Partyflock

Den Haag

 
Provincie Zuid-Holland
Hoofdplaats Den Haag
Oppervlakte
- Land
- Water 98,20 km²
82,66 km²
15,54 km²
Inwoners
Bevolkingsdichtheid 476.354 (1 april 2006)
5760 inw./km²
Geografische ligging 52°05' NB 4°18' OL
Belangrijke verkeersaders A4, A12, N14, NS Oude Lijn, NS Hofpleinlijn
Netnummer 070
Postcodes 2491-2599
Officiële website www.denhaag.nl
Politiek
Burgemeester (lijst) Wim Deetman (CDA)
Bestuur VVD, PvdA, Groen Links
Zetels
PvdA
VVD
CDA
SP
GL
D66
IslamDem
CU/SGP
LPF
SolNed
PPS
StadsPartij

Den Haag of 's-Gravenhage is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Met 476.354 inwoners (1 april 2006, bron: CBS) is het de derde gemeente van het land. Het is tevens de regeringszetel van Nederland, dus de zetel (of residentie) van de regering en het parlement met de koningin (of het staatshoofd). Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland, maar niet van Nederland; dat is Amsterdam. De gemeente Den Haag maakt ook deel uit van het kaderwetgebied Haaglanden.

Naam

Vanouds werd voor de plaats de naam Die Haghe of Den Hag(h)e gebruikt. Vanaf 1602/1603 gebruikte het stadsbestuur officieel de naam 's-Gravenhage, die als deftiger werd beschouwd. Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de naam Den Haag (in plaats van 's-Gravenhage), ook al vanwege de internationalisering van de hofstad, haar huidige recent verworven status van juridische hoofdstad van de wereld (IGH; VN-ISH), en tevens om aan te sluiten bij buitenlandse benamingen als The Hague in het Engels, La Haye in het Frans, (Den) Haag in het Duits, Haag in het Deens en La Haya in het Spaans. In 1990 werd een voorstel om de naam officieel in Den Haag te veranderen echter afgewezen.

Wapen

Het wapen van Den Haag bestaat uit een schild met daarop een vogel, meestal met één poot geheven alsof hij een stap zet, die een zwart, slang-achtig dier in de bek heeft. Het schild wordt vaak vastgehouden door twee draak-achtige, gouden leeuwen.
De slang is eigenlijk een paling, maar wordt afgebeeld met een gevorkte tong, die palingen niet hebben in tegenstelling tot slangen. Palingen werden in vroeger tijden gekweekt in de hofvijver waar vis-etende vogels op afkwamen. De vogel in het wapen is een ooievaar, en werd gekozen omdat ooievaars vroeger verondersteld werden geluk te brengen.

Geschiedenis

Den Haag bestaat sinds 1230, toen graaf Floris IV van Holland op de plek waar reeds een hofstede stond van Vrouwe Meilindis van Wassenaer een bescheiden kasteel bouwde. In 1248 liet graaf Willem II, tevens Rooms Koning geworden, een meer passend kasteel bouwen aan het duinmeer, de huidige Hofvijver. Zijn zoon Floris V zorgde er na Willems vroegtijdige dood voor dat de Ridderzaal voltooid werd. Ze was voorzien van verguld dak en torenspitsen.

De Ridderzaal en het Binnenhof werden versterkt, maar het dorp eromheen kreeg nooit stadsrechten, al bleef Den Haag residentie van de graven van Holland en hun opvolgers. Den Haag kon groeien als compromis tussen de Hollandse steden, maar diezelfde steden zorgden ervoor dat Den Haag geen vestingstad werd.

In 1528 werd het niet door wallen en singels beschermde Den Haag geplunderd door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum, die een groot deel van de nederzetting buiten het gravelijk kasteel platbrandde.

Ook tijdens de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog werd Den Haag genadeloos geplunderd en raakte het nagenoeg ontvolkt. De stad was het Spaanse hoofdkwartier tijdens het beleg van Leiden.

Al zeker sinds circa 1400 telde Den Haag enkele duizenden inwoners, waardoor het in feite eerder een stad dan een dorp was. Een stad placht in die tijd echter een zeer verregaande mate van zelfbestuur te hebben en de graven van Holland (en later hun opvolgers, de hertogen van Bourgondië en de Habsburgers) verkozen het om het in hun eigen residentie zelf voor het zeggen te hebben. Vanaf 1581 zette de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden deze praktijk voort, omdat Den Haag de plaats was waar het hoogste regeringsorgaan, de Staten-Generaal, resideerde.

Ook was het stadhouderlijk hof daar gevestigd. Aanvankelijk had het er in de jaren 1580 nog om gespannen of het verwoeste Den Haag weer zou worden opgebouwd; de machtige stad Delft wilde in haar directe omgeving de opkomst van een gevaarlijke rivaal liever verhinderen, mede omdat de stad Delft wenste dat de Staten-Generaal zich blijvend in Delft zou vestigen. Uiteindelijk werd toch tot wederopbouw besloten, en de Staten-Generaal bleven in Den Haag gevestigd.

