Partyflock

'Lig'

 
Flockonderwerp · 38804
misschien ff een stomme vraag, ik ben mijn pup 'lig' aan t leren. dit lukt goed alleen moet ik met mn hand naar de grond, wil hij begrijpen wat ik bedoel.. hoe krijg ik hem zover dat hij gaat liggen als ik het gewoon zeg en/of een bepaald gebaar maak?

heb zelf al zitten denken aan gewoon afwachten tot hij gaat liggen, daar een woordje aan koppelen en belonen..

of iets lekker onder mn schoen verstoppen en zo proberen of hij het snapt.. (ja klinkt raar, maar zo probeer ik maar een oplossing te bedenken :$)

ik vind, hem onder mn been door laten kruipen en het hem zo leren geen optie, omdat ik dat er OOK weer uit moet trainen..

iemand een handige tip???

DANK :D:D
gewoon vaak genoeg oefenen en als ie gaat ligge lig zegge net voordat ie gaat liggen en daarna belonen,wat een droppie zeg.­
ps zo heb ik t gedaan weet niet of dat bij jou gaat werken
maar succes ermee.­
Nog geen lig gaan zeggen (vooral niet in de begin fase)

Pak wat lekkers..en hou dit tussen zijn voorpoten, pas op het moment dat hij gaat liggen zeg jij lig.
Absoluut niet eerder!!!!

Wanneer je dit een paar keer herhaald gaat het wat soepeler..
Wanneer dit gebeurt, zeg je het commando al wanneer je ziet dat hij richting de grond zakt.

Waarom je nooit het commando al eerder mag zeggen..????
Nou..omdat hij het commando niet kent. Hij zal hier geen link mee leggen..

Wanneer jij elke keer op het moment dat hij gaat liggen het commando zegt..gaat hij op den duur de link leggen..van hé lig is liggen..

Vooral nooit opgeven als je het nu gaat oefenen, ook al geef je geen commando!! Je moet er toch een keer doorheen..en het gaat je ook wel lukken..alleen de eerste keer ligpogingen zijn soms zwaar verwarrend.....want de hond moet goed nadenken wat jij van hem verwacht.

In het begin mag je nog wel een hand gebruiken, maar wanneer hij echt goed de link door heeft haal je, je hand weg. Hierdoor moet de hond weer nadenken..(ook lastig dus) maar ook dat gaat je lukken ;)

Dat is eigenlijk net zoals met de zitoefening..
Hij staat bijvoorbeeld voor je..en jij gaat met wat lekkers achter zijn oren langs, hierdoor kijkt hij naar boven naar het lekkers, en zak automatisch met zijn kont naar beneden.. op dat moment dat hij gaat zitten, zeg jij zit..en herhaald het een paar keer.. ook deze link heeft hij dan snel te pakken.. :yes:
laatste aanpassing
bij mij heeft t zo wel gewerkt maar ze had ook alles heel snel
door ze was de slimste van de klas ;)
Uitspraak van Whe!!!! op maandag 26 februari 2007 om 19:44:
Wanneer jij elke keer op het moment dat hij gaat liggen het commando zegt..­gaat hij op den duur de link leggen..­van hé lig is liggen..­

ik denk dat hij wel begrijpt wat liggen is. maar toch de link heeft gelegd met het gebaar (hand naar de grond met of zonder lekkers) en niet direct met het commando lig.. als ik mn hand naar de grond breng en lig zeg, gaat hij liggen. maar blijf ik staan en ik zeg lig, dan blijft meneer op zn kontje zitten en gebeurd er niks.. :\ is dit een kwestie van de aanhouder wint? of begrijpt hij t eigenlijk nog niet?

zitten als ik het zeg, kan hij al :P dat had hij echt snel door.. :D
laatste aanpassing
Uitspraak van SDK op dinsdag 27 februari 2007 om 12:37:
k denk dat hij wel begrijpt wat liggen is. maar toch de link heeft gelegd met het gebaar (hand naar de grond met of zonder lekkers) en niet direct met het commando lig.. als ik mn hand naar de grond breng en lig zeg, gaat hij liggen. maar blijf ik staan en ik zeg lig, dan blijft meneer op zn kontje zitten en gebeurd er niks.. :\ is dit een kwestie van de aanhouder wint? of begrijpt hij t eigenlijk nog niet?

Hij is dus al een fase verder snap ik uit jou verhaal..
Als hij weet wat lig is, dan moet je niet meer met je hand gaan wijzen..
Ik denk (en dat doen vaak de meeste honden) dat jou hond doet alsof hij dom is, maar dat is hij niet :9
Hij herkent het commando? + de link..

