Partyflock

Just Dana

 

Just Dana

door , gepubliceerd op
Just Dana (afbeelding)
Jaar2006
LabelDanamite
ArtiestDana Site
RecensieDana - Just Dana
Dana van Dreven kan nog altijd gezien worden als 'the queen of the harder styles'. Vijftien jaar draait ze inmiddels alweer mee in het wereldje en nog altijd staat ze op de grootste feesten en behoort ze tot de meest populaire dj's. Haar eigen platenlabel 'Danamite' kent ook veel succes en is inmiddels toe aan de vijfde release. Kortgeleden rondde ze haar tour af langs een groot aantal bekende clubs in Nederland. Het slotfeest hiervan vond onder de naam 'Just Dana' plaats in de Amsterdamse Melkweg. Onder dezelfde naam ligt sinds half maart haar nieuwe mixalbum in de winkels. Hoewel veel mensen haar beschouwen als 'hardstyle-dj', is Dana van meer markten (lees stijlen) thuis. Iets wat ze met 'Just Dana' graag aan wil tonen.

Dana, wat wilde je vroeger worden toen je klein was en waarom is dat niet gelukt?
Air traffic controller. Je kent het wel, van die reclames op televisie. "It isn't a job, it's an art!". Maar ik ben bij wijze van spreken een zijstraat ingelopen. Wat ik nu doe is ook kunst.

Als we je aan het optreden zien, zien we maar een beperkt deel van de Dana. Wie is de vrouw achter Dana? Hoe zou je jezelf omschrijven?
Ik ben iemand die graag alles uit het leven haalt. Ik ga er altijd voor de volle 100% voor. Als ik mezelf zou omschrijven, zou ik zeggen hartstochtelijk, ambitieus, een einzelganger en ook wel een idealist.

Goede eigenschappen…slechte eigenschappen…?
Dat is altijd een lastige om over jezelf te zeggen, maar oke. Goede eigenschappen; ambitieus, humor, doorzettingsvermogen, eerlijkheid, perfectionisme, idealist, spiritueel. Mijn perfectionisme zou je ook als slechte eigenschap kunnen zien. Daarnaast kan ik erg ongeduldig zijn!

Heb je nog andere hobbies naast housemuziek? Wat voor een dingen houden je bezig als je niet aan het draaien bent?
Natuurlijk ben ik niet zeven dagen in de week aan het draaien, maar ik werk wel zes dagen in de week. Muziek zit in me, daar ben ik dan ook bijna fulltime mee bezig. Verder is zondag niets doen toch echt wel een hobby van me na al die jaren; een beetje luieren en tijd voor jezelf. Maar buiten muziek zijn mijn hobbies verder reizen, lekker uit eten, terrasje hangen, koken, gamen, spelletjes doen.

Op Pf is een tijdje de roddel de ronde gegaan dat je minder draaide omdat je zwanger zou zijn. Wanneer kunnen we een danaatje verwachten?
Voorlopig zeker niet. Het past op het moment totaal niet in mijn leven. Eigenlijk wilde ik eerst helemaal nooit kinderen, maar de laatste tijd sta ik er zeker niet meer helemaal lijnrecht tegenover. Wie weet, in de toekomst.....

Genoeg over je priveleven: Just Dana, je nieuwe cd, is net uit. Is deze cd meer een stukje van jezelf dan eerdere cd's, zoals de titel doet vermoeden?
Goed opgemerkt. Het was een hele uitdaging om m te maken. Ik had er namelijk wel een vierdubbelaar van kunnen maken, zoveel input had ik voor de cd. Vooral CD2 ben ik flink in de weer geweest en heb ik 'het uiterste' aan elkaar gemixt om zoveel mogelijk van mezelf te laten horen. Ik heb echt mezelf he-le-maal in de cd gestopt. Eigenlijk heb ik heb zo'n diverse smaak dat ik altijd al probeer om uit hokjes weg te denken, maar dat is wel moeilijk in de hokjescultuur van Nederland.

Je hebt op Partyflock 21120 fans. Plus, je bent volgens de jaarlijkse DJMag Top 100 van dj's de nummer 29 van de wereld. Doet zo'n lijst je wat?
Niet speciaal, maar wel in zoverre dat er veel mensen zijn die aan mij hebben gedacht. Je staat toch 29ste van de wereld. Dat zoveel mensen aan mij denken voelt natuurljk geweldig.

