemd essay ‘On liberty’. Dat is in het Nederlands denken altijd heel belangrijk geweest: je hebt alle vrijheid, zolang je geen andere mensen lastig valt. En dat is ook altijd het uitgangspunt van het drugsbeleid geweest: individuele vrijheid. Dat betekent dus concreet, dat je níet jaagt op druggebruikers, tenzij ze overlast veroorzaken. Dealers wel natuurlijk, maar kleine dealers niet echt, en gebruikers al helemaal niet.’

Boekhout van Solinge is dan ook verbaasd over de veranderingen van het beleid: ‘Politie en justitie houden zich sinds twee jaar niet meer aan de richtlijnen. Ze treden onnodig streng op. En gaan daarmee hun boekje te buiten.’
Want: ‘Wat er nu gebeurt is ‘gerichte opsporing op gebruikers’ en dat is niet conform het Nederlandse drugsbeleid, zoals vastgelegd in de richtlijn OM (Openbaar Ministerie). En deze richtlijn heeft in Nederland de status van wet.’
Daarom, zegt hij, worden druggebruikers in principe met rust gelaten. ‘Althans als ze zich een beetje normaal gedragen en dus geen overlast veroorzaken. De richtlijnen geven duidelijk aan dat de politie zich op dealers moet richten.’
Een landelijke richtlijn zegt overigens ook, dat je een paar gram cannabis in bezit mag hebben. Waarom houden sommige gemeenten (officieren van justitie?) zich hier dan niet aan en worden bezoekers lastig gevallen door politie of security?’
En, ook niet onbelangrijk: waarom staan partyorganisaties dit allemaal toe?
Omdat de schrik er goed in zit: sommige organisatoren zeggen dat ze te verstaan is gegeven dat – wanneer ze niet maximaal meewerken bij politieinzet – ze hun vergunning kwijt zouden kunnen raken.

PRESTATIECONTRACT
Wat ook niet helpt: het prestatiecontract dat minister Remkes heeft afgesloten met de politie, met als doel dat die beter gaat presteren. Dat is natuurlijk niet zo makkelijk, daarom probeert de politie de zaak in ieder geval op papier te verbeteren, oftewel: de cijfers op te krikken. Tim Boekhout van Solinge: ‘Stel dat je een half jaar werkt aan bijvoorbeeld een XTC-zaak. Je hebt telefoontaps lopen, doet van alles, maar misschien heb je na een half jaar nog geen dader. Dan scoor je slecht in de statistieken. Je hebt geen resultaat. Daarom zie je nu opeens zoveel fietslicht-controles en roodlicht-controles. Die zijn goed voor de cijfers. Ga je bij een rood licht staan, dan heb je meteen een dader - een ‘heterdaadje’, zoals de politie dat noemt. Hierdoor lijken de prestaties van de politie op papier in ieder geval beter. Datzelfde gebeurt nu ook met het controleren op feesten. Met zoeken naar drugs scoor je makkelijk. Je hebt meteen allerlei ‘heterdaadjes’. Ook weer goed voor de cijfers. Bovendien kan de politie laten zien: ‘zie je wel, we zijn niet slap, we pakken dingen aan.’’

IK VROEG DAN OOK OF HIJ ER VAN GENOOT
Je zou verwachten dat de hele partywereld zo langzamerhand wel in opstand zou komen tegen dit alles. Maar hoewel de strengere controles een regelmatig terugkerend thema zijn op internetforums als Partyflock en Phono, reageren veel forumbezoekers behoorlijk laconiek.
Partyflocker Perroz werd aangepakt in de Gelredome, tijdens Luna in Concert (2005): ‘Nou ik stond daar mooi met m’n boxer op m’n knieën. Niet te geloven wat een stel mongolen die gasten. Uiteindelijk wel naar binnen gekomen. Het mooiste was nog dat ik in de zak met mijn spullen ook de sleutels van een stel handboeien aantrof. Die heb ik nu als aandenken .’
Maar al zijn dat soort stoere verhalen leuk om later terug te vertellen, veel bezoekers raken inmiddels toch ook behoorlijk geïrriteerd. WeMiShi (Partyflock): Ik heb het meegemaakt op Hellraiser, ik was daar met mijn ex. Rond een uur of half zeven werd hij ineens tegen de muur gesmeten en helemaal onderzocht. En zo'n mafkees kwam mij ff fouilleren. Je mag geeneens door een kerel in je bh gefouilleerd worden, ik vroeg dan ook of hij er van genoot. Het feest was bijna afgelopen, gaan ze nog eens drugscontrole houden. Ik zeg tegen die andere kerel die mijn ex vast had: ‘Als we pillen hadden dan zijn die nu echt wel op hoor, debiel! Maar zo grof hè, we hadden ook echt niks meer op zak, maar je wordt gewoon uit de menigte getrokken letterlijk..’

