Partyflock

Ferry Corsten heeft nog 'lots to do'

 

Ferry Corsten heeft nog 'lots to do'

door , gepubliceerd op
Hij geniet wereldwijd succes met zijn trancemuziek, maar wist je dat hij ooit begon met produceren van gabberplaten? Hij won in 1999, als een van de weinige dance-artiesten in de geschiedenis van deze prijs, de Zilveren Harp en is ambassadeur van de Vrijheid. Ook dit jaar komt er weer een 'Full on Ferry'. Veel te vertellen over deze internationale muzikale duizendpoot.

Laten we eens teruggaan naar 1991.... het Nationaal Popinstituut zegt in je biografie dat je je toentertijd korte tijd hebt toegelegd op het ‘gabber-genre’.. Dat is zeker iets wat weinig mensen van je zullen weten. Heb je toen noemenswaardige platen geproduceerd? Of is je echte ‘artiestenbestaan’ pas begonnen toen je je ging toeleggen op trance?
Van hardcore goeroe Paul Elstak kreeg ik destijds te horen dat ik hardcore maakte die te melodieus klonk om voor echte hardcore te kunnen doorgaan. In feite waren die experimenten verschrikkelijk harde underground trance die me als producer rijper hebben gemaakt. Toen de trance begin jaren negentig opkwam, vond ik daar toch mijn ding in. De release van Don’t Be Afraid onder mijn Moonman alias zie ik zelf als de start van mijn huidige carrière als DJ/Producer. Deze plaat deed het erg goed in de UK, en als gevolg hiervan begonnen ook de eerste (buitenlandse) boekingen en remix aanvragen binnen te stromen.

Je hebt in 1999 de Zilveren Harp gewonnen, Paul Elstak en Junkie XL gingen je voor, maar deze prijs is tot op heden weinig aan echte dance artiesten uitgedeeld. Heeft het winnen van deze prijs invloed gehad op je carrière?
Ik zie het winnen van de Zilveren Harp als een van de hoogtepunten uit mijn carrière, het voelt als een blijk van waardering en respect voor mijn muziek en dance in het algemeen. Dance wordt als muziek stroming nog steeds niet serieus genoeg genomen door de gevestigde orde, dus ik vind dit een hele goede zaak.

Je bent een man die verschillende topproducties op zijn naam heeft staan, en hoewel het natuurlijk moeilijk kiezen is, kun je ons misschien toch vertellen wat je eigen ‘all-time-favourite’ is?
Mijn remix van William Orbit’s Barber’s Adagio for Strings. Dit is persoonlijk een van de mooiste stukken klassieke muziek die ik ken. Voor mij was het een uitdaging om met deze remix zowel het origineel in tact te laten en het tegelijkertijd een enorme “stormer” van te maken.

Hoe moeilijk is het om na al die jaren produceren toch steeds weer iets nieuws te maken? Wordt je door iets of iemand geïnspireerd of ben je een bodemloze put van ideeën?
Normaliter word ik geïnspireerd door alledaagse dingen, bijvoorbeeld hoe ik me voel, waar ik op dat moment ben, de muziek waar ik naar luister, maar bovenal als ik lekker in de studio aan het werk ben. Deze omgeving inspireert me toch wel het meeste, maar nieuwe apparatuur werkt ook altijd lekker mee.

Voor veel mensen ben je inmiddels een echte trance-held, heb jij zelf ook iemand die je als jouw eigen held beschouwd?
Ik ben altijd heel erg beïnvloed geweest door de jaren tachtig en een van de grote synthesizer iconen uit die tijd was Vangelis. Deze man weet echt hoe hij gevoel in zijn composities kan brengen.