Wat je kan doen is het volgende..
Je haalt de lijn onder jou voet door.. maar blijft zelf rechtop staan.
Jij zegt het commando, en trekt voorzichtig de lijn strak onder je voeten..zodat hij als het ware naar beneden wordt getrokken. (dit moet je uiteraard wel voorzichtig doen, geef hem wel de kans om na te denken) zodra hij geen kant meer op kan..zul je zien dat hij uit zichzelf gaat liggen.. (blijf zelf absoluut recht op staan! )

Maar.. hij kan ook tegen gaan stribbelen, hier moet je niet van schrikken.. en ook JUIST NIET opgeven, want jij hebt al een commando gegeven.. dus je moet volhouden..hoe erg hij ook tekeer gaat, een minder leuke kant..maar je zult zijn als jij het volgehouden hebt, dat de volgende keer beter gaat.
Zodra hij ligt, loop je achteruit en zegt zijn vrijlating commando (vrij of oké of iets anders dergelijks)

Waarom je nooit mag opgeven als jij al een commando hebt gegeven??
Omdat.. honden absoluut niet dom zijn..
Jij hebt een commando gezegd en hebt opgeheven omdat de hond tegenstribbelt..
De volgende keer gaat hij alles proberen om jou niet te laten winnen..
Gevolg is een slecht luisterende hond

Leg ik het een beetje duidelijk uit?? :$:$


Uitspraak van SDK op dinsdag 27 februari 2007 om 12:37:
itten als ik het zeg, kan hij al :P dat had hij echt snel door.. :D

Dat is mooi :D hoe heb jij dit getraind??
laatste aanpassing
het is gelukt!! :cheer: :D

hoe ik t nou gedaan heb? het lag aan mij en niet aan mn hondje.. :$ ik ging er vanuit dat hij het niet begreep als ik bleef staan, omdat hij gewoon bleef zitten en ging daarom al te snel met mn hand naar de grond.. dit:

Uitspraak van Whe!!!! op maandag 26 februari 2007 om 19:44:
de hond moet goed nadenken wat jij van hem verwacht.­

klopt echt helemaal.. ik moest hem gewoon de kans geven om goed na te denken.. hij keek me eerst ombegrijpend aan, maar na nog een paar keer oefenen snapte hij t :D


Uitspraak van Whe!!!! op dinsdag 27 februari 2007 om 19:26:
Dat is mooi :D hoe heb jij dit getraind??

iets lekkers pakken en dat voor zn neus naar achter zn koppie bewegen.. dan ging ie vanzelf zitten.. op het moment dat hij ging zitten zei ik zit.. en dat werkte goed.. ik denk dat hij het ook zo snel doorhad omdat dat het eerste was wat ik oefende met hem en dat dus ook het eerste was waar hij iets lekkers voor kreeg.. hij gaat nu ook altijd meteen zitten als ik iets voor m heb.. ook zonder dat ik er een commando voor geef.. :)

verder ben ik hem ook 'hier' aan t leren. en ook dat pikt ie snel op.. hem laten zien dat ik iets lekkers voor m had en hem roepen.. toen hij bijna bij me was 'hier' zeggen.. dit zo een paar keer geoefend en toen langzaam begonnen met t commando geven als hij even uit mn zicht was of bezig was met iets anders.. en het werkt goed..
op de puppycursus afgelopen zondag schoot de riem perongeluk uit mn hand.. ik zei 'Enzo Hier' en hij draaide zich om en kwam trg :D:D dat was mooi. vooral omdat we daar op puppycursus nog niet aan toe zijn :D

ik denk btw dat iets trainen met de riem onder mn voet(en) voor mij niet zo'n strak plan is.. ben bang dat hij wint zonder dat ik dat wil.. hij is echt zo sterk voor zo'n jonge hond..!! (14 weken en bijna 20 kg :| :9)
Uitspraak van SDK op dinsdag 27 februari 2007 om 22:13:
klopt echt helemaal..­ ik moest hem gewoon de kans geven om goed na te denken..­ hij keek me eerst ombegrijpend aan, maar na nog een paar keer oefenen snapte hij t

Leuk :D:D:D
Uitspraak van SDK op dinsdag 27 februari 2007 om 22:13:
verder ben ik hem ook 'hier' aan t leren.­ en ook dat pikt ie snel op..­ hem laten zien dat ik iets lekkers voor m had en hem roepen..­ toen hij bijna bij me was 'hier' zeggen..­ dit zo een paar keer geoefend en toen langzaam begonnen met t commando geven als hij even uit mn zicht was of bezig was met iets anders..­ en het werkt goed..­
op de puppycursus afgelopen zondag schoot de riem perongeluk uit mn hand..­ ik zei 'Enzo Hier' en hij draaide zich om en kwam trg dat was mooi.­ vooral omdat we daar op puppycursus nog niet aan toe zijn

Dat hier roepen..
Daar wou ik nog wat over kwijt :$:$:$
Jij leert op de cursus dat "hier" niet alleen komen is..maar hier is komen + voor je zitten + naar je kijken..
Wil je dat gaan oefenen.. heel mooi :D
Maar probeer dit dan ook aan te houden..want anders mag je, je hele hier oefening straks weer omgooien en snapt je hond er straks niks meer van..

