Partyflock
 
Forumonderwerp · 1168869
­ Nederland
In het nieuwsbericht Cannabis is 114 keer minder dodelijk dan alcohol staat beschreven hoe verschillende middelen met elkaar vergeleken worden als het gaat om schade. De onderzoekers vergeleken een gemiddelde dosis oa alcohol, cocaïne, tabak, heroïne, XTC en hasj/wiet met een dodelijke dosis en bepaalden zo het sterfterisico. Alcohol blijkt de grootste moordenaar te zijn, gevolgd door heroïne en cocaïne. Hajs/wiet staat helemaal achteraan het lijstje. Omdat het zo moeilijk is om te sterven aan een joint, bestempelen de onderzoekers hasj/wiet als een drug met een "laag sterfterisico", terwijl alle andere geteste drugs de labels "medium" of "hoog risico" meekregen.

Naar aanleding hiervan beantwoorden wij deze week de volgende veel gestelde vraag:

Vraag:
Is blowen gezonder dan alcohol drinken?

Antwoord:
Je kunt 2 verschillende middelen maar moeilijk met elkaar vergelijken (appels met peren). Ieder middel brengt weer andere risico’s met zich mee. Welke stof de meeste risico oplevert hangt onder meer af van:

  • De hoeveelheid die wordt gebruikt;
    De stof alcohol is schadelijker voor het lichaam dan hasj of wiet. Iemand die dagelijks blowt kan echter meer nadelige effecten ondervinden dan iemand die in het weekend een paar biertjes drinkt. De blower kan bijvoorbeeld geestelijk afhankelijk raken en problemen met zijn longen krijgen.
  • De persoon
    Iemand die zwakke longen heeft, kan extra problemen krijgen door hasj/wiet te roken. Iemand met een zwakke lever kan weer beter van de alcohol afblijven. Ook leeftijd speelt een rol: met name jonge mensen lopen door blowen meer kans op het krijgen van schizofrenie.
laatste aanpassing
 
Blowen veroorzaakt geen schizofrenie, genetische aanleg veroorzaakt schizofrenie.

Blowen kan hooguit latente schizofrenie symptomatisch maken, op dezelfde manier dat bijv. stress, overmatig alcoholgebruik, bepaalde infectieziektes, of een traumatische ervaring dat kan.

En latente schizofrenie is óók gewoon schizofrenie. Een trigger van iets dat reeds aanwezig is, is slechts een katalysator, geen oorzaak. Beweren van wel mag dan in het dagelijks taalgebruik ongeveer hetzelfde betekenen, maar klopt simpelweg niet.
laatste aanpassing
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/new-study-suggests-risks-marijuana-use-have-been-overestimated

Uitspraak van verwijderd op dinsdag 24 februari 2015 om 17:34:
Een trigger van iets dat reeds aanwezig is, is slechts een katalysator, geen oorzaak. Beweren van wel mag dan in het dagelijks taalgebruik ongeveer hetzelfde betekenen, maar klopt simpelweg niet.


Maakt het niet minder erg natuurlijk, en al helemaal niet voor de diehard anti marijuana idioten. Ben het wel met je eens hoor.
 
Alcohol=lichamelijk slechter. Blowen=mentaal/geestelijk slechter. Ik denk dat je die simpele stelregel wel kan aanhouden.

Alcohol maakt doorgaans vrolijk, gezellig, sociaal, neemt remmingen/onzekerheid weg. Is dus goed/ontspannend voor het gemoed. Blowen werkt bij velen juist tegenovergesteld: kan negatieve gedachten veroorzaken/versterken, kan verlegen/timide/onzeker/paranoïde maken en juist leiden tot sociale afsluiting, passiviteit en zelfs sociaal isolement. Dus wat is uiteindelijk de minste kwade kun je je afvragen. Beide met mate gebruiken kan weinig kwaad. Overmaat/verslaving is in beide gevallen gewoon qudt.
laatste aanpassing
 
Uitspraak van verwijderd op woensdag 25 februari 2015 om 14:24:
Alcohol=lichamelijk slechter. Blowen=mentaal/geestelijk slechter. Ik denk dat je die simpele stelregel wel kan aanhouden.


Alcohol is in allebei de opzichten véél schadelijker.

Wie blowt, en er niet gek van wordt (wat geldt voor bijna iedereen, behalve mensen met latente pscychische ziektebeelden) wordt er hooguit lui en hongerig van.

Alcoholgebruik put je mentaal en lichamelijk uit, verstoort je dag- en nachtritme, is de nummer 1 oorzaak van huiselijk geweld, zelfmoorden, huwelijksproblemen en niet-ziektegerelateerd werkverzuim, en, omdat het zo verslavend is, zeer lastig om van af te komen.
 
Uitspraak van verwijderd op woensdag 25 februari 2015 om 15:29:
Alcoholgebruik put je mentaal en lichamelijk uit,


Wiet ook bij dagelijks en constant gebruik. Die troep holt je geest net zo uit op de langere termijn bij dagelijks gebruik. Wiet brengt je in je eigen wereldje (wat ook de reden is dat men het doet natuurlijk). En dat maakt dat men zich (bij verslaving) gaat afsluiten en isoleren. Het maakt passief, loom, naar binnen gekeerd en kan denk ik uiteindelijk net goed depressiviteit in de hand werken, zeker wanneer het ervoor zorgt dat het functionerende leven in maatschappelijke zin simpelweg stil erdoor komt te liggen. Verder is ook sowieso vaak sprake van combigebruik van cannabis en alcohol.

