Een afkickkliniek is niet altijd noodzakelijk. In veel gevallen kan het echter wel essentieel zijn om veilig en verantwoord af te kicken en bovenal het risico op terugval te verkleinen. Maar hoe kies je de juiste afkickkliniek? In dit artikel zetten we een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden op een rij.
Kleinschalig of niet?
Bij het kiezen van een afkickkliniek is het ook belangrijk om op de grootte van de kliniek te letten. Als er heel veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn en het een grote instelling betreft, is het vaak minder goed mogelijk om een persoonlijke aanpak te hanteren.
Als je baat hebt bij goede en persoonlijke hulp, is het dan ook slimmer om voor een behandeling bij een kleinschalige afkickkliniek te kiezen. Hierdoor is er meer ruimte voor 1-op-1 aandacht. Hetgeen voor bepaalde mensen erg veel voordelen kan bieden.
Wachtlijst
Bij een verslaving zien we vaak dat mensen pas hun probleem erkennen als het eigenlijk al te laat is. Op dat moment is de verslaving vaak al zo ernstig dat het ontwrichtende gevolgen heeft gehad. Zowel voor de mentale als lichamelijke gezondheid als voor het dagelijks leven en de nabije omgeving. Daarom is het zaak dat mensen die om hulp vragen ook zo snel mogelijk worden geholpen. Zij beschikken niet over de luxe om nog langer te wachten.
Helaas zien we ook dat de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg erg lang kunnen zijn. Hoewel we ook zien dat er een aantal kleinere klinieken zijn opgestaan die er juist alles aan doen om de wachtlijsten te verkorten.
Als wachten op professionele hulp niet mogelijk is, is het ook mogelijk om uit te wijken naar het buitenland. In het buitenland zijn de wachtlijsten namelijk vaak korter. In dat geval kan een GGZ afkickkliniek in Zuid-Afrika de uitkomst bieden.
Detox onder medisch toezicht
Is de afkickkliniek enkel bedoeld voor hulp na het detoxen? Of kun je hier ook een detoxbehandeling onder medisch toezicht volgen?
De eerste stap in herstel is altijd volledig afkicken van de verdovende middelen. Pas dan kan er immers verder gewerkt worden. Soms eist een kliniek dat er al afgekickt is alvorens de behandeling wordt gestart. Het is in veel gevallen echter beter wanneer de detox gevolgd kan worden onder medisch toezicht. Zeker bij een ernstige verslaving en het gebruik van grote hoeveelheden verdovende middelen. De afkickverschijnselen kunnen dan namelijk erg intens zijn. Soms is medicatie dan ook noodzakelijk om grote risico's voor de gezondheid te voorkomen. Houd hier dus zeker rekening mee bij het kiezen van een afkickkliniek.
Is er ook een nazorgtraject?
Goede nazorg is cruciaal voor langdurig herstel. Helaas biedt niet elke kliniek een goed nazorgtraject aan. Als je gevoelig bent voor terugval, is dit echter wel een vereiste om ervoor te zorgen dat je echt langdurig af kunt kicken en niet bij thuiskomst direct weer terugvalt in je oude patronen. Een dergelijk traject vergroot de kans op langetermijnherstel van de cliënt.