Partyflock
 
Flockonderwerp · 93127
 
Wie vist er met Home made?

En heb je ook bepaalde voorkeuren voor ingredienten ?
laatste aanpassing
vissen en voeren alleen maar home made ,

de standaard tarwe griesmeel mix vind ik heel fijn , daarbij hennep of vogelzaad.
Probeer in de winter altijd de voedingswaardes zo laag mogelijk te houden en met lijnzaad olie te vissen.Dit omdat ik de vissen aan de schijt wil houden :P
meer schijten , meer honger , meer actief spijsverteringssysteem(leuk scrabbel woord) , dus de vis blijft goed gevoed en de vangst kansen gaan omhoog :)
nog niet
van het voorjaar maar is wat proberen.
 
Uitspraak van KOEKA op donderdag 1 januari 2009 om 17:14:
Probeer in de winter altijd de voedingswaardes zo laag mogelijk te houden

Heb je dit zomers ook wel eens geprobeert?? of ga je dan voor bollen met maximale atractie?
Ik vang namelijk zomers op bollen met een lage voedingswaarde DIKKE vissen.
en op boilies met vrij veel meer aantallen, maar kleinere vissen over het algemeen.
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op woensdag 7 januari 2009 om 17:27:
Heb je dit zomers ook wel eens geprobeert?? of ga je dan voor bollen met maximale atractie?
Ik vang namelijk zomers op bollen met een lage voedingswaarde DIKKE vissen.
en op boilies met vrij veel meer aantallen, maar kleinere vissen over het algemeen.

in de zomers wil ik nog wel een appatisers en sweetners gebruiken maar ook dan de voedingwaardes laag houden , ik vind dti fijn werken omdat de karpers dan zowiezo meer eten dus mijn voerstek(ken) dan grotendeels leeg gefreten zullen worden en dit werkt dan ook weer door tot meer vangstkansen bla blabla enz enz :)
 
Uitspraak van KOEKA op maandag 12 januari 2009 om 15:35:
in de zomers wil ik nog wel een appatisers en sweetners gebruiken maar ook dan de voedingwaardes laag houden , ik vind dti fijn werken omdat de karpers dan zowiezo meer eten dus mijn voerstek(ken) dan grotendeels leeg gefreten zullen worden en dit werkt dan ook weer door tot meer vangstkansen bla blabla enz enz

je kunt denk ik eeuwig door discuseren over "boilies"

het is ook zo dat de "kleine" karper voedsel met een laag voedingswaarde sneller laten liggen, en die "dikke" die pakken alles. En net wat je zegt de vis blijf gewoon langer actief omdat je hem continu op je ballen aan het azen houd.
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 16 januari 2009 om 18:29:
Uitspraak van KOEKA op maandag 12 januari 2009 om 15:35:
in de zomers wil ik nog wel een appatisers en sweetners gebruiken maar ook dan de voedingwaardes laag houden , ik vind dti fijn werken omdat de karpers dan zowiezo meer eten dus mijn voerstek(ken) dan grotendeels leeg gefreten zullen worden en dit werkt dan ook weer door tot meer vangstkansen bla blabla enz enz

je kunt denk ik eeuwig door discuseren over "boilies"

het is ook zo dat de "kleine" karper voedsel met een laag voedingswaarde sneller laten liggen, en die "dikke" die pakken alles. En net wat je zegt de vis blijf gewoon langer actief omdat je hem continu op je ballen aan het azen houd.

wat is nou eigenlijk een boilie met een lage of een hoge voedingswaarde?
want volgens mij is een boilie een en al voeding.
 
ik koop ze wel gewoon in de winkel...
Uitspraak van sloophamert op dinsdag 24 maart 2009 om 21:18:
wat is nou eigenlijk een boilie met een lage of een hoge voedingswaarde?
want volgens mij is een boilie een en al voeding