Partyflocker Vieness werd in de Arnhemse Gelredome, zoals ze het zelf zegt: ‘hardhandig in de kraag gegrepen en een aparte ruimte ingeloodst’. En waarom dan? ‘Omdat ik, jawel, een kauwgompje niet uit het papiertje kreeg.’ Vieness geeft toe dat ze niet helemaal nuchter meer was: ‘Probeer dan maar vriendelijk te lachen en uit te leggen dat het een kauwgompje was. Kon later wel weer gaan, maar je avond is wel verneukt, sfeer slaat in één keer om. 

ZERO DRUGS?
Onderzoekers, veldwerkers en hulpverleners zijn het ook over één ding eens: hoe streng er ook wordt opgetreden, hoe hoog de straffen ook zijn, drugs worden tóch gebruikt in het nachtleven. En een Zero Tolerance-beleid, waarbij iedereen, zelfs met een half pilletje, wordt aangepakt, werkt averechts.
Duncan Stutterheim: ‘Als de bezoekers van een feest merken dat er strenge controles zijn, dan nemen ze hun pillen al terwijl ze in de rij staan. Zo veroorzaak je veel meer problemen. Dat mensen op die manier te veel naar binnen werken. En daar is de GGD niet blij mee.’
Daar komt nog bij dat Zero Tolerance zo’n negatieve invloed heeft op de sfeer van de feesten, dat (een deel van) de bezoekers op een gegeven moment gegarandeerd afhaakt. Bovendien is het een misvatting om te denken dat er alleen op de dance-evenementen van Nederland drugs worden gebruikt, vindt Stutterheim: ‘Dat gebeurt ook in de discotheek om de hoek, in de kroeg in Volendam of in Harderwijk, op de grote schuurfeesten in de provincie.’
Zelf is hij een voorstander van het legaliseren van drugs. ‘Maar dat is mijn persoonlijke mening. Met ID&T voeren wij het beleid uit, zoals ons dat door de overheid en politie wordt opgelegd. Maar er ís op dit moment geen beleid. Er is sprake van willekeur.’
Die willekeur is ook de BVD een doorn in het oog, zegt Corné Bos: ‘Er wordt met twee maten gemeten. Drugs worden overal gebruikt, niet alleen op dancefeesten. Het is veel breder aan de hand.’
Repressief beleid werkt uiteindelijk ook in de hand dat de dancewereld weer ondergronds gaat – zoals dat in de eerste houseperiode met de talloze illegale feesten gebeurde.
Corné Bos: ‘Je duwt het dan de illegaliteit in, en daar wordt niemand beter van.’
Ook de GGD en andere hulporganisaties zijn daar niet blij mee. Want op dat moment verliezen ze alle tools om de risico’s zo laag mogelijk te houden, omdat er dan geen enkele controle meer is.

PRINCIPEKWESTIE
Het lijkt er op dat partyland de kop enigszins in het zand probeert te steken. En verwacht dat het probleem dan vanzelf wel weer weg gaat. Dat is onverstandig, vindt Tim van Boekhout van Solinge: ‘Mensen kennen hun rechten niet. Ze moeten dat soort bullshit niet pikken. En zich uitspreken. Want wie zwijgt, stemt toe.’
Duncan Stutterheim: ‘Het lijkt me heel normaal dat we hier met elkaar over praten en de discussie met de politiek en de overheid aangaan. Je hebt een verantwoordelijkheid als organisator, maar ook als mens: hoe staan we er met zijn allen in? Je moet wat dat betreft ook niet alleen maar bang zijn voor je eigen hachje. En alleen je eigen straatje proberen schoon te vegen. De hele discussie gaat niet over een afzonderlijk evenement, zijn feest of mijn feest, het gaat over een beleid van 15 jaar of langer dat door de plee wordt getrokken. 15 jaar know-how, die we met elkaar hebben opgebouwd op die feesten. Wat er leeft, wat er speelt, wat er aan de hand is. Die mensen van Unity hebben toch ook niet al die jaren voor niets zitten werken? Die zet je toch niet zomaar in de kou, omdat het je nu toevallig even niet uitkomt?’ Het is, vindt hij, een principekwestie: ‘We stáan toch voor iets?’

Met dank aan: Unity, Jaap Jamin, Tim Boekhout van Solinge, Onno Schram, Corné Bos, Gerd-Jan Vleugels.