Uitspraak van SDK op dinsdag 27 februari 2007 om 22:13:
ik denk btw dat iets trainen met de riem onder mn voet(en) voor mij niet zo'n strak plan is.. ben bang dat hij wint zonder dat ik dat wil.. hij is echt zo sterk voor zo'n jonge hond..!! (14 weken en bijna 20 kg )

Dan is het mooi dat het nu vanzelf gaat :D:D:d
Als je maar consequent bent, kan je je hond bijna alles leren. Mijn hond luisterd niet naar lig, maar na af. Hij kan volgen, hier, zit, af, plaats. Als ik met hem loop en we gaan oversteken gaat hij netjes zitten en dan pas als ik zeg dat we verder gaan gaat hij mee. Ik heb hem ook geinige dingen geleerd waar je eigenlijk niets aan hebt, maar ik vond het grappig. Als ik tegen hem zeg hoe doen de meisjes op de wallen, gaat hij op zijn rug liggen met zijn poten omhoog en als ik tegen hem zeg HI-5, springt hij een klein stukje omhoog en slaat dan met zijn poot tegen mijn hand aan. Je hebt er niets aan, maar ik vind het ontzettend grappig :D:D:D:D
laatste aanpassing
Uitspraak van Whe!!!! op woensdag 28 februari 2007 om 11:35:
Dat hier roepen..­
Daar wou ik nog wat over kwijt
Jij leert op de cursus dat "­hier"­ niet alleen komen is..­maar hier is komen +­ voor je zitten +­ naar je kijken..­
Wil je dat gaan oefenen..­ heel mooi
Maar probeer dit dan ook aan te houden..­want anders mag je, je hele hier oefening straks weer omgooien en snapt je hond er straks niks meer van..­

TnX voor de tip :D (tips zijn altijd welkom btw ;))
het is nu: hierkomen, zitten (wat ie uit zichzelf doet :)),mij aankijken en dan iets lekkers..

hoelang moet je eigenlijk met lekkers blijven belonen, tot je over kan gaan op interval? ik weet dat belonen met de stem of een aai over de bol ook kan werken, maar daar trapt die dikkop van mij niet in :\. als ik hem niks geef, komt ie 2 keer en de 3e keer denk ie; bekijk t maar, ik krijg toch niks.. met lekkers komt ie wel gewoon iedere keer..
laatste aanpassing
Uitspraak van SDK op donderdag 1 maart 2007 om 21:29:
het is nu: hierkomen, zitten (wat ie uit zichzelf doet ),mij aankijken en dan iets lekkers..­

:D
Uitspraak van SDK op donderdag 1 maart 2007 om 21:29:
hoelang moet je eigenlijk met lekkers blijven belonen, tot je over kan gaan op interval? ik weet dat belonen met de stem of een aai over de bol ook kan werken, maar daar trapt die dikkop van mij niet in .­ als ik hem niks geef, komt ie 2 keer en de 3e keer denk ie;­ bekijk t maar, ik krijg toch niks..­ met lekkers komt ie wel gewoon iedere keer

Ik trainde met mijn hond op het hoogste gebied qua gehoorzaamheid en zelf daar beloon ik nog. Alleen laat ik hem op den duur meer dingen doen..bij zit, af, hier en dan pas een beloning.. ik verwacht meer van hem voordat hij zijn beloning krijgt. Ze doen het daar natuurlijk ook voor niet om jou een plezier te doen..

Eigenlijk moet je dat een beetje uittesten.. er is geen regel wanneer je het weg mag laten. Doet je hond het goed bij elke oefening weer..plak er dan nog eens wat aan vast.. bijv hier komen.. en gelijk aan de voet gaan..en dan pas een beloning..
Is hij daar ook aan toe.. dan: hier komen, aan de voet gaan.. en plaats sturen.. en opnieuw hier komen... (maar dat is ver en ver boven het niveau van een pup hoor.. :9
Maak het niet gelijk te moeilijk voor hem..

