crockets! 
Een frikadel speciaal!
Frikadel met friet
Vergeet de kroket. De frikadel is de meest gegeten snack in Nederland. Per jaar gaan er ongeveer 580 miljoen frikadellen over de toonbank. Dat zijn er gemiddeld 36 per persoon! Terwijl de Nederlander 'maar' 18 kroketten per jaar haalt bij de snackbar. (Dat zijn trouwens nog altijd 300 miljoen kroketten !)
Maar wat eten we eigenlijk als we een frikadel eten? Hier komt het: een frikadel bestaat voor bijna de helft uit kinnebak(dat zijn varkenswangen) en voor een derde uit koeie-uiers.
De rest bestaat uit water, paneermeel en verder wat kruiden en smaakstoffen.
Nog even over die varkenswangen. Het klinkt misschien vies, maar vroeger vond men het heel gewoon om die te eten.
Een melige gehaktbal
De frikadel bestaat nog niet zo lang. Hij is eind jaren vijftig (van de twintigste eeuw) bedacht door een zekere Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht. Eigenlijk maakte Gerrit gehaktballen, maar hij stopte er zo veel meel in dat hij ze geen gehaktballen meer mocht noemen volgens de wet.
Daarom verzon hij een nieuwe naam en noemde het frikadel. En hij maakte er gelijk ook maar een worst van.
Later heeft het snackbedrijf Beckers de frikadel verder veranderd en de frikadel gemaakt die we nu kennen.
Een frikadel speciaal
Frikadel speciaal
Op een kroket doet men meestal alleen mosterd, maar bij een frikadel kun je kiezen uit allerlei sausen: curry, mayonaise, knoflooksaus, enz.
Als je een frikadel speciaal bestelt krijg je een frikadel met mayonaise, uitjes en currysaus of ketchup.
Je kunt ook een broodje frikadel bestellen; of zelfs een broodje frikadel speciaal.
Frikadel of frikandel?
Je hoort soms mensen frikandel zeggen als ze frikadel bedoelen of andersom. Frikadel is de correcte spelling, maar bijna iedereen zegt frikandel (met een 'n').
4 tha dutch ppl
Frikadel met friet
Vergeet de kroket. De frikadel is de meest gegeten snack in Nederland. Per jaar gaan er ongeveer 580 miljoen frikadellen over de toonbank. Dat zijn er gemiddeld 36 per persoon! Terwijl de Nederlander 'maar' 18 kroketten per jaar haalt bij de snackbar. (Dat zijn trouwens nog altijd 300 miljoen kroketten !)
Maar wat eten we eigenlijk als we een frikadel eten? Hier komt het: een frikadel bestaat voor bijna de helft uit kinnebak(dat zijn varkenswangen) en voor een derde uit koeie-uiers.
De rest bestaat uit water, paneermeel en verder wat kruiden en smaakstoffen.
Nog even over die varkenswangen. Het klinkt misschien vies, maar vroeger vond men het heel gewoon om die te eten.
Een melige gehaktbal
De frikadel bestaat nog niet zo lang. Hij is eind jaren vijftig (van de twintigste eeuw) bedacht door een zekere Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht. Eigenlijk maakte Gerrit gehaktballen, maar hij stopte er zo veel meel in dat hij ze geen gehaktballen meer mocht noemen volgens de wet.
Daarom verzon hij een nieuwe naam en noemde het frikadel. En hij maakte er gelijk ook maar een worst van.
Later heeft het snackbedrijf Beckers de frikadel verder veranderd en de frikadel gemaakt die we nu kennen.
Een frikadel speciaal
Frikadel speciaal
Op een kroket doet men meestal alleen mosterd, maar bij een frikadel kun je kiezen uit allerlei sausen: curry, mayonaise, knoflooksaus, enz.
Als je een frikadel speciaal bestelt krijg je een frikadel met mayonaise, uitjes en currysaus of ketchup.
Je kunt ook een broodje frikadel bestellen; of zelfs een broodje frikadel speciaal.
Frikadel of frikandel?
Je hoort soms mensen frikandel zeggen als ze frikadel bedoelen of andersom. Frikadel is de correcte spelling, maar bijna iedereen zegt frikandel (met een 'n').
4 tha dutch ppl
if you like Van Dobben or Kwekkeboom Croquettes i suggest you buy them at their real store and not in the supermarket or snackbar. they are MUCH better there!
also try some croquette's from Holtkamp at the Vijzelgracht in Amsterdam, it's a dutch banquet bakery, and in my personal opinion.. they are the best
amsterdam
also try some croquette's from Holtkamp at the Vijzelgracht in Amsterdam, it's a dutch banquet bakery, and in my personal opinion.. they are the best
amsterdam
laatste aanpassing
Uitspraak van Mystic_Dumm¥ op zaterdag 26 mei 2007 om 18:00:lekker
maar doe mij liever een
english please!
Frikadel of frikandel?
Je hoort soms mensen frikandel zeggen als ze frikadel bedoelen of andersom. Frikadel is de correcte spelling, maar bijna iedereen zegt frikandel (met een 'n').
Jammer dat je ons misleid
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/293/
Uitspraak van permanent verbannen op dinsdag 3 juli 2007 om 15:01:whats in that?
bitterballs..they taste bitter?
Nope, not at all
Bitterballen are a savoury Dutch meat-based snack, typically containing a mixture of beef (minced or chopped), beef broth, flour and butter for thickening, parsley, salt and pepper. Some recipes also include nutmeg and/or curry powder. The ingredients are combined and cooked, then refrigerated so the mixture can firm up. Once firm, the filling is then rolled into balls roughly 3 cm in diameter, and battered in a breadcrumb, milk and egg mixture and deep-fried. They are typically served with a ramekin or small bowl of mustard for dipping. Popular on Dutch pub menus, bitterballen are very similar to kroketten in their ingredients and preparation/cooking methods, as well as flavour, though kroketten have a distinct oblong sausage shape, with a similar diameter, so kroketten are larger.
laatste aanpassing



















