Partyflock
 
Flockonderwerp · 106015
­ Nederland
Van mijn lieve buurvrouw heb ik een plantje gekregen. Dit heet honingkruid en kan gebruikt worden als zoetstof. Dit doe je door de bladeren te drogen en te verpulveren tot poeder. Dit poeder kan je toepassen in je gerechten en dranken bijvoorbeeld koffie of thee. In de EU is honingkruid verboden. Dit omdat de voedselcomissie vindt dat er niet genoeg onderzoek naar dit plantje is gedaan, waardoor men bang is voor gevolgen van het gebruik hiervan. Maar in landen als Japan wordt dit al een tijd lang gebruikt om voedingsmiddelen van zoetheid te voorzien. In Zuid Amerika wordt dit zelfs al eeuwen lang gebruikt om thee van te maken (Mate)

Het voordeel van Stevia is dat het 300 keer zoeter is dan suiker, het bevat zeer weinig calorieën en heeft daarom geen negatief effect op je stoffelijke huishouding. Daarnaast bevat het eiwitten, ijzer, fosfor, calcium, kalium, natrium, magnesium, zink, rutine, vitamine A en C.

Suiker is erg slecht voor de mens. "Elk van de volgende symptomen kan verband houden met een te hoge suiker consumptie en een te hoog suikergehalte in het bloed: ongerustheid, bedwateren, tandbederf, depressiviteit, slapeloosheid, osteoporose, aanvallen, heesheid, prikkelbaarheid, diabetes, flauwvallen, moeheid, hartkwalen, zwakke afweer, transpiratie, jeuk, snelle hartslag, geheugenverlies, zwaarlijvigheid, zwakheid, vaginale jeuk (schimmelinfecties) allergieën en andere aandoeningen."

Tegenwoordig zit in bijna ieder product suiker. Zelfs in vleeswaren, eten uit blik en andere dingen waarin je het niet zou verwachten. Je lichaam raakt hieraan gewend en de behoefte aan meer suiker neemt daardoor toe. Zo komt je lichaam in een vicieuze cirkel van suiker verslaving terecht. Natuurlijk zit er in fruit en honing etc. ook suiker. Maar door dat onze voeding zoveel toegevoegde suikers bevat heb je niet eens door hoeveel je hiervan binnen krijgt. En hoezeer je je lichaam hiermee belast.

Ik merk zelf vaak dat ik van teveel suiker erg moe en lusteloos wordt. Daarom probeer ik dit zo min mogelijk in te nemen. Toch is een leven zonder suiker erg saai. Want zoet is gewoon zo lekker ;) Dus ik ben blij dat ik nu dit plantje heb, too sweeten things up a bit :)

Stevia/Honingkruid kan je volgens mij via internet bestellen of heel soms is het ook bij tuincentra te verkrijgen. Hoop dat jullie er wat aan hebben en dat ik julie inspireer. Suiker is niet alleen slecht voor je lichaam, maar de productie ervan gebeurd op grote schaal en is niet goed voor het milieu, om maar niet te spreken over de lage lonen die de arbeiders krijgen en de monopolie posities van de grote suiker producenten, tegenover kleine suikerboeren die weggeconcurreerd worden.
laatste aanpassing
zelf ben k nu bijna 2 jaar van de suiker af, ik gebruik ipv suiker een beetje honing, maar als k ergens Stevia vandaan zou kunnen halen zou t natuurlijk helemáál gunstig zijn..:yes:
Uitspraak van SuburbanKnight op zaterdag 5 juni 2010 om 16:44:
zelf ben k nu bijna 2 jaar van de suiker af, ik gebruik ipv suiker een beetje honing, maar als k ergens Stevia vandaan zou kunnen halen zou t natuurlijk helemáál gunstig zijn..:yes:

Ah beter :) Had je last van suiker, of meer uit principe? Ik weet niet of ik dit plantje kan stekken ofzo, ik weet wel dat ze bloeien, dus als de mijne zaadjes krijgt, wil ik je best wat opsturen :) Maar volgens mij kan je ze ook via Ebay krijgen hoor, heb zelf nog niet gekeken. maar dat zal wel wat kosten denk ik.
 
