Partyflock
 
Flockonderwerp · 74177
 
Wat is het?

Stofnaam
Amfetamine. Merknamen: Benzedrine, Biphentamine, Dexedrine en Dexamyl (dextroamfetamine)
Methylamfetamine. Merknaam: Pervitine

Straatnaam
Amfetamine: speed, pep, amf, appelspeed
Methylamfetamine: perf, ice (base-vorm; rookbaar), cranck, crystal, jabba

(Chemische) samenstelling
Amfetamine: beta-phenylisopropylamine, dl-alpha-methylphenethylamine
Methylamfetamine: beta-phenylisopropyl, N-methylamine

Bron
Synthetisch (farmaceutische en illegale laboratoria)

Uiterlijk
Poeder, tabletten, capsules, pasta (natte vorm van poeder)
Amfetamine kan in poedervorm diverse kleuren hebben (o.a.wit, roze en geel)
Methylamfetamine is een wit poeder.Wat doet het met je?

Werking
De effecten van amfetamine en methylamfetamine zijn hetzelfde. Methylamfetamine is echter 1,5 à 2 maal zo sterk.

Lichamelijk:

Stimulerend, je gaat sneller praten, bent drukker en je hebt meer energie
Motorische onrust (o.a. kaakbeweging)
Verwijde pupillen
Verhoogde bloeddruk
Verhoogde hartslag
Uitzetten van de bronchiën (longblaasjes)
Tandenknarsen en kaakklem
Psychisch:

Onderdrukking van je hongergevoel
Onderdrukking van je slaap en vermoeidheid
Geeft een verhoogd zelfvertrouwen wat resulteert in overmoed
Euforie (het gevoel de wereld aan te kunnen) zowel geestelijk als lichamelijk
Verhoogde alertheid
Na afloop heb je een katerig gevoel en slaat een grote vermoeidheid toe.

De dosering (en dus de werking) is afhankelijk van het doel van de gebruiker. Wil je een nacht lang doorgaan dan is dat anders dan wanneer je bij het uitgaan een licht ‘oppeppertje’ wilt gebruiken.

Amfetamine met andere drugs
Amfetamine gaat de verdovende werking van alcohol tegen. Dronkenschap wordt niet gevoeld maar is wel aanwezig. Door deze combinatie komt de kater de volgende ochtend een stuk harder aan. Niet gebruiken in combinatie met antidepressiva en anti-psychotica.

Werkingsduur
Amfetamine werkt 5 tot 8 uur, maar kan veel langer aanhouden.
Methylamfetamine werkt 6 tot 12 uur, maar kan veel langer aanhouden.
Ice (de rookbare vorm) werkt 24 uur.
Bij het spuiten van amfetamine treedt de werking het snelst op, maar duurt het ook het minst lang. Als amfetamine wordt gesnoven treedt het effect op na 5-10 minuten. Wanneer je amfetamine slikt, begint de werking na 20-30 minuten en is een hogere dosering nodig dan bij snuiven. Dit komt door een gedeeltelijke opname in het bloed en vroegtijdige afbraak. Amfetamine wordt in erg verschillende concentraties verkocht en is dan ook moeilijk te doseren, maar een gebruikelijke dosis is 5-40 milligram. Een gebruikelijke dosis voor methylamfetamine is 5-10 milligram.

Aantoonbaarheid
Amfetamine is in je urine 2 – 4 dagen aantoonbaar.
Amfetamine is in je bloed tot maximaal 72

Gebruik en risico’s

Gebruiksmethoden
Je kunt amfetamine slikken, snuiven en spuiten. Methylamfetamine komt ook voor in rookbare vorm (ice) en werkt dan drie- tot vijfmaal sneller dan bij slikken doordat het gerookt wordt.

Risico’s
Omdat methylamfetamine sterker is dan amfetamine geldt ook dat de kans op negatieve effecten groter is.

