maar kaas is niet meer gezond dus
Correct en tevens juist
Kaas van Schijf van Vijf
UTRECHT - 17/11/04 - Het Voedingscentrum is woensdag begonnen met een nieuwe campagne om de 'Schijf van Vijf' nieuw leven in te blazen. Grote afwezige op de lijst met gezond voedsel is kaas, die volgens het Voedingscentrum niet meer behoort tot de essentiële producten.
Op de 'Schijf van Vijf' staan de belangrijkste groenten, fruit, zuivel, vleeswaren, halvarine en dranken die iedereen dagelijks zou moeten eten. Kaas stond jarenlang op deze schijf, maar behoort niet meer tot de meest gezonde producten. "We eten gemiddeld twee tot drie plakjes kaas per dag, terwijl één plakje de gezonde richtlijn is. Daarnaast eet de Nederlander vaak volvette kaas, die voor 48 procent bestaat uit vooral onverzadigde vetten", weet Patricia Schutte van het Voedingscentrum.
Volgens Schutte is het verstandig meer vetarme kazen te eten. Ook kunnen mensen kiezen voor kazen met plantaardig vet, de zogenaamde zonnezuivel. Deze mag niet onder de naam kaas door het leven gaan. Er zijn weinig fabrikanten die zonnezuivel produceren.
De 'Schijf van Vijf' werd in 1953 geïntroduceerd om de bevolking in tijden van schaarste te wijzen op het belang van gezond voedsel. Sindsdien wordt af en toe een nieuwe schijf opgesteld. Volgens Schutte was herintroductie ditmaal nodig omdat bijna de helft van de Nederlanders te dik is.
UTRECHT - 17/11/04 - Het Voedingscentrum is woensdag begonnen met een nieuwe campagne om de 'Schijf van Vijf' nieuw leven in te blazen. Grote afwezige op de lijst met gezond voedsel is kaas, die volgens het Voedingscentrum niet meer behoort tot de essentiële producten.
Op de 'Schijf van Vijf' staan de belangrijkste groenten, fruit, zuivel, vleeswaren, halvarine en dranken die iedereen dagelijks zou moeten eten. Kaas stond jarenlang op deze schijf, maar behoort niet meer tot de meest gezonde producten. "We eten gemiddeld twee tot drie plakjes kaas per dag, terwijl één plakje de gezonde richtlijn is. Daarnaast eet de Nederlander vaak volvette kaas, die voor 48 procent bestaat uit vooral onverzadigde vetten", weet Patricia Schutte van het Voedingscentrum.
Volgens Schutte is het verstandig meer vetarme kazen te eten. Ook kunnen mensen kiezen voor kazen met plantaardig vet, de zogenaamde zonnezuivel. Deze mag niet onder de naam kaas door het leven gaan. Er zijn weinig fabrikanten die zonnezuivel produceren.
De 'Schijf van Vijf' werd in 1953 geïntroduceerd om de bevolking in tijden van schaarste te wijzen op het belang van gezond voedsel. Sindsdien wordt af en toe een nieuwe schijf opgesteld. Volgens Schutte was herintroductie ditmaal nodig omdat bijna de helft van de Nederlanders te dik is.
kaas met chilisaus of mosterd