Waarom zijn er zo weinig goede vrouwelijke dj's? Heb je als vrouw bepaalde eigenschappen nodig om overeind te blijven?
Doorzettingsvermogen is echt héél belangrijk. Je komt in de sprookjeswereld die housemuziek heet meer dan genoeg shit tegen. Ik heb het persoonlijk altijd als grappig ervaren dat mensen je voorkomen niet kunnen rijmen met je muziek.
[photo id=215624 size=medium left]Van welke andere vrouwlijke dj's verwacht je nog veel van in de toekomst... ? Welke vrouwlijke dj's zouden je sporen kunnen opvolgen in de toekomst?
Nou, eigenlijk kan ik daar niet zo 1-2-3 een naam noemen. Ik denk iedere vrouwlijke dj die talent heeft en doorzettingsvermogen; beide zijn zeer belangrijk.

Je muziek in de afgelopen jaren is nogal veranderd. Niet alleen de ommekeer van hardcore naar hardstyle was opzienbarend, maar ook binnen de hardstyle is er veel verandert in vergelijking met een aantal jaren terug. Vindt je het belangrijk om steeds met nieuwe geluiden te komen?
Ik vind het heel belangrijk om steeds met nieuwe sounds te komen. Je kan niet blijven teren op dezelfde dingen. Persoonlijk ben ik namelijk vrij snel verveeld als ik altijd maar hetzelfde zou moeten draaien. Vandaar ook denk ik dat hardstyle is ontstaan. Blijkbaar was ik dus niet de enige die er zo over dacht.

Een tijd geleden was hardstyle helemaal 'hot' en kreeg de commercie meer en meer greep op het Hardstyle-fenomeen waardoor bijna hetzelfde ging gebeuren als wat happy hardcore voor de hardcore-scene betekende. Vindt je dat de hardstyle-scene van 2006 meer diepgang heeft?
Nee niet echt. Voor mij niet in ieder geval. Voor een groot deel maakt de hardstyle dezelfde loop als hardcore toen. Daarmee bedoel ik dat bijna elke hardstyle plaat 'geimproviseerd' is op hardcore. Persoonlijk kan ik me daar wel aan storen. Gelukkig zijn er heel veel producers met talent die het anders doen en heeft de nieuwe jonge garde er een andere kijk op. Daardoor krijgen we nu een frisse wind door de scene heen!

Op het forum hadden veel leden vragen over je overstap van Hardcore naar Hardstyle. Kan je ons wat meer vertellen over het hoe & waarom daarachter, en je gevoelens nu over die 'overstap'?
Ik weet dat veel mensen daar nog steeds vragen over hebben. Maar eigenlijk kan ik daar heel kort over zijn. Dat was meer mijn horizon verbreden. Dat er dan een hele nieuwe scene uit voort is gekomen, dat is natuurlijk alleen maar mooi.
Maar, ik zou nooit en te nimmer helemaal kunnen overstappen want ik ben veel te gek op hardcore! Overstappen vind ik dan ook niet de goede woordkeuze. Het is geweldig dat Hardstyle zo groot is geworden, waardoor ik meer verschillende stijlen heb kunnen draaien en nu uiteindelijk weer hardcore kan draaien op plekken die een tijdlang niet meer open stonden voor hardcore. Ik denk dat we mensen toch wat meer openminded hebben gemaakt ten opzichte van de harde stijlen.

Je set met MC Ruffian op Qlimax 2001 is volgens partyflock-leden nogal memorabel. Hoe heb jij die avond zelf ervaren?
Die avond was echt geweldig. Het was voor mij de eerste keer de Heineken Music Hall, dus extra speciaal. De HMH is toch wel de beste locatie die er de afgelopen jaren in Nederland is bijgekomen.

Met welke dj/producer wil je in de toekomst nog samen werken?
Ik ga meteen voor mijn droom: Jay Z of Kanye West.

Wat vindt je van de ontwikkeling van een hele scene rondom de jumpstyle?
Eigenlijk heb ik daar niet zo'n uitgesproken mening over. Ik draai Jump-/Newstyle (welke naam het ook heeft) al net zo lang als hardcore. Maar misschien spreekt het de wat jongere mensen nu pas aan. Er zijn ook nog niet zo lang meer DJ's die zich echt in deze stijlen specialiseren.
[photo id=183256 size=medium right]Je eigen label Danamite heeft een eigen hardstylesound ontwikkeld. Hoe omschrijf je die sound en hoe verhoudt deze zich met je eigen hardstylesound?
Ik hou erg van die oldskool analoge synths, die gebruik ik heel veel. In principe verhoudt het zich goed met de harstylesound. Alleen hou ik ook heel erg van techno en die combi hoor je in Danamite. Ik probeer in ieder geval iets te maken wat niet lijkt op de muziek die bij mij de laatste 13 jaar is langsgekomen. Eigenlijk heb ik een hele rare smaak, hahaha! Maar wat voor een naam ik daar weer op zou moeten plakken? Geen denk ik, anders zit je weer in een hokje en daar hou ik niet van.