Uitspraak van Benighted op zaterdag 5 juni 2010 om 13:42:
Het voordeel van Stevia is dat het 300 keer zoeter is dan suiker

het eerste waar ik aan denk als ik dat zie staan, dat is aspartaam. Maar omdat dit een natuurlijk kruid is, is het niet slecht voor je bedoel je? Dan is het wel interessant. Over aspartaam is genoeg te vinden als zijnde puur vergif. Ken je dat? Dat is 1 van de belangrijkste suiker vervangers in light producten.
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op zondag 6 juni 2010 om 05:36:
het eerste waar ik aan denk als ik dat zie staan, dat is aspartaam. Maar omdat dit een natuurlijk kruid is, is het niet slecht voor je bedoel je? Dan is het wel interessant. Over aspartaam is genoeg te vinden als zijnde puur vergif. Ken je dat? Dat is 1 van de belangrijkste suiker vervangers in light producten.

Nee Stevia is geen aspartaam. Het is gewoon een plantje. Aspartaam ken ik, weet niet wat ik daar van moet denken, maar gebruik het voor de zekerheid liever niet.
 
Ik weet dat het niet hetzelfde is. Aspartaam is sowieso een chemisch gecreerde vervannger van suiker, geen natuurlijke. Maar dat is ook een paar 100 keer zoeter dan suiker, waardoor het voor de voedingsindustrie vele miljoenen aan kosten in mindering brengt, aangezien er bijna overal wel suiker in zit. Ik weet niet waar het allemaal in zit, maar in veel kauwgoms en diet- en light producten sowieso. Ik at vroeger veel kauwgoms, maar sinds ik me verdiept heb in aspartaam, heb ik er misschien nog een stuk of 5 gehad. Ook light producten eet of drink ik niet.

Lastig is, dat je vaak weer tegengestelde 'onderzoeken' vindt.

http://www.aspartaam.com/
> aspartaam is slecht voor je

http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/toevoegingen/e-nummers-additieven/zoetstoffen/fabels-over-aspartaam.aspx
> het is allemaal 1 grote 'conspiracy theory'

http://www.skepsis.nl/aspartaam.html
> zowel de voors- als tegens worden benoemd.



Het blijft toch lastig om een gefundeerde mening er over te vormen, omdat er meestal 2 totaal verschillende kanten zijn. Wel weet ik dat er in de 3e link stukken over mogelijke omkoping zijn, en dat zo heel veel producten op de markt gekomen zijn die geen onderzoeken hebben gehad voor de lange termijn gezondheid van de mens.
 
Ik had een tijdje geleden Stevia gehaald bij de reformwinkel. Maar dat was óf hele slechte kwaliteit óf ik vind 't gewoon helemaal niks :s Maar het zoette de boel helemaal niet goed, en al helemaal niet lekker. Had echt zo'n aspartaamsmaak voor m'n gevoel.. heb 't uiteindelijk maar weggegooid en maar weer over gegaan op de suiker. Maar misschien zou ik nog eens een nieuwe poging moeten wagen, maar dan met Stevia dat zeker weten goed van kwaliteit is. Ik weet verder ook niet zo veel van hoe dat nou zit met onderlinge kwaliteitsverschillen en zo...
Uitspraak van verwijderd op zondag 6 juni 2010 om 22:17:
Het blijft toch lastig om een gefundeerde mening er over te vormen, omdat er meestal 2 totaal verschillende kante

ga d'r maar van uit dat t troep is. Producenten kunnen geen patent aanvragen op plantjes dus geen verdiensten. Wat ze wel doen is bepaalde producten synthetiseren, maar dan is het product ook niet natuurlijk meer met vaak ongezonde gevolgen..

Natuurlijk ga je op internet 2 kanten van het verhaal vinden, maar ga er maar van uit dat de natuurlijke manier altyd de beste is.