Het moet wel leuk blijven zeg maar :D
Wat is Enzo een lieverdje :D
oke dan blijven we voorlopig nog belonen ;)

nog ff een ander vraagje.. ik ben hem ook 'naast' aan het leren. (links naast me gaan zitten) op puppycurcus moet ik hem, met iets lekkers in mn hand, links langs me de draai laten maken, dan mn hand omhoog brengen en zorgen dat ie met zn neus dezelfde kant op wijst als ik.. nu is die draai maken voor hem erg lastig omdat ie al zo groot is, dus nu leer ik hem als hij bv. voor me zit, via rechts achter me langs te lopen en links naast me te gaan zitten.. (kun je t nog volgen? :$) dit werkt goed en hij begint het al echt te begrijpen..

doe ik dit zo goed? of ga ik nu in de knoei komen met andere oefeningen die we nog gaan krijgen.. (ben van plan om gewoon door te gaan met trainen, na puppycursus)
Uitspraak van Ylonaih op zondag 4 maart 2007 om 15:56:
Wat is Enzo een lieverdje


TnX :D
Uitspraak van SDK op woensdag 7 maart 2007 om 18:55:
of ga ik nu in de knoei komen met andere oefeningen die we nog gaan krijgen..­


ik ben nu gewoon gehoorzaamheid aan het doen en wij leren nu ook wat jij je hondje leert, als ze bij ons komen dan moeten ze een soort rondje om ons heen lopen en dan links naast gaan zitten..
dus volgens mij kom je niet in de knoei hoor...
Uitspraak van SDK op woensdag 7 maart 2007 om 18:55:
doe ik dit zo goed?

Als het zo goed werkt..? Is er niks aan de hand toch?
Wij doen de naast oefening net zo..
alleen leren we het anders aan (geloof ik)
Misschien is dit wat voor jou..:::

Je laat de hond voor je zitten..pakt wat lekkers in je linkerhand..daarmee hou je dat lekkers voor zijn neus.. en terwijl je de hond lokt, stap je met ALLEEN je linkerbeen 1 stap achteruit.. wanneer de hond vervolgens is mee gedraaid stap jij met 2 grote stappen weer vooruit. Zorg er ten alle tijden voor dat de hond gelijk aanleer recht naast je te zitten ipv scheef.. Corrigeer dit ook gelijk wanneer dit fout gaat..
Uitspraak van vrouwtjesbeest op donderdag 8 maart 2007 om 18:27:
als ze bij ons komen dan moeten ze een soort rondje om ons heen lopen en dan links naast gaan zitten..­

Dat is nog de oude manier.. van 6 jaar geleden..
De nieuwere vorm is zoals SDK het leert..
Ik heb mijn honden trouwens ook nog dit rondje aangeleerd..
Maar voor wedstrijden mag dit (geloof ik) niet meer.
Uitspraak van Whe!!!! op vrijdag 9 maart 2007 om 16:51:
De nieuwere vorm is zoals SDK het leert..­

ik denk dat ik het hem ook heb geleerd met een rondje draaien :$ hij heeft nu nog een aanwijzing nodig (van voor naar rechts bewegen met mn hand) en dan loopt hij mooi achter me langs en gaat links naast me zitten.
het gaat goed zo, dus ik weet niet of het handig is om hem nog een manier van 'naast' te leren.

wordt de manier van 'naast' aanleren, door achter de persoon door te lopen niet afgekeurd als hij strx op examen moet?? :$
volgens mij heof je bij je examen ook niet 'naast' te doen maar gaat het er om dat je hond netjes links naast je zit, maar als je je hond standaard aanleert dat ie links van je moet zitten als je stilstaat gaat dit een stuk makkelijker en hoef je ook geen commando te geven ervoor..­
Uitspraak van SDK op zaterdag 24 maart 2007 om 00:51:
wordt de manier van 'naast' aanleren, door achter de persoon door te lopen niet afgekeurd als hij strx op examen moet??

Het maakt niet uit hoe de hond naast gaat.. als hij maar naast gaat.. :9
Uitspraak van vrouwtjesbeest op vrijdag 30 maart 2007 om 12:40:
volgens mij heof je bij je examen ook niet 'naast' te doen maar gaat het er om dat je hond netjes links naast je zit,

Dat hoeft niet bij elke hondenschool zo te zijn ;)
Sommige hebben in hun examen wel een voet of naast in zitten :)

