Partyflock

Pantone

 
Pantone is de naam van een bedrijf, dat kleurcoderingen publiceert. De coderingen, zoals PMS 200 ('Pantone Matching System'), zijn een eenduidige afspraak tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces (bijvoorbeeld ontwerper, textielleverancier en drukker). Het woord 'matching' ('overeenkomen, samenvallen') geeft aan dat het reproduceren van een bepaalde kleur een belangrijke doelstelling is; dit is geen vanzelfsprekendheid in ontwerp- en productieomgevingen.

De eerste publicatie, in 1963, was vooral gericht op grafische ontwerpers, drukkerijen, en hun kleurtechniek CMYK. Op dit moment is de catalogus uitgebreid met vertalingen naar elektronisch gemaakte kleuren voor presentatie op beeldscherm.

* 1 Basislijst
* 2 Ondergrond, proces en afwerking
* 3 Digitaal/elektronisch
* 4 Externe links

Basislijst

Oorspronkelijk werden 500 kleuren genummerd vanaf PMS 100. Later zijn daar fluorescerende kleuren aan toegevoegd ('DayGlo', PMS 801 - 842), en lichtvaste (niet-mengbare) kleuren (PMS 012, 021, 032, 071). In 1991 werd 'Pantone 1000' geïntroduceerd (1012 kleuren), met toevoegingen als 'Dry trap' (tweemaal dezelfde kleur over elkaar drukken, met intensiverend effect). De nu gebruikte lijst met 1114 kleuren is in 2000 gepubliceerd, met als toevoegingen onder meer 'Ontwerpersgeïnspireerde' kleuren (7401 - 7547). Steeds ook zijn er kleurdefinities vervallen.

Ondergrond, proces en afwerking

Bepaalde effecten, zoals kwaliteit van de ondergrond, het gebruikte drukproces en een afwerking met glanslaag, leveren aparte stalen (kleurenwaaiers) op. Deze worden steeds aangegeven met een toegevoegde lettercode:

C Coated paper
U = Uncoated paper
M = Matted paper
TC = Textiel Cotton
TP = Textile Paper/TPX Textile Paper Extended
T (prefix) = Transparant
CV = Computer Video
CVC/CVU = Computer Video Coated/Uncoated Paper (gesimuleerd in beeld)
CVP = Computer Video, Process color (CMYK-kleuren gesimuleerd in beeld)
CVS = Computer Video, SWOP-Standard (SWOP-proces hier gesimuleerd in beeld)
SWOP = Standard Web Offset Printing (zoals in VS en Azië)
SWOP-Euro = Standard Web Offset Printing (volgens Euroscale; vanwege verschillende druktechnieken in de regio's, in inktkleur en dichtheid)
DS = Digital SWOP
S (prefix) =

Daarnaast is er een druktechniek ontwikkeld met zes kleuren ('Hexachrome'). In plaats van de standaard vier kleuren van CMYK wordt gedrukt met zes kleuren: oranje en groen zijn toegevoegd, waardoor meer PMS-standaardkleuren gedrukt kunnen worden zonder de meer speciale drukkleuren te gebruiken, of de duurdere achtkleurendruk.

Digitaal/elektronisch

Pantone heeft bij al de kleuren een digitale benadering gegeven om computerontwerpen mogelijk te maken en daarbij zoveel mogelijk overeenkomst te houden tussen digitale ontwerpen (kleuren op het beeldscherm) en fysieke productie (drukwerk). Deze vertalingen zijn in RGB, HTML-tags of in systeemspecifieke coderingen.

Links
www.pantone.nl
laatste aanpassing