Lichamelijk:

Hoofdpijn
Hartkloppingen
Duizeligheid
Misselijkheid.
Verminderde weerstand
Vertraagde botgroei (bij kinderen)
Tandenknarsen en kaakklem
Slapeloosheid
Psychisch:

Agressiviteit (opgefoktheid)
Prikkelbaarheid
Oververmoeidheid
Verwardheid
Een overdosis amfetamine kan resulteren in hartritmestoornissen, oververhitting en acute schizofrenie of psychotische verschijnselen. Bij zwaar gebruik zijn de risico’s: paranoia en jeuk (je denkt dat er beestjes onder je huid zitten). Risicogroepen zijn mensen met: diabetes (amfetamine verhoogt de bloedsuikerspiegel), hart- en vaatziekten, een bipolaire stoornis (manisch depressief) en mensen met aanleg voor psychische aandoeningen en epilepsie. Oververhitting en uitdroging is net als bij MDMA het meest voorkomende probleem. Amfetamine wordt in erg verschillende concentraties verkocht en is daardoor moeilijk te doseren.

Verslaving
Bij gebruik van amfetamine is er sprake van tolerantie (je lichaam vraagt elke keer meer van het middel om hetzelfde effect te bereiken). Amfetamine geeft geen lichamelijke afhankelijkheid (verslaving). Er treden dus geen ontwenningsverschijnselen op na het stoppen met amfetamine gebruik. Het is wel mogelijk dat het - uitgestelde - gevoel van vermoeidheid extra hard aankomt.
Er treedt wel geestelijke afhankelijkheid op bij amfetamine gebruik, en die kan groot zijn. Gebruikers kunnen het idee krijgen dat ze niet goed kunnen functioneren of plezier hebben zonder amfetamine te gebruiken. Nadat het is uitgewerkt, treedt juist het tegenovergestelde gevoel op: vermoeidheid en depressiviteit. Wanneer je dit tegengaat door weer te gebruiken, beland je snel in een vicieuze cirkel.
Deze geestelijke afhankelijkheid kan nog groter zijn bij methylamfetamine en zeker bij ice, waarvan de verslavende werking wordt vergeleken met crack.

Zwangerschap
Over het gebruik van amfetamine tijdens de zwangerschap is weinig onderzoek bekend. Mogelijke risico’s voor de baby kunnen zijn: ondergewicht, een te klein hoofd en een vertraagde groei. Dit zou echter ook door de uitputting kunnen komen waar zware gebruikers last van hebben. Het valt in ieder geval aan te raden minimaal één week voor de conceptie (verwekking) te stoppen met het gebruik van amfetamine. Indien er toch incidenteel gebruikt is tijdens de zwangerschap, hoeft dit niet noodzakelijkerwijs tot problemen te leiden.

EHBO
Mocht iemand ‘te hard gaan’, zorg dan dat deze persoon in een rustige omgeving gaat liggen en praat rustig tegen hem/haar. Verder is bij amfetamine gebruik het risico op oververhitting en uitdroging het grootst (vooral bij dansen). Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en minimaal 1 keer per uur wat drinkt. Drink niet te veel water want dat is ook slecht voor je, maar drink het liefst isotone dorstlessers zoals AA. Mocht het echt fout gaan met iemand zorg dan deze persoon naar de EHBO gaat of bel het alarmnummer 112.

Aanvullende informatie
Amfetamine wordt in tabletvorm soms als XTC verkocht in het uitgaanscircuit. Amfetaminen worden al sinds de jaren dertig/veertig gebruikt, zo nu en dan is er een opleving in het gebruik. Zowel bij ‘speedpoeder’ en bij ‘speedpillen’ varieert de hoeveelheid amfetamine die erin zit. Dit kan het voor de gebruiker moeilijk maken goed te doseren.

Wet en handel

Wet
Amfetamine en methylamfetamine staan op lijst 1 van de Opiumwet. Op deze lijst staan harddrugs met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. Produceren, verhandelen en bezitten van harddrugs is strafbaar. Het bezit van kleine hoeveelheden wordt in de praktijk niet met voorrang opgespoord en vervolgd.

Markt
De marktprijs voor amfetamine varieert van € 7 tot € 11 per gram. Voor methylamfetamine is dit € 4,5 tot € 11 per gram. Amfetamine wordt verhandeld op de illegale markt. Deels wordt het gebruikt door mensen die lang wakker moeten blijven (horeca, chauffeurs) en deels in het uitgaanscircuit. Het wordt ook wel als doping gebruikt in de sport. Soms wordt het medisch voorgeschreven als medicijn bij ADHD. Methylamfetamine komt weinig voor in Nederland. In de Verenigde Staten is amfetamine bijna altijd methylamfetamine.
laatste aanpassing