Welke invloed heeft je succes in de States op je gehad? In welk opzicht ben je rijker geworden van de ervaringen die je aan die kant van de wereld hebt opgedaan?
Er is een hele goede dance scène in Amerika, maar helaas is deze daar ook nog steeds een ondergeschoven kindje. Hoewel de scène voor Nederlandse begrippen daar heel erg groot is, kunnen ze nog wel heel wat leren van de professionaliteit zoals wij die in de Nederlandse festival scène kennen. De clubs daarentegen zijn in Amerika echt fantastisch; niets is te gek en alles moet larger than life . Het was als nuchtere Hollander in het begin wel even wennen aan de manier waarop Amerikanen met roem omgaan. Daar is het begrip sterrenstatus iets wat je echt beleeft.

[dump left id=1478]Je was dit jaar ambassadeur van de vrijheid en de eerste DJ die hier tot benoemd is, hoe is dit tot stand gekomen?
Het Nationaal Comité 4/5 mei, de organisatie achter de Bevrijdingsfestivals, heeft me eind 2007 benaderd met de vraag of ik Ambassadeur wilde worden. In het verleden werkten zij eigenlijk altijd samen met live acts / rock bands / pop artiesten als Ambassadeurs van de Vrijheid, maar omdat de dance scène inmiddels zo’n belangrijk onderdeel is geworden binnen de leefwereld van jongeren, wilden ze hier meer mee doen. Ik zie het als een grote eer dat ik gevraagd werd om Ambassadeur van de vrijheid te worden, dus de keuze om mee te werken was snel gemaakt.

Als ambassadeur van de vrijheid ging je dus op 5 mei per helikopter verschillende bevrijdingsfestivals af om daar jouw versie van het lied van de vrijheid ten gehore te brengen? Hoe pak je zoiets aan?
Het originele lied van de vrijheid van The Lau staat heel ver weg van dance muziek. Dus ik heb een totaal nieuwe track gemaakt. De boodschap uit het origineel heb ik vervolgens vertaald naar het engels en dit op een creatieve manier verwerkt in de muziek. Verder had ik 30 minuten per show, dus heb ik er voor gekozen om een producer set te draaien met daarin mijn bekendste platen.

Alsof je het nog niet druk genoeg ben je ook net terug uit Azië, hoe was dat?
Het was te gek. Ik ben sowieso een Azie freak. Ik ben begonnen op het 2 Days of Freedom festival in Maleisie, daarna ben ik doorgereisd naar Indonesië om vervolgens een paar dagen uit te rusten in de Filipijnen. Afgelopen weekend heb ik optredens gehad in Zuid-Korea, Japan en Thailand.

[dump right id=1479]Ook is onlangs je langverwachte Full On Ferry DVD verschenen in samenwerking met Mid-Town die een live registratie van je evenement op 27 oktober vorig jaar bevat, waarom is dit een ultieme must-have?
De eerste editie van Full on Ferry was een enorm succes met echt een te gekke sfeer en vooral veel lol! Voor hen die erbij waren en de hoogtepunten van Full on Ferry nogmaals willen beleven, maar ook voor hen die alvast een voorproefje willen van wat er op 1 november weer in Ahoy’ staat te gebeuren, mag deze DVD zeker niet in de collectie ontbreken!

Door het succes van vorig jaar kan het natuurlijk niet anders dan dat er een tweede Full On Ferry gepland is op 1 november 2008 - wederom in Ahoy - wat ga je dit keer uit de kast halen om er een nog groter succes van te maken?
We zijn momenteel hard aan het werk om hier invulling aan te geven. Een ding is echter wel al zeker: ook dit jaar staat Full on Ferry weer in het teken van Masquerade. Qua line up wil ik nog niet veel kwijt, maar deze zal wel weer breed scala van stijlen vertegenwoordigen.

Wat is er gebeurd met je eigen clubavond L.E.F. die in 2005 startte?
Zoals de naam al zegt, was dit de tour rond mijn laatste artiestenalbum L.E.F. Aangezien ik op dit moment aan een nieuw album werk en L.E.F. al weer ruim 2 jaar oud is, zal er geen vervolg meer komen in de toekomst.