Alcohol werkt verder ook maar bij een beperkt aantal mensen agressie in de hand. Vooral bij mensen die waarschijnlijk al een wat meer antisociale aanleg hebben. ;)

Alcohol is natúúrlijk een heftiger middel, daar zijn wat mij betreft geen eens onderzoeken voor nodig om dat te kunnen zien. Maar cannabis is ook geen onschuldig middel. Het is ook verslavend, en het heeft ook negatieve langere termijn effecten. Zeker op psychisch vlak. Voor beiden geldt gewoon dat je het met mate zou moeten gebruiken en in beide gevallen verslaving over het algemeen destructief is. Wel is een (only) cannabisverslaving waarschijnlijk wat langer vol te houden dan een fikse alcoholverslaving.
Gezonder....uhum. Zeker net als de electronische sigaret gezonder is dan een normale...Het is allemaal verslavend gif.
 
Uitspraak van verwijderd op woensdag 25 februari 2015 om 18:36:
Het is ook verslavend


Nee. Cannabis ontbeert de 2 centrale kenmerken van een verslavend middel: afkickverschijnselen en het prikkelen van de beloningsreflex in de hersenen. Cannabis onderdrukt juist de beloningsprikkels in je hersenen.

Als jij stopt met blowen ga je heftig dromen en kan je gaan zweten enzo, maar je zult je er niet ziek door voelen. Afkickverschijnselen van blowen komen overigens wel voor, bij mensen die geen sigaretten roken en die onbewust verslaafd zijn geraakt aan de tabak in een joint.

Uitspraak van verwijderd op woensdag 25 februari 2015 om 18:36:
Die troep holt je geest net zo uit op de langere termijn bij dagelijks gebruik.


Wederom niet mee eens. Cannabis wordt echter veel als zelfmedicatie gebruikt waardoor een relatief groot deel van de vaste gebruikers psychische problemen hebben, los van of ze een diagnose hebben gekregen. Dat is oorzaak en gevolg omdraaien. Cannabis LIJKT problemen te veroorzaken die in feite voortkomen uit een stoornis waar niks mee gedaan wordt, omdat blowen effectieve symptoombestrijding biedt.

Het is alsof je aspirientjes zou aanwijzen als oorzaak van migraine, zeg maar.
 
Uitspraak van verwijderd op donderdag 26 februari 2015 om 20:17:
Als jij stopt met blowen ga je heftig dromen en kan je gaan zweten enzo, maar je zult je er niet ziek door voelen.


Dit wou ik dus idd gaan tegenwerpen ja. Echt wel dat ik hier last van heb gehad als ik ermee kapte. En het 'moeten' halen van dat jointje 's avond voor sluitingstijd wil ik toch ook niet echt helemaal vrije wil noemen. Ik heb het toch echt wel als verslavend ervaren, en met mij vele anderen. Het valt misschien dan in het niet bij heroïne- of een echte alcoholverslaving (waar ik gelukkig geen ervaring mee heb), maar het is er toch wel imo.

Uitspraak van verwijderd op donderdag 26 februari 2015 om 20:17:
Wederom niet mee eens. Cannabis wordt echter veel als zelfmedicatie gebruikt waardoor een relatief groot deel van de vaste gebruikers psychische problemen hebben, los van of ze een diagnose hebben gekregen. Dat is oorzaak en gevolg omdraaien. Cannabis LIJKT problemen te veroorzaken die in feite voortkomen uit een stoornis waar niks mee gedaan wordt, omdat blowen effectieve symptoombestrijding biedt.

Het is alsof je aspirientjes zou aanwijzen als oorzaak van migraine, zeg maar.


Uit eigen ervaring (wat ik niet gauw als generaliserend bewijs zal aanvoeren verder): dat 'uithollen' heb ik vooral ervaren met bijvoorbeeld de inspiratie voor het maken van muziek. De geestelijke energie om daartoe te komen heb ik sterk ervaren als uitgedoofd bij dagelijks en langdurig gebruik. Op korte termijn kan het uiteraard juist inspiratie bevorderen, zoals algemeen bekend. Maar op de langere manier is mijn ervaring dat het eigenlijk juist je geestelijke energie enorm uitholt. Al kan ik lastig hard maken dat dit voor iedereen zou geleden. Ken slechts medestanders daarin.

Het is misschien allemaal wat subtieler aanwezig dan dat het vrij hardcore aanwezig is bij een sterker middel als alcohol, maar het heeft toch wel z'n uitwerking m.i.
 
Je wordt er lui van, en dingen worden minder vet omdat de beloningsprikkel in je hersenen onderdrukt wordt.

Of dat leidt tot minder inspiratie weet ik niet. Wat wél zo is, is dat cannabis ook heilzame psychische effecten heeft. Het is kalmerend, verbetert het concentratievermogen, en kan mensen helpen om angsten en andere negatieve emoties te onderdrukken.

Dus enerzijds kan ik me wel in je visie vinden, maar dat emotioneel afvlakken kan voor anderen juist weer positief zijn. Trauma's, angsten, nervositeit, het wordt er allemaal minder door. Veel mensen die geen psychische aandoeningen hebben, kampen met ongezonde stress. Een joint roken voor het slapen gaan kan dan wonderen doen.
laatste aanpassing