Partyflock
 
Forumonderwerp · 937874
 
Is heerlijk flockers eens of oneens? Een heerlijk ijskoud glas halfvolle melk :respect:


Berta 136 HVJ!

Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die wordt geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren die net een nakomeling hebben gebaard. Melk bestaat uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. De melk die mensen produceren heet moedermelk. Voor de productie van melk voor de voedingsindustrie wordt meestal koemelk gebruikt. Eén liter koemelk weegt 1030 gram. Op veel kleinere schaal worden geitenmelk en schapenmelk gebruikt. In Europa en Rusland wordt ook paardenmelk geproduceerd.

Het woord melk is afkomstig uit het Midden-Nederlands (circa 1253 gesignaleerd). In het Oud-Nederlands komt het woord mlechan voor – andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec.

Verwerking
Voor het beter bewaren van melk ondergaat de rauwe melk in de zuivelfabriek een aantal bewerkingen. Om melk langer houdbaar te maken moeten de meeste bacteriën worden gedood. Gekookte melk heeft echter een sterk veranderde smaak. De kunst is nu een compromis te vinden tussen houdbaarheid en smaak.

pasteurisatie (verhitten op 70°)
sterilisatie (verhitten op 95°)
UHT-sterilisatie (kortstondig verhitten op Ultra Hoge Temperatuur)
koken (verhitten totdat de melk kookt, wordt in het algemeen niet fabrieksmatig toegepast)
wellen (van biest).
Melk waar geen vet uit verwijderd is wordt aangeduid met volle melk. Het verwijderen van circa de helft van de vetten uit de melk levert halfvolle melk op. Magere melk bevat zo goed als geen vetten. Tijdens procesmatige bereiding van deze producten wordt de koemelk eerst volledig afgeroomd en later weer (volgens vaste industriële verhoudingen) toegevoegd aan de vetloze magere melk. Dit levert de volgende vetgehaltes op (uitgedrukt in gram vet per liter melk):

volle melk : meer dan 35 g/l
halfvolle melk : tussen 15 en 18 g/l
magere melk : 0 tot minder dan 3 g/l
Uit melk kunnen diverse zuivelproducten geproduceerd worden. Denk aan yoghurt in allerlei varianten, karnemelk en verschillende vlasoorten.

Lactose-intolerantie
Er zijn mensen die allergisch zijn voor koemelkeiwit, de zogenaamde koemelkallergie. Dit komt vooral voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Meestal hebben ze op latere leeftijd hier geen last meer van. 2 tot 6% van de baby's (bv. Karl Noten) heeft deze allergie. Voor mensen met lactose-intolerantie is er ook een melkvervanger van plantaardige oorsprong bijvoorbeeld op basis van soja. In dat geval spreken we van sojamelk. Deze melk bestaat behalve vet en water ook uit onder andere proteïnen en melksuiker.

Het merendeel van de mensheid (met uitzondering van zeer jonge kinderen) is niet lactose-tolerant; de West-Europese bevolking is daar een uitzondering op. Reclameslogans als ' melk is goed voor elk ' en ' melk de witte motor ' lijken dan ook achterhaald. Recent onderzoek lijkt aan te geven dat door consumptie van melk(producten) niet aan de calciumbehoefte wordt voldaan. Andere producten zoals boerenkool bevatten calcium in veel beter opneembare vorm. Melkproducten kunnen zelfs osteoporose bevorderen in plaats van voorkomen, omdat door het hoge eiwitgehalte calcium uit het lichaam wordt verwijderd.


Experimenteren met melk
Dit is wel interessant om uit te voeren. Voor dit experiment heb je: melk,een bord, drie verschillende kleuren vloeibare kleurstof en een beetje afwasmiddel nodig.
-Giet melk uit op het bord.
-Doe van elke kleur vloeibare kleurstof één druppel in het bord.
-Voeg dan een beetje afwasmiddel toe.

Wat er gebeurt: De druppeltjes kleurstof gaan bewegen. Dit komt omdat de watermoleculen van melk elkaar aantrekken, en die van afwasmiddel juist uit elkaar trekken. Door een kracht die "oppervlaktespanning" wordt genoemd, gaat de melk bewegen. De druppeltjes vloeibare kleurstof waren nodig om aan te tonen dat de melk gaat bewegen.
laatste aanpassing
 
Magere melk (0% vet) :yes:
 
hmmmm (L)
Vind het heerlijk drink er zo een 6 glazen leeg per dag
Uitspraak van Ginaa :cheer: op woensdag 21 maart 2007 om 17:35:
melk..is..VIES

idd

Ik heb lactose-intollerantie dus dat is een goede reden om geen zuivel tot me te nemen... ;)

Sojavarianten vind ik overigens erg lekker :p
 
lekker warme melk met honing of anijs.
of super koud en dan zo uit het pak jammie..
 
