Partyflock

Gregor Salto

Gregor Salto

door , gepubliceerd op
Gregor Salto (afbeelding)
ArtiestGregor Salto Site
Vertel eens iets meer over jezelf. Wie ben je, waar kom je vandaan? Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen?
Hoi mijn naam is Gregor Salto! Ik heb de laatste anderhalf jaar met mijn vriendin in Amsterdam gewoond maar kom eigenlijk uit Haarlem. Inmiddels is zij 7 maanden zwanger dus binnenkort zijn we met zn 3tjes! Verder heb ik een zoon van 9 die bij zijn moeder in Parijs woont.

Gregor, de lijst met optredens waar je gestaan hebt is inmiddels al behoorlijk! Waar is dit succes volgens jou aan te danken?
Momenteel is House een van de populairste dansmuziekstromingen dus dat creëert automatisch markt voor dj's zoals ik. Daarnaast heb ik t geluk gehad dat een aantal van mijn platen het goed hebben gedaan de afgelopen paar jaar en dat heeft zeker geholpen aan mijn naamsbekendheid.

Bijna elke dag weer Latin House door de boxen, wat houdt het draaien dan spannend?
Allereerst wil ik even kwijt dat ik echt niet alleen latin house draai. Mijn eerste 2 commerciele 'hits' , Can't stop playing en 'Looking good' hebben heel weinig met latin te maken. Decision, rolling like this, gaav, love is my game en zo zijn er nog wel wat tracks en remixen waar geen of weinig 'Latin' elementen inzitten. Tuurlijk, tijdens veel van mn sets komen tropische beats en of klanken voorbij, maar er zijn ook avonden dat ik haast alleen 'rechte house' draai.

Maar om op je vraag terug te komen: het blijft leuk en spannend om te zien dat mensen een mooie tijd hebben terwijl je aan t draaien bent. Daarnaast geeft het draaien me ook de mogelijkheid om nieuwe producties in verschillende zalen te testen zodat ik mn tracks uiteindelijk goed kan laten klinken. De smaak van het publiek verandert best snel, dus voor mij als producer is het ook gewoon belangrijk feeling met het publiek te houden en dat gaat toch het beste als je aan het draaien bent.

Welke muziek kunnen we dan verwachten in huize Salto?
Alles wat ik maar mooi vind: Soul, Latin, Jazz, Klassiek, Reggae, Pop, soms een beetje soulfull House, R&B, Hip Hop, Wereldmuziek etc etc etc.

[dump id=2361 left]En in hoeverre horen we van deze platen terug in je eigen producties?
Mmmh, tja ik denk dat alle prikkels die je dagelijks krijgt je wel op de een of andere manier beinvloeden. Niet alleen de muziek die je thuis luistert, maar ook het weer, de stemming van de mensen om je heen, de kwaliteit van je eten etc etc kunnen je inspireren. In ieder geval geldt dat bij mij. Dat klinkt misschien zweverig, maar ik ben redelijk nuchter. Ik heb een gelukkig leven, eet en slaap goed en heb allemaal lieve mensen om me heen. Dat doet me goed en ik ben er van overtuigd dat doorklinkt in mijn muziek

Je bent duidelijk geïnspireerd door Latin-muziek. Was je niet bang de latin-klassieker 'Mas que nada' van Sergio Mendes onrecht aan te doen door deze te gebruiken voor je track 'Viajar'?
Inderdaad hou ik ook erg van Latin muziek. Toen Bacardi me vroeg om een housetrack met Latin invloeden te maken leek het me een cool idee Mas que nada met house te mixen. Juist omdat ik wilde laten zien dat ik erg tegen deze heren opkijk heb ik mijn eerste (samba) versie van Mas que nada de 'respect to the masters' mix genoemd, want met 'the masters' doel ik op Jorge Ben, de schrijver van het nummer en Sergio Mendès, de performer.

Je zei in een interview dat je nooit het niveau hebt gehaald van Royal House - Can You Feel It, de plaat die inspireerde tot het maken van House. Tot welk niveau wil je komen?
Royal House - Can you party was een wereldwijde hit in een tijd dat house lang niet zo groot was als het nu is. Die plaat zal altijd een Houseclassic blijven. De tijd is nu anders en ik heb soms het gevoel dat veel wegen al zo vaak zijn bewandeld dat het moeilijk is om weer wat vernieuwends uit te vinden. Dat geldt overigens voor 99% van de hedendaagse dansmuziek, niet alleen voor house. Misschien mede daardoor probeer ik de laatste tijd steeds weer wat meer 'echte muziek (whatever that is..)' in mn house te verwerken. Zo heb ik laatst een hele nieuwe reggae track gemaakt, Unite heet die, met het idee om die vervolgens ook weer zelf te remixen. Dus niet iemand anders' plaat samplen, maar eentje van mijzelf. Het lijkt me leuk om ooit nog een track te maken die wereldwijd de tand des tijds weerstaat, als dat me lukt dan ben ik tevreden. Nu ook al hoor

