Partyflock
 
Forumonderwerp · 1043745
­ Nederland
Werkzaam bij Symbiotic Sessions
Artiest {SHOWLIST artist 58830, 23062}
MINDSYNTHS MINI COURSE OVERVIEW

Wat is een artiest?

wat zegt van Dale?

ar·tiest (de ~ (m.), ~en)
1 uitvoerend kunstenaar => kunstenmaker, performer

Nou dit zegt al een hoop, uitvoerend kunstenaar. Maarja, dan kom je op de eeuwige discussie 'wat is kunst?'.
Wanneer is een dj-bezig met kunst te vertonen? Mijn visie op kunst is wanneer iemand met bepaalde middelen zijn eigen emoties, inspiraite, denkbeeld etc. weet te uiten. Of dit nou wel of niet door de massa wordt begrepen of opgevangen.

Wat zegt van Dale?

kunst (de ~ (v.), ~en)
1 het creatief en origineel tot uiting of voorstelling brengen van gedachten of gevoelens op vaak ontroerende of schokkende wijze
2 elk van de disciplines die door kunstenaars beoefend worden
3 een of meer kunstwerken
4 door oefening en studie verkregen kundigheid, vaardigheid
5 wat door mensen en niet door de natuur is gemaakt => namaak

Dus als iemand platen draait met enkel het doel voor geld mensen aan het dansen te brengen en hier geen eigen motivatie of hoger doel mee heeft zou het geen artiest zijn, maar slechts een entertainer. Tenzij het natuurlijk zijn of haar eigen platen zijn.

En dan heb je dus nog wel betekenis 4 van het woord kunst, maar dit gaat over ergens goed en kundig in worden, en dan is iedere sport ook een kunst. Je zou dus het technisch erg goed worden in draaien ook een kunst kunnen noemen, maar ik zie dit toch als een ander soort kunst. Hoewel sommige deejays technisch zo goed zijn dat hun draaikunsten echt als kunst gezien kan worden, en dus eigenlijk ook kunstenaar zijn. Maar vaak hebben deze mensen ook de juiste motivatie gehad om te komen waar ze zijn.

Componeren/produceren is dus ook niet altijd kunst, als er iets van de artiest zelf in zit, zoals emotie, visie etc. dan is het kunst, is de plaat opgebouwd volgens standaard productie-regeltjes en enkel gemaakt om te scoren, dan kan je dit eigenlijk ook niet echt als kunst zien, maar slechts als een consumptie artikel.

Ik denk dat de combinatie van de juiste motivatie en tecnische vaardigheden ook nodig zijn om echt kunst te brengen. Iemand die absoluut niet kan schilderen zal het ook moeilijk krijgen om z'n emotie en visie etc. op een doek te krijgen. Hoe beter je technische vaardigheden, hoe intuitiever je jezelf naar voren kan brengen.

Dus wanneer is iemand artiest?
Dit heeft te maken met de motivatie van het betreffende persoon. Wil de persoon iets meegeven aan deze wereld, wil hij/zij mensen een emotie overbrengen, een visie uitdrukken, en laat hij/zij zich niet volledig sturen door geld en de wens van de massa? En is deze persoon bereid om kundig te worden met zijn middelen?

Artiest zijn zegt meer over wat de beweegredenen zijn van een persoon, en zijn niet alleen te toetsen aan hand van technische of sociale zaken, maar zit meer in de geest en drijfveer van een persoon. Een artiest beschikt over de kundigheid en motivatie om intuitief met zijn beschikbare middelen zijn hogere doel te uiten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Beginners: Wat heb je nodig om een beetje lekker te kunnen produceren:

Sequencer- Je overkoepelende software om je hardware, vst/software-synths&effects of audiokanalen mee aan te sturen. Behalve de bekende Cubase, zijn er een hoop alternatieven. Zoals Protools, Ableton Live, Logic, Cakewalk, etc. Cubase is een goed programma, maar zou voor mensen die net beginnen met software nogal moeilijk in te komen kunnen zijn. Wat gebruiksvriendelijker en steeds meer gebruikt is Ableton Live, welke ook erg geschikt is om live mee op te treden. En er is ook natuurlijk Propellerhead Reason, een volledig muziek productie systeem met daarin drumcomputers, samples, synthesizers, fx's en meer. Het is echter niet (direct) mogelijk via Reason hardware synths aan te sturen.

Geluidskaart - In je computer zit een geluidskaart, tegenwoordig meestal geintegreerd zit op het moederbord. Dit zijn meestal beperkte kaarten die niet ideaal zijn voor het maken van muziek.
Je kunt dus gaan kijken naar een betere geluidskaart. Al voor zo'n 100 euro heb je een kaart die al stukken beter is als de geintegreerde kaart.
Bij het aanschaffen van deze moet je o.a. letten op welke aansluitingen je nodig hebt voor je andere apparaten, dus midi, audio etc. Er zijn ook controllers met ingebouwde geluidskaart, zoals de Novation X-Station.

Controller - Normaal kan je alleen je muis en toetsenbord gebruiken om je sequencer aan te sturen, maar dit is natuurlijk verre van ideaal om bijv. een melodie in te spelen of een effect te sturen. Er zijn ontzettend veel verschillende controllers verkrijgbaar. Vaak zijn dit apparaten met een klavier en verschillende draaiknoppen en faders. Deze zijn via usb op je computer aan te sluiten en zijn vaak erg handig in het gebruik. Kijk hiervoor naar merken als bijv. Evolution, Novation, M-Audio, Korg, etc.

Weergave - Om goed te kunnen horen wat je doet, is het verstandig om niet op pc-speakers of met een hifi-set te werken. Deze speakers geven namelijk niet goed weer wat je eigenlijk aan het maken bent. In veel studios vind je actieve monitor-speakers, speakers met ingebouwde versterker die proberen het geluid zo puur mogelijk weer te geven. Omdat deze niet goedkoop zijn, en ook niet iedereen herrie kan maken in de ruimte waar gewerkt wordt zou een andere oplossing kunnen zijn om een goede kwaliteit koptelefoon aan te schaffen waarmee je wel dag en nacht vol kan blazen zonder dat men er last van heeft. Kijk bijv. naar de Sennheiser HD 580 of 280. Bedenk wel dat het masteren (fijnafstellen van het geluid) op een headphone toch niet helemaal een goed beeld geeft van hoe het uiteindelijk op speakers zal klinken. Kijk anders ook of je tweedehands een set monitors kan kopen.

Wat je er verder bij neemt of gebruikt is afhankelijk van jouw voorkeur en de soort muziek die je wilt gaan maken. Je kan bijv een hardware synthesizer erbij gebruiken. Zorg dan dat je er ééntje hebt die geluiden in zich heeft die bij jouw stijl passen. Verder zou je kunnen denken aan een drumcomputer of een sampler. Als je meerdere hardware apparaten hebt, dan heb je een mixertje nodig om het geluid van je computer en andere hardwarebakken samen te voegen en te regelen.

Maar misschien is het ook verstandig om eerst verschillende software-synthesizers (vst) te proberen. En daar je geluiden in eerste instantie uit te halen. Ook met programma's als Reason heb je een sequencer en diverse software synthesizers, samplers en effecten in één programma.

Laptopje:
(nieuw ca. 800Euro, 2eH ca. 350Euro)

Goede headphone:
(nieuw ca. 190 Euro, 2eH ca. 100Euro)

Reason
(nieuw ca. 350 Euro of 'proberen' 0 Euro)
of
FL-Studio
(nieuw ca. 220 Euro of 'proberen' 0 Euro)

Simpel controllertje:
(nieuw ca. 130 Euro of 2eH 60 Euro)

__________________

Alles nieuw & legaal: ca. 1500 Euro
Alles 2ehands & 'proberen' : ca. 525 Euro

Heb je al een leuke computer, dan gaat er natuurlijk een hoop vanaf. Ook extra speakers zijn natuurlijk welkom.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Yo, mensen ik ben weer terug... en wilde eerst even een stukje schrijven over het inrichten/bouwen van je studio (met dank aan www.tweakheadz.com ):

De Studio

Je wil je studio weer eens gaan verbouwen en verbeteren. Hieronder een aantal tips hoe je dit zo goed mogelijk kan doen:

Kamer
Als je kunt kiezen waar je je studio neerzet, kies dan altijd een rechthoekige kamer boven een vierkante. Ook een grotere kamer geeft minder problemen met geluid dan een kleinere kamer (vanwege geluidsreflecties). Als je een rechthoekige kamer hebt ga dan aan de korte muur zitten, zodat je speakers de langste afstand maken tot de muur. Hoe stiller de kamer van zichzelf is hoe beter. Veel mensen spenderen tijd aan de kamer zelf stil te maken en denken niet aan de objecten in hun kamer, zoals computerventilators, koelkasten, tv's etc stil te maken. Het is heel belangrijk dat je je muziek goed kunt horen, iedere ruis zorgt ervoor dat je slechter hoort en je muziek harder moet zetten. Hoe harder je je muziek zet, des te eerder krijg je last van oormoeheid en hoor je slechter wat je doet en gaat je gehoor sneller achteruit. Luister dus goed in je kamer wat er allemaal geluid maakt en probeer dit te minimaliseren. Je kunt dit doen met dure geluidsisolatiematerialen die het reduceren maar nooit helemaal weghalen. Een andere optie is om alle lawaaierige apparatuur in een soort kast te zetten die je vervolgens helemaal geluids dichtmaakt, dit is nog behoorlijk problematisch, want het geluid gaat hierdoor harder resoneren en alleen als het totaal geluidsdicht is werkt het goed. Ook krijg je problemen met je kabels. Een beter idee is misschien om een gat in de muur te boren en alle lawaaierige apparatuur in de kamer ernaast te plaatsen. Zorg dan voor een aantal usb of firewire hubs en monitor verlengkabels of wat je ook nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. Je zult in de andere kamer het lawaai van de verntilatoren horen maar een prettige stilte ervaren in je studio. Vergeet ook niet met dikke gordijnen het geluid van buiten te onderdrukken, en vraag je buurman (ook 's nachts) stil te zijn, je bent bezig goede muziek te maken namelijk.