Hmm jammie!:9
Wat ook lekker is is n glas vol melk met n schep nesquik banaan erbij!:kwijl:
 
Uitspraak van PPetra op donderdag 22 maart 2007 om 11:00:
melk..is..VIES

Ik lust 't maar heeeel afentoe en dan wel halfvolle en hij moet koud zijn :P
 
Uitspraak van Ginaa :cheer: op woensdag 21 maart 2007 om 17:35:
melk..is..VIES

:yes:
 
lekker,halfvolle verse melk :p
 
Ik drink zeker 8 á 9 liter in de week :O
 
lekker bij t eten :)
 
Lekker bij het eten of tussendoor!:D
 
lekker :)
 
Elke morgen een glas halfvolle melk. :)
Melk gezond ? of de witte sloper....

Het sprookje

Er was eens een zuivelberg die maar moeilijk te slijten was en dus werd er een oplossing voor dit probleem gezocht. Een zuivel promotie gericht op schoolkinderen want melk was ozo gezond voor de kleine burgers. Dit sprookje wordt al jaren verteld ondanks steeds meer mensen die problemen krijgen door het gebruiken van zuivel produkten.

Veel mensen, met name kleine kinderen, zijn allergisch voor koemelk. Dit alles heeft er toe geleid dat de reclameslogan van het zuivelbureau 'Melk is goed voor elk' van de reclamecodecommissie niet meer gebruikt mag worden.

Uit steeds betere bloed onderzoeken blijken steeds meer Nederlanders last te hebben van lactose intolerantie. Ook blijken mensen uit Azië en Afrika helemaal geen melk te verdragen omdat ze een bepaald enzym missen (lactase) dat de lactose in melk moet afbreken.

Melk wordt steeds meer in verband gebracht met problemen zoals eczeem, astma, allergie problemen, darm problemen etc etc. Maar ja dat komt economisch niet zo goed uit dus draait de melk promotie toer gewoon door.

Ook het calcium verhaal rammelt, calcium uit melk wordt bijvoorbeeld slechter opgenomen dan calcium uit plantaardige bronnen. Betere calciumleveranciers vinden we in plantaardige producten als marmite, tahoe, miso, abrikozen, bramen, olijven, vijgen (+++), boerenkool, sesamzaad, amandelen etc. Goed door het lichaam opneembare calciumleveranciers zijn: donkergroene bladgroentes, bijna alle koolsoorten (vooral boerenkool, Chinese kool en broccoli), noten, zaden (vooral sesamzaad), gedroogde abrikozen en vijgen. Daarbij is het interessant om te weten dat de Britse voedingsdeskundige Shane Heaton op basis van uitgebreid literatuuronderzoek concludeert dat biologische producten gemiddeld ook nog eens 26% meer calcium bevatten dan gangbare . Tot slot levert ons drinkwater dan ook nog wat calcium, vooral in gebieden met ‘hard’ water.

Vanaf onze kindertijd worden we geleerd dat melk gezond is en dat we zuivel nodig hebben voor onze calciuminname. Maar vandaag zeggen zelfs dokters dat koemelk dan leiden tot bloedarmoede door ijzertekort, allergieën diarree, koliek, krampen, maagdarmbloedingen, sinusitis, huidaandoeningen, acne, verhoogde frequentie van verkoudheden en griep, artritis, diabetes, oorinfecties, osteoporose, astma en auto-immune ziekten.

Dit zijn enkele bevindingen van studies :

Melk is ook een oorzaak van malabsorptie stoornissen (2) kan een oorzaak zijn van juveniele diabetes (3) en kan prostaat en testiculaire kanker bevorderen. (4)
Voorlopige studies tonen aan dat insulineafhankelijke diabetes mellitus bij kinderen wordt geassocieerd met de inname van koemelk voor het spenen. Een auto-immuun mechanisme is gebruikt om uit te leggen hoe koemelk het lichaam antistoffen laat aanmaken. Deze antistoffen vallen de pancreascellen aan die insuline moeten maken. Verder onderzoek wordt gedaan om te verklaren wat de relaties zijn en welke de rol van de genen zijn om deze auto-immune reactie uit te lokken. (5).
Melk en melkprodukten geven het hoogste correlatie coëfficiënt i.v.m. hartaandoeningen. Terwijl suiker, dierlijke proteïnen en dierlijke vetten respectievelijk op de tweede, derde en vierde plaats komen.( 6).
Melk en vele bestanddelen uit melk (botervet, melkproteïne, calcium van melk en riboflavine) stonden positief in relatie met coronaire hartziekten en mortaliteit voor alle 40 bestudeerde landen. (7).