Sinds de tijd van 'Can You Feel It', heeft House een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Welke ontwikkelingen vind jij op dit moment interessant? En in de Latin-house?
Tegenwoordig is er technisch steeds meer mogelijk. Daardoor maken steeds meer mensen tracks. Er wordt veeeel herrie herrie gemaakt doordat al die jongens en meisjes (meestal jongens trouwens) aan het 'schetsen' zijn en hun schetsen over het net laten zwerven, maar tegelijkertijd is er ook een steeds grotere groep jonge / nieuwe muziekmakers die de techniek gebruikt om hun wel degelijk aanwezig zijnde talenten te exploiteren.

Die mensen werden vroeger tegengehouden door bijvoorbeeld de kosten van een studio maar zitten nu op hun laptop de vetste shit te maken. Dat gaat alleen maar groter worden, over een paar jaar kan je vast nog meer op je mobiele telefoon dan nu met je pc. Ook het dj-en zal steeds meer hybride gaan worden. Een Dj zal steeds meer verschillende mediabronnen kunnen aanwenden in zn sets, en de djs die dat slim en goed doen worden de djs van de toekomst.

[dump id=2358 right]Je allereerste optreden als dj ging volgens jou slecht. Het leek meer op een oefening. In hoeverre heb jij jezelf inmiddels ontwikkeld als dj?
Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Aan de ene kant heb ik inmiddels veel meer draai-uren en ervaring dan vroeger. Mijn boekingsmanager Dick van 1Management zegt altijd mooi 'er is geen land ter wereld waar de dj's zo vaak optreden als Nederland. Er zijn hier gigantisch veel feesten en door de korte afstanden is het mogelijk om meerdere steden per avond aan te doen, iets wat bijna nergens anders mogelijk is. Daardoor zijn de Nederlandse Dj's waarschijnlijk de meest geroutineerde djs ter wereld.'

Ik denk dat daar zeker een kern van waarheid in zit, zeker als ik kijk naar het niveau van veel buitenlandse djs van naam. Puur technisch kan ik me nog net niet meten met een geoliede machine als Erick of een kanon als Chuckie, maar ook al krijgen die boys de credits nog niet: zij zijn van wereldniveau, beter dan de meeste gasten in de so called dj top 100 en ik schaam me er allerminst voor om op dat vlak misschien een beetje in hun schaduw te staan. Als je kijkt naar de House top in Nederland dan heeft iedere dj z'n 'strengths and weaknesses' en ik denk dat ik het per saldo echt niet slecht doe.

Aan de andere kant draaide ik vroeger welliswaar een stuk minder netjes en strak, ik was een stuk minder gebonden aan de verwachting van het publiek en draaide dus veel muzikaler. Ik maakte mixen waar de honden geen brood van lustten, gooide platen te pas en te onpas eruit om met een hele andere track in een heel ander tempo door te gaan en dat zie je me nu niet meer vaak doen. Ik draaide veel breder (vocale, jazz en latin house, techno, disco, soul, salsa etc etc), maar tegelijkertijd een stuk minder toegankelijk dan nu.

Waar ben je tot dusver het meest trots op?
Vroeger droomde ik er van ooit mijn eigen plaat te horen in de Roxy of de It (dat waren toen DE clubs). Met DJ-en was ik echt totaal niet bezig, ik wilde alleen maar vette muziek maken. Als tiener keek ik ontzettend op tegen sommige producers en achtte het onmogelijk om ooit in de buurt van hun succes te komen. Ik had echt nooit verwacht dat een paar jaar later sommige van mijn platen tienduizenden mensen uit hun dak zouden laten gaan en dat ik voor sommige nieuwe producers een nieuwe inspiratiebron zou worden.

Ik ben echt heel blij dat ik op zoveel leuke plekken heb gedraaid en nog zal draaien, maar dat het me gelukt is om na een heeeeeele hoop mislukte pogingen een aantal hele goede en frisse platen neer te zetten is heel mooi.

Wat kunnen we van jou en G-Rex Music verwachten in de nabije toekomst?
Veel nieuwe platen. Ik heb vorig jaar hard gewerkt aan de organisatie van alle labels - G-Rex Music, Samsobeats, Masal (voormalig Azucar), Katame, Afrazoo, Rizardo Records - die we vertegenwoordigen. Daar is ontzettend veel tijd in gaan zitten, maar ik heb nu eindelijk het gevoel dat die machine goed loopt en ik heb ook de juiste mensen op kantoor om me daar mee te helpen. Nu dat is neergezet heb ik eindelijk weer meer tijd om er hard tegenaan te gaan in de studio dus ik beloof dat er weer een hoop van me zal komen!