Acoustiek
Je wilt natuurlijk dat je studio acoustisch goed in orde is. Om dit te testen klap je in je hand en luister of er enige vorm van galm of resonantie is. Je wil niet dat je klap van de ene kant van de kamer naar de andere kant stuitert. Haal een paar van die schuimplaten voor op de muur en ga aan de gang totdat je dit niet meer hoort. Hoeveel je doet is een kwestie van smaak en je hoeft vaak echt niet je hele kamer te behangen met dit spul, doe het stap voor stap. Het is zelfs het beste als je alles half doet. Heb je bijvoorbeeld tapijt, doe dan niets aan het plafond. Doe je de noordelijke muur, doe dan niets met de zuidmuur, ook oost-west etc. De kamer moet ook niet helemaal dood klinken maar je wil dat het geluid goed klinkt. Als je je studio inloopt moet je gelijk het gevoel hebben dat het qua geluid goed zit in die kamer. Als je voelt dat het totaal dood is, dan heb je waarschijnlijk te veel platen opgehangen, en hoor je alleen wat er erg dichtbij is. Dus haal niet alle klank weg, maar alleen datgene wat overdreven en irritant is. Met schuim verbeter je voornamelijk het geluid in midden en hoge frequenties, dus alleen dit is niet genoeg.
Voor de lage tonen zit het wat anders. Als de bassweergave in je studio niet in orde is, kan dit ervoor zorgen dat je de rest van het geluid minder goed hoort. Je kunt dit oplossen met bassvallen (bass-traps), er zijn verschillende soorten en dit zijn eigenlijk stukken materiaal voor in de hoeken van je studio. De eerste hoeken die je behandeld zijn degenen recht achter je als op je werkplek zit. Ga daarna verder met degene voor je, etc. Sommige zullen zeggen "waarom zou ik mijn bass zachter maken? ik wil al die bass!". Maar je wilt je bass horen en niet je kamer. Als dit in orde is zal je de lage tonen meer gedefinieerd en precies horen in plaats van een meetrillende kamer waar je los op gaat.

Werkplek
Zorg ten eerste dat je een relaxte stoel hebt, waar je uren achtereen lekker op kan zitten zonder dat je last krijgt of moet gaan verzitten. Een goede bureaustoel doet wonderen, vanwege de hoogte verstelbaarheid en omdat je dan makkelijk kunt draaien en wegrijden. Beter is ook als deze geen piepgeluidjes maakt als je erop zit. Het helpt als je tafelblad en stoel ergonomisch in orde zijn. Kijk ook naar bijv. een voetensteun. Informatie over de hoogtes en beste stand kun je bijvoorbeeld hier vinden.



Je bureau zelf is ook vrij belangrijk, maar als je naar de prijzen kijkt van speciale studio meubels ga je toch liever ergens anders kijken. Je kunt ook gewoon zo'n budget computermeubel kopen, met zo'n uitschuifbaar keyboard la'tje. Je zet daar je kleine verticale appratuur op (bijv. kaos pad, drumbak) en het zwaarde materiaal als grooveboxes op het bureaublad. Als je nog geen tweede scherm hebt, dan is ook een extra flatscreentje voor bijv. je sequencer een goede (en tegenwoordig niet zo dure) investering.

Armbereik
Op het moment dat je eenmaal op je werkplek zit, test met je primaire arm (de arm waarmee je schrijft en je muis bedient) wat je bereik is. Maak hiermee een circelvormige beweging en je weet wat je primaire werkgebied is. Test of denk na met welke apparaten, knoppen etc. je 95% van de tijd bezig bent en zorg dat deze zich binnen die circel bevinden, zodat je deze kan gebruiken zonder moeilijk te doen of zelfs op hoeft te staan. Dit kan heel erg veel tijd en moeite schelen. Je kunt ook nog wat andere belangrijke dingen in het bereik van je linkerarm zetten, maar je moet natuurlijk ook nog kunnen roken, drinken etc. Een bekend probleem is dat je eigenlijk zowel je computer keyboard als je klavier binnen handbereik wilt hebben. Soms is het beter je klavier links of rechts van je op een statief te hebben staan, het hangt ervan af hoevaak je deze gebruikt. Het nadeel hieraan is dat je dan anders voor je speakers zit en niet hetzelfde stereo effect hebt, een oplossing hiervoor kan een extra set monitors zijn.

Monitors
Hoe zet je nou je monitor speakers het beste neer? Belangrijk is o.a. dat de tweeters (hoge tonen) op oorhoogte zijn. Koop statieven of een andere oplossing zodat dit zo is. Ook helpt een statief of stuk schuim voorkomen dat heel je computerblad meetrilt. Zorg ook dat je het optimale stereo effect hebt wanneer je met je gezicht naar de computermonitor kijkt en je op je primaire werkplek zit. De speakers moeten met je hoofd eigenlijk een soort gelijkbenige driehoek maken, richt de monitors ook een beetje naar je toe. Je merkt dat als je muziek aan hebt staan en een beetje naar voren en achteren beweegt dat er één plek is waar het het beste stereo klinkt, draai je speakers zo, dat je zit/werkplek die beste plek wordt. Zet de speaker niet in een hoek van de kamer en ook niet op z'n kant, want dit geeft een vertekend geluid. Het is het beste om op je setup op de korte kant van een kamer te zetten, zodat deze naar de verste muur rijken.

Apparatuur
Je hebt de belangrijkste dingen binnen armbereik. De rest zet je naar rang van hoe vaak je het gebruikt verder weg. Zorg wel dat je per apparataat wel overal goed bij kunt als je daar behoefte aan hebt. Let er bijvoorbeeld ook op dat je bij de achterkant / snoeren van je mixer kunt zodat je wanneer je dat nodig acht gemakkelijk je setup kunt wijzigen. Vooral de apparatuur die je één keer insteld en vervolgens niet meer bestuurd (bijv. fx.) dus naar achteren, en de stuff waar je veel mee bezig bent dus naar voren (keyboards, groovebox, etc.). Als je veel spul hebt kijk naar manieren om deze in racks te plaatsen.

Kabels
Ja, je zit met een hoop kabels en wat is nou juist om ermee te doen. Er zijn veel mensen die tie-wrap's gebruiken om alles nice er uit te laten zien. Maar de nadelen zijn eigenlijk groter. Als je één apparaat wil verplaatsen of verwisselen zal je het weer helemaal los moeten snijden, wat niet erg handig is en bovendien gevaarlijk (ook voor je snoeren). Je wilt toch een bepaalde flexibiliteit in je studio. Als je je studio aan het bouwen bent leg dan eerst de stroomkabels, leg ze zo dat ze audiokabels in een hoek van 90 graden kruisen. Voorkom altijd dat audiokabels paralel lopen met stroomkabels omdat dit 60Hz ruis veroorzaakt. Zorg er ook voor dat audiokabels uit de buurt van adapters blijven om vergelijkbare redenen. Als je veel apparatuur hebt, en eigenlijk vaak van setup wilt veranderen of simpelweg te weinig kanalen op je mixer over hebt, dan kun je er goed aan doen om een patchbay te kopen. Het is even wat werk om alles aan te sluiten, en je hebt wat kabels extra nodig, maar het geeft ook veel vrijheid en gebruiksgemak om je setup flexibel en zonder klooien met kabels te veranderen.

Ruis
Je kent het wel, de ruis die je hoort door je geluid, je wil hier natuurlijk vanaf. De oorzaak hiervan kan zijn de aarde van stroomkabels, slechte audiokabels, tv-kabels, oude apparatuur met beschadigde stroomvoorziening, apparatuur met slecht of kapot interne aarde of kabels die langs magnetische velden lopen. Om hier vanaf te komen kun je een aantal stappen ondernemen. Je wil dat al je apparatuur dezelfde weg volgt naar de aarde. Zorg dus ten eerste dat al je apparatuur op hetzelfde stroomcircuit in huis is aangesloten, maar houd wel de limieten van dat circuit in de gaten en kijk altijd uit met stroom.
Ten tweede, gebruik altijd gebalanceerde apparatuur met gebalanceerde kabels (TLS & XLR). Als je toch ongebalanceerde gear hebt, houd dan de kabels kort. Lange RCA (tulp) kabels hebben grote kans tot het oppikken van ruis. Zeker als je werkt met een mixer is dit heel belangrijk, één slecht geaard apparaat, of één slecht gesitueerde ongebalceerde kabel kan je hele mixer volgooien met ruis. Vooral oude synths zijn vaak ongebalanceerd en kunnen problemen geven, je kunt hiervoor van bijv. van Behringer een zogehete direct box kopen.
Houd ten derde audio kabels uit de buurt van adapters, en zorg nogmaals dat audiokabels niet paralel lopen aan stroomkabels. Hiermee kan ruis ontstaan vanwege de magnetische velden die zich om kabels heen vormen. Als je nog steeds ruis hebt, ga dan na, vooral als je een mixer gebruikt, waar de ruis vandaan komt. Test de appatuur één voor één door met de schuiven van je mizer op normaal volume te spelen, of de apparaten één voor één aan te sluiten. Als je weet waar het vandaan komt check dan alle kabels die hiermee te maken hebben. En ga zo door met zoeken. Als het dan nog steeds niet helemaal weggeminimaliseerd hebt of weg gekregen, dan zijn er nog diverse produktjes en kastjes die je kunt kopen die dit kunnen elimineren.

Verlichting
Dimmers en felle lampen kunnen ook de ruis in je systeem verhogen. Koop daarom een aantal laag-wattage lampen. Ook is meer ambient sfeer vaak een meer creatieve omgeving om in te werken dan bijv. TL-licht. Zorg verder dat je geen lichtreflectie op je scherm ziet, dit voorkomt irritatie en hoofdpijn.

Handig
Het is erg handig om een goede set schroevendraaiers in je studio te hebben liggen. Ook een draadstripper kan vaak van pas komen. Zorg verder voor een zooi extra kabels en verloopstekkers. Een kruimeldief kan ook handig zijn. Misschien ook iets om je apparatuur stofvrij te houden of maken. En maak er tenslotte ook natuurlijk een leuke ruimte van, waar je je creatief en op je gemak voelt. Het hoeft echt niet allemaal zwart, grijs en apparatuur te zijn in je studio, een plantje mag best.


Veel succes!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Kickdrums

De kickdrums (bassdrum) en de hihats zijn verreweg het belangrijkste in de housemuziek. Zonder deze is het eigenlijk geen dance te noemen. Je kunt een plaat maken met enkel beats, en mensen kunnen erop dansen. Met alleen melodische elementen, vocals en effecten wordt dit erg moeilijk.

De basis van een housetrack zijn dus de kicks en de hihats. Omdat dit het basiselement is moeten deze eigenlijk wel goed zijn wil het een goede plaat zijn. Als je het hebt over de dans-effectiviteit van een track dan is de rest ondergeschikt.

Kickdrums
De Kick of Bassdrum is erg bepalend voor de stijl van een plaat. Ga je voor diep, rond, rauw, pompend, zuigend of whatever. Als je gaat zitten om een track te maken, en je hebt een beetje in hoofd wat je wilt gaan maken, zorg dan dat je de juiste bassdrums al klaar hebt. Je kunt natuurlijk gebruik maken van gesamplede kicks van anderen, al bepaald dit gelijk de soort track, en het liefst wil je zo veel mogelijk een eigen track hebben.