Je hebt trouwens ook sinds juli vorig jaar een eigen radioshow genaamd ‘Corsten’s Countdown’ die sinds afgelopen april officieel is gelanceerd op Fresh FM, wat is het onderscheiden vermogen tov andere radio shows?
In Corsten’s Countdown maakt de luisteraar uit wat er in de laatste show van de maand gedraaid zal worden. Ik presenteer elke week 10 nieuwe tracks en vraag de luisteraars dan om na de show op hun favoriet te stemmen via ferrycorsten.com . De top 10 van de platen waarop het meest gestemd is, de Corsten’s Countdown top 10, staan centraal in de laatste show van de maand. Ik kan dus zeggen dat dit een echte interactieve radio show is waarbij de luisteraar de dienst uit maakt. Daarnaast is er ruimte in de show voor demo inzendingen van nieuw talent, die dus zomaar aan het einde van de maand de top 10 kunnen halen en hierdoor wellicht ook worden opgepikt door platenmaatschappijen.

[dump id=1480] [dump id=1481] [dump id=1482]

Tot slot, kun je ons nog vertellen wat wij allemaal van je kunnen verwachten in de toekomst?
Zoals ik al zei, ik ben hard aan het werk om mijn nieuwe artiesten album af te maken. Naar alle verwachting ligt deze eind 2008 in de winkels. Verder sta ik op de meeste grote dance festivals in Europa deze zomer, waaronder Global Gathering, Creamfields, Sziget Festival en mijn eigen Flashover Stage op Dancevalley. En uiteraard sta ik dit jaar weer in Ibiza waar ik op donderdagavond een residency heb bij Cream in Amnesia. In NL kun je me vinden op de diverse DanceTour events deze zomer. Lots to do!

29 opmerkingen

Karian meid, goed bezig weer :)

Leuk interview met goede vragen! Topper
Foto's zijn van Zwolle, topfoto's trouwens (y)
Goed en 'volwassen' interview (Y)
Uitspraak van Dave op zondag 25 mei 2008 om 01:09:
Foto's zijn van Zwolle, topfoto's trouwens

dat viel mij ook direct op, de helifoto ook ;D

leuk interview trouwens :D
the navigator!! Mocht trouwens wel even vermeld worden...­
Te melodieuze hardcore? Vond Sons of Aliens nou niet bepaald melodieus..­ Gewoon keihard rotterdams eerder..­

Maar leuk interview, respect!
ferry corsten in vet =D
ik sta nog met hem op de foto :D
Uitspraak van perspektiv op zondag 25 mei 2008 om 14:52:
Te melodieuze hardcore? Vond Sons of Aliens nou niet bepaald melodieus

Hehe... dat zat ik ook al te denken idd.
De Scum-plaat op Terror Traxx eveneens.
ja hij zou beter terug hardcore gaan maken! :yes:
Uitspraak van Mental Wreckage op zondag 25 mei 2008 om 16:30:
Te melodieuze hardcore? Vond Sons of Aliens nou niet bepaald melodieus

idd lekker rammen doet die plaat.Its worth noting that Ferry Corsten (and several other dutch producer who at one time or another produced gabber) conveniently forget to mention it on their websites.­
Obviously Ferry is too embarassed to mention his releases on Terror Traxx (good though they all were) lest the trance fans point and laugh
laatste aanpassing
Uitspraak van BIOCANDY op zondag 25 mei 2008 om 18:12:
Obviously Ferry is too embarassed to mention his releases on Terror Traxx

Denk het niet want tijdens het Q&A seminar op ADE met Ferry Corsten vermelde hij expliciet aan de (BBC) interviewer dat hij hier mee begonnen was en welke rol Paul Elstak heeft gehad bij het begin van zijn loopbaan als producer/DJ.

Dit onderwerp werd niet afgeraffeld door hem maar juist door hem uitvoerig toegelicht ondanks dat de interviewer graag naar het volgende onderwerp wilde.
laatste aanpassing
Ferry schaamt zich echt niet voor z'n harcore periode hoor. En die comment dat hij "vergeten" is om ze op z'n website te zetten klopt ook niet helemaal. Er staan nl. wel degelijk enkele oudere releases vermeld (zoals o.a. The Tellurians) op zijn website. Maar de discografie daar, is nog niet compleet / up-to-date gezien de grote hoeveelheid aan producties en remixen die Ferry in zijn loopbaan gedaan heeft.