Een karper heeft bepaalde stoffen nodig om te overleven. Hij heeft eiwitten nodig om beschadigd weefsel te kunnen repareren en om te kunnen groeien. Maar niet alle eiwit kan worden omgezet in lichaamscellen. Dit komt omdat sommige aminozuren(bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd) simpelweg niet kunnen worden omgezet in celweefsel. Het gedeelte dat kan worden omgezet in celweefsel wordt ook wel effectief eiwit genoemd. De rest heeft alleen energiewaarde. Een jonge karper heeft, doordat hij nog groeit, meer eiwit nodig dan een oudere karper. Het ligt dus voor de hand om minder eiwit toe te voegen aan de boilie, om de grotere exemplaren te vangen.
Dus dan neem ik aan dat als je er meer eiwit in stopt dat de voedingswaarde hoger ligt dan dat je er minder in stopt.
laatste aanpassing
respect(Y)
Uitspraak van (L) Nattie (L) op maandag 11 mei 2009 om 13:35:
Uitspraak van marcusdj op dinsdag 24 maart 2009 om 21:18:
wat is nou eigenlijk een boilie met een lage of een hoge voedingswaarde?
want volgens mij is een boilie een en al voeding

Een karper heeft bepaalde stoffen nodig om te overleven. Hij heeft eiwitten nodig om beschadigd weefsel te kunnen repareren en om te kunnen groeien. Maar niet alle eiwit kan worden omgezet in lichaamscellen. Dit komt omdat sommige aminozuren(bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd) simpelweg niet kunnen worden omgezet in celweefsel. Het gedeelte dat kan worden omgezet in celweefsel wordt ook wel effectief eiwit genoemd. De rest heeft alleen energiewaarde. Een jonge karper heeft, doordat hij nog groeit, meer eiwit nodig dan een oudere karper. Het ligt dus voor de hand om minder eiwit toe te voegen aan de boilie, om de grotere exemplaren te vangen.
Dus dan neem ik aan dat als je er meer eiwit in stopt dat de voedingswaarde hoger ligt dan dat je er minder in stopt.

leuke stof om helemaal gek van worden.
in de praktijk werkt het ff net wat anders.
ik vind deze stof ook helemaal niet belangrijk.
in mijn ogen moet een boilie lekker smaken en dat er toevallig voeding in zit is dat mooi meegenomen.
vind het dan ook raar dat de meeste boilies die verkocht worden er vismeel in zit.
de reden waarom vismeel zo goed vangt is gewoon omdat ze dat lekker vinden en niet om de eiwit.
in mijn praktijk ervaring heb ik me meeste grote vissen gevangen op een vismeel boilie.
dus heel die leuke stof over eiwitten kan mooi overboord.
en wat een karper niet in een boilie aan voeding vind
vind een karper wel in zijn omgeving
Uitspraak van sloophamert op donderdag 14 mei 2009 om 21:06:
leuke stof om helemaal gek van worden.
in de praktijk werkt het ff net wat anders.
ik vind deze stof ook helemaal niet belangrijk.
in mijn ogen moet een boilie lekker smaken en dat er toevallig voeding in zit is dat mooi meegenomen.
vind het dan ook raar dat de meeste boilies die verkocht worden er vismeel in zit.
de reden waarom vismeel zo goed vangt is gewoon omdat ze dat lekker vinden en niet om de eiwit.
in mijn praktijk ervaring heb ik me meeste grote vissen gevangen op een vismeel boilie.
dus heel die leuke stof over eiwitten kan mooi overboord.
en wat een karper niet in een boilie aan voeding vind
vind een karper wel in zijn omgeving

Zo zie je maar weer, dat als iemand iets anders ervaart, dat de theorie niet meer geloofd word. Als je het wel allemaal zo goed weet, waarom vraag je er dan na ?

Net als dat chocola slecht is voor honden. Dat zet zich om in bepaalde gifstoffen waar honden niet tegen kunnen. Meneer A voert zijn hond al jaaaaaren chocola, en die hond leeft nog steeds.
Dus meneer A gooit zo die hele theorie over boord. :vaag:
laatste aanpassing
Uitspraak van sloophamert op donderdag 14 mei 2009 om 21:06:
vind een karper wel in zijn omgeving

ja maar dit probeer ik dus te voorkomen , kheb leiver dat ze me boillies opvreten dan dat ze der eigen volschuiven aan hun omgeving ;)
 
Uitspraak van sloophamert op donderdag 14 mei 2009 om 21:06:
in mijn ogen moet een boilie lekker smaken

Dat zeg in mijn ogen niks
Ik heb zo echt op heel smerige flavours en zelf ongeflavourd gevangen.