Kickdrums maken:
Het mooiste is natuurlijk om je eigen kickdrums te maken of samenstellen. Pak je wav-editor en ga eens experimenteren met kickdrums. Begin bijvoorbeeld met een standaard 808 of 909 (de 'moeders' van de meeste bassdrums) en speel met de mogelijkheden van het programma. Maak zo een aantal verschillende kickdrums.
Vervolgens ga je deze kickdrums weer over elkaar heen plakken, gebruik daarvoor bijv. in Cool Edit de multitrack editor, of mix-paste de kickdrums over elkaar heen.
Als je een mooie cleane kick wilt houden, let er dan op dat de kick niet gaat clippen, in het rood gaat. Dit kan je voorkomen door de volumes van de verschillende elementen lager te zetten.
Om een kick meer punch te geven, kun je een korte tik aan het begin van je bassdrum plakken, je kan vaak het beste een tik-geluid (ride) of een omhoog-gepitchte kickdrum gebruiken.
Vervolgens of daarvoor al kan je kiezen hoe de staart van de kick komt te zijn door weer met andere effecten etc. te spelen.

Blijf altijd doorgaan met kickdrums maken, zet deze met een logische naam in een eigen mapje, en blijf ze combineren evolueren en updaten. Zo heb je na een tijdje een vette familie van zelf gemaakte kicks.

Het kan helpen om van tevoren te weten in welk bpm je muziek wilt gaan maken. Je kunt er dan voor zorgen dat je kick precies de lengte heeft die vullend is tot aan devolgende beat.

Hoe weet je hoelang je kick moet zijn met het betreffende bpm?
Dit is eigenlijk een heel makelijk sommetje, gewoon 60 delen door je bpm en je hebt de tijdsduur van één beat.
bijv. 140 bpm... 60 delen door 140 = 0.428571428571428571... Rond dit af naar 0.428 seconden.

Als je dit weet kan je een leuke zuigende kick maken, door binnen deze lengte je bassdrum af te sluiten met een omgekeerde bassdrum.

Wat voor kick moet je hebben?
Dit is echt helemaal afhankelijk van je stijl, of wat je wilt maken. Misschien verzin en creeer je wel je eigen soort stijl door een eigen soort bassdrum te maken. Probeer ook eens iets onlogisch (bijv. een gesample koekepan ofzo) door je kickdrum te mixen om een lekker vage sound te krijgen. Wat ook altijd werkt is om met meerdere kicks te werken in je productie. Bijv. een diepe kick, een hoge kick en een lange kick of zo. Speel met de waarden van deze kicks tot je het juiste geluid krijgt. Aanraders zijn bijv. de sample-start (op welk punt de kick begint) de pitch (toonhoogte) en bijv. de attack (hoe snel de kick opkomt) en de release (hoe lang 'ie doorklinkt).
Ook met filters kan je leuke dingen bereiken.

Zorg ervoor dat je basiskicks waar je mee begint altijd goed zijn, met effecten kan je een hoop, maar het is heel moeilijk of van een flutkick een pompende knalbassdrum te maken.

Er is veel te vertellen over alleen al de bassdrum. Dit is lang niet alles maar het zal je al een heel end op weg helpen. Later kan je ook nog gaan spelen met de relatie/samenspel tussen je kick en de basslijn en gaan experimenteren met compressors en limiters, maar daar wil ik het nu nog niet over hebben. Over hihats en percussie ga ik het binnenkort wel hebben.


Toevoeging:

Probeer niet de kracht van je kick uit effecten te halen, zorg dat je basiskicks goed zijn, en maak ze vervolgens eigen door wat met verschillende waarden en/of effecten te spelen. Vaak kan je het beste minstens één 'schone' kick erbij hebben zitten anders wordt het echt alleen een zuigende brei. Een compressor bijv. wordt ook als effect gebruikt om het allemaal af te stellen, maar je basis moet echt uit goed werkende en klinkende kicks bestaan. Een chorus kan soms het gewilde effect geven, maar meestal gaat dit ten koste van je dynamiek en punch. Een delay zou ik ook niet zo snel op een kick gebruiken, maar na 6 Scream bakken kan alles interresant klinken. Experimenteren is altijd goed, een goed idee zou kunnen zijn om over je experimentele kick weer wat schone kicks te layeren om je punch etc. terug te krijgen. Misschien de hele meuk in een combinator gooien.laatste aanpassing 1 maart 2006 00:06


Succes, en veel plezier.

- - - - - - - - - - - - - - -

Agressieve Kickdrums

Om zelf succesvolle hardcore-bassdrums te maken kan je verschillende geluiden tegelijk gebruiken. Het stapelen van samples wordt Layering genoemd.

Layeren is dus niets anders dan verschillende geluiden tegelijk gebruiken. Gebruik dus verschillende kicks en ticks over elkaar, wat distortion, compressie etc. en met de waarden spelen tot dat het bevalt. Pas de effecten op de verschillende kicks apart toe, en enkele effecten weer over de geluiden gezamelijk. Zorg voor punch door bijv. een omhooggepitchte bassdrum eroverheen te gooien.

Reason Voorbeeld:
Maak in Reason drie NN-19 samplers aan. Laad in ééntje een 909, in de tweede een 808, en in de derde een lange lage kick met een lange release.
Hang er een Matrix en een CV Splitter aan zodat je alledrie de samplers met één Matrix kan aansturen. Speel de kick af d.m.v een Matrix pattern. Laat de kicks lopen. Pitch de 808 ver omhoog, en speel wat met de fliter, de attack en de sample start. Gooi over de derde NN-19 met de lage kick één of meerdere scream-bakken en klooi wat tot het aggressief klinkt. misschien nog een maximizer, limiter of whatever eroverheen als je 3.0 hebt.
Speel nog wat met de onderlinge volumes, de filter, attack en sample start van de 909. Gooi over het totaal, bijv op je Mixer of Line Mixer nog een Mclass Mastering Suite Combi en ga aan de slag met de verschillende waarden als bijv. loudness, limiting etc. Mis je nog iets, gooi er nog een lage kick overheen, haal weer wat weg, experimenteer. Koop vervolgens oordoppen voor je huisgenoten.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Meer Kickdrums & Layering

Grappig ook, ik merk net als je googled op 'layering kickdrums' er 3 tutorials van mij op de eerste pagina staan. Je kan dan ook o.a. veel informatie halen uit de items 'Agressieve Kickdrums', 'Kickdrums', 'De Compressor', 'Frequenties' en 'Meer over EQ, Compressie en structureren' in de bovenin geplaatste rubrieken.

Toch wil ik hier nog wel even wat over zeggen; volgens mij heeft het niet zo heel veel zin om twee gelijkenden kicks op elkaar te stapelen. Als je meerdere kickdrums gebruikt, zorg dan dat ze elk hun eigen doel hebben. Je hebt voor een bepaalde plaat waarschijnlijk een bepaald soort kick in je hoofd zitten, en gaat deze proberen te bouwen. Als het met één sample of vst (en de nodige EQ-ing en ducking, meer hierover in de bovengenoemde stukken) niet het gewenste effect geeft zou ik eerder een andere bron erbij halen dan de twee kicks uit hetzelfde apparaat halen. Ten eerste omdat dit vaak verrassendere resultaten geeft, en omdat de combinatie van verschillende sounds/bronnen vaak toch meer overzicht geeft bij het onafhankelijk afstellen van de afzonderlijke onderdelen van jouw gewenste kickdrum. Het kan wel helpen om beide kicks door dezelfde processing (effects, compressie, etc.) te gooien. EQ zou ik apart van elkaar doen.

Probeer je een visuele voorstelling te maken van je gewenste kick en bouw zo de afzonderlijke onderdelen met de hulpmiddelen die jij het beste acht hiervoor. Om meer inzicht hierin te krijgen kan je een aantal verschillende kicks bekijken in een wave-editor als Audition. Denk aan/kijk naar dingen als een tik (punch) aan het begin, een lange 'ronde' staart (sub) of juist een zaagtandachtige distorted middenstuk voor wat gemenere sound. Het kan bovendien ook helemaal geen kwaad om zelf te gaan knutselen met het stapelen van kicksamples in een wav-editor om zo de eigenschappen van je favoriete kicks te gebruiken om je eigen arsenaal te bouwen.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hardcore Synths

Iedere synth kan bijna een hardcoresynth worden met wat trucjes:
- Speel met distortion (uiteraard) of LFO of filters.
- Zet een tweede oscilator of synth op + 3 of + 4 (dus dat je twee noten aanslaat, de noot die je speelt en die noot +3 of + 4. , je kunt evt. ook je midi-pattern kopieëren naar een ander kanaal of synth en deze pitchen)
- Werk met de pitch bender / wheel om slides te maken i.p.v. losse noten.
- De melodie kan een hoop doen, zoek de duistere noten en maak een donkere melodie.

Verder zou je nog kunnen proberen om oude analoge bakken of softsynths daarvan te bemachtigen. Deze geven vaak wel het gewenste rauwe geluid. Maar met wat tweaken, effects en de juiste noten zou je er al uit moeten komen.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Drum Plaatsing

Tsja, eigenlijk zijn niet echt regels voor, maar wel dingen die het altijd goed doen..

Voorbeeldje van positionering in een 16-stappen drumcomputer:

kicks: 01 - 05 - 09 - 12 (uiteraard) (evt.+ 13 of 14)
closed hihat: 03,04 - 07,08 - 10,11 - 15,16
open hihat/cymbal: 03 - 07- 11 - 15
snare: 05 - 13 of bijv. 05 - 12 of 04-07 + 12-14
clap: ipv snare of: 05 - 13 of 04 - 12 whatever.

Dit is echt een basis, begin misschien hiermee, maar probeer ook veel te varieëren met andere posities en geluiden. Je kunt binnen 1 drumbak het beste zorgen dat er niet te veel drums op de zelfde plek staan en dat je zoveel mogelijk verschillende geluiden gebruikt. Hier wordt het geheel dynamischer van.
Vaak is het ook juist zoeken naar die ene tik op die juiste (eigenlijk juist verkeerde) plek die net effe die lekkere zwoei geeft, soms betekend dit dat je eigenlijk tussen twee posities in moet gaan zitten. Dit kan je oplossen door of de sample start van je sample later te zetten, of door er een 32 stappen pattern van te maken en 'm op dubbele snelheid te draaien zodat je het dubbele aantal posities hebt.
Wat ook help is om de plaatsen die je niet gebruikt 'op te vullen' met wat andere tikjes en tokjes, extra andere high pitch bassdrums, abstracte fx whatever. Bij techno mag de percussie ook best niet meer van elkaar te onderscheiden zijn en één grote brei worden. Gooi gerust een aantal ritmes over elkaar heen totdat je de sound krijgt die je wilt. Ga daarna de samples muten die niet bij lijken te dragen aan de groove. Let ook goed op je eq, zodat het niet allemaal elkaar wegdrukt etc. Voor een volle technopercussie wordt vaak compressie en dan met name sidechaining compressie toegepast. Over compressie kan je verder in een andere tekst meer te weten komen.

succes.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Breakbeats Recyclen

Hoe maak je vette eigen breakbeats, zonder deze zelf te hoeven rippen uit oude platen etc.? Eigenlijk is dit heel eenvoudig en doeltreffend. Wat je eigenlijk doet is het stelen van de positionering van een breakbeat die je al hebt.