Ben je bekend met Homeopathie bv en hoe dit nog steeds door reguliere geneeskunde word ontkend en vaak een beter alternatief is als medicatie?
Aan homeopatisch producten verdienen ze veeeeel minder vandaar..:s

De industrie heeft veel geld, macht en belangen, voor grote bedrijven is t makkelijk om ff n recalme campagne op te zetten waarin word beweerd dat iets niet schadelijk is...Check ook E-nummers, zijn vaak ook de meest slechte rommel...
laatste aanpassing
 
Uitspraak van verwijderd op zondag 6 juni 2010 om 23:36:
dat was óf hele slechte kwaliteit óf ik vind 't gewoon helemaal niks

Wat had je, tabs of vloeibare Stevia? De tabs vind'k ook ranzig en 'n aspartaam-smaak hebben. De vloeibare (van 't merk Avanz) vind ik wel príma te doen, hoewel het in koffie en thee toch minder 'lekker' zoet dan suiker. Maar dan zou je eventueel nog voor rietsuiker kunnen kiezen in plaats van gewone geraffineerde suiker.. maar mss doe je dat al wel:)
laatste aanpassing
Veel mensen drinken hun koffie met suiker: één schepje, twee schepjes, soms wel drie. Zo'n hoeveelheid is van de bijzondere, maar natuurlijke zoetstof stevia niet aan te raden. Een mespuntje van dit mierzoete middel maakt het donkere vocht al rijp voor de gootsteen.
Stevia komt uit een plantje dat van oorsprong alleen in het noordelijke deel van Zuid-Amerika voorkomt. Inwoners van Paraguay en Brazilië gebruiken de gedroogde bladeren al honderden jaren voor het zoeten van hun thee.
De Paraguayaanse botanist dr. M. S. Bertoni beschreef in 1899 de plant als eerste. Wat hem opviel, was de intens zoete smaak van de bladeren en het aftreksel daarvan. In 1918 suggereerde hij al dat stevia mogelijk de traditionele suiker zou kunnen vervangen. Want, zo stelde hij, de plant is niet giftig en goedkoper dan bietsuiker.
In Japan en Korea beheerst stevia het grootste deel van de zoetstoffenmarkt. Landen zoals Paraguay, China en Maleisië verbouwen Stevia rebaudiana voor het gedroogde blad en de zuivere zoetstof stevioside. In Japan was het natuurlijke product jarenlang de enige toegelaten suikervervanger. Sinds 1970 is het gebruik van een aantal synthetische zoetstoffen niet meer toegestaan. Het vermoeden rees toen dat ze wel eens kankerverwekkend kunnen zijn.
In de Verenigde Staten is het gebruik van stevia juist verboden voor bijvoorbeeld het zoeten van frisdranken. In 1990 dwong de Amerikaanse voedings- en geneesmiddelenautoriteit FDA verschillende bedrijven de verkoop te staken omdat het middel niet was geregistreerd. Sinds 1995 mag het wel worden gebruikt als voedingssupplement. Het valt daarmee in de categorie van vitaminen en mineralen. Het blijft verboden gebruik te maken van de zoetende eigenschappen van de stof of daarnaar te verwijzen.
De Europese Unie gaat nog een stap verder. Daar is stevia zelfs volledig van de markt verbannen. "Dit verhaal is verweven met corruptie", stelt professor J. M. C. Geuns, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, België. Volgens hem zit een lobby van de suiker- en zoetstoffenindustrie achter het Europese verbod.
In Nederland is de extractvorm wel verkrijgbaar, maar met de vermelding "alleen voor uitwendig gebruik". Stevia zou namelijk pijn en irritatie verminderen bij huidaandoeningen zoals acne en eczeem. Daarnaast zou stevia de genezing van wonden verbeteren. Een ander alternatief is internet; via deze weg zijn buitenlandse producten verkrijgbaar.