Het gaat na mijn mening om de stoffen die in de boilie zitten

Waarom vang je goed op vismeel?
Omdat er veel eiwit in vismelen zitten.
En daar groeit een visje van, dit stukje is het instinct van de karper.
Van jongs af aan zijn dit dus de stoffen waarvan zijn instinct zegt: ‘‘eten’’.
Daarom geven vismelen gewoon een hoog attractie gehalte.

Je krijgt veel runs maar het gemiddelde gewicht zal laag zijn.
Ga je met een zoete bol dan krijg je minder runs maar de vissen zijn dikker.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je op een vismeel bol geen dikke vissen kan vangen en vise verca.
Roelof Schut heeft dit getest en uitgebreid beschreven in spiegel 2 geloof ik.
Ook ik ving al mijn dertigers vorig jaar op een zoete fruit bol.
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 15 mei 2009 om 20:03:
Ga je met een zoete bol dan krijg je minder runs maar de vissen zijn dikker.

En waar concludeer je dat uit? uit je eigen ervaring of verhalen van anderen...
Ik moet zeggen op vismeel vang ik grotere vis als op zoete...

Ik denk dat het per water verschillend is. Ik ken er verder niet over oordelen maar alleen uit mijn eigen ervaring.
Ik kan je wel zeggen dat je wel andere vissen kan vangen op zoete boilies ipv met vismeel boilies...... maar grotere is me nooit overkomen.

:bier:
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 15 mei 2009 om 20:03:
Waarom vang je goed op vismeel?
Omdat er veel eiwit in vismelen zitten.
En daar groeit een visje van, dit stukje is het instinct van de karper.
Van jongs af aan zijn dit dus de stoffen waarvan zijn instinct zegt: ‘‘eten’’.
Daarom geven vismelen gewoon een hoog attractie gehalte.

Dat is zo ie zo juist (Y)
Uitspraak van Secrifice op vrijdag 15 mei 2009 om 20:44:
En waar concludeer je dat uit? uit je eigen ervaring of verhalen van anderen...
Ik moet zeggen op vismeel vang ik grotere vis als op zoete...

dat heb ik nou ook...
Uitspraak van Secrifice op vrijdag 15 mei 2009 om 20:47:
Waarom vang je goed op vismeel?
Omdat er veel eiwit in vismelen zitten.
En daar groeit een visje van, dit stukje is het instinct van de karper.
Van jongs af aan zijn dit dus de stoffen waarvan zijn instinct zegt: ‘‘eten’’.
Daarom geven vismelen gewoon een hoog attractie gehalte.

maismeel en griesmeel ook
 
Uitspraak van Secrifice op vrijdag 15 mei 2009 om 20:44:
En waar concludeer je dat uit? uit je eigen ervaring of verhalen van anderen...
Ik moet zeggen op vismeel vang ik grotere vis als op zoete...

het zijn mijn eigen ervaringen en ik merk in mijn omgeving dat anderen het ook hebben.
ik zat op een water met vismeel en ving tot 25 pond.
toen ik terugkeerde zoete boilie eraan en voila 4 dertigers in 3 dagen en nog een partij hoge twintigers.

maar zoals ik al zei Schut heeft er een heel verhaal van in spiegel staan!!
 
een behoorlijk intressant onderwerp dit!

over het algemeen vis ik zelf nooit met zoete boilies...
dusja ik kan verder totaal geen oordeel geven over de zoete bollen...:)
wel vis ik vaak met mais en tijgernootjes waar ik de nodige suiker door heen pleur...
maar mij is het nog nooit opgevallen dat de vissen daardoor dikker zijn die ik op de mais en tijgernootjes vang..
maarja heb er eerlijk gezegd ook nog nooit op gelet of er grote verschillen in de gewichten zaten qua aas....
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op zaterdag 16 mei 2009 om 14:12:
het zijn mijn eigen ervaringen en ik merk in mijn omgeving dat anderen het ook hebben.
ik zat op een water met vismeel en ving tot 25 pond.
toen ik terugkeerde zoete boilie eraan en voila 4 dertigers in 3 dagen en nog een partij hoge twintigers.

