Partyflock

Jong overleven

Jong overleven

door , gepubliceerd op
Jong overleven (afbeelding)
Ik loop op straat met mijn drie kinderen dicht bij mij. 22 jaar oud en na een tijdje voel ik priemende ogen. Het gefluister start zachtjes. Een hand voor de mond om het te dempen, alsof het een schande is. Ik weet dat ik er jonger uitzie dan ik ben. Ik loop door en trek me er niets van aan.

Ik stap een winkel binnen en begin aan mijn boodschappen. Een oudere vrouw stopt voor onze neus en kijkt me glimlachend aan. Ik zeg beleefd goedendag. Ze went zich tot mijn oudste en vraagt: Goh wat leuk! Ben je met je zus op stap? Ik ben te verbijsterd om antwoord te geven. Mijn oudste verschuilt zich achter mijn benen en vraagt: Mama, wie is dat? Weer een verbijsterde blik, dit keer van de vrouw voor mij. Ik weiger haar een antwoord te geven. Ongevraagd komt de opmerking: Wat jammer, het waren zeker ongelukjes. Vind je het niet zonde dat je je school niet kan afmaken? Ik vertel de vrouw dat ik toch echt mijn diploma heb en ik word voor leugenaar uitgemaakt. Ik draai me om en schenk er geen aandacht meer aan.

Als mijn vriend in de avond thuis komt, vertel ik hem het verhaal. Ik ben nog steeds verbijsterd. Hij snapt mijn gevoel, geeft mij een knuffel en zegt dat ik een goede moeder ben. Ik was 19 toen ik mijn oudste kreeg, 2 jaar later volgde zijn broertje en onlangs ben ik voor de derde keer moeder geworden. Bewuste keuzes, gebasseerd op liefde. Gebasseerd op een drang naar nageslacht om mijn normen en waarden mee te geven in de maatschappij voordat ik straks te oud ben en niet meer mee tel. Plots klapt er iets in mijn gezicht; ik besef me ineens dat ik nu als te jong word beschouwd. Te jong om dingen te kunnen hebben meegemaakt, te jong om te functioneren. Te jong om een eigen mening te hebben en die op mijn kinderen over te brengen, laat staan om er zelfstandige individuen van te maken.

Het maakt men niet uit dat je al genoeg levenservaring hebt, want het past niet in het beeld wat ze hebben van een 22-jarige. Het maakt de mensen niet uit dat ik een leuk huis heb en een stabiele relatie en dat wij ook werken aan de toekomst. Het maakt de mensen niet uit dat je een diploma hebt. Het maakt ze evenmin uit dat je als moeder aan het bed van je kind staat die dood en doodziek is. Meer dood dan levend, dat je als moeder beslissingen moet nemen over operaties en medicijnen. Je krijgt de beschuldigende vinger dat je niet weet hoe je met je kind moet omgaan en dat je moet knokken om de verklaring. Uiteindelijk bleek het te gaan om een verkeerde diagnose waar ze naar gehandeld hebben. Meer dan een sorry kan er niet vanaf. Ondertussen sta je als moeder aan de kant, te huilen omdat je niet als vol wordt aangezien, tenzij er iets mis gaat.

Mijn oudste kwam erbovenop. We kregen onze gerechtigheid, maar de vooroordelen blijven. Ik ben geen standaard jonge moeder. Mijn kinderen hebben structuur, gaan naar school, krijgen liefde en aandacht en bespreken alles met ons, omdat ze ons vertrouwen. Moe word ik van die vooroordelen. Maar verhalen die je hoort over vaders die hun gezin uitmoorden, een moeder van in de 30 die haar pasgeboren kindje dood, die worden afgedaan en in de doofpot gestopt. Want men denkt nog steeds dat een mens van in de 30 dat niet doet. Je hoort zelden een verhaal van een tiener die haar kind dat zou aandoen en waarom? Een tiener is fitter, is energieker, heeft de drang om te overleven, dingen te leren en die op haar kinderen over te brengen. Een tiener wordt in de avond niet zo snel moe en is ook overdag alerter naar haar kind toe, kortom heeft minder stress. Een tiener mist alleen soms de dingen die ze deed toen ze nog uitging, maar ziet dan een lachend kindersmoeltje en heeft er geen behoefte meer aan. Pronkt met haar kind tegenover haar vriendinnen, ook al hebben die nog geen kinderen en ziet vaak de positieve kanten erin, ondanks dat het zwaar is. Een ouder persoon denkt het vaak allemaal net iets beter te weten dan de jongere generatie, en is gefrustreerd als iets niet lukt, omdat hun beeld naar de maatschappij toe niet meer te veranderen is, ook al hebben ze ongelijk. Maar uiteindelijk lieve mensen, op het moment als er een kind word geboren, wordt er ook een moeder geboren en dan maakt het niet uit of je nu 19, 29 of 39 bent. Je leert elke dag een beetje meer moeder zijn.
pagina laatst gewijzigd op