Ga uit van een klassieke of vette breakbeat die je hebt liggen. Je kunt kiezen voor een .Rex-drum en deze gebruiken, of voor een sample of loopje dat je nog ergens hebt liggen.

Heb je een programma als Propellerhead ReCycle, dan is dit heel goed te doen, en ook een handige en dankbare bezigheid. Ik werk zelf niet vaak meer met ReCycle, dus vertel ik het vrij grof, maar dit moet lukken. Laad je breakbeat in in ReCycle. Vervolgens kan je met wat opties de beginpunten van de individuele drums van je loop aangeven. Er komen dan van die verticale lijnen te staan op de positie waar de drums beginnen. Dit zal je met de hand nog vaak moeten aanpassen en scherpstellen om het goed te krijgen. Wat je vervolgens kan doen is of de individuele parts van de loop aanpassen in pitch of andere waarden. Óf je kan andere eigen samples in de plaats van de aanwezige geluiden plaatsen, met behoud van de positie van de drums. Deze kan je laden in ReCycle en plaatsen op de plek binnen de loop waar je deze wilt hebben. Op deze manier behoudt je de posities en daarmee het ritme van de originele loop maar verander je de sounds naar je eigen smaak en maak je eigenlijk je eigen loop als .rex of .wav om in je producties te gebruiken.

Een andere manier, als je geen Recycle hebt is om bijv. in Reason, Fruity of whatever een bestaande breakloop te triggeren/loopen en goed te luisteren. Kies vervolgens drum (of andere) samples die je wilt gebruiken om je eigen breakbeat te maken. Soms is het nodig om je drumpattern twee keer (of meer) zoveel stappen binnen de 4 maten te geven. Dus 32 tikken in 4 beats ipv 16, zodat je er beter tussen kan gaan zitten. Kies eerst een kick, en zet deze op de posities waar in de breakbeat de kicks hoort, vervolgens de snare, hi-hat, crash, whatever totdat je alle geluiden denkt te hebben overlapt. Mute daarna de breakloop en luister hoe het klinkt. Waarschijnlijk om het lekker te laten lopen zul je nog moeten tweaken aan de pitch, volume, filters etc. van de individuele sounds voordat het allemaal juist klinkt. Misschien nog een master effect als compressie over al deze geluiden en voíla. Een eigen breakbeat en niemand weet dat je uit bent gegaan van een bestaande loop.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Monitor Speakers & Headphones

Veel mensen vragen zich af wat nou de nuttigste eerstvolgende aankoop is bij het produceren.

Een aankoop die nooit echt een miskoop is, is een set goede monitorspeakers, of een goede hoofdtelefoon. Je moet immers kunnen horen wat je doet. Veel hifi-sets, versterkers of pc-speakers hebben allemaal vreemde extrabass 3dsurround loudness en andere onzinnige manieren om het geluid op te pompen. Maar let op dat dit dus niet het geluid is wat je aan het maken bent. Je wilt het liefste tijdens het produceren zo goed mogelijk horen wat je doet, zonder dat daar een of ander raadselachtig hifi-effect overheen zit.

Denk er daarom over na om eens een set monitor speakers aan te schaffen. Een veelgemaakte keuze en ook door mij en anderen aangeraden product zijn bijv. de KRK Rockit RP6 actieve (= met ingebouwde versterker) nearfield monitors. Voor een relatief ok-prijs heb een set goede speakers in huis.



Heb je niet de mogelijkheid flink te blazen in je huidige studio of werk je veelal 's nachts, kijk dan naar een goede kwaliteit hoofdtelefoon als de Sennheiser Hd-580 of 280, Let wel op bij het produceren op headphone dat je het geluid niet te hard hebt staan, en dat je het ook af en toe terugluisterd op speakers. Het kan af en toe nogal een vertekend beeld geven.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Frequenties

Net als met licht, is geluid opgedeelt in frequenties. En ook net als met licht zijn hele lage en hele hoge frequenties voor de mens niet waar te nemen. Daartussenin zit het gedeelte waar je je mee bezig houdt.

Het belangrijkste wat je moet weten is dat als een goede eindmix wilt hebben in je track, je ervoor moet zorgen dat de frequenties van je geluiden elkaar niet (teveel) overlappen. Zie het geluidspectrum als bijv een stapel, je kunt er het beste voor zorgen dat niet teveel op dezelfde hoogte ligt anders wordt het instabiel. Zorg dus dat de individuele sounds ruimte maken voor elkaar.

Het apparaat wat uitgevonden is om dit te kunnen doen is de equalizer, afgekort EQ. Deze wordt veel gebruikt om bepaalde frequenties van geluiden naar voren te brengen, maar veel beter werkt het om frequenties van andere geluiden juist te minderen. Let dus op dat bijv. je leadsynth niet de bassdrum 'wegdrukt', en je snare niet weer teveel van je synth inpikt. Met veel eq's of spectrum analysers kan je precies zien werk bereik je sound heeft. Pas deze aan met je eq door overlappende frequenties weg te draaien of te minderen en maak nette 'pakketjes' van al je sounds. Heb je teveel, en overlapt het teveel, dan wordt het een zooitje en komt geen van de geluiden er goed uit.

Sommige muzikanten, vaak toetsenisten etc, spelen met twee handen hun melodieen in, dus met links een begeleiding. Doe dit niet, omdat je hier vaak teveel frequentie gebruikt om er nog een fatsoenlijke track omheen te bouwen.

succes.



- - - - - - - - - - - - - - - - -

Frequenties 2

Dit zijn zaken waar een studio/audio engineer veel vanaf weet. Ik zelf ben hier geen held in, en werk veelal gewoon op gehoor. Maar tegenwoordig zijn door verschillende softwaretitels taken van de audio engineer steeds toegankelijker geworden. Hieronder een klein overzichtje.

Ik heb eerder een kort stukje geschreven over frequenties, nu te lezen op o.a. pagina 3 van dit topic. De bottom line is dat je er voor moet zorgen dat elk van de geluiden elkaar niet 'wegdrukt'. Dit doe je met o.a. equalizers, je probeert daarmee te zorgen dat de geluiden goed 'gestapeld' in je track zitten. Je kan dit op ook gehoor doen, maar je kunt dus ook iets gebruiken, een spectrum equalizer om te zien welke geluiden welke frequenties beslaan. Een softwaretitel waarmee je dit goed kan zien is bijv. Penguin Software. Ik heb dit progje ooit gehad, maar kan het nu nergens meer vinden. Maar er zijn meer van dit soort titels als Spectrum Ananlyzer pro lab, Graphic Equalizer Studio. Hier kan je wat Trials downloaden.

Je kunt er ook voor kiezen om via hardware je frequenties beter te controleren, je hebt bijvoorbeeld van Behringer voor weinig geld een eq met daarin een spectrum equalizer.


Hoe zorg ik ervoor dat als ik mijn track afspeel mijn spectrum analyzer van links tot rechts mooi gevuld is?

Ik weet niet of je dit wel moet willen, als je naar released tracks kijkt is dit ook niet altijd het geval. Je maakt natuurlijk niet je muziek om je spectrum te vullen. Maar als je bijvoorbeeld ziet dat je sub-laag, de eerste meters links, nog helemaal leeg zijn, zou je ervoor kunnen kiezen om een extra lage subkick over je kick te layeren. Ook zou je de laagste frequenties van je bass of je kick kunnen boosten met een eq.

Wat velen doen is als ze een track af hebben, hiervan de losse kanalen te exporteren als .wav. Om vervolgens in een porgramma als cool-edit, in de multitrack editor alles nog wat beter te regelen. Hier heb je net even wat meer mastering en effect mogelijkheden met goede presets. Ook vind ik dat de geluidskwaliteit soms hoger ligt dan in bijv. Reason of FruityLoops.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Meer over EQ, Compressie & Structureren

Er komt toch een hoop neer op het goed luisteren naar je geluid. Ik weet zelf ook niet 100% wat er nou precies gebeurt maar probeer ook goed op gehoor de verschillende kanalen af te stellen. Hierbij zijn goede monitor speakers gewenst. Belangrijk is dat vooral je bassen de kick niet wegdrukken en vice versa. En dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door et volume te automaten van beide, of m.b.v. compressors en limiters de ene te 'ducken' als de andere klinkt. Hoe dit gebeurt en hoe snel etc, is met de draaiknoppen van de compressor te regelen en is in een ander item te lezen, luister vooral goed hoe het klinkt. Met eq's kan je ervoor zorgen dat ieder kanaal of geluid zijn eigen gedeelte van het auditieve spectrum krijgt. Je moet het zien als een stapel kanalen/geluiden die elk hun verdieping in een flatgebouw krijgen. De kick en bass zitten op de onderste verdiepingen, begane grond en kelder terwijl de hihats en cymbal op de bovenste verdiepingen en in het penthouse zitten. Daartussenin is er ruimte voor percussie, snares, claps, leads en vocals. Maar zorg zoveel mogelijk dat ze hun eigen etage krijgen zodat deze geen ruzie krijgen. Je kunt dit doen door het gebruikte spectrum per kanaal met equalisers te wijzigen. Haal vooral frequenties weg, je zult zelden bij hoeven draaien. Het kan helpen om een vast aantal kanalen te definiëren, van laag naar hoog bijvoorbeeld:

1 kick
2 bass
3 snare / clap
4 percussie
5 lead
6 vocals / extra
7 hihats
8 ride / cymbal


Maak een file, preset of rack met je favo standaard geluiden, patterns of presets en probeer deze zo goed mogelijk af te stellen. Probeer een loop of kort stukje muziek te maken, in je eigen stijl, waarin je alle elementen gebruikt. Probeer het vol, maar toch goed te laten klinken. Test het ook op een ander geluidssysteem in een andere ruimte, bijvoorbeeld de stereo in de huiskamer. Ben je hier tevreden over, sla deze file dan op, en maak ook wat extra backups in andere mappen voor als je deze misschien per ongeluk overschrijft, want je gaat in het vervolg deze file gebuiken als je begint aan een nieuwe track. Kom je er over een tijdje achter dat een aantal dingen nog beter kunnen of als je verschillende stijlen muziek maakt die elk hun eigen standaarfile nodig hebben, pas dan je standaard-file aan en blijf hier aan werken.

