Wat is absinth?
Absinth is een alcoholisch drankje met een extract van Artemisia absinthium.
Het is een helder groen drankje dat heel erg bitter is. (door de absinthine)
Daarom wordt het traditioneel gedronken met een lepel suiker in een glas water.
Het drankje veranderd door deze toevoeging in een troebele witte kleur, doordat
olie neerslaat uit de alcoholhoudende oplossing.
Absinth was populair onder artiesten en dichters en andere creatievelingen.
Bekende namen zijn Van Gogh, Baudelaire en Verlaine.
Het schijnt dat absinth dus de creatieve geest een duwtje in de rug geeft.
Ondank dit alles is in 1850 de zorg gewekt
voor het chronisch gebruiken van absinth.
De drank zou een syndroom veroozaken,
wat absinthisme wordt genoemd.
Verschijnselen zijn: verslaving, nerveus gedrag en hallucinaties.
Men was ook bang dat deze symtomen zouden worden doorgegeven
aan volgende generaties.
Als gevolg van de opgewekte hysterie, zoals bij marihuana in amerika, is absinth
in de meeste europese landen verboden sinds het begin van de 20ste eeuw.
Wat is het actieve component in Absinth?
Om mee te beginnen maakt alcohol het grootste deel uit van Absinth.
Absinth met 75% is normaal.(het wordt dikwijls verdunt met water en suiker).
Een andere kandidaat voor het effect van absinth is het Thujon, een monoterpeen.
De preciese werking is niet bekend maar er zijn overeenkomsten tussen thujon en
tetrahydrocannabinol, het werkzame bestanddeel van cannabisprodukten.
Het zou dus kunnen dat thujon dezelfde receptoren aanspreekt in de hersens.
Thujon maakt 40-90m/m% uit van het extract van artemisia absinthium waar
de absinth uit wordt bereid.
Thujon zou de neurotoxische werking hebben die absinthisme veroorzaakt.
Maar doordat absinth uit zoveel alcohol bestaat, is alcohol meestal de
beperkende factor voor het drinken van grote hoeveelheden absinth.
Dat beperkt dus ook de maximale hoeveelheid thujon die je kunt innemen.
Je zult eerder dronken worden, dan vergiftigd met thujon, kortgezegt.
Stoomdestilatie van artemisia brengt 0.27-0.40% op van een bitter
donkergroene olie.
In een typisch recept voor absinth, wordt 2,5 kg van het kruid gebruikt
voor 100 liters absinth (drank).
10 mg/liter of 10 ppm is binnen de E.U. de afgesproken maximale hoeveelheid.
In spanje en portugal zijn er absinth's die tot 30 mg/liter gaan.
Bijverschijnselen die te wijten kunnen zijn aan thujon zijn:
hallucinaties, slapeloosheid, hoofdpijnen, verlammingen en spiertrekkingen.
Dit kan ook optreden door alcoholisme, maar ook thujon tast het zenuwstelsel aan.
Zoals met alles, overdaad schaadt!
Doordat absinth niet populair meer is, is er ook weinig onderzoek gedaan
naar de gezondheidseffecten.
De meeste informatie die er over bekend is zijn die uit het begin van de
twintigste eeuw.
Na alcohol en thujon bevatte absinth soms ook methyl-alcohol (spiritus), als
gevolg van slecht destilleren en kopersulfaat voor de mooie groene kleur.
Beide laatste stoffen horen beslist niet thuis in absinth, maar kunnen
ertoe hebben bijgedragen aan 'absinthisme'.
Welke andere dranken zijn gerelateerd aan absinth?
Pernod is in principe absinth zonder de absinth.
Het is genoemd naar Henri-Louis Pernod, een man die
een absinth fabriek opstartte in de vroege 1800's.
Als vervanging voor de alsem (Artemisia absinthium) is de
anijs in een groter aandeel aanwezig.
Ricard is een naam voor een ander alsem-loze absinth.
En ook Vermouth, Chartreuse en Benedictine bevatten
allemaal kleine hoeveelheden thujon.
Sterker, Vermouth, dat is gemaakt van de bloempjes van alsem
heeft zijn naam te danken aan het duitse woord ervoor, Wermuth (wormwood).
Absinth met alsem is nog steeds verkrijgbaar
in Spanje, Portugal, Denemarken en Tjechie.
Alsem is populair als smaakstof in wodka in Zweden.
Olie van alsem is bij sommige bedrijven te verkrijgen.
Dit is geproduceerd d.m.v. stoom destillatie.