961 opmerkingen

Ik heb respect voor jou!!! :)

Wees trots op wat je hebt en geniet ervan!!!
Zolang jij gelukkig bent met jou leven maakt het niet uit wat andere mensen denken/verwachten van je!!!
Zolang jij je kinderen met je respect, liefde en acceptatie opvoed gaat het toch goed???

Zoals ik al zei geniet ervan!!!! :)

Liefs,
Bianc
:respect: voor jullie.laat ze lullen,je doet het nooit goed volgens anderre.onzin gedoe van ja maar als je ouder bent dan....ken zat jongerre die al moeder of vader zijn en gaat goed.mensen hebbe altijd wat te lulle.zow ene zou ik tegen moeten komen die kreeg de volle laag,gaar wijf man:@
Jezus wat een shit! Alsof volwassenen altyd zo'n goede ouders zyn! Als jonge moeder snap je dingen miss beter die je kids meemaken. Laat ze lullen. Alsof volwassenen altyd zo'n goede ouders zyn. Moeder zyn heeft nix met leeftyd te maken. Heb egt :respect: voor jou!
ik ben nou net 18 en word over 7 weekjes ook mama maar ik ken die priemende ogen en wijzende vingers k word er egt nie goed van met men hormonen erbij is het al helemaal erg haha maar zulke mensen weten niet beter (die hebben een beperking:P) als je zelf maar gelukkig bent met je mannetje en je kids....schijt aan zulke mensen dan!
wijfie(Y)hoe je er mee omgaat en lekker je eigen beslissing neemt(Y) :respect: voor iemand als jij, je weet wat je wil en volgt je gevoel, doen een hoop mensen niet en dat zouden ze ook eens moeten doen.
laatste aanpassing
Respect! laat ze maar praten..­
ik vind het juist geweldig hoe jij het aanpakt!!:respect:
dat kunnen er n hoop niet zeggen!

en mensen met vooroordelen moet je gewoon meteen de mond snoeien.. belachelijk dat iemand zoeits tegen jou heb gesegt!!:/

zolang je mr gelukkig ben!!;)
laatste aanpassing
jaja sommige mensen denken gwoon zo van zo jong dan kan je
tog geen kind opvoeden maar ik heb een stiefvader die zegt iedere
keer als jij zwanger raakt dan schop ik je de straat op
of je haalt het weg
maar mijn schoonmoeder die iss egt vet tegen abortus
maar ja dat is mijn vriend ook hij zegt zo als het gebeurd
dan komt het wel goed komt wel groot zegt hij dan
en daar heeft hij ook volkomen gelijk in

maar ik vind het tog tof van je hoor (f)diie banka(f), veel geluk
super jullie reacties allemaal! Nieuwtje over mijn leven: vanaf vandaag zit mijn zwangerschapsverlos erop dus ik ga weer aan het werk.­ Ikw erkte alweer een paar weken maar dasvrijwilligerswerk, maar vanaf vandaag dus weer gewoon 20 uur aant werk.­

De kids doen het allemaal goed en ik ben zo blij met jullie lieve reacties en mailtjes.­ Blijf ze sturen doen me goed!
Tegenwoordig schijnt het te jong te zijn.. maar vroeger dan? Toen kregen de mensen toch ook al kinderen op hun 19e en waren ze ook al getrouwd?
Daarom begrijp ik de reactie van die oudere vrouw ook niet.