Deze manier van werken kan je veel tijd schelen bij toekomstige tracks en geeft je ook automatisch een beetje een eigen stijl en/of geluid.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Master Channel in Ableton

Een compressor / limiter op je master is inderdaad lang niet altijd even wenselijk, omdat dit je master vlak zou kunnen maken, al lost het wel het probleem op wat toen werd geschetst in ableton. Vooral als je met verschillende tracks tegelijk aan het klooien bent en mixen kan het beter zijn voor je monitors etc. om een simpele limiter als bijv. de saturator op je master te zetten zodat deze niet overstuurd.
Hoe beter je kanalen apart van elkaar al in orde zijn hoe minder 'schade' dit aan de dynamiek van je master doet. Met een multiband comp heb je inderdaad meer controle over hoe je het alles regelt, maar kan ook wel de sound van je track veranderen en is best wat werk om goed in te stellen.
Het is afhankelijk waar je mee bezig bent op dat moment, gaat het erom dat je verschillende tracks met elkaar wilt mixen en ervoor wilt zorgen dat de opgetelde geluiden niet gaan clippen, dan kan een goed ingestelde limiter een snelle oplossing zijn. Maar als je een track aan het afmixen bent is er natuurlijk veel meer nodig om je sound perfect te krijgen. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen kijken of je hier een externe mastering plugin op kan zetten met een multiband compressor en een maximizer en/of limiter (bijv. Waves L3). Die je helemaal goed insteld natuurlijk.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Drugs en produceren

Als je serieus wilt produceren zul je de laatste hand vrijwel altijd nuchter moeten doen. Wiet, coke, mdma 't is allemaal wel leuk voor kortsondige ideetjes, maar je moet niet vergeten, en dat weten niet zoveel mensen, dat je gehoor flink verandert als je onder invloed bent.

Bijvoorbeeld als je stoned bent, dan hoor je minder hoge tonen, dus zet je veel te veel hoog in je tracks. Dat kan je track de volgende dag bij het terugluisteren flink doen tegenvallen. Ook coke veranderd je gehoor, en wordt ook afgeraden om tijdens het afmixen te gebruiken.

Dus let erop jongelui, het kan op het moment misschien goed gaan en helemaal geweldig klinken, maar als je het nuchter terughoort kan het allemaal flink tegenvallen.

En dan heb ik het nog niet over de toegankelijkheid. Als je onder invloed bent ben je sneller geneigd in je eigen wereld te geraken, en maak je misschien wel iets heel byzonders, een goede kans dat de muziek gewoon niet te begrijpen valt voor de nuchtere massa. Ik zelf ben ook niet vies van geestveruiming (o.a. voor inspiratie en concentratie), maar om een track volwassen te krijgen zal je eigenlijk altijd ook een aantal keer nuchter achter je tracks moeten zitten. Houd deze zaken ook in je achterhoofd bij het onder invloed produceren, zodat dat je geen onodige tijdrovende dingen doet die later tijdverspilling blijken te zijn.

Maar 't blijft leuk.
Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

MIDI


bron: http://susehelp.l4l.be/multimedia/midi.html ,Frederik Vos

Dit document is bedoeld als algemene uitleg over wat MIDI is.

Begin tachtiger jaren ontstond bij muzikanten de behoefte dat elekronische muziek-instrumenten (van digitale instrumenten was nog niet echt sprake), met elkaar konden communiceren. Hiervoor werd het MIDI protocol ontwikkeld.
De basis van MIDI is niet veel meer dan note aan/uit informatie, iets wat uiteraard voor computers een gemakkelijke zaak is (kwestie van een 0 of een 1 is niks anders dan het binaire stelsel. Ook werden er steeds meer controllers (aansturen van sustain, kiezen van geluiden, tempo etc) aanstuurbaar via MIDI.

Van compatibiliteit was nog weinig sprake, wat de communicatie bemoeilijkte. In 1991 werd GM versie 1 daarom uitgevonden: een afspraak rond welke instrumenten en in welke volgorde, en dit eveneens voor de controllers. Een update verscheen eind 2003 met GM2. Volledig bevredigend was de GM standaard niet, vooral te beperkt. Roland is later daarom gekomen met GS. De laatste ontwikkeling is XG, waar vooral Yamaha een rol in gespeeld heeft.

Voor de computer was Atari een van de koplopers, maar ook pc's werden vrij snel met een midi interface uitbreidbaar. Voor Roland heeft hierbij met zijn MPU-401 een standaard gezet. Linux ondersteund per definitie alle MPU-401 compatibele kaarten. Maar in feite is een MIDI interface gewoon een implementatie van een serieel protocol, die zelfs relatief eenvoudig zelf te bouwen is. Aangezien het een serieel protocol is en USB dat eveneens is, is het niet verwonderlijk dat veel interfaces tegenwoordig aangesloten worden via de usb poort.

Midi kan voor een aantal zaken gebruikt worden:
Communicatie tussen instrumenten (dus ook pc) waardoor je bijv. vanaf 1 instrument de rest kan aansturen
Muziek opnemen met behulp van een zogenaamde midi-sequenser. Afspelen gaat uiteraard ook.

Programmeren van instrumenten, en uiteraard die configuraties naar de instrumenten sturen en ontvangen, waarbij je deze ook kunt opslaan. (Midi System Exlusive)
Hulpmiddel bij muzieknotatie
Hoewel het gebruikt kan worden voor opnames zullen semi en prof. muzikanten snel schakelen naar audio, omdat je hierbij veel meer kan en dit ook exact opneemt wat je speelt, terwijl midi hier zijn beperkingen bij kent.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

DSP
DSP staat voor Digital Signal Processing, en is eigenlijk een heel wijd begrip voor het op een digitale manier bewerken van een signaal. DIt wordt niet allen in de muziek gebruikt maar ook in vele andere electronische appraten. In je PC, telefoon, etc. Als je dit tegenkomt als input bij een apparaat, dan is dit een ingang om met bijv. fx het singaal aan te passen. Met (chain) wordt bedoeld dat het gebruikt wordt om verschillende apparaten achter elkaar te koppelen.

hier meer:
http://www.dsptutor.freeuk.com/intro.htm

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Melodieën voor Beginners
(algemeen en Reason)

Begin met een super simpele melodie, gelukkig leent housemuziek zich uitstekend voor een simpele melodie dus das lekker. Belangrijker is dat 'ie vooral lekker op de beat ligt, want daar hoef je geen muzikaal talent voor te zijn. Maar doe eerst dit:
1 - kies je bassnoten voor je maten (bijv 4 maten, A, A, C, deze noten vormen de basis voor je melodie.
2 - de noten die altijd goed klinken bij de gekozen bassnoot zijn de noten die onderdeel zijn van een accoord in die bassnoot. Kies dus ook een accoord. gebruik vaker en eerder deze noten dan andere in je melodie.
Welke accoorden zijn er? .....veel, maar ik geef je de belangrijkste:
*- voor een 'donkere' sound (mineur) gebruik dan de bassnoot, de noot die 3 noten hoger ligt (A+3=C) en de bassnoot +7 (A+7=E) een A-mineur is dus A, C & E.
*- voor een 'vrolijke' sound (majeur) gebruik de bassnoot +4 erbij, en ook weer de +7. dus A majeur is A, C# en E.
*- door de bassnoot +10 (of -2 whatever) toe te voegen aan je majeur of mineur krijg je een zogeheten '7-accoord'
dus A-mineur 7 = A, C, E en dus (A+10) G.
dus A-majeur 7 = A, C#, E en dus (A+10) G.

gebruik dus eerst vooral deze noten in je melodie, en kijk dat of je er wat tussengelegen noten af en toe er tussen kan plaatsen. Wees hier zuinig mee.
En pas je accoordnoten en extra noten dus aan naarmate je bassnoot veranderd.

wil je een basslijntje maken, gebruik dan nog meer alleen de bassnoot en de acoordnoten. Een Stringpartij of andere lange geluiden kun je maken door de accoordnoten gezamelijk tegelijk te triggeren, en zorg dan dat ze de lengte van de maat hebben.

Algemeen; gebruik niet te veel verschillende noten in een melodie, probeer overeenkomsten tussen accoorden te vinden of, juist accoorden/bassnoten te kiezen die overkomstige noten hebben in het accoord.

Voor het lekker op de beat krijgen van een melodie kun je de zogeheten 'Quantasize' functie gebruiken, die dit dus doet. Het muzieknootje rechtsbovenin je sequencer-window. De mate van quantasizen, hoe strak op de maat het dus wordt, kun je instellen met de dropdownbox links van die muzieknoot, hoe lager het getal na de '1/' hoe strakker het wordt. Je kunt ook tijdens het inspelen al automatisch quantasizen door het muzieknootje met het rode vierkantje, weer links van die dropdownbox aan te zetten...

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Funky Basslines

Voor funky music wil je eigenlijk ook echt een funky, bijna jazzy bassline. Ik zelf ben soms wel uren bezig met het zoeken naar een dikke lekker rollende bassmelodie. Soms zijn ze net iets te complex, maar wel goed uitgedacht. Eigenlijk is het ook een kwestie van weten welke noten je 'kan/mag' gebruiken. Er zijn natuurlijk niet echt regels voor, maar er zijn wel een aantal vaste trucs die je kan gebruiken.

Bijvoorbeeld je wilt een basslijn in C.
Je kunt dan in ieder geval gebruik maken van bijvoorbeeld C1, C2, C3 etz. En de noot +7, in dit geval de G kan je ook altijd betrekken.
Voor een simpele, niet al te sfeerbepalende basslijn heb je hier al vaak genoeg aan. Speel met nootlengtes, stiltes, dubbel (achter elkaar) aangeslagen noten en octave change (bijvoorbeeld c1, c2,c2,c1 vlak achter elkaar).

Wil je een complexere meer sfeerbepalende bassmelodie dan kan je er nog wat noten bijpakken. De noten die je er bij pakt zijn het meest bepalend vool de feel/sfeer van bassmelodie. Pak je er de noot +3, de D#, dan krijg je de donkere mineur sound, met de E krijg je de standaard majeur sound. Interresanter zijn vaak de keuzes die hier net buiten liggen, in dit geval bijv. de D of de G#. Je kunt het beste zuinig zijn met deze extra noten, ook met de lengte van deze, de kans dat het niet lekker klinkt met je main synth/stabs zijn groter naarmate je meer van deze gebruikt (let ook op welke noten je gebruikt hebt met je melodie/stabs/etc. en gebruik vooral deze).

Wat vaak werkt voor een funky feel is in iedergeval zorger dat ' ie melodieus lekker loopt, dus dat 'ie op 't einde weer terugwerkt naar het begin met een soort roll. Bij een basslijn die begint in C bijvoorbeeld kan je in de laatste maat G-G-A#-B. En zo weer terug 'rolt' naar C.

Plaatsing is bij een funky basslijn belangrijker dan bij een iets meer electronisch klinkend geheel. In funky music zit meestal toch een soort van levendigheid. Kies daarom voor veel variatie bij o.a. de plaatsing en lengte van je noten en stiltes. Het kan vaak beter klinken alsof een bassgitarist het speelt dan dat het gesequenced is.

