Partyflock

Fabric 60 - Dave Clarke

 

Fabric 60 - Dave Clarke

door , gepubliceerd op , waardering: 75/100
Genre: electro, techno
Na de afgelopen maanden louter upcoming artiesten de ruimte te hebben gegeven voor het samenstellen van een compilatie heeft het Britse Fabric label ervoor gekozen een bekende(re) naam te verbinden aan haar nieuwste release: techno-veteraan Dave Clarke. Dat dit voor Clarke maar liefst zestig edities heeft moeten duren is op zijn zachts gezegd merkwaardig te noemen, maar niettemin waren de verwachtingen hooggespannen. Wie Dave Clarke volgt weet dat de in Amsterdam woonachtige artiest maling heeft aan muzikale conventies, een ethos dat wekelijks op zeer overtuigende wijze wordt belicht in onder andere zijn immens populaire White Noise radioshow op 3voor12 en 3FM. Als DJ staat de beste man bekend om zijn rauwe en energieke sets waarin techno en electro de hoofdmoot vormen, en dit zijn tevens de ingrediënten van deze compilatie.

Waar Dave zich in zijn radioshow een ware kenner toont op het gebied van obscure IDM, EBM, punk en krautrock, zo is zijn mix voor Fabric 'slechts' een vrij vlakke, recht toe recht aan weergave van zijn op techno en electro-leest geschoeide DJ-sets. Een gemiste kans, zeker wanneer je bedenkt dat Fabric hét label bij uitstek is waarop de artiest nagenoeg de vrije hand krijgt om de luisteraar te verrassen met een minder voor de hand liggende tracklist. Slecht is deze compilatie overigens allerminst. Dave schotelt ons een prima selectie bijtende techno en koele electro voor in de vorm van een solide en vrij duistere mix waarin Dave mixtechnisch opvallend keurig binnen de lijntjes blijft. De eerste helft van de mix staat in het teken van stuwende, onheilspellende techno. Na de diepe, spacey electronica in Raudive's 'Shiver' wordt de ene na de andere duistere technokraker op ons afgevuurt zoals het door krakende kicks en zuigende fx aangedreven 'Armed 3' van Tommy Four Seven en het uiterst diepe, naar Detroit-techno neigende 'Dark N Lovely (Kenny Larkin remix)' van Marc Romboy vs Paris The Black Fu. Uitschieters in deze eerste helft zijn echter het hypnotiserende 'Pride' van Christiano Balducci (waarin acid bassen, minimal techno ritmes, en trippy vocalen een bijzonder smerige combinatie vormen), het electroclashy 'Silence Complot' van Cute Heels en het jagende 'Aufstand' van de rap aan populariteit winnende Gesaffelstein (check ook eens 'Crainte', zijn samenwerking met The Hacker, op Youtube). Hierna schakelt Dave over op no-nonsense electro, en vanaf dit moment wordt de compilatie een heel stuk interessanter. Scape One's Time Falls, hier in de dynArec remix, zet meteen een lekker duister sfeertje neer met haar van alle poespas ontdane electro ritme en jakkerende bassen en ook de opvolgende plaat, het aan 80's electro refererende 'Clarity' (Lethal Agent remix), van Exzakt doet hier goede zaken. De ultieme uitschieter tussen al dit heerlijke electro geweld is echter het intens koele en uiterst vuige 'Foreign Object' van Dez Williams, een van vele lagen voorziene collage van spacey geluiden, ratelende drums, in echo gedrenkte kicks en een apocalyptische vibe: dit is electro op haar allersmerigst.

Fabric 60 is een wat vreemde eend in de bijt tussen de doorgaans van innovatie, eclecticisme en durf vergeven edities in de reeks, maar uiteindelijk kunnen we toch vaststellen dat Dave een bijzonder fijne compilatie heeft afgeleverd. Ondanks dat we stiekem hoopten op een creatievere en muzikaal bredere invulling van de mix is het resultaat een toffe verzameling straffe techno en electro waar Dave patent op lijkt te hebben. Kortom, een stoere maar degelijke mix die vooral voor liefhebbers van inktzwarte techno en electro het beluisteren waard is.

Score: 75/100


www.fabriclondon.com
www.daveclarke.com

pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
 1. Raudive - Shiver [Wires]
 2. Crotaphytus - Cnemidophorus Sexlineatus (The Mr. Pauli Monster Bass Guitar Remix)
 3. Tommy Four Seven - Armed 3
 4. Marc Romboy vs Paris The Black Fu - Dark N Lovely (Kenny Larkin Remix)
 5. Ray 7 & Malik Alston - I.D.F.D.F.I.
 6. Cristiano Balducci - Pride
 7. Cute Heels - Silence Complot
 8. Stephane Signore - Sacrifice (Radical G - 2k11 Edit)
 9. Gesaffelstein - Aufstand
 10. Scape One - Time Falls (Dynarec Remix)
 11. Exzakt - Clarity (Lethal Agent Remix)
 12. Sync 24 - We Rock Non-Stop (Heuristic Audio Remix)
 13. Heliopause - Destination Planet Earth
 14. Dez Williams - Foreign Object
 15. Clatterbox - Coolicon
 16. w1b0 - Alternate Sequence
 17. Baz Reznik - The Attic

10 opmerkingen

ben erg benieuwd!
Ik had toch wel meer reactie verwacht bij de combinatie Fabric en Dave Clarke..

Wat betreft de release; het is inderdaad wat minder 'vernieuwend' dan gebruikelijk, maar dat maakt mij echt neit uit.
Vind dit een hele vette mix, met fijne techno en smerige electro en acid (Y)

Score: 80/100
Ik vind Dave Clarke weinig soiezo weinig vernieuwend meer de laatste jaren, maar dat maakt niet uit: That dude ROCKS!!!:-D
Vally
Artiest Faux
12.­Sync 24 - We Rock Non-Stop (Heuristic Audio Remix) wat een klapper is dat zeg!
Gisteren gekocht op Beatport.­com voor slechts € 1,30 ! (verkeerd geprijsd en snel gereageerd)
Nu voor € 7,50
(beide bedragen excl.­ btw)
heb er een paar keer stukje van geluisterd.­ maar kan niet zeggen dat het clarke is zo als ik hem verwacht had.­ helaas
Had het ook wat rauwer verwacht, maar desalniettemin een lekker cdtje.­

Tommy Four Seven - Armed 3 vettt
laatste aanpassing
Sterk geschreven recensie, erg goed!
Luister hem nu vanaaf voor het eerst
Echt vet!