Wel respect voor je. Zo te lezen doe je het allemaal prima voor elkaar. Geniet ervan :)
het is toch mooi om een kindje te krijgen,
ookal ben je 19..­ het gaat niet om de leeftijd
de 1 is dr eerder klaar voor dan de andere.­
en je hebt even veel liefde &­ zorg voor je kind
wanneer je 19 ben of 39.­ geniet er maar van !
Uitspraak van Jeannee op dinsdag 4 september 2007 om 18:43:
het is toch mooi om een kindje te krijgen,
ookal ben je 19..­ het gaat niet om de leeftijd
de 1 is dr eerder klaar voor dan de andere.­
en je hebt even veel liefde &­ zorg voor je kind
wanneer je 19 ben of 39.­ geniet er maar van !

iiddd:D maak er een leuke leventje verder van;)
:respect:
laatste aanpassing
Als je jong bent wil het niet zeggen dat je een slechte moeder bent..­ ik denk dat jij je kinderen beter snapt omdat je niet zo heel lang geleden die dingen ook allemaal heb meegemaakt..­


Respect!!!
je bent zo oud als je je zelf voelt.­
Vindt dat mensen wel eens op moeten gaan letten met wat ze gaan zeggen er komen steeds meer jonge moeders bij.­
respect, zou het zelf niet kunnen!!!
mensen die ouder zijn die menen altijd dat ze wijzer zijn.­
en vaak zijn ze dat nog niet eens.­
ze hebben voor oordelen over mensen.­
ze zeggen dat meijses van 18 nog kind zijn.­
dat hoeft niet.­
ieder mens doet zich anders in stellen.­
meis.­ daat de andere mensen lullen
en ga door met je leven


heb egt :respect voor jee;;­!
mooie column!!!...­
k herken et wel een beetje in een vriendin van mij..­
die is 17 en heeft nu een kindje van een 1 jaar ongeveer..­ egt een super leuk dochtertje heeft ze..­ gelukkig zorgt haar moeder ook voor het kind zodat ze haar school kan afmaken...­
ik heb respect voor deze jonge moeders
Wat dacht je dan, dat je op je 23e 3 kinderen hebt en daar nooit opmerkingen over zou krijgen? Wake up!

Zeker als het een bewuste keuze is geweest, dan denk je hier toch over na?
Uitspraak van Ephaedra op donderdag 6 september 2007 om 16:19:
Wat dacht je dan, dat je op je 23e 3 kinderen hebt en daar nooit opmerkingen over zou krijgen? Wake up!

Zeker als het een bewuste keuze is geweest, dan denk je hier toch over na?

nee niet echt nee, wrm zou ik geen goede moeder zijn? alleen maar omdat men met vooroordelen zit? ik denk dat jouw wekkertje maar is moet afgaan, ik ben een gelukkig mens en vind het erg tegen de borst stuitend dat andere mensen daar anders over willen bepalen, men neme de mevrouw uit de supermarkt, laat ze hun eigen tekortkomingen gaan bestuderen maar het is altijd makkelijker commentaar te gaan geven op anderen gegrond of niet om jezelf zo beter af te steken, afgunst siert geen mens.

fijne dag
Als ik op straat loop en ik zie een jonge moeder met 3 kinderen misschien had ik ook wel een oordeel gegeven, misschien ook niet.
Ik vind het knap, Ik zou het niet kunnen, misschien ook wel. Persoonlijk zou ik het ook nog niet willen.

Uit mijn eigen ervaring, misschien heeft dat dan niet alles met jou collum te maken is dat 'oudere mensen' misschien wel grotere, meer en net zulke fouten begaan als onze generatie.
Leeftijd doet er niet toe.

De mensen die denken te kunnen bepalen, te weten over wat iemand van 22 niet en wel kan en daar ook nog eens een oordeel over geven, dan vraag ik mij af hoe zij hun normen en waarden doorgeven of hebben gegeven aan hun eigen kinderen. Bakken zij er dan net zo min wat van?

(K)
Ik merk ook erg dat als k hier in het dorp loop dat toch veel mensen je aanstaren.­
Maar k geniet met volle teugen van mn kleine meid wat iedereen ook denkt en zegt.­ Je leeftijd is maar een getal
Maar uiteindelijk lieve mensen, op het moment als er een kind word geboren, wordt er ook een moeder geboren en dan maakt het niet uit of je nu 19, 29 of 39 bent. Je leert elke dag een beetje meer moeder zijn.Mooie collum
Vooral die bovenste zin.

iedereen rijpt en leeft op zijn eigen manier, zo is de enigste op zijn 50 nog kind. en iemand die 19 jaar is al toe aan een kindje. Mensen moeten niet iedereen over 1 kant scheren. En dat is juist niet goed. Iedereen leeft Wees daar blij mee! :)
En hoe Dat mag je toch zelf bepalen.
Wil je een jonge moeder zijn.. Denk er goed bij na, en ga je gang meisje.. :) als het allemaal kan. financieel, Lichaamelijk, en de wil van jezelf en je partner Waarom niet?
Alleen let wel goed op je zelf!
Maarre.. Ga zo door meis.. Luister niet naar wat andere zeggen/kijken. Je moet denken ik heb 3 gezonde kinderen een parner en jij?
Misschien gescheiden/ De tijd van kinderen achter de rug.