In 1622 telde Den Haag 16.000 inwoners. In de 17e eeuw werd Den Haag omgeven door grachten, die door stadhouder prins Maurits als aanzet tot volledige vestingwerken waren aangelegd, maar van de geplande echte verdedigingswerken kwam verder niets. Aan het eind van de 18e eeuw was het bevolkingsaantal opgeklommen tot ongeveer 40.000, waarmee dit "dorp" de op twee na grootste nederzetting van Nederland was geworden (na Amsterdam en Rotterdam). Door de aanwezigheid van het stadhouderlijk Hof, de Staten-Generaal en buitenlandse diplomaten en (buitenlandse) adel had Den Haag een veel aristocratischer karakter dan de meeste andere Nederlandse steden. Er was een groot contrast tussen de aristocratische wijk rondom het Binnenhof en Voorhout en de meer volkse delen van het "dorp".

Pas in 1806, onder Frans bewind, kreeg Den Haag zijn stadsrechten, maar in die tijd was een vestingmuur eerder een keurslijf dan een voordeel: Den Haag bleef zonder omwalling en kon zich op ruime schaal uitbreiden. Na 1850 begon de stad zich uit te breiden buiten de 17e eeuwse grachtengordel. Het inwonertal was toen ruim 70.000. Omstreeks 1870 zou het aantal van 100.000 worden gehaald, en rond 1900, in de fin du siècle-tijd van Louis Couperus, telde de stad ongeveer 200.000 inwoners. Ten zuiden van de oude binnenstad ontstonden toen dichtbevolkte arbeiderswijken (Laakkwartier, Schilderswijk, enz.), terwijl tegen de duinkant nieuwe wijken voor de meer gefortuneerde burgers gebouwd werden (Statenkwartier, Duinoord, Archipelbuurt, enz.). In die tijd speelde Den Haag ook in kunstzinnig opzicht een belangrijke rol vanwege de schilders van de Haagse School.

In 1899 vond in Den Haag de Eerste Haagse Vredesconferentie plaats, die leidde tot de oprichting van het Internationaal Hof van Arbitrage, dat in Den Haag gevestigd werd. De Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie schonk een bedrag van $ 1.500.000 voor de bouw van het Vredespaleis (gebouwd tussen 1907 en 1913), waarin dit Hof zou zetelen. Tevens werd later ook het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis gevestigd.

Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog, op 3 maart 1945, kwamen tijdens het Bombardement op Bezuidenhout 510 mensen om het leven. Het bombardement werd uitgevoerd door de geallieerden en had als doel de vernietiging van de mobiele V2-lanceerinrichtigingen van de Duitsers.

In de 20e eeuw heeft Den Haag gebieden geannexeerd wegens ruimtegebrek. De voormalige gemeente Loosduinen werd in 1923 als eerste samengevoegd met Den Haag. Met ingang van 1 januari 2002 zijn de nieuwbouwwijken Leidschenveen en Ypenburg als gevolg van grenscorrecties toegewezen aan Den Haag, ten koste van Leidschendam, Pijnacker, Rijswijk en Voorburg.

Sport

De profvoetbalclub van Den Haag is ADO Den Haag, dat uitkomt in de Eredivisie. Andere voetbalclubs in Den Haag zijn Scheveningen, HVV, Quick, B.M.T. en HBS. Verder kent Den Haag enkele bekende hockeyclubs, HCKZ en HDM.

Onderwijs

Den Haag heeft twee zelfstandige gymnasia, Sorghvliet en het Haganum. Hoewel Den Haag niet over een grote zelfstandige universiteit beschikt zijn er wel de The Hague Academy of International Law, een dependance van Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool.


Den Haag telt acht stadsdelen. Elk van deze stadsdelen heeft een eigen stadsdeelkantoor, waar de meeste gemeentelijke diensten zijn gehuisvest. Dankzij die stadsdeelkantoren is de gemeente voor veel zaken makkelijker bereikbaar.

* Centrum
o Schilderswijk
o Stationsbuurt
o Zeeheldenkwartier
o Archipelbuurt
o Willemspark
* Escamp
o Moerwijk
o Leyenburg
o Rustenburg/Oostbroek
o Morgenstond
o Bouwlust
o Vrederust
o Wateringse Veld
* Haagse Hout
o Benoordenhout
o Bezuidenhout
o Haagse Bos
o Marlot
o Mariahoeve
* Kijkduin
o Ockenburg
* Laak
o Laakkwartier
o Molenwijk
o Spoorwijk
* Leidschenveen-Ypenburg
o Leidschenveen
o Ypenburg
* Loosduinen
o Bohemen / Meer en Bos
o Kijkduin / Ockenburg
o Loosduinen
o Kraayenstein
o Houtwijk
o Waldeck
* Scheveningen
o Belgisch park
o Duinoord
o Duindorp
o Geuzen- en Statenkwartier
o Oostduinen
o Westbroekpark
o Zorgvliet
* Segbroek
o Bomen- en Bloemenbuurt
o Regentessekwartier
o Valkenboskwartier
o Vogelwijk
o Vruchtenbuurt

