Poll, geopend op zaterdag 30 mei 2009, looptijd van 6035.5 dag.
Prosecco
| 19 | 49% | Heerlijk |
| 15 | 38% | Wat? |
| 5 | 13% | Doe mij maar: ? |
De zomer begint nu goed te komen... het weertje is heerlijk..
Prosecco

Voor de mensen die: Wat?? Kiezen/hebben gekozen:
Prosecco is een witte druivensoort waar Italiaanse, mousserende wijn van gemaakt wordt in een gebied ongeveer 50 km ten noorden van de stad Venetië in de regio Veneto. Prosecco is van origine een druivensoort, zoals chardonnay, maar de benaming wordt vaak gebruikt om de wijnsoort aan te duiden.
De prosecco-wijn wordt gemaakt van de prosecco-druif en vrijwel altijd volgens een speciale methode: de méthode Charmat of cuve close. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij bijv. champagne (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de prosecco-wijn zijn frisse, schuimige mousse.
De meeste prosecco's hebben een wat lagere koolzuurdruk en worden ook wel 'Vino frizzante' genoemd. De fles volstaat meestal met een stevige kurk met het bekende touwtje (spago) eromheen. Een kroonkurk als afsluiting wordt ook wel toegepast bij frizzante-wijnen. Het alcoholpercentage van deze prosecco's ligt vaak rond de 10 à 11 procent.
Prosecco wordt ook verkocht als 'spumante'. Deze wijn heeft een wat hogere koolzuurdruk en wat meer mousse. De flessen zijn meestal sterker en de afsluiting is voorzien van een metalen vlechtwerkje (muselet) zoals bijv. champagne.
Prosecco kan heel goed als aperitief gedronken worden. Net als de Spaanse cava en andere goedkopere mousserende wijnen wordt prosecco vaak als alternatief voor champagne gedronken. Prosecco heeft echter niet de verfijnde smaak van een goede champagne, hoewel sommige dicht in de buurt komen.
De prosecco-wijn wordt gemaakt van de prosecco-druif en vrijwel altijd volgens een speciale methode: de méthode Charmat of cuve close. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij bijv. champagne (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de prosecco-wijn zijn frisse, schuimige mousse.
De meeste prosecco's hebben een wat lagere koolzuurdruk en worden ook wel 'Vino frizzante' genoemd. De fles volstaat meestal met een stevige kurk met het bekende touwtje (spago) eromheen. Een kroonkurk als afsluiting wordt ook wel toegepast bij frizzante-wijnen. Het alcoholpercentage van deze prosecco's ligt vaak rond de 10 à 11 procent.
Prosecco wordt ook verkocht als 'spumante'. Deze wijn heeft een wat hogere koolzuurdruk en wat meer mousse. De flessen zijn meestal sterker en de afsluiting is voorzien van een metalen vlechtwerkje (muselet) zoals bijv. champagne.
Prosecco kan heel goed als aperitief gedronken worden. Net als de Spaanse cava en andere goedkopere mousserende wijnen wordt prosecco vaak als alternatief voor champagne gedronken. Prosecco heeft echter niet de verfijnde smaak van een goede champagne, hoewel sommige dicht in de buurt komen.
laatste aanpassing


