maar zoals ik al zei Schut heeft er een heel verhaal van in spiegel staan!!

goh hoe kan je dat nou weten dat het daar aan ligt.
er zijn te veel variaties on dat te kunnen concluderen en een mensen leven te kort omdat goed te kunnen onderzoeken
Uitspraak van sloophamert op dinsdag 19 mei 2009 om 21:20:
goh hoe kan je dat nou weten dat het daar aan ligt.
er zijn te veel variaties on dat te kunnen concluderen en een mensen leven te kort omdat goed te kunnen onderzoeken

Daarom kan je mooi al je ervaringen en ontdekkingen met medekarpervissers uitwisselen. En daar je conclussies uittrekken. Of gewoon 2 hele goede karpervissers en daar gewoon veel mee onderzoeken en uitproberen etc.
 
Uitspraak van sloophamert op dinsdag 19 mei 2009 om 21:20:
goh hoe kan je dat nou weten dat het daar aan ligt.

Omdat het te maken heeft met de stoffen die in de boilie zitten.

en zoals ik al zei Roelof Schut heeft dit ook onderzocht en daarvoor keek ik er ook niet na maar toen ik het stuk gelezen had viel mij op dat hij in grote lijnen wel gelijk had.
Uitspraak van verwijderd op woensdag 20 mei 2009 om 08:36:
en zoals ik al zei Roelof Schut heeft dit ook onderzocht en daarvoor keek ik er ook niet na maar toen ik het stuk gelezen had viel mij op dat hij in grote lijnen wel gelijk had.

die vrije aminozuren is al oude koek.
het word al een jaar of gebruikt.
het gaat om het totaal plaatje.

als schut in de sloot springt doe jij het dan ook
had maar eens het bewijs dat grote in dit geval ook oud vismeel gewoon lekker vinden.
foto volgt.

hoe zit het dan met particals waarmee we het algemeen klienere vissen mee vangen
daar zit bekant geen eiwit in zeker geen dierlijkeiwit
ze vinden het gewoon lekker!!!
laatste aanpassing
 
ieder zijn mening
ik het nooit gezegt dat je op vismeel geen dikke vissen kan vangen, wat jij dus sugereert in je bovenste bericht.
en jij sugereert nu dus dat alles wat in de bladen staat onzin is?

Als je het allemaal zo zo goed beter weet als Schut en maten, waarom zien we jou dan niet in alle bladen en gesponsord?
Waarom zit jij dan niet bij team korda of noem het maar op????

het komt op mij over dat je een topic opent wat is hoogwaardig aas alleen maar om andere vissers hun mening de grond in te stouwen.
open dan geen topic als je het allemaal al weet en laat een ander gewoon in zijn waarde.
We kunnen geen menig geven want volgens jou is dat niet zo, dus is het niet zo!
iedereen heeft andere ervaringen en meningen.
dus moet je niet gaan zeggen dat het allemaal maar onzin is.
als een ander die ervaring of mening heeft dan kan dat.
er zijn meerdere wegen die naar rome lijden.
laatste aanpassing
 
Uitspraak van Secrifice op vrijdag 15 mei 2009 om 20:44:
Ik kan je wel zeggen dat je wel andere vissen kan vangen op zoete boilies ipv met vismeel boilies

Vorig jaar had ik een vis die een ander nog nooit gezien had. echt een topvisje idd ook op een zoete bol!
80% van de belgische vis heb ik gevangen op de cayenne-peper bollen , geen zoet en geen vis :)

suits me!

tis maar net waar je je vertrouwen in kunt leggen zeg ik maar
Uitspraak van verwijderd op zondag 24 mei 2009 om 19:28:
Waarom zit jij dan niet bij team korda of noem het maar op????