Waar het 'm ook in zit is de overgang van de ene basstoon naar de andere, je kunt je patroon gewoon transposen, maar dit is vaak niet de mooiste manier. Beter is vaak om van het geheel meer 1 melodie te maken die niet klinkt als een basspatroontje die van toonhoogte veranderd. Truc hierbij is o.a. niet te beginnen op de bassnoot bij de overgang. Bijv. als de bass over gaat van C naar G# kan je als eerste noot van de nieuwe basstoon naar de D# gaan (G#+7). Kijk ook welke noten binnen je gekozen basistonen overeenkomen of naast elkaar liggen, en speel met de overeenkomsten.

Foreal:

Ik loop altijd zo te prutten met basslines. Maar heb je misschien een tip met welke setup ik het best kan beginnen voordat ik met bass timbres melodien ga beginnen? Of het ut beste is om te kijken of ie klinkt, samenlopend met de gehele beat, of alleen de kick en of ik dan meteen wat moet compressen, of meteen al een eq eroverheen te zetten om zo problemen met de kick te voorkomen. Want het lijkt wel of ik nooit een goede bass timbre te pakken krijg, omdat ze altijd weer prut klinken en nooit zo mooi liggen als in pro-productie's

Eén gouden tip is, dat het eigenlijk niet nodig is om gelijk met de kick een bassnoot te spelen. Als je in 't arrangement ziet dat de kick en een lage bass gelijk getriggerd worden kan je soms het beste de bass daar weghalen. Als het goed is hoor je ook weinig verschil. De plaatsing van je bassline is dan ook erg belangrijk. Vaak wordt de off-beat (3e tel) gebruikt, vaak dan met een zuigend effect met de kickdrum, bereikt met compressors en dergelijke. Wat je ook kunt proberen, is je hele basspartij een halve maat opschuiven, dit kan soms een verrrassende dynamiek aan je track geven, en ook ben je vaak van het 'kick gelijk met bass'-probleem af.

Foreal:

Ja oke, daar waren we al achter. Maar zelf op een offbeat klinkt het zo anti-bass. maja, zal wel een kwestie van lijmen zijn. toch bedankt

Om een juiste basssound te krijgen is het toch vaak tweaken met je pitch, filters, cutoff, eq, envelope (attack vooral) tot je het juiste geluid krijgt. Vaak is een vrij standaard synthgeluid, een sine, een sawth of een square al erg goed voor de job. Gebruik ook geen of weinig effects over je basslijn. Als je met je huidige setting het niet voor mekaar krijgt om een lekkere bass te creeeren, haal dan rebirth (nu gratis down te loaden) uit de kast en gebruik de 303, desnoods 2 tegelijk. Eventueel exporteren als audio. Succes verzekerd.

Foreal:

Owkee, we zullen eens kijken. Ik ben in het bezit van AudioRealism - Bassline. Een soort van 303 kloon en volgens vele verdomd goed, maar toch gebruik ik vaak v-station om bassen te maken omdat die dat rauwe geluid (waar ik zo dol op ben ) goed naar voren krijgt. Maar de 303 is hier mee ongeveer begonnen, dus gaan we kijken of mijn kloon zulk geluid kan produceren.. bedankt!
laatste aanpassing
 
Artiest {SHOWLIST artist 25737, 129028, 147750, 41266}
nice! voor de mensen die willen beginnen B)
Artiest Manic
Uitspraak van D-Verze op woensdag 7 januari 2009 om 15:06:
aangezien het gemiddelde midi-keyboard ook over de USB-poort

huh?? midi keyboard heeft toch gewoon midi in en uitgang dus kun je toch gewoon met een midi kabel naar je geluidskaart heen laten gaan mits je geluidskaart midi aansluiting heeft..
Uitspraak van D-Verze op woensdag 7 januari 2009 om 15:06:
Zelf heb ik dit kabeltje.

ja die bedoel ik ook :yes:
Uitspraak van D-Verze op woensdag 7 januari 2009 om 15:06:
Als je keyboard verder gewoon aanslaggevoelig is ed, zou ik er geen speciaal midi-keyboard bij kopen. Ik kan in FL gewoon de (meeste) faders van m'n keyboard linken aan faders in plug-ins, allemaal geen probleem

oke ja is wel aardig luxe keyboard lijkt net een computer haha dus dat is wel gunstig dan :yes:

maar goed ik wil ook zowiezo een hardsynth gaan kopen binnenkort dus maar nou weet ik nog steeds niet wat voor geluidskaart ik het beste kan kopen :O
Artiest DanM
Uitspraak van Manic op woensdag 7 januari 2009 om 19:40:
dus maar nou weet ik nog steeds niet wat voor geluidskaart ik het beste kan kopen :O

Maak zelf met veel plezier gebruik van de EMU1212M [ +/-200 eu voor betaald ], die over alles beschikt wat een [ beginnend ] producer zoekt, zero latency, véél bijgeleverde plugins voor oa bewerking los van een sequencer, en geballanceerde in/outs [ geballanceerd is wél aan te rade! ] en een vergelijkbare/dezelfde a/d converters als de Pro Tools HD 192 I/O interface..:)
Zelf heb ik een DJM op de input gehangen, evetuele andere bronnen kan ik dus via de DJM mijn pc in laten gaan..(y)
Geballanceerde output is handig in het geval van actieve monitoren, een 'nanopatch' ertussen gooien en je hebt ook geen problemen meer met harder/zachter zetten van je geluid..:)
Als je een kaart zoekt met meerdere geballanceerde inputs mag je best wel een zak centen meenemen, beter neem je een simpel tafelmixertje [ behringer bv, raggen is niet nodig zoals bij mixen/dj-ing ] van een paar tientjes, scheelt uiteindelijk véél geld..(y)
Uitspraak van Manic op woensdag 7 januari 2009 om 19:40:
midi keyboard heeft toch gewoon midi in en uitgang dus kun je toch gewoon met een midi kabel naar je geluidskaart heen laten gaan mits je geluidskaart midi aansluiting heeft..

:yes: en veel kaarten hebben deze optie ook..;)
Zelf switch ik af en toe tussen midi en usb [ EMU Xboard49 ] net naar gelang dit nodig is met mijn 'oude' systeempie..maar usb is net ff beter, mede doordat de controller ook gevoedt wordt via usb [ display, verlichting, memorybanks ], dit scheelt weer een stopcontact [ ook niet onbelangrijk! ]

Ik las bovenaan ergens dat ruis een zeer irritante bijwerking is van bijv. defecte kabels, of kabels parralel gelegd aan voedingskabels...ontkennen kan natuurlijk niet..;)
Maar ik heb hier wel de oplossing gevonden in de vorm van een Monster voedingsblok [ HTS2600 ] die alle 'vieze' stroom zuivert en een zo goed mogelijke spanning uitstuurt [ uit de muur komt hier een trieste 197 volt, het blok stuurt netjes uit op 210-220..:) ]
Sinds dit ding hier staat is mijn geluid verbeterd..:yes: [ om over beeld maar te zwijgen..:x ]

Verder, hulde aan dit topic..:yes: hij staat op volgen...(y)
Uitspraak van DanM op woensdag 7 januari 2009 om 20:04:
Als je een kaart zoekt met meerdere geballanceerde inputs mag je best wel een zak centen meenemen, beter neem je een simpel tafelmixertje [ behringer bv, raggen is niet nodig zoals bij mixen/dj-ing ] van een paar tientjes, scheelt uiteindelijk véél geld..

snap niet helemaal alles van je verhaal maar dat laatste ik heb wel een behringer mengpaneel voor mijn draaitafels kan ik daar wat mee? 8)
Uitspraak van DanM op woensdag 7 januari 2009 om 20:04:
maar usb is net ff beter

maar dan heb je toch wel iets meer latency lijkt mij? direct op de geluidskaart als midi of eerst omgevormd worden naar usb en dan via de pc.. of ben ik nou gek :P
Uitspraak van Manic op woensdag 7 januari 2009 om 20:11:
nap niet helemaal alles van je verhaal maar dat laatste ik heb wel een behringer mengpaneel voor mijn draaitafels kan ik daar wat mee? 8)

Ok, ik las dat je eventueel apparaten wilt aansluiten op je computer, een synth bijvoorbeeld, het geluid zal je pc inmoeten..;)
Heb je meerdere apparaten is het niet handig om de hele tijd te wisselen tussen hun omdat je geen ingangen over hebt [ kabels wisselen dus ]
Dus net wat je wilt, de kaart die ik als voorbeeld gaf heeft in het geval van meerdere apparaten [ synths whatever ] dus een mixer nodig om alles tegelijk te kunnen horen..:)
Nu is dit natuurlijk geen regel, meer wat je zelf wilt, en wat je budget is....
Een Behringer djmixer zou ik niet gebruiken als 'patchbay'....beter een tafelmixertje..;) het kán wel natuurlijk [ heb je wel veel ruis ben ik bang ]
Uitspraak van Manic op woensdag 7 januari 2009 om 20:11:
maar dan heb je toch wel iets meer latency lijkt mij? direct op de geluidskaart als midi of eerst omgevormd worden naar usb en dan via de pc.. of ben ik nou gek :P

Ik kan de latency zo neerzetten als ik wil, vertraging te hoog? ms verlagen..(y) midi of usb geeft kwa latency geen verschil hiero, het is net hoe het uitkomt hoe ie aangesloten zit hiero, op dit moment is mijn midi kabel ff zoek...:x
Uitspraak van DanM op woensdag 7 januari 2009 om 20:21:
Ik kan de latency zo neerzetten als ik wil, vertraging te hoog? ms verlagen

ja oke, maar dan trekt de pc het niet met te veel samples (ofzoiets :P)
Uitspraak van DanM op woensdag 7 januari 2009 om 20:21:
midi of usb geeft kwa latency geen verschil hiero,

ah oke das wel goed nieuws :)
Uitspraak van Manic op woensdag 7 januari 2009 om 21:48:
a oke, maar dan trekt de pc het niet met te veel samples (ofzoiets :P)

geen last van [ werk met Cubase Sx3 btw ]
Uitspraak van DanM op woensdag 7 januari 2009 om 21:56:
geen last van

ja ik dus wel daarom moet ik een betere videokaart hebben :p ik heb nu 23 ms dat is niet zo heeel veel maar toch wel net te veel om lekker te kunnen spelen
Uitspraak van Manic op woensdag 7 januari 2009 om 22:04:
videokaart

Voor je geluid? :O;) [ voor je in de winkel een videokaart ipv een soundcard haalt..:9 ]
Uitspraak van DanM op donderdag 8 januari 2009 om 18:06:
Voor je geluid? [ voor je in de winkel een videokaart ipv een soundcard haalt.. ]

whaha stom geluidskaart bedoel ik natuurlijk :P

maar nou ben ik er nog steeds niet uit.. iemand vertelde mij dat de M-Audio 24/96 wel goed was.. maar daar zit maar 1 midi kanaal op.. wil wel meerdere midi aansluitingen hebben eigenlijk maar als het ook via usb kan en dat heeft écht niet meer latency of iets dergelijks, dan maakt het mij niet uit...

iemand meer verstand van deze sound interface? :P
laatste aanpassing
Ik ben momenteel serieus aan het nadenken over de Korg Zero 8, waarbij je dus Audio Interface / geluidskaart, Midi controller / mixer, hardware mixer en effectbak samen in één hebt. Ideaal voor de live-act, overzichtelijk, scheelt snoeren en creeert overzicht. Check it. Goedkoop issie overigens niet (ong. € 1649), maar je hebt dus wel veel tegelijk. Er is ook een (betaalbaardere) Zero 4.