Inwoners:

* Centrum ongeveer 100.000 inwoners
* Escamp circa 113.000 inwoners
* Haagse Hout 42.040 inwoners
* Leidschenveen-Ypenburg (Vinex-wijk, naar verwachting telt dit stadsdeel ongeveer 40.000 inwoners in het jaar 2015)
* Laak 38.200 inwoners
* Loosduinen 47.500 inwoners
* Scheveningen 56.000 inwoners
* Segbroek 59.000 inwoners


Bezienswaardigheden

* Ridderzaal en Binnenhof
* Gevangenpoort
* Mauritshuis
* Oude Stadhuis
* Grote Kerk
* Nieuwe Kerk
* Paleis Noordeinde
* Lange Voorhout

Cultuur

* Panorama Mesdag
* Congresgebouw - North Sea Jazz Festival
* Gemeentemuseum
* Museum Beelden aan Zee
* Vredespaleis
* Mauritshuis
* Madurodam
* Escher Museum "Escher in het Paleis"
* Koninklijke Schouwburg

Evenementen

* Haags Bevrijdingsfestival
* Parkpop
* Koninginnenach

Bekende Hagenaars

* Anouk - zangeres
* Raymond van Barneveld (Barney) - veelvoudig wereldkampioen darten
* Wim de Bie, cabaretier, schrijver en zanger
* Michael Boogerd - wielrenner
* Ferdinand Bordewijk - schrijver van o.a. Bint, Het Been, Kaas, Karakter en Lijmen
* Sjaak Bral - schrijver en cabaretier
* Henk Bres - voormalig hooligan van voetbalclub ADO Den Haag
* Jaap-Derk Buma - hockeyinternational
* Jan de Cler - veelzijdig artiest
* Louis Couperus - schrijver (bekende uitspraak van hem: Zoo ik iets ben, ben ik een Hagenaar)
* Hans Couzy - luitenant-generaal
* Wim Deetman - burgemeester
* Wieteke van Dort - actrice, cabaretière, politica en zangeres
* Willem Drees - minister-president
* Golden Earring - popgroep
* Gruppo Sportivo - popgroep
* Jurjen de Haan - kunstschilder
* Elsemieke Havenga - tv-presentatrice en oud-hockeyinternational
* Christiaan Huygens - wetenschapper
* Constantijn Huygens - dichter
* Harrie Jekkers - zanger en cabaretier
* Kees van Kooten - cabaretier en schrijver
* Van Kooten en De Bie - cabaretduo
* Richard Krajicek - tennisser
* Erwin Kroll - weerman
* Ties Kruize - hockeyinternational
* Aad Mansveld - voetballer
* Wieger Mensonides - zwemmer
* Q65 - popgroep
* Marnix Rueb - tekenaar van de strip Haagse Harry
* Mark Rutte - politicus
* Johan Scheps - politicus en verzetsstrijder
* Hanneke Smabers - hockeyinternational
* Minke Smabers - hockeyinternational
* Erica Terpstra - zwemster, politica en voorzitster van NOC*NSF
* Peter Timofeeff - weerman
* Jan Tinbergen - econoom
* Remy Unger - diskjockey
* Bart Veldkamp - schaatser
* Mariska Veres - zangeres (Shocking Blue)
* Paul Verhoeven - filmregisseur
* Cees Vervoorn - zwemmer
* Paul van Vliet - cabaretier

Hagenezen

Mensen die geboren en getogen zijn in Den Haag worden ook wel Hagenezen genoemd. Dit is echter geen officiële aanduiding maar bargoens.
o m g geef je ff geschiedenis les hieowwww dammmm


:respect:
:d
laatste aanpassing
Uitspraak van Yuri JawBonE op vrijdag 19 mei 2006 om 01:08:
*­ Centrum
o Schilderswijk
o Stationsbuurt
o Zeeheldenkwartier
o Archipelbuurt
o Willemspark

ziej geen rivierenbuurt wat wel in dit stadsdeel hoort, je heb tog 1 foutjuh gemaakt yuri ;)
(K)Den-Haag:respect:
laatste aanpassing
gebeurt er hier nog eens wat kijk eens hoeveel mensen zich aan deze flock willen toevoegen.­
ah-hah dat wist ik niet :D
dus geen 15 miljoen mensen op een kleine stukje aarde ?? :D
:woop: O, o, Den Haag, ik zou met niemand willen ruilen!!SMILEYSTART#­55SMILEYSEPOmRvZXRpZXdvZXA6SMILEYEND