DANCE EN DRUGS

Hoe het komt, begrijpen we eigenlijk ook niet helemaal, maar de dancescene wordt door zowel politici als media bijna altijd afgespiegeld als een poel des verderfs, waar alles draait om de drugs. Zelfs wanneer een ideale schoonzoon als Armin van Buuren (nummer 2 in de internationale DJ Top 100 en een van de dj’s die zelfs nooit XTC heeft geprobeerd) te gast is bij Paul Witteman, dan zal de laatste niet nalaten om toch nog even de vraag te stellen of Armin een pilletje neemt voordat hij gaat draaien. (zoals dat recent op onze nationale tv gebeurde). Enige weken later: Paul de Leeuw exact dezelfde vraag, ook aan Armin.



En een tv-klassieker is het bezoek van Tiësto aan Barend en Van Dorp, waarbij de manier waarop Jan Mulder bij onze dj-held informeerde naar diens druggebruik ook al tenenkrommende tv opleverde.


CDA-kamerlid Nicolien van Vroonhoven ging in de recente VPRO-forumdiscussie met Duncan Stutterheim nog een stap verder. Ze vroeg zich af of dance eigenlijk wel kon bestaan zonder drugs. (En meende ook nog wat ze zei).



De dancewereld op zo’n manier doodverven, is dat niet een beetje hypocriet? Meten met twee maten? Soldaten worden in elke oorlog met speed op de been gehouden.Dat zo ongeveer alle pophelden sinds The Beatles (die al in hun vroegste periode pep scoorden bij de Hamburgse prostituees op de Reeperbahn), The Stones, The Doors en Jimi Hendrix alles van speed en LSD tot cocaine en heroïne gebruikten, wordt voor het gemak altijd maar even onder het vloerkleed geveegd.



En wat te denken van de manier waarop Herman Brood is uitgegroeid tot een ware volksheld? Dat hij behalve artiest ook junk was, doet dan kennelijk opeens niet meer ter zake.



Drugs hebben deel uitgemaakt van elk kunstenaarsmilieu van de afgelopen eeuwen, en van elke jongerencultuur sinds de jaren vijftig.

Dance is, kortom, allesbehalve uitzonderlijk.
STANDPUNT UNITY



Risicoreductie is beter dan repressie



Een intensieve jacht op partydrugs in het uitgaanscircuit werkt averechts. Voorlichting en EHBO worden hierdoor bemoeilijkt. In een sfeer van repressie mijden gebruikers de voorlichting. Ook worden ze, in geval van gezondheidsklachten, huiverig om zich te melden bij de EHBO.



Er is internationaal geen enkel bewijs dat een repressief beleid tegen gebruikers leidt tot minder gebruik. Wat je daarmee in ieder geval wel bereikt is dat de condities waaronder gebruikt wordt veranderen en dat brengt risico´s voor de gezondheid met zich mee. Een strafrechterlijke aanpak heeft ook tot gevolg onnodige criminalisering, stigmatisering en sociale marginalisering van deze jong volwassenen die zich na een week werken aan het ontspannen zijn op hun manier. Dat verergert de situatie.



Consumenten blijken volgens Antenne - het jaarlijkse marktonderzoek naar alcohol- en ander drugsgebruik onder Amsterdamse jongeren - de laatste jaren minder vaak XTC en andere drugs te gebruiken. En àls ze het doen dan consumeren ze het op een meer verantwoorde manier dan pakweg 10 jaar geleden. Extreme repressie kan tot gevolg hebben dat bezoekers bijv hun drugs in 1 keer gaan nemen ipv het op een minder riskante manier over de uitgaansavond te verdelen. Of dat bezoekers minder goed bereikbaar worden voor de zondheidsvoorlichting doordat ze onderduiken in een ander circuit waar de controle en de voorzieningen minder goed verzorgd zijn.



Educare dat al ruim een decennium op veel grote evenementen de EHBO verzorgd heeft, stelt dat een professioneel georganiseerd evenement eigenlijk de veiligste omgeving is om drugs te gebruiken.



Gebruik kun je niet uitroeien, wel beheersen. Het Nederlandse drugsbeleid heeft als insteek dat het gezondheidsbelang voorop staat. Primair doel van het beleid is dan ook: het voorkomen en beperken van de risico´s van gebruik.



Gebruik op zichzelf brengt namelijk voor de maatschappij geen onaanvaardbare risico´s met zich mee. Gebruik van drugs op zichzelf is dan ook geen strafbaar feit; bezit, handel en productie zijn dat wel. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie richtlijnen uitgevaardigd dat er geen actieve opsporing plaatsvindt naar individuen met kleine gebruikershoeveelheden.
Als er geen aanwijzing is voor dealen moeten gebruikers bereikt worden met voorlichting en moet voorkomen worden dat zij worden gecriminaliseerd. Dat is al meer dan 30 jaar uitgangspunt geweest van het Nederlandse drugsbeleid en gebleken is dat dat een zeer effectieve strategie is. (Jaap Jamin)
Misschien moeten we als organisatoren de koppen maar eens bij elkaar steken en een protestmars organiseren!