Korg Zero 8

Music is created in a dynamic process, where the artist works in a fluid fashion following their inspiration freely. The tools of the stage/studio have become more like instruments, to be played and manipulated in realtime as part of this creative process. Mixing, control, and effects all are part of the performance, and all are at the core of this revolutionary new instrument. ZERO LIVE CONTROL MIXER --- you have just met the future.

The ZERO LIVE CONTROL MIXER is an all-in-one "core station" designed for live performance artists, remix producers, and serious computer musicians providing a digital mixer, audio I/O, MIDI controller, and effect processor all in a single unit. Each channel can be switched between sources such as a turntable, CD player, microphone, computer, instrument, MIDI controller, or MIDI controller + audio to implement a sophisticated live mixing setup with the simplicity of a FireWire connection. This gives you an incredibly powerful and flexible tool designed specifically for live performance and remix production.

Two models are available: ZERO4 is a four-channel version designed for the needs of the modern DJ, and ZERO8 is an eight-channel version covering the needs of advanced laptop musicians, studio remixers and DJs requiring more channels.

Designed for high-quality digital and analog audio
ZERO LIVE CONTROL MIXER delivers truly professional-spec audio. It supports 24-bit 48 kHz high-resolution audio as standard, and can support up to 24-bit 192 kHz audio that’s equivalent to DVD audio fidelity. Along with the digital domain, analog components such as the input/output circuitry and power supply have been designed with painstaking attention to high-quality sound. The internal ±18 volt power supply design delivers plenty of headroom and excellent audio quality. The mic preamps are an ultra-low impedance design by Peter Watts, a veteran designer of numerous professional mixers throughout his tenure at the Trident Corporation in the UK and as chief designer and vice president for product development at Mackie Designs in the USA. Finally, the power supply is a universal design that does not require an AC adapter, ensuring that the world-traveling professional can get to work immediately, assured of the highest level of performance.

EQ Variety
The EQ Selector is a completely new idea, providing an EQ section with eleven different simulation types. They cover needs ranging from corrective equalization to boldly creative sound-shaping, giving you a variety of EQ responses and curves, filter characteristics, and even isolator modeling that can be switched independently for each channel as needed. The stereo eight-channel ZERO8 provides an amazing eight units (independent for each channel).

FireWire control over audio and MIDI
ZERO LIVE CONTROL MIXER contains a FireWire interface that lets you process and mix audio sources digitally, at the same time as performing MIDI control. Since ZERO LIVE CONTROL MIXER contains everything else you need (audio interface, mixer, effect processor, MIDI controller), setup is simple, making it an extremely convenient choice for the mobile computer-based professional.

A full complement of effects
One particular advantage of the ZERO series is its powerful effect system. On the stereo eight-channel ZERO8, there’s one Insert effect, one Send effect, and one Master effect. For the Insert effects you can choose from eight effect types, and for the Send/Master effects you can choose from eleven effect types, meeting the demands of any live mix.

Next-generation KAOSS effects
The stereo eight-channel ZERO8 uses its touch display as a realtime effect controller like the KAOSS PAD. You can manipulate a variety of effects while watching the graphics on the display, giving you an entirely new sense of control. This touch display can also be used to control MIDI and other settings simply by touching them, making it very easy to edit the settings.



A complete MIDI control surface
By using the dedicated "ZERO Edit" software you can freely assign MIDI messages to the faders, knobs, push-type encoders, buttons, toggle switches, and X-Y pad.



This allows you to use the abundant hardware on the ZERO Mixers to control soft synths, DAWs, effects processors and much more. Since each channel of the mixer can be assigned to different functions you can be mixing the audio from your computer with one channel while adjusting MIDI parameters with another.

specifications

Traktor® Scratch Certified
The ZERO4 and ZERO8 are amongst a small group of mixers/control surfaces with digital audio interfaces that are Certified Traktor® Scratch ready. By adding Native Instrument's Traktor® Scratch software to your Zero rig, you’re instantly able to scratch and mix any digital media on your desktop computer or laptop using your existing turntable or CD deck setup with the specially coded CD’s and records!


In Native Instrument’s own words, “Products that have been deemed "TRAKTOR SCRATCH Certified" are premium quality mixers with integrated audio interfaces. Products selected for TRAKTOR SCRATCH Certification meet the highest standards for professional sound quality and seamless integration within a TRAKTOR SCRATCH DJ-ing set-up. A TRAKTOR SCRATCH Certified product can be transformed into a complete TRAKTOR SCRATCH system cost-effectively with the TRAKTOR SCRATCH Upgrade Kit.”

Ableton Live® Inside
Also included is Ableton Live 6 Korg Edition. Live 6 Korg Edition allows you to construct music intuitively and in real-time with the ZERO mixer. Additionally, the Live Lite 6 Korg Edition offers audio/MIDI recording and many editing functions. Just a few of the possibilities and advantages of this integration of products include: easily assigning software tracks to hardware I/O and channel strips and tweaking plug-in parameters as well as accessing Live control mappings with the press of a button.

13 plug-in effect processors and two virtual instruments are offered for the audio/MIDI tracks, and you can use additional VST/AudioUnits plug-in effects/virtual instruments as well. Of course you can freely operate the mixer and transport controls from the ZERO, and you can also tweak all of the virtual devices parameters. The software even includes some lessons in the Help Mode to get you started using the controllers and built-in synth!

Live Lite 6 Korg Edition offers many of the new features found in Live 6, including Multicore/Multiprocessor Support, Instrument and Effect Racks presets, Macro Controls, Project Management tools and a variety of new devices including EQ Eight, MIDI Note Length, Dynamic Tube and an improved Saturator device.


Korg Zero 4
laatste aanpassing
 
Uitspraak van Manic op donderdag 8 januari 2009 om 19:43:
maar daar zit maar 1 midi kanaal op.. wil wel meerdere midi aansluitingen hebben eigenlijk

Daar heb je midi patchbays voor, of je moet gaan routen via de thru van een synthesizer. Zover ik weet zitten er nooit echt meer dan 1 midi in/out op een geluidskaart.
 
Uitspraak van Spectroman op vrijdag 9 januari 2009 om 18:21:
wat kost ie?

1100 ongeveer, de zero 4 dan.
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 9 januari 2009 om 18:28:
Daar heb je midi patchbays voor, of je moet gaan routen via de thru van een synthesizer. Zover ik weet zitten er nooit echt meer dan 1 midi in/out op een geluidskaart.

wat zijn patchbays? heb trouwens wel geluidskaarten gezien met meerdere midi in/outs
laatste aanpassing
 
Die splitsen het aantal midi ins en outs gewoon op, wat simpelweg betekent dat je meer dingen aan kunt sluiten op dezelfde geluidskaart :)
 
Ben eerlijk gezegd nog op zoek naar een midi patchbay, heb er zelf alleen weinig verstand van. Moet enkele dingen aansluiten op mijn geluidskaart maar weet niet welke midi patchbay ik daarbij het beste kan kopen. Dus als iemand hier iets over weet, graag hulp ;)

Situatie:

De volgende gear zou ik aan willen sluiten op mijn geluidskaart (M-audio delta 1010 - 1 midi in, 1 midi out).

- Midi keyboard (Midi out)
- Jp8080 (Midi out - in - remote kbd in)
- Sherman filterbank (Midi in - out - thru - thru - thru).
- Mbase01 (Midi in - out)

Welke midi patchbays zijn voor mij geschikt (graag eentje die in een rack kan)? Hoe kan ik het beste doorlussen (waarbij ik elke synthesizer afzonderlijk kan blijven automaten).
 
Mr mindsynth, misschien kun je in je verhaal nog even de Db audioware sidechainer terug laten komen. Dit is een sidechainer die heel simpel is. Je laad 1x de plugin voor de kick, en een 2e keer voor de bass. De kick stel je in als send, de bass als receive en je bent klaar. Makkelijker kan het niet volgens mij. Handing voor mensen die hetgeen wat hierboven staat te complex vinden.

Link naar de website:
http://www.db-audioware.com/sidechaincompressor.htm
Ben effe geoccupeerd, ik heb deze week onderstaand monster aangeschaft. Ben nachtenlang aan het spelen....



Clavia Nord Stage 88 EX





2x Synth
2x Piano
2x Organ
1x External Controller
1x Rotor Effect
1x Wah/etc. Effect
1x Chorus/Flanger/Phaser Effect
1x Delay
1x Amp Simulator
1x Reverb

88 Soft Hammered Keys
Sustain pedal /etc.

en allemaal vet te combineren en layeren...
:kwijl: :)
laatste aanpassing
 
Uitspraak van Mr Mindsynth op vrijdag 16 januari 2009 om 16:39:
Ben effe geoccupeerd, ik heb deze week onderstaand monster aangeschaft. Ben nachtenlang aan het spelen....

Ben jaloers:P Kun je misschien wat gemaakte stukjes uploaden?

Gefeli met de aanschaf (Y)
NIce...:)
Heb gisteren ook de Korg Zero 8 opgehaald, (na jaren sparen deze week alles gekocht)



En wat is dit ook een handig en bruut ding, maakt het echt helemaal af en meer. Ik kan nu gewoon 8 stereo audio kanalen rechtstreeks doorsturen vanuit ableton via 1 firewire kabel. Op ieder kanaal een apart Zero effect zetten, + nog een send effect en een master effect. Ieder kanaal is ook weer te gebruiken als midi controller. En je kan dus ook via die ene firewire kabel 8 kanalen stereo binnenhalen en die met die controllers vervolgens regelen, bijvoorbeeld software effects overheen gooien en weer terugsturen en daar weer fx overheen zetten bijvoorbeeld. Ook veel verschillende EQ presets, veel input mogelijkheden en nog veel midi control mogelijkheden. Scheelt echt een hoop kabels, instellen en overzicht.
Zowel voor de live-act als voor in de studio hét aparaat voor mij.

Ik ga 'ns kijken of ik iets van een filmje of stukje ga opnemen en plaatsen.



