Partyflock
 

zaterdag 8 april 2006 om 01:40

House is een stroming in de popmuziek die vanaf het einde van de jaren 1980 het dominante genre in de dansmuziek werd. House is snel (vanaf 120 beats per minute) en wordt gedomineerd door elektronische instrumenten.

Geschiedenis

House is eind jaren 1970 ontstaan. De eerste house klinkt niet echt als de latere house. Het wordt dan ook wel proto-house genoemd. Rond 1983 ontstaat langzaam de vorm waarin house bekend werd in onder andere de Warehouse in Chicago (waar house-muziek ook zijn naam aan dankt), waar onder andere Frankie Knuckles draaide, en in de Paradise Garage (waar de term garage vandaan komt) in New York, waar Larry Levan zijn draaikunsten vertoonde.

Terwijl onder andere Knuckles en Levan in Chicago en New York bezig zijn met house-muziek, gaan in Detroit onder andere Kevin Saunderson, Derrick May en Juan Atkins aan de slag met techno.

In de zomer van 1987 slaat tijdens de Summer of Love house-muziek ook over naar Europa. Eerst van Ibiza naar Engeland, daarna volgt de rest van Europa snel, ook mede dankzij MTV's Party Zone, een dan gestart dance programma op MTV Europe.

De hokjesgeest begint al snel zijn intrede te doen. Acid house en het gerelateerde new beat uit België vormen het begin van de hardere stijlen, waarbij vanaf begin jaren negentig ook Nederland, en dan vooral Rotterdam, een belangrijke factor speelt met de gabber cultuur. House uit Chicago en de garage uit New York zijn de voorlopers van onder meer de clubhouse en de deep house.

Hiphouse wordt gezien als voorloper van de muziekstroming eurodance. Deze commerciëler klinkende stroming, waarbij vaak rappers en zangeressen een simpel refreintje rappen of zingen, wordt tegenwoordig vaak gewoon dance genoemd, maar ook wordt de term house-muziek wel gebruikt als de algemene term gebruikt voor alle dance muziek.

House muziek wordt gegenereerd op elektronische apparaten meestal een personal computer, maar ook op synthesizer,keyboard of drumcomputer, de maker van een house-song noemt zich de producer en de persoon die de song afspeeld noemt men de diskjockey. Op houseparty's worden urenlang houseplaten live achter elkaar gemixed. De onderverdeling van de sub-culturen is hoofdzakelijk gebaseerd op het aantal beats per minute (BPM) dat een song eigen is. Het BPM gebied van het genre house ligt rond 130 BPM.