Maar daar hoef je alsnog niet bang voor te zijn want de puppycursus daar zakt eigenlijk helemaal niemand voor.. totaal geen strengheid zit er in :9
Uitspraak van Whe!!!! op vrijdag 30 maart 2007 om 19:27:
Maar daar hoef je alsnog niet bang voor te zijn want de puppycursus daar zakt eigenlijk helemaal niemand voor..­ totaal geen strengheid zit er in

ghehe, nee dat is gebleken.. afgelopen zondag (met dat snikhete weer ja! :S) was het examen en iedereen was geslaagd.. Enzo als beste van de klas :P:D

nu door met puppybasis.. en we gaan het zo goed proberen vol te houden.. :yes:
Uitspraak van SDK op maandag 26 februari 2007 om 17:46:
iemand een handige tip???

mijn hond gaat af (liggen) als ik of het normaal zeg, of mijn hand naar de grond beweeg, ik heb dat met koekjes zo aangeleerd :lol:
Uitspraak van SDK op woensdag 18 april 2007 om 13:42:
geslaagd..­ Enzo als beste van de klas

nu door met puppybasis..­ en we gaan het zo goed proberen vol te houden..­

OO beter zeg! :D :cheer:
Gefeliciteerd :D
Uitspraak van Black007 op dinsdag 24 april 2007 om 13:50:
of mijn hand naar de grond beweeg

Als je op het hoogste niveau gehoorzaamheid traint is dat niet toegestaan :p
Uitspraak van Whe!!!! op dinsdag 24 april 2007 om 17:33:
Als je op het hoogste niveau gehoorzaamheid traint is dat niet toegestaan

daar train ik niet op, het is goed zo (y)
mocht hij ooit doof worden snapt hij wel nog steeds wat ik bedoel :lol:
Uitspraak van Whe!!!! op dinsdag 24 april 2007 om 17:33:
Gefeliciteerd

dank :D

ben zeer benieuwd wat we met de volgende cursus gaan leren!
met puppucursus hebben we eigenlijk alleen maar steeds het zelfde gedaan, maar dat is denk ik ook om mensen te leren dat je bij een hond alles 10(0)x moet herhalen wil hij het goed leren..

Enzo gaat nu gewoon liggen als ik dat tegen hem zeg..
met mn hand naar de grond snapt hij ook, maar hij begrijpt het woordje nu dus dat doe ik niet meer.. :)
Uitspraak van Black007 op dinsdag 24 april 2007 om 23:06:
daar train ik niet op, het is goed zo (y)
mocht hij ooit doof worden snapt hij wel nog steeds wat ik bedoel :lol:

;)
Uitspraak van SDK op woensdag 25 april 2007 om 08:26:
ben zeer benieuwd wat we met de volgende cursus gaan leren!

Uitgebreider volgen, leren zitten op afstand, leren liggen op afstand en blabla :D
afgelopen zondag voor de 2e keer de puppy basis cursus gevolgd. (de vervolg cursus op puppycursus zeg maar) krijgen we aan het eind van de les te horen dat we per volgende week een groep hoger gaan :|
dat geldt voor alle Boelen (Enzo zit met broertje en zusje in de les) en nog een ander hondje uit de les..

Gebeurd dit vaker? vind het zo vreemd :\


Nou moet ik wel zeggen dat de puppy groep erg groot begon te worden. en de Boelen dus de grootste (maar niet de oudste) honden zijn..

Zouden ze bewust de grote honden naar de volgende cursus plaatsen?
of zit er een kansje in dat we gewoon poepgoed zijn? 8) :P
Wij hebben het maar 1x meegemaakt, maar dat was eigenlijk net toen Gabber er bij kwam samen met wat anderen.
De grote honden van die groep moesten toen ook een groepje hoger. We zien het nu eigenlijk eerder als een tweede puppiegroep, want ze zijn net zo goed met luisteren als onze pups hahaha... en dat houdt is: soms absoluut niet!

Maar misschien zijn jouw hondjes gewoon heel goed in luisteren, dat weet jij als baasje toch t allerbeste zou ik denken :)
Uitspraak van LIEF... op donderdag 7 juni 2007 om 16:47:
Maar misschien zijn jouw hondjes gewoon heel goed in luisteren,

hij luisterd best goed.. (als hij zin heeft :lol:, maar hij moet toch altijd van mij) heb btw maar 1 hondje ;) das momenteel meer genoeg.. de andere 2 Boelen hebben ieder hun eigen baasje.. gelukkig :|

3 van die rauwdauwers in mn huis.. stel je voor.. :| :P
laatste aanpassing
zitten had ik binnen een uur bij haar in de kop zitten, blijven staan is moeilijker om te leren maar ze doet het
liggen was ook lastiger
maar ze luisterd nu goed, oefening baart kunst ook al is je hond heel eigenwijs
heeeeeel veel gedult hebben