omdat ik dat niet wil
laatste aanpassing
het gaat er niet om dat ik andere mensen de mening in de grond stop.
het gaat er om dat mensen de ogen open moeten doen
Delkim,
Als eerste. Als jij denkt dat de gesponsorde mannen de mensen zijn met kennis, zit je er toch heel flink naast. Ik heb lang genoeg in dat wereldje gezeten om te weten dat het met name een gebeuren van vriendjespolitiek is. Bovendien worden de mannen die de meeste grote vissen hebben gevangen steevast gesponsord. Jij weet natuurlijk net zo goed als ik dat het vangen van grote vissen met name een bewuste keuze is, in combinatie met de juiste informatie over wateren en een berg tijd. Ik ken voldoende jongens die gesponsord worden, want zoals gezegd het ik zelf ook in die wereld gezeten en er zijn maar toch opvallend weinig bij die écht kennis hebben over het karpervissen.

Dan nog even over de bladen waar jij zo in geloofd. Inderdaad, een groot deel van wat er in de bladen staat is onzin. Veelal geschreven door wannabee's die schrijven om het schrijven of door mensen met een aasfirma achter de kont waardoor de subjectiviteit al voor een groot deel weg is. Als jij alles voor waar aanneemt wat de zogenaamde "grote jongens" schrijven, ga je flink beperkt raken in je visserij, dat garandeer ik je. Eén van de allerbekendste gesponsorde namen kwamen wij in Frankrijk tegen, zo dronken als een tor, 100 meter van zijn hengels die opgesteld stonden als scudraketten. Moeten we nu écht zulke gasten geloven??

Even terug naar de boilies. Jij zegt dat we goed op vismeel vangen omdat er veel eiwitten in zitten. Betekent dat dan ook automatisch dat we goed op Caseine vangen? Ik hoef die kamelenstront niet in mijn boilie in ieder geval. De eiwitten in de vismeel bepalen voor een deel de smaak van de vismeel. Meer moet je er niet achter zoeken.

Ook zeg je dat je op hele smerige flavour vis hebt gevangen.
Ten eerste bepaald de flavour maar voor een klein deel de totaalsmaak van je boilie.
Ten tweede, wat is smerig? Jij vind het smerig. Er zijn ook vliegen die stront vreten en ik ken ook enkele koeien die graag gras vreten.
Ten derde, hoeveel vis? Had je met een andere flavour meer vis gevangen? Of minder? Dat je ergens vis mee vangt zegt niets. Er is ook weleens een karper met een lego-blokje gevangen.

Oke, nu gaan we het ingewikkelder maken. Ik lees van onder andere Nattie dat een karper bepaalde stoffen nodig heeft om te overleven. Je verhaal is trouwens helemaal correct, maar het gaat mij erom of we met die informatie ook meer karper vangen. Je beredenering "minder eiwit > grotere karper" loopt al mank als je aan particles denkt. Dat zijn minder eiwitten en kleinere karper. En duidelijk ook hoor. Hoe dat komt? Misschien ga ik iets raars zeggen nu. Stelling 1: Hoe groter de karper is, gemiddeld genomen, hoe meer verschillende soorten voedsel ze accepteren. Daarom zijn ze groter dan hun kleine broertjes geworden. Gemiddeld he? Stelling 2: Hoe slechter je aas word, hoe minder vissen je zal bereiken ermee. Dan springen we meteen terug naar stelling 1: Je bereikt met slechter aas gemiddeld minder vissen, dus automatisch de groteren. Want die accepteren veel meer soorten voedsel. Die zijn groot geworden omdat ze niet zo'n moeilijke eters zijn. Of dacht je soms dat Eppo, Beppo en Meppo die steeds maar 1 run in 5 dagen krijgen maar daarmee wél altijd 1 van de grotere karpers vangt doelgericht op die grotere aan het vissen zijn? Nee...Eppo, Beppo en Meppo vissen met een zak Geel/blauw vergif-boilies uit de winkelschappen die niet te vreten zijn. Ze vangen dus geen hol, behalve af en en toe een grotere karper. Die grotere karper is zo'n veelvraat (daarom is ie groter, gemiddeld dan he?) dat ie zelfs een halve meter zou graven voor een stuk kamelenstront. Dan weer terug naar de particles, waarmee je vooral veel vis vangt, maar minder groten. Eiwitten zitten er niet echt in. Particles zijn simpelweg beter dan de gemiddelde boilie (om verschillende redenen) dus je bereikt er meer karper mee dus je vangt gemiddeld kleiner. Zo simpel is het en niet ingewikkelder.