Over synthetische zoetstoffen wil Geuns niets zeggen. "De fabrikanten gaan mij dan als rechtstreekse tegenstander beschouwen. Ik wil vooral pleiten voor stevia." Dat aspartaam slecht is voor de gezondheid moet hem echter wel van het hart. "Onlangs bewees degelijk onderzoek de negatieve effecten. Eigenlijk wisten we dit al langer."
Karamel Het blad van de steviaplant is zo'n dertig keer zoeter dan kristalsuiker. In gezuiverde vorm is de zoetstof uit de plant -stevioside- zelfs 300 keer zoeter. Er is dus maar een druppel extract nodig om een kopje koffie een heerlijk gesuikerde smaak te geven.
Ter illustratie noemt Geuns het maken van jam. De maatstaf die hij noemt zal velen bekend voorkomen: 1 kilo vruchten op 1 kilo suiker. Bij gebruik van gedroogde steviabladeren -dertig keer zoeter- zou dat uitkomen op 33 gram per kilo vruchten. Geuns: "Deze hoeveelheid is echter al te veel. De jam is dan niet meer te eten."
Het toevoegen van stevia aan voedingsmiddelen, in plaats van traditionele suiker en synthetische zoetstoffen, heeft belangrijke voordelen, stelt Geuns. Zo is de caloriearme stof aantrekkelijk voor mensen met overgewicht; de darmen kunnen het nauwelijks opnemen. Diabetespatiënten kunnen stevia zonder problemen gebruiken en de stof is het veilig voor mensen met de aangeboren stofwisselingsstoornis phenylketonurie (PKU).
Het "zoete kruid van Paraguay" kan, in tegenstelling tot sommige synthetische zoetstoffen, zonder problemen worden gekookt. Tot 200 graden Celsius blijft stevioside stabiel, zonder dat het karamelliseert. Bij verhitting van suiker gebeurt dat wel. De bruingekleurde bestanddelen die dan ontstaan, zijn mogelijk kankerverwekkend.
Capsules In kleine hoeveelheden is stevia geschikt voor het zoeten van allerlei voedingsmiddelen, zoals frisdranken, yoghurt en snoep. Per dag krijgt iemand dan enkele tientallen tot honderden grammen van de stof binnen. Bij hogere doseringen (750-1500 milligram per dag) blijkt de stof gunstige eigenschappen te hebben voor mensen met diabetes type II en hoge bloeddruk, zonder dat er bijwerkingen ontstaan. "Zo'n hoeveelheid is verpakt in capsules. Anders zou de smaak veel te sterk zijn", aldus Geuns.
Type-II-diabetes is mogelijk te behandelen met stevioside, de gezuiverde plantenstof. "De patiënt moet nog gevoelig zijn voor insuline. Stevioside blijkt het bloedsuiker dan drastisch omlaag te kunnen brengen", zegt de hoogleraar. Voordeel van dit middel tegenover klassieke medicijnen is dat de werking afhankelijk is van de glucoseconcentratie in het bloed. "Bij basale waarden doet het niets." Bij mensen die insuline spuiten, schommelen de waarden daarentegen vaak tussen te hoog en te laag. "Dit is een fantastisch voordeel van stevia", stelt Geuns.
Chinees onderzoek laat zien dat een hoge dosering de bloeddruk van hypertensiepatiënten aanzienlijk verlaagt, zonder dat er bijwerkingen optreden. Geuns benadrukt echter dat er nog een zorgvuldiger studie moet komen, die de effecten op een normale of lage bloeddruk onder de loep neemt. "Een proef met mensen kost ongeveer 1 miljoen euro. Op dit moment proberen we nog geld los te weken voor dit project."
Geuns hoopt dat het gebruik van stevia in het voorjaar van 2007 toegestaan wordt. Een commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie zal zich dan buigen over het onderzoek naar de werking en de veiligheid van de zoetstof. "We kunnen haar er dan hopelijk van overtuigen dat er genoeg bekend is. Als deze commissie toestemming geeft, accepteert de Europese Unie stevia misschien ook. Mogelijk vraagt de EU nog meer onderzoek. We zullen zien."
© Reformatorisch Dagblad