En wanneer komt dan eindelijk dit debuutalbum uit van Gregor Salto?
Hopelijk met de zomer! Het zal iets totaal anders worden dat wat de meeste mensen van me verwachten. Ik ben echt weer muziek gaan maken vanuit mn hart, er staan nu een hoop tracks in de steigers waar ik volledig achter sta. Het wordt nog een hele klus om alles af te krijgen, maar ik doe echt mn best het album voor of tijdens de zomer te releasen.

Op welke feesten kunnen we je dit jaar sowieso weer verwachten?
Vorig jaar zijn we begonnen met mijn concept Bateria, de aftrap was meteen groots tijdens Dance Valley en daarna hebben we nog een paar hele coole edities gedaan. Met Bateria probeer ik een brug te slaan tussen de wat 'muzikalere' soulful en latin house, en de stevigere beats. Ik werk veel met verschillende muzikanten en vocalisten en de tracks die ik met hen doe kunnen ook live voorbij komen.

Tevens zullen we met de Samsobeats feesten het land in gaan. Met Samsobeats proberen Sidney en ik de sound van ons label naar buiten te brengen, vaak draaien we Back to Back en daarbij nodigen we de artiesten die op het label produceren uit om te komen draaien.
Uiteraard is er dan ook nog mijn Sneakerz residency. Die feesten lopen nog steeds als een malle en 19 september is er weer een Sneakerz Festival op Aquabest. Eh, hopelijk mocht ik die datum al verklappen haha! Naast al die vaste plekken zijn er te veel feesten om op te noemen waar ik naar uitkijk. Ik heb in ieder geval weer veel zin in het zomerseizoen!

[dump id=2362]

Meer informatie over Gregor Salto kun je hier vinden

www.gregorsalto.com
www.g-rex.com
www.1management.nl

34 opmerkingen

maar ook al krijgen die boys de credits nog niet: zij zijn van wereldniveau, beter dan de meeste gasten in de so called dj top 100

:respect:
laatste aanpassing
heel leuk interview, helaas met weinig dingen die nog niet bekend waren
levert elke x weer topproducties!

1 van de helden van de nederlandse house-latin scene_O_
Heerlijke muziek :)
twee weken geleden op curacao van deze boy genoten! :D
Zijn eerste cd Bateria luister ik nog dagelijks.


Uitspraak van Sten1990 op woensdag 4 februari 2009 om 16:17:
Heerlijke muziek :)
Leuk interview, erg goede DJ!

Apart dat hij thuis vrijwel geen muziek luistert die hij elk weekend op feesten ten gehore brengt.
Ik vraag me af hoe je je platenkennis dan up-to-date houdt? :)
Mr.Tom
Artiest Mr Tom
Idd echt een held oa een van de producers waardoor ik house goed begon te vinden _0_

Bacardi Batbeats EP was een van de eerste platen die ik ooit kocht en ik draai m nog regelmatig (Primavera en mi corazon <3 )

Z'n producties in z'n sneakerz tijd vond ik erg tegenvallen (niet diezelfde lekkere sound als z'n eerdere werk) maar met de Morning Drums EP is ie weer aardig op de weg terug :D
Uitspraak van Mr.Tom op donderdag 5 februari 2009 om 23:11:
Z'n producties in z'n sneakerz tijd vond ik erg tegenvallen (niet diezelfde lekkere sound als z'n eerdere werk) maar met de Morning Drums EP is ie weer aardig op de weg terug

dr.kucho - patricia never leaves the house (gregor salto remix) :respect:
Lekkere vibe heeft die EP ja!
Hij beeld met zijn muziek, mijn gevoel uit : LOSGAAN :D:D
:respect: heeeeerlijke muziek!
baaas
super genoten van deze dj in Aruba...­

wat heeft hij lekker gedraait
Bateria was echt super op Dance Valley!!en de cd uiteraard ook:respect:
Als je weer naar Dance Valley komt ben ik er opzeker bij!!!
wat een toppertje!
Leuk interview collega! :respect:
laatste aanpassing
(Y) hij's goed.
lees dit! hahaaa

http://www.gangstervision.nl/in.php?in=3582
Ik heb hem gehoord met Citymoves..­
Vond het echt helemaal niks.­
Maar miss ligt dat aan mij.­
Menno de jong daar in tegen deed het fantastisch!
laatste aanpassing