Het klopt helemaal dat je met vismeelboilies gemiddeld meer en kleiner vangt dan met zoete koolhydraatboilies. Simpelweg omdat gemiddeld genomen de vismeelboilies beter zijn dan de zoete koolhydraatboilies. Inderdaad...de smaak helpt ook behoorlijk mee in dit geval. De voedingswaarde is van ondergeschikt belang. Het eiwit / koolhydraat percentage bepaald wél voor een deel de smaak van je boilie.

In het algemeen over die voedingswaarde.
Er zijn maar weinig dieren die hun voedsel kiezen op basis van of het goed voor ze is. Met name omnivoren (karper) vreet wat ie tegenkomt en wat voedsel is. Zal het ene liever hebben dan het andere op basis van SMAAK (zoals bij ieder, incl. mensen) en die mix zorgt er voor dat ie binnenkrijgt wat ie nodig heeft. Het dier HAALT ERUIT wat ie nodig heeft en voor alle restanten heeft de natuur/god/evolutie/ooievaar een reet uitgevonden. Het is een leuke aanname wanneer je stelt dat een karper eiwitten nodig heeft om te groeien DUS zal hij/zij wel op zoek gaan naar eiwitten. Maar hoe weet jij dan hoeveel eiwitten een karper nodig heeft om te groeien? Misschien heeft ie aan de 10% eiwitten in sommige particles al meer dan genoeg? Misschien niet? Een koe haalt de eiwitten uit het gras. Daar zit blijkbaar genoeg in. De natuur zorgt ervoor dat dieren en mensen de voedingsstoffen halen uit de spullen die we graag eten. Daar hoeven wij niet tussen te gaan zitten door te veronderstellen dat karpers instinctief "weten" wat goed voor ze is. Mijn kat zou zich lek vreten aan slagroom. Gelukkig biedt de natuur meer dan alleen slagroom.

m.v.g. Chris
 
Uitspraak van ChrisN op donderdag 28 mei 2009 om 22:45:
Als eerste. Als jij denkt dat de gesponsorde mannen de mensen zijn met kennis, zit je er toch heel flink naast

nou goed een maat van mij vist bij korda en die gast kan gewoon echt vissen.
die doet al 20 jaar aan aas voor zichzelf en zo is hij er ook bij gekomen.
dit is dus wat ik weet.
en dat stukje over die bladen dat klopt ook wel want ik weet dat jij een verhaal moet schrijven wat zij nog weer gaan aanpassen naar hun eigen wensen.
alleen niet alles is onzin maar ben het met je eens dat veel geromantiseerd is.

het punt wat je zegt over info klopt idd ook helemaal dat ben ik met je eens.
die gasten horen alles van elkaar.
 
maar dan de vraag van mij een karper kan toch ook wel ruiken?
hoe vinden ze anders het aas?
 
zoals ik zelf weet kan een karper niet ruiken in ieder geval niet zoals wij ruiken.
De karper heeft smaakknopjes en met deze smaakknopjes kan hij het aas waarnemen.
Uitspraak van verwijderd op zaterdag 30 mei 2009 om 09:45:
zoals ik zelf weet kan een karper niet ruiken in ieder geval niet zoals wij ruiken.
De karper heeft smaakknopjes en met deze smaakknopjes kan hij het aas waarnemen.

That`s right.(y)
 
over het ruiken van karpers staat een heel topic vol gediscuseerd op het discusie board van karperwereld.nl... maybe wel intressant voor jou om te gaan lezen $bas$...
 
ja heb het laatst is gelezen.