Te triest voor woorden de huidige regelgeving voor dance-evenementen. Deel de mening van Duncan volledig.
laatste aanpassing
 
"er is niets"

ow zeker dat er iets zal komen in de plaats! Zoek en gij zult vinden.

er zal alleen "niets" meer zijn in duncans portomonee, wat ik hem overigens gun met die abnormale prijzen.. ik kijk niet eens naar die bout shows ik kom om te dansen. en dat gaat zeer zeker ook prima in een loods.

ik stem voor de legalisering EN de loods
Legalisering!
 
Terug naar de tijd dat ik met 2 pillen nog naar binnen mocht in de hemkade :respect:
Duncan Stutterheim :respect: heeft mijns inziens volledig gelijk op 1 punt, legalisering van 'alle' drugs. Lijkt mij beter te kijken wat wel en wat simpelweg absoluut niet kan, zoals Heroïne wat zeer verslavend is, je lost niks op door dat te legaliseren. Coke, speed, xtc, moeten ze reguleren, heeft de overheid er zicht op en hebben ze dan ook volledig zelf in de hand. Qua doseringen en vorkomen dat er gewoon geen troep verspreid wordt.
 
Uitspraak van EggY op woensdag 15 november 2006 om 13:53:
Kijk, al kon ik nou op deze man stemmen...

Hopen dat hij hier iets mee bereikt :)



Juist!
gewoon alle gebruikers afmaken :devil: en alcoholisten doorlaten ;)
Tja als dat voortaan zo moet als op Awakenings afgelopen keer,roepen ze de ellende over zichzelf af. Duncan :respect:
Artiest KCP
Stem ID&T;)
toch heeft duncan gelijk strak staan van drugs kun je niet vermijden doen ze ut niet op en feest komen ze wel strak na een feest toe en zeg nou wat zijn 2 pille per man kun je dus geen handel mee beginne heb der ook helemaal geen moeite mee ik gebruik dan geen drugs ma snap niet dat ze dat dan weer moeten gaan vernadere laat toch gewoon zoals ut is;)
 
Uitspraak van BeeKing op donderdag 16 november 2006 om 22:55:
ik heb totaal geen problemen met dat zero-tolerance beleid, heb toch geen drugs mee.

Totdat jij uit de menigte getrokken wordt omdat je een drankmuntje uit je broekzak haalt... en vervolgens achter de schermen een stripshow mag weggeven aan oom agent :/
volkomen gelijk onze grote vriend.
nederland doet zich mooier voor dan het in werkelijkheid is.
er zijn ook mensen die op medische grond een snopeje nemen. die zouden helemaal niet naar zo'n super feest kunnen.
schade den haag. wordt wakker en ga met je tijd mee.
geen strakke normen en waarden dus.
Yo Flockerzzz...

Lof voor Duncan... :respect:

Un beleid wat ons opgedrongen wordt door de Americaantjes...
America, un broeikast van vuiligheden...
Die ze over de wereld verspreiden...
Als ut fout gaat, dan zijn ze ut niet alleen,daar ze anderen erbij betrekken...
Un Pvda die de Americaanse regering als een voorbeelds regering ziet...

Stouter Bos... :(

Een Minister president,die niet eens trots rechtop loopt naast B. Junior...

En dat wil ons land regeren !!! :vaag:

Hoe meer je dit de kop in gaat drukken, hoe verder
de mens op zoek gaat naar iets nieuws...

Maar ut volgende Dance Feessie dan maar op de sinas... :bounce:

Al zo'n 22 jaar ga ik naar Feessies, op iemand na die bewust over mijn vriendin kotste, heb ik amper problematieken gezien...

Zet maar eens 25.000 man bijelkaar ,alleen op de drank...( Voor mij dan un Bruine Rum... )
Dat gaat 1000 X fouter ,dan als die mensen wat voor/op un feessie un Dopie nemen...

Respect... De ene zijn drankie ... Un ander un Sinas... Un Dopie... Of maby wel geheel niets...Das ook un trippie op zich...

Dat we nog van vele mooie feessies mogen genieten... :bounce:

En wat is een feessie zonder.................?!

Luitjes Enjoy Yourself ...

Enjoy life...

Ut ga Jullie Goed...
laatste aanpassing