En zoals Marlin al zei, Ferry heeft het er i.d.d. op de ADE nog over gehad en in andere interviews vermeld hij ook regelmatig dat hij van alles zoals gabber, drum & bass, club, electo tot trance geproduceerd heeft.

Leuk interview overigens! (Y)
Karian
Werkzaam bij Partyflock
Thanks voor de complimenten :)

Thanks aan Ferry, management en platenmij voor hun snelle medewerking ook (F)
Navigator was toch wel een errug vette track!
laatste aanpassing
deze heet ook LOTS TO DO,gesprek voeren met persoon die over de demo's gaan,wat er aan mankeert nou nou,zeker geen spijt muziekschool,,oh ha echt
Uitspraak van dj tony producer op woensdag 28 mei 2008 om 14:10:
deze heet ook LOTS TO DO,gesprek voeren met persoon die over de demo's gaan,wat er aan mankeert nou nou,zeker geen spijt muziekschool,,oh ha echt

Duidelijk niet echt helemaal bedoel nou jij precies haha!

;)
Uitspraak van dj tony producer op woensdag 28 mei 2008 om 14:10:
deze heet ook LOTS TO DO,gesprek voeren met persoon die over de demo's gaan,wat er aan mankeert nou nou,zeker geen spijt muziekschool,,oh ha echt

Heb je hem ook weer hoor :lol:

Respect voor Ferry Corsten :respect: Top producer van internationale klasse waar we als Nederlanders trots op mogen zijn :yes:
Ferry Corsten??

Is dat niet de chaffeur van DJ Porny??
Uitspraak van Youne_z op dinsdag 24 juni 2008 om 22:28:
Is dat niet de chaffeur van DJ Porny??

Inderdaad, hij is NIET de chauffeur van DJ Porny! ;)

Je moet trouwens nog wel even wat beter oefenen op de spelling van "chauffeur", want dat lukt je nog niet helemaal zie ik. Is ook best wel een moeilijk woord ;)


Zaterdag draait Ferry back to back met Tiësto op Dance Valley! Super! :)
*edit* Wow :D Ik zie nu pas dat dit interview al bijna 2 maanden oud is :D Ik had 't nog niet eerder gezien, excuses :bloos:


Heb Ferry een jaar of 10 geleden wel eens wat DJ-sets horen draaien en dat was niet zo mijn ding. Kende uiteraard wel z'n producties, maar heb me vanaf dat moment niet echt verder in hem verdiept.

Heb afgelopen Trance Energy met 'm staan praten (was eigenlijk voor een interview waar helaas niks mee gedaan is uiteindelijk :( ) en vond het zoooo'n aardige gast. En als voorbereiding dus ook eens effe flink 'in Ferry' gedoken, veel dingen geluisters, eens bekeken wat 'ie eigenlijk allemaal gedaan heeft... ik was er behoorlijk van onder de indruk. Vervolgens draaide hij ook nog de naar mijn idee beste set van die hele nacht, echt magistraal.

Het is nog steeds niet allemaal mijn smaak of mijn ding maar die man is zo vooruitstrevend bezig geweest, is altijd blijven doen wat 'ie leuk vond, heet tyelkens naar vernieuwing gezocht en het lijkt erop dat 'ie daarnaast ook nog eens gewoon zichzelf is gebleven.

Kan dus niets anders szeggen dan: Hulde! :respect:

Leuk interview, interessant om te lezen weer. Thumbs up voor Karian! (l)
laatste aanpassing
Hij zal wel veel gedaan hebben enz, maarre heb m live wel eens gehoord enne........­vond t maar een rechte lijn, maar carrieregewijs is ie gewoon goed bezig !