De afgelopen jaren heb je overuren gedraaid en echt in alle clubs in Nederland gestaan. Wanneer is het tijd voor Dana van Dreven om het rustig aan te doen en meer te genieten?
Ik geniet al. Ik ben ontzettend bevoorrecht en dat besef ik me maar al te goed dus geniet ik van elk moment!
Wat ik nog wel zou willen doen in de toekomst is nieuwe talenten begeleiden in de scene. Ik ken de scene al als mijn broekzak en wil ze de valkuilen helpen omzeilen.

Maar dat jarenlang in alle clubs van Nederland staan gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Heb je na zo'n lange carriere als DJ geen lichamelijke klachten zoals uitputtingsverschijnselen en gehoorproblemen?
Uiteraard wel een beetje, maar die neem ik voor lief. Het is wel belangrijk om oordopjes te gebruiken. Maar ik draai er niet mee, heb ze meestal voor en na m'n set in.

Hoe ziet jouw toekomst er uit zo binnen een jaar of 10? Denk je dat je dan nog aan het draaien bent of doe je dan iets anders?
Ik zie mezelf nog niet stoppen, ik vind het nog veel te leuk. Maar 10 jaar is wel lang. Ik weet niet wat ik over 10 jaar doe, denk dat het niet meer op dit niveau zal zijn. Ik ben op zeker nog met muziek bezig, want draaien is en blijft mijn hobby!

Dana, hartstikke bedankt voor je tijd en je openhartige antwoorden! Verder een bedankje aan alle leden die vragen hebben aangedragen voor dit interview: jullie hebben dit interview gemaakt!

126 opmerkingen

Jup dana draait altijd wel lekker op welk feest ook :) en de muziek die ze maakt is ook cker goed ga zo door (Y)
dana toppertje!!lekker cdtje en leuk intervieuw!!
vrijdag maar weer is lekker stappuh naar dana!! is better!!!!
Zeer goed interview (Y) en dana ga ook zo door (Y)
Met plezier dit interview gelezen. :)

Dana is geweldig. :lief:
leuk stukje..­! Love U dana!! Ga zo door! Xje
He dana echt super DJ !! ik hoop dat je nog wat meer mooie nummers maakt :D (Y)
tja ..valt nu weinig meer an toe te voegen !
ben het in het algemeen eens met reacties '
en idd verandering van spijs 'dana , doet leven :)
zijn wel meer oke vrouwlijke plaatjesdraaiers ,
maar veel zijn nog erg jong' komen met promotie
wel heel ver ! ik verwacht dan ook dat het meer van zich laat horen ' hot Item laatste tijd , meer meiden achter de mixer:D logish !ik vind dat er meer promo materiaal moet komen voor jong aanstormend talent ! heb al de nijging gehad om es iemand achter de knoppen weg te trekken ergens in the middle f*ing of nowhere stond een meisje van 18 een party te mixen met 3 draaitavels het spatte ergewoon van af en dacht wow die zou op awakenings moeten staan ! zo ken ik er al planty...
dana zou een mooie daad bij het woord kunnen voegen.gelijke kansen voor al het talent !
dana ! don't stop beating ' so they don't stand still !!
blijft toch nog steeds me favo DJ hoor.. :respect: leuk interview weer!!
netjes da stukje
ze is gewoon top wijffie :D
dana the best :lief:
zo best is dana niet heeft van af 23 mei 2005
un demo in haar bezit,,doet het niet goed houd
achter,,zei maakt reklame,,op haar wep site over demo's maar ja de papieren lichen klaar,,ik hep de troef in handen,,zo hoort het niet in de muziek,,maar dana maakt ook niet echt muziek,
hardstochlyk,,dat ben je zeer zeker,niet,,dat hoor ik aan je muziek,,hhmm,,hardstochlyk,moet un stuk van het oude rome in je heben,zo als ik
a.­j.­a en donker getint,dat hep ik dus.­eerlyk heid
dat hep je zeker niet,,om dat myn demo bei jou licht
23 mei 2005,,en om dat ij niet weet wat echt muziek is..­idealist nee hou dat maar voor je,,gewoon achter de elebochen.­dat wat je zegt kan ij niet waar maken.­uit duim gezochen
Uitspraak van dj tony producer op zondag 23 juli 2006 om 20:34:
zo best is dana niet heeft van af 23 mei 2005
un demo in haar bezit,,doet het niet goed houd
achter,,zei maakt reklame,,op haar wep site over demo's maar ja de papieren lichen klaar,,ik hep de troef in handen,,zo hoort het niet in de muziek,,maar dana maakt ook niet echt muziek