Succes,, en laat het zinken. als een 1 jonge moeder zie denk ik So echt Knap dat je dat zo jong al wil en kan doen.

Xxx Anne
laatste aanpassing
goed ik ben wat ouder dan de meeste hier, maar ik weet precies wat je bedoelt....­ ik werd op mijn 21 moeder.........­ maar ze dachten dat mijn moeder nog een kind had gekregen..........­
Ook nu krijg ik vaak verbaasde blikken......­ ik kreeg nog 2 kids, nu 14 en 15.­ dat is ´normaal´voor mijn leeftijd.....­ maar dat ik nog een zoon van ruim 23 (kalevandaal) schijnt nogal bijzonder te zijn..........­
Weet jong kinderen krijgen heeft voordelen.........­ je blijft jong.......­ en welke zoon van boven de 20 vraagt aan zijn moeder of ze mee op stap gaat...........­ geweldig toch.....­
genieten meid.........­en laat de mensen maar kijken en denken....­
Weet je wat ik het vreemde vind..­ Meestal zijn het de oudere die met een wijzende vinger kijken.­
Maar is het niet zo dat bijna iedereen in hun tijd al getrouwd en kinderen hadden op die leeftijd ????????????

Meid ik was 22 toen ik mijn dochter kreeg en ik weet wat je bedoelt er lekker boven gaan staan ...­ Jij bent gelukkig !!!!

En dat zijn er een hoop niet !!!!!!!!!!!!!!!!!

En als ik zo je colum is lees klink je zeer volwassen en weet precies wat je wilt...­
En dat zijn er een hoop niet van 30 GELOOF ME !!!


En ik zie liever 100 duizend mensen van jou leeftijd met 3 kinderen die weten wat ze willen en super goed voor de kleintjes zijn..­

Als 1 die een stuk ouder is en eigenlijk geen kinderen had moeten krijgen...­


En als je er echt last van heb van vreemde mensen : Zeg je gewoon ja ik weet het ik zie er erg jong uit voor mijn leeftijd hahahahaha....­
Uitspraak van ~~HOT_FE_MAIL~~ op vrijdag 28 september 2007 om 10:26:
Zeg je gewoon ja ik weet het ik zie er erg jong uit voor mijn leeftijd hahahahaha....­

haha ja als ze dat over 10 jaar nog zeggen mogen ze blijven :P

ik ben er trots op zo jong moeder te zijn echt ik zie heel veel voordelen die vaak tenoet worden gedaan door de ouderen.
Bv: een jongere zou niet genoeg levenservaring hebben, ik kan ze verzekeren die heb ik wel, ik heb dingen meegemaakt wat menig iemand van 35 nog niet heeft meegemaakt. Niet om trots op te zijn, maar wel de harde realiteit. Zoals de ziekte van mijn oudste zoon, 6 weken aan de beademing gelegen omdat artsen! een verkeerde diagnose hadden gestelt en gewoon bruut naar gehandeld hebben. Daar sta je dan als moeder.

Iedereen die jong moeder word of wil worden, wat je ook beslist ga er 100% voor!
goed geschreven ;) Respect
ik ben er ook trots op jong moeder te zijn krijg regelmatig opm van mensen die me niet kennen over hoe jong ik wel niet ben maar ja ach schijt aan!!!!me kereltje is gelukkig en dat is het belangrijkste1!!!mooi verhaal hoor!!!!
Uitspraak van Ephaedra op donderdag 6 september 2007 om 16:19:
Wat dacht je dan, dat je op je 23e 3 kinderen hebt en daar nooit opmerkingen over zou krijgen? Wake up!

Zeker als het een bewuste keuze is geweest, dan denk je hier toch over na?

nee daar hoor je geen opm. over te krijgen nee!!!die mensen moeten wat meer aandacht aan hun eigen leven geven in plaats van op andere te letten