Partyflock
 
­ Nederland

Paradiso pakt woekerhandel aan: bijna 2,5 duizend tickets ongeldig gemaakt

gepubliceerd door , op
Paradiso pakt woekerhandel aan: bijna 2,5 duizend tickets ongeldig gemaakt
5 maart 2024
LocatieParadiso Site
Paradiso heeft 2.418 tickets bestemd voor de zwarthandel ongeldig gemaakt. De kaarten voor een groot aantal populaire concerten werden op doorverkoopplatforms te koop aangeboden voor veel meer dan de oorspronkelijke prijs. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse cultuurpodium. De geannuleerde tickets zijn ondertussen opnieuw verkocht voor de oorspronkelijke prijs via het wachtlijstsysteem van de zaal.

Zwarthandelaren kopen tickets op en verkopen deze voor veel hogere bedragen door. Dit zorgt voor schaarste, waardoor ticketprijzen worden opgedreven op doorverkoopplatforms. Het wordt hierdoor voor fans steeds moeilijker om voor een eerlijke prijs tickets te kopen.

"Zwarthandelaren gaan op zeer geraffineerde wijze te werk, waardoor zij vaak lang onder de radar blijven." zegt Erik Luyten, Hoofd Ticketing, ICT & Data bij Paradiso. "Door uitgebreid onderzoek hebben we inzicht gekregen in verschillende handelswijzen van deze personen of groepen, de verdachte bestellingen op kunnen sporen en hun aankopen ongeldig gemaakt. We hopen met deze actie een aantal grote spelers op de secundaire markt te raken."

Paradiso probeert in samenspraak met artiesten de prijzen voor tickets zo laag mogelijk te houden zodat een bezoek aan de zaal voor zo veel mogelijk mensen betaalbaar blijft. Het ongeldig maken van tickets bestemd voor de doorverkoop is geen eenmalige actie. Paradiso pakte opkopers in het verleden ook al aan, maar nog niet eerder op zo'n grote schaal.

Veilige doorverkoop via wachtlijst
Om tickets op een eerlijke en veilige manier door te verkopen introduceerde Paradiso in 2022 een wachtlijstsysteem. Voor de meeste populaire uitverkochte concerten is het hierdoor voor kaartkopers mogelijk om tickets te retourneren. Deze kaarten worden vervolgens voor de oorspronkelijke prijs aangeboden aan de eerstvolgende op de wachtlijst. De 2.418 ongeldig gemaakte tickets zijn via deze methode ondertussen weer doorverkocht aan legitieme fans.

Verbod op doorverkoop
Het commercieel doorverkopen van tickets is volgens algemene voorwaarden van poppodia en festivals niet toegestaan. Vrijwel dagelijks moet Paradiso bezoekers aan de ingang teleurstellen omdat zij ongeldige tickets bezitten. Er is momenteel geen wetgeving die het doorverkopen van tickets met winst verbiedt. Een motie tot het opzetten van wettelijke maatregelen is in 2022 aangenomen door de Tweede Kamer, maar heeft vooralsnog niet in wetgeving geresulteerd.

Risico's
Kaartkopers die tickets kochten via niet-officiële platforms als Viagogo, Topticketshop, Marktplaats, Ticketswap, StubHub, Facebook of Instagram worden aangeraden contact op te nemen met het punt van aankoop om de geldigheid van de tickets na te gaan. Sommige platforms als Ticketswap hebben kopers van ongeldig gemaakte tickets al proactief benaderd.

Vanuit de cultuursector is het platform www.weetwaarjekoopt.nl actief met tips voor het veilig kopen van tickets en informatie over het doen van aangifte indien de consument is opgelicht. Paradiso raadt aan geen gebruik te maken van secundaire ticketplatforms of meer te betalen dan de reguliere ticketprijs; op deze manier dragen bezoekers bij aan het ontmoedigen van het opkopen van tickets door woekerhandelaren.