Deze plant zou heel goed zijn voor mensen die last hebben van diabeten, overgewicht etc. maar het plant wordt systematisch tegengehouden door de suikerindustrie, die zichzelf weer beschermt.
Mochten mensen het willen kan je het hier bestellen :

http://shop.white-earth.com/advanced_search_result.php?keywords=stevia&osCsid=9de43db638ef43e45380470628047f04
Als we toch met gezondheidstips gaan smijten, heb ik er nog een paar:

- Voor de doe het zelvers, biologische zaden (ook kiemzaden, alfalfa, taugé etc, erg gezond uit je eigen vensterbank) www.debolster.nlze worden in Nederland gekweekt, zonder GM. Dus als je wil weten of je komkommer wel zo gezond voor je is, kan je ze zelf gaan kweken. Uit de winkel weet je niet altijd waar de zaden vandaan komen. De Ruiter zaden is bv. overgenomen door Mansanto en dat zegt denk ik genoeg. Verder voor betaalbare biologische groente en andere producten kan je eens langs gaan bij een dichtstbijzijnde zorgboerderij www.zorgboeren.nl/zorgboerderijen.php

- Himalayazout/netipot: Himalayazout bevat 84 verschillende mineralen en sporenelementen, opgelost zoals beschreven op de website, kan je het gebruiken als neusspoeling, oogspoeling, voetenbad etc. ook kan je het gebruiken als drinkkuur, 1 theelepel sol (zie website) toevoegen aan een glas water als aanvulling op je dagelijkse voeding www.fascinerend.nl/92/himalayazout ik gebruik zelf de neusspoeling als ik verkouden ben, ik merk dat m’n neus daardoor minder geïrriteerd aanvoelt. Filmpje neusspoeling met netipot: http://www.youtube.com/watch?v=anxUt6ZJJOE Het zout kost zo’n 15 euro per kilo en daar kan je erg lang mee doen.

- Oliekuur: Koudgeperste zonnebloemolie zo’n 15 minuten in je mond ‘spoelen’ dit werd ook als tip gegeven in het boek “Uit je bol” zie website www.kruidenvrouwtje.nl/therapieen/oliekuur.htmeen fles bio zonnebloemolie kost zo’n 5 euro en je hebt een eetlepel per keer nodig, dus zo’n bult kan je je er niet aan vallen. Ik heb het zelf een poosje gedaan en in die tijd niet ziek geweest, maar goed ik ben ook niet veel ziek. Verder staan er nog andere therapieën op, ik zou het oliedispersie bad wel eens willen proberen, maar ja ik heb geen bad. Er staat een link bij naar Firma indruk voor die olie spullen en op hun site staat weer een Bio-waterwervelaar, ziet er interessant uit, is om water weer meer ‘energie’ te geven, maar voor 100 euro net ff te duur voor mij om uit te proberen, iemand anders ervaring mee?

- Effectieve Microorganismen (EM) weet iemand hier iets van? Hier een paar sites erover: www.eminfo.nl/sitemap.htm ,[url]www.emwinkel.nl[/url] , via deze site: www.eco-logisch.nl/Details.asp?ProductID=1309 kan je een emmer bestellen om ipv je groenafval te composter je afval te fermenteren wat zorgt dat er meer voedingstoffen in blijven. Is weer goed voor je zelfgekweekte komkommer 8) Ik weet dat in mijn woonplaats een bedrijf er gebruik van maakt om z’n planten te kweken, dus neem ik aan dat het goed werkt.

- Dat waren de goedkope tips, verder heb ik nog gelezen over Chlorela en Barley, maar dat vind ik vrij prijzige supplementen, iemand daar ervaring mee?

- En extra vitamine c slikken natuurlijk.

Ik heb verder geen aandelen ofzo in de bovenstaande bedrijven, ik wil gewoon graag ongevraagd advies geven 8)
O, ja en een leuke columnover goed kauwen wilde ik jullie ook niet onthouden
laatste aanpassing
Met receptenboek: :honger:
http://www.desteviadrogist.nl/Produkten.aspx