haha tja opeten he
Uitspraak van verwijderd op woensdag 7 juni 2006 om 16:01:op mensen gooien
haha
De aardappel (Solanum tuberosum) is een plant die ondergronds een energievoorraad (zetmeel) aanlegt in de vorm van een knol, die meestal eveneens aardappel worden genoemd. De knollen worden gevormd aan ondergrondse stengels, stolonen genoemd. In de aardappel komen twee typen zetmeel voor, amylose en amylopectine, waarvan 10% amylose. In 2005 is voor het eerst een ras in de handel gekomen dat bijna 100% amylopectine bevat.
De belangrijkste teeltgebieden van consumptie-aardappels in Nederland zijn Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant. In de Veenkoloniën worden veel fabrieksaardappels voor de zetmeelwinning geteeld en in het noorden vanwege minder luizen pootaardappels.
De aardappel heeft 2n=48 chromosomen en is een autoploïde tetraploïd. Aardappels worden bijna altijd gekweekt als één enkele kloon met zo goed mogelijke genen. Alle 'bintjes' bijvoorbeeld zijn van één kloon afkomstig.
In veel Europese en westerse landen is de aardappel een van de basisvoedingsmiddelen: net als rijst, pasta en brood is hij een belangrijke bron van koolhydraten.
De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, evenals de tomaat, de paprika en de tabak: de groene delen van de aardappel zijn dus giftig. Net als andere leden van de nachtschadefamilie bevat de plant alkaloïden. Aardappelplanten kunnen naast knollen bessen vormen. Deze zijn in tegenstelling tot die van de tomaat zeer giftig. Tussen de verschillende aardappelrassen zijn er grote verschillen in de vorming van bessen.
De belangrijkste teeltgebieden van consumptie-aardappels in Nederland zijn Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant. In de Veenkoloniën worden veel fabrieksaardappels voor de zetmeelwinning geteeld en in het noorden vanwege minder luizen pootaardappels.
De aardappel heeft 2n=48 chromosomen en is een autoploïde tetraploïd. Aardappels worden bijna altijd gekweekt als één enkele kloon met zo goed mogelijke genen. Alle 'bintjes' bijvoorbeeld zijn van één kloon afkomstig.
In veel Europese en westerse landen is de aardappel een van de basisvoedingsmiddelen: net als rijst, pasta en brood is hij een belangrijke bron van koolhydraten.
De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, evenals de tomaat, de paprika en de tabak: de groene delen van de aardappel zijn dus giftig. Net als andere leden van de nachtschadefamilie bevat de plant alkaloïden. Aardappelplanten kunnen naast knollen bessen vormen. Deze zijn in tegenstelling tot die van de tomaat zeer giftig. Tussen de verschillende aardappelrassen zijn er grote verschillen in de vorming van bessen.