Partyflock

Offsetinkt

 
De offsetinkt bestaat, net als andere drukinkt, uit minstens twee componenten.

Deze twee hoofdbestanddelen zijn het kleurpigment en de kleurdrager. De kleurdrager wordt meestal als bindmiddel of vernis aangeduid. Aan alle vellenoffsetdrukinkten zijn ook nog droogmiddelen, ter versnelling van het drogen, toegevoegd.

Door de kleurpigmenten wordt de kleurtoon bepaald. Voor iedere aan te wrijven kleur wordt het passend pigment uitgezocht. De chemische industrie levert een groot aantal pigmenten.

Het bindmiddel bestaat bij vellenoffsetdrukinkten uit een colloïdale oplossing van kunstharsen en vluchtige oliën in mineraalolie. De kwaliteit van de drukinkt wordt bepaald door de samenstelling en de bereiding ervan.

De kleurpigmenten kunnen alleen door het bindmiddel getransporteerd en tijdens het drukken vast op het papier of ander te bedrukken stof aangebracht worden.

Er zijn twee soorten drogingen:

* Fysische droging (cold-set inkt)
* Oxidatieve droging d.m.v. van UV of IR


Drukinkt

Lithografische drukinkten moeten de eigenschap hebben zich slecht te mengen met water en zeer taaivloeibaar te zijn.

Voor de verschillende stadia van een lithografie zijn er speciale inkten. De belangrijkste is de peninkt. Deze inkt wordt ingezet nadat de tekening is gemaakt met het lithografische tekenmateriaal(en). Dan wordt namelijk de gehele bovenkant van de kalksteen met arabische gom afgedekt. Enige uren later wordt de tekening weggewassen met terpentine en vervangen door een asfalt-oplossing. Met een natte spons wordt daarna het restant asfalt en de arabische gom weggewassen. De steen wordt vochtig gehouden en met een leren inktroller wordt de peninkt over de steen verdeeld. Wanneer dit kundig wordt gedaan komt de oorspronkelijke tekening in al zijn nuances, nu voorzien van drukinkt, weer tevoorschijn. Vaak wordt er daarna niet direct een oplage gedrukt maar de steen nogeens gegomd. Pas wanneer er een oplage wordt gedrukt wordt een een iets minder taaie inkt gebruikt om het beeld zodoende sneller met inkt te kunnen 'opbouwen' en deze dan te 'persen'.