Setup is nu, (de rest niet meer nodig):

- PC Laptop (Reason 4, Rebirth, Ableton Live 7, Waves Diamond Bundle, Elemental Audio, VST's)
- Korg Zero 8 Mixer/Controller/A.I./Fx
- Clavia Nord Stage 88 EX
- Clavia Nord Rack 2
- Korg MikroKorg
- Korg MikroKontrol
- KRK Rockit RP6 G2
- AKG 271 MKII Studio Headphones

het enige wat er misschien nog bijkomt is een drumcomputer, en dan waarschijnlijk een Jomox XBase 888/999 of Elektron MachineDrum..
laatste aanpassing
Goed bezig meneer mindsynth! Vraagje, ben je ook bekend met het programma Reaper? Van een jongen hier op pf kreeg ik een linkje naar dit programma.

http://www.reaper.fm
Kende het nog niet, heb het bekenen, en lijkt me een leuk veelzijdig programma. Ik ben zelf behoorlijk content met mijn huidge setting en ga deze verder perfectioneren. Maar Reaper lijkt me een hele goede tool, met oneindige mogelijkheden.
Uitspraak van Tobi Wan Kenobi op zaterdag 17 januari 2009 om 14:22:
Goed bezig meneer mindsynth! Vraagje, ben je ook bekend met het programma Reaper? Van een jongen hier op pf kreeg ik een linkje naar dit programma.

erg goed programma ja :D



;)
 
Uitspraak van Mr Mindsynth op zaterdag 17 januari 2009 om 21:04:
met oneindige mogelijkheden.

zonder dat programma ook
 
Uitspraak van verwijderd op maandag 19 januari 2009 om 12:56:
zonder dat programma ook

En wat wil je hiermee zeggen?
Artiest {SHOWLIST artist 31027, 16404, 58027}
yo mr Mindsynth,

enig idee wtf er met i-dance is gebeurd???
 
:cheer:
Uitspraak van MIND MATTER op maandag 19 januari 2009 om 10:09:
erg goed programma ja

Zeker weten, mooie output.. Ik werk er sinds kort ook mee (Y)
hallo mensen ik werk met fl studio
heb wat tracks gemaakt www.myspace.com/denoclark

ben nog beetje onzeker over het masteren iemand nog tips hoe of wat alvast bedankt
edit....eerst luisteren ;)
laatste aanpassing
Reaper is idd lekker programma maar heb nog wel moeite met de overstap van Reason naar Reaper, moet je opeens weer met vst-tjes werken en dat heb ik lang geleden juist opzij gedaan (FL)

Weet iemand of er al een nederlandstalige handleiding over te vinden is op papier? (boek of iets dergelijks)
Uitspraak van Q-bix aka Bushdoctor op dinsdag 20 januari 2009 om 22:34:
yo mr Mindsynth,

enig idee wtf er met i-dance is gebeurd???

Nou dat weet bijna niemand precies, het is een beetje raar gegaan. Ik was fanatiek member op die site en heb in het begin ook voor ze gewerkt en meegeholpen de functionaliteit etc. te bedenken enzo. Echter rond oktober 2008 was er van de ene op de andere dag onaangekondigd ineens een bericht van 'we stoppen ermee over 10 dagen', wel met een hele statement maar zonder echt duidelijke reden. Ik heb me er heel erg over verbaasd en vond het erg jammer, want de site was in mijn ogen net pas echt goed aan het lopen. Veel members uit heel de wereld, redelijke functionaliteit. Maar toen wassie ineens uit de lucht. Ik begrijp nogsteeds niet waarom ze het niet gewoon doorverkocht hebben o.i.d.

Alternatieven voor i-dance zijn bijvoorbeeld:


Deejay / Producer sites op internet

- Soundcloud - Site met goed bedachte structuur, gratis tracks plaatsen, beroemde members (Speedy J, The Advent, etc. ), mogelijk membership, profiel, track sharing etc.
- ProDJforums - Goed forum met toegewijde modurators, veel over (modern) deejay-ing, goede contacten met leveranciers, etc.
- Sonic State - Uitgebreide Synthesizer informatie, muzikanten knowledgdebase, webwinkel, forum, nieuws, samples, video's, etc.
- SynthForum - Nederlands, forum, veel synth en software/hardware gericht, chat, nieuws, markt, etc.
- MySpace - Bekende profielsite, veel bekende en onbekende muzikanten, netwerken, tracks plaatsen, etc.
- Discogs - Artiesten en releases database, platen-marktplaats, etc.
- Soundclick - Artiesten/band profielen maken, tracks uploaden, forum, etc.
- FOEM / Electronic Youth - Download label voor nieuwe producers, contests, forum, blog....
- FutureProducers - Gear, news, forum, videos, tutorials, etc.

Er zijn er natuurlijk veel meer, als iemand nog goede toevoegingen heeft dan zet ik deze erbij....
laatste aanpassing
Ik wil daar graag nog ff soundclick aan toevoegen, daar drop ik al enige jaren mijn verzinsels :)

www.soundclick.com

en uiteraard mag FOEM niet vergeten worden

http://foem.info
mr mindsynth heb ff een vraagje weet jij nog goeien vst,s voor house minimal houstech techno
grz den
Je kan eigenlijk vanalles in die stijlen gooien, gebruik wat meer funky samples voor housy stuff (lastig uit vst's te halen, kun je beter zelf samplen of van sample cd's halen, of zoek naar Rhodes of andere retro piano-achtige vst's. Voor meer techy stuff kun je diverse synths etc. gebruiken. Hier even een overzichtje



VST / VSTi

VST is een afkorting van "Virtual Studio Technology". Het is een standaard voor virtuele muziekinstrumenten (VSTi) of effecten (VSTfx) die werd ontwikkeld door Steinberg, de makers van o.a. Cubase.

VST wordt momenteel door de meeste software voor muziekproductie ondersteund en er zijn ook programma's die enkel bestaan om een VSTi of VSTfx te "hosten". Het is ook mogelijk om zelf deze effecten of instrumenten te ontwerpen met behulp van bijvoorbeeld Synthedit, of het nieuwere SynthMaker. Het is de meest gebruikte architectuur voor audioplug-ins. De concurrentie bestaat uit platformen als LADSPA en DSSI voor Linux, Apple Computers Audio Units, Microsofts DirectX, Digidesigns audiosuite Real Time Audio Suite en TDM. (bron: Wikipedia)


Gratis:

Crystal - VST synth.
Analog Warfare - Bass synth.
Grainz - Granulaire Synth.
Tri-Force - Nintendo-geluid maker.
MonoMate - Mono synth voor bijv. retro bassen.
Padawan - Hybride synth voor bijv. pads en sfx.
VOPM - FM Synth.
STS-26 - Pads en textures.
RubberDuck- TB-303 stijl Acid box.
Ritual - Analog bass synth.
Glitch - Leuke rare effecten. glitches & tweaks.
WhiteLabelPlugins - Gratis beta-versie van vst fx.

The Ultimate list of free VST Plugins - Lijst met 670 gratis VST's.


Betaald:

reFX Nexus - Dikke synth 'soundstorm generator', veel expansion packs.
reFX Vanguard - Erg goede VST Synth.
Z3TA - Analoog-stijl synth v/d makers van Cakewalk.
Novation V Station . Analog Modeling synth.
AudioRealismBassLinePro - De naam zegt het.
LinPlug Albino 3 - Moeilijke maar erg customizable synth.
Waldorf PPG Wave - Cleane synth sounds.
Toxic 3 & ToxicBioHazard - Hybride synthese.
Korg Legacy Cell - Korg Synth collectie.
Native Instruments Pro-53 - S.C. Prothet 5 Emulator + meer.
Native Instruments Battery 3 - Drum/percussie unit.
FXpansion DR-008 - Geadvanceerde Drumsampler/studio.
LinPlug RMIV - Gebruiksvriendelijke Drum/percussie unit.
BBE Sonic Maximizer - Goed master effectbakje.
Waves SSL 4000 Collection - Erg goede eq/mastering/etc. vst's.
Waves Diamond Bundle - Erg goede audio processing/mastering.

en er zijn er nog vele honderden meer.....

Succes.
laatste aanpassing
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hallo producer. :)

Ik heb een flock gemaakt van de Mindsynths Music Tutorials Thread.
Stuk overzichtelijker.

Mindsynth Music Tutorials


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
laatste aanpassing
:respect:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Er is bij het hoofdstuk Monitors & Headphones een nieuw stukje bijgekomen: De Subwoofer
Over het nut en nadeel van het gebruik van een subwoofer in je studio / monitor setup.

Mindsynth's Music Tutorials

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
laatste aanpassing
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nieuw stuk over de Korg Nano Controllers:
MMT - Controllers

Mindsynth's Music Tutorials

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
laatste aanpassing
Heeey mindsynth effe een vraag , als ik bezig ben met een Agressieve kick .
Dan heb ik in de staart altijd een hoge zuigende brei , hoe kan ik dit het beste oplossen ??
Heb al geprobeerd met een filter het te verdoezelen maar dan heeft het weer effect op hele de kick , dan gaat de energie eruit . Btw ik gebruik FL .
Bij de meeste bekendere kicks hoor je , als je naast de monitoren staat echt de Punch , maar bij mijn hoor ik de punch en echt een irritante zuigende brei .
Uitspraak van 003 RACK + op dinsdag 17 februari 2009 om 13:01:
Bij de meeste bekendere kicks hoor je , als je naast de monitoren staat echt de Punch , maar bij mijn hoor ik de punch en echt een irritante zuigende brei .

mixen door een analoge mixer en die laten oversturen
laatste aanpassing
Ik ga het eens proberen (Y) bedankt !
laatste aanpassing
Je zou ook nog kunnen automaten dat je die staart met een eq of filter aanpast iederen kick. om de punch niet te verliezen moet deze wel voor het einde(begin volgende kick) weer opkomen. Ik weet verder niet hoe je de kick hebt opgebouwd.
Hij bestaat gewoon uit 1 kick uit de 909 , 2 compressors een multiband distortion ( hp , bp , lp ) doorgelust naar een mackie mixerkanaal overstuurd ( klinkt nu wel stukken beter , had ik eerst niet ) dan weer terug naar FL weer een compressor erop .
De punch klinkt veel strakker nu , maar de staart overheerst nog een beetje het is nu meer een zoemgeluid , ben nu effe de kluts kwijt hoe ik de staart kan compressen of iets .
Heb je mischien nog tips ?
laatste aanpassing
Uitspraak van 003 RACK + op dinsdag 17 februari 2009 om 17:50:
Hij bestaat gewoon uit 1 kick uit de 909 , 2 compressors een multiband distortion ( hp , bp , lp ) doorgelust naar een mackie mixerkanaal overstuurd ( klinkt nu wel stukken beter , had ik eerst niet ) dan weer terug naar FL weer een compressor erop .
De punch klinkt veel strakker nu , maar de staart overheerst nog een beetje het is nu meer een zoemgeluid , ben nu effe de kluts kwijt hoe ik de staart kan compressen of iets .
Heb je mischien nog tips ?

je kan m ook layeren.. dus die kick die je nu hebt vanuit de mackie
en dan nog een punch.. 808 of 909 met een hele kleine decay en die eronder flikeren