Uitspraak van dj tony producer op donderdag 27 juli 2006 om 17:54:
hardstochlyk,,dat ben je zeer zeker,niet,,dat hoor ik aan je muziek,,hhmm,,hardstochlyk,moet un stuk van het oude rome in je heben,zo als ik
a.­j.­a en donker getint,dat hep ik dus.­eerlyk heid
dat hep je zeker niet,,om dat myn demo bei jou licht
23 mei 2005,,en om dat ij niet weet wat echt muziek is..­idealist nee hou dat maar voor je,,gewoon achter de elebochen.­dat wat je zegt kan ij niet waar maken.­uit duim gezochen

Zoooooo jij bent écht niet helemaal lekker geloof ik...
ik heb het 3 keer gelezen maar snap er nogsteeds geen DROL van!!

:respect: DANA :respect:
denk toch wel de beste vrouwelijke dj van de wereld.........­
toppie!!!!!!!!!!
Uitspraak van Schroeflos op vrijdag 18 augustus 2006 om 17:05:
Uitspraak van dj tony musician producer op zondag 23 juli 2006 om 20:34:
zo best is dana niet heeft van af 23 mei 2005
un demo in haar bezit,,doet het niet goed houd
achter,,zei maakt reklame,,op haar wep site over demo's maar ja de papieren lichen klaar,,ik hep de troef in handen,,zo hoort het niet in de muziek,,maar dana maakt ook niet echt muziekUitspraak van dj tony musician producer op donderdag 27 juli 2006 om 17:54:
hardstochlyk,,dat ben je zeer zeker,niet,,dat hoor ik aan je muziek,,hhmm,,hardstochlyk,moet un stuk van het oude rome in je heben,zo als ik
a.­j.­a en donker getint,dat hep ik dus.­eerlyk heid
dat hep je zeker niet,,om dat myn demo bei jou licht
23 mei 2005,,en om dat ij niet weet wat echt muziek is..­idealist nee hou dat maar voor je,,gewoon achter de elebochen.­dat wat je zegt kan ij niet waar maken.­uit duim gezochen


Zoooooo jij bent écht niet helemaal lekker geloof ik...­
ik heb het 3 keer gelezen maar snap er nogsteeds geen DROL van!!

DANA

haha ik ook al nie :P deed ook un poging..
maar dana is gwoon geweldig!
ahahah ik begrijp er ook gewoon totaal niets van !
Dana keep on RocKiNg :D !!!!
ik zou wel een keer willen vissen met dana
Uitspraak van ZOEPERx op maandag 4 december 2006 om 13:48:
Uitspraak van Dr Agony op vrijdag 18 augustus 2006 om 17:05:
Uitspraak van dj tony musician producer op zondag 23 juli 2006 om 20:34:
zo best is dana niet heeft van af 23 mei 2005
un demo in haar bezit,,doet het niet goed houd
achter,,zei maakt reklame,,op haar wep site over demo's maar ja de papieren lichen klaar,,ik hep de troef in handen,,zo hoort het niet in de muziek,,maar dana maakt ook niet echt muziekUitspraak van dj tony musician producer op donderdag 27 juli 2006 om 17:54:
hardstochlyk,,dat ben je zeer zeker,niet,,dat hoor ik aan je muziek,,hhmm,,hardstochlyk,moet un stuk van het oude rome in je heben,zo als ik
a.­j.­a en donker getint,dat hep ik dus.­eerlyk heid
dat hep je zeker niet,,om dat myn demo bei jou licht
23 mei 2005,,en om dat ij niet weet wat echt muziek is..­idealist nee hou dat maar voor je,,gewoon achter de elebochen.­dat wat je zegt kan ij niet waar maken.­uit duim gezochen


Zoooooo jij bent écht niet helemaal lekker geloof ik...­
ik heb het 3 keer gelezen maar snap er nogsteeds geen DROL van!!

DANA

haha ik ook al nie deed ook un poging..­
maar dana is gwoon geweldig!

weinig aan toe te voegen :roflol:
maar dana is gewoon geweldig,,A.­J.­A in bed is ze gweldig
Leuk interview, leest lekker door (Y
:respect: to Dana