1) SM Virtanen et al: .Diabetologia 1994(April);37(4):381-387
(2) Shils, Maurice E. Olson, James A. Shike, Moshe. Ross, Catherine A.(eds). Modern Nutrition in Health and Disease. Williams and Wilkins. Baltimore, Maryland. 1999. pg. 1506
(3) Gerstein, HC. Cow’s Milk Exposure and Type 1 Diabetes Mellitus – A critical overview of the clinical literature. Diabetes Care. January 1994 17(1):13-19.
(4) Davies TW et al. Adolescent milk, dairy product and fruit consumption and testicular cancer. British Journal of Cancer. August 1996 74(4):657-60.
(5) Martin, J.M. et al (1991). Milk proteins in the etiology of insulin dependent diabetes mellitus. Annals of Medicine, 23, 447-452.
(6 ) A Survey of Mortality Rates and Food Consumption Statistics of 24 Countries, Medical Hypothesis 7:907-918, 1981
(7) Circulation 1993; 88(6 ):2771-2779
laatste aanpassing
heerlijk een glas melk lekker koud
of voor het slapen lekker warm :kwijl:
 
ik drink nooit melk, gebruik het alleen voor in de pannekoeken of aardappelpuree of andere gerechten :P
 
Melk is heerlijk... maar dan moettie wel ijs en ijskoud zijn :kwijl:
 
smorgens zo'n pakje melk, zelfde als 1 glas. Lekker zeg..
 
Melk = best ranzig en als ik dit zo allemaal lees vind ik dat zo erg nie...zo gezond ist nie.
Melk is voor baby's
 
:no:
 
's ochtends bij een stuk brood met pindakaas :P:D Heeerlijk!!
Heerlijk! Elke dag zeker een paar glazen.
Artiest Yow
Melk komt toch uit de fabriek? :P

Denk dat ik meer melk dan bier consumeer.
Lekker een beker warme melk voor het slapen gaan!!
lekker :jaja: maar wel als de melk goed koud is
 
Drink op t moment ook n beker met melk!:9
Heb er vandaag al n paar gehad!:kwijl:
 
Melk(L) Zo koud mogelijk
 
heerlijk met nadorst :D
 
Melk is niet lekker!!
 
jawel is goed te doen..ma warme melk is ook lekker...denk nog lekkerder als koude melk haha..
en is veel verschil in melk..ene melk lekkerder dan de andere..
Uitspraak van verwijderd op donderdag 12 april 2007 om 13:25:
ene melk lekkerder dan de andere

ja idd, die van Alpro is de beste (y)
 
Uitspraak van Sannie (L) Desley op donderdag 12 april 2007 om 14:52:
Melk is lekkkkkerrrrr :yes:

Mááár karnemelk is ook zeer goed te doen :D
Wat was de persoon die melk heeft ontdekt eigenlijk aan het zoeken....?
Soms een glas karnemelk na het eten :)
Jaa lekker..vooral bij nadorst :)
Uitspraak van permanent verbannen op woensdag 21 maart 2007 om 14:42:
Een heerlijk ijskoud glas halfvolle melk

(L)
MMMMM ijskoud! (Y)
 
Me buik doet raar als ik melk drink. Vaak moet ik nog vet gaan bratteng ook nog er na.

Melk ik vaak onnodig en vaak ongezond.

Karnemelk daar in tegen. Is da bom!
Uitspraak van permanent verbannen op woensdag 21 maart 2007 om 14:42:
Een heerlijk ijskoud glas halfvolle melk

melk kun je beter niet in een glas doen..worden de glassen dof van..melk uit mok (Y)
Uitspraak van verwijderd op woensdag 18 april 2007 om 12:21:
Me buik doet raar als ik melk drink. Vaak moet ik nog vet gaan bratteng ook nog er na.

duidelijk gevalletje van lactose-intolerantie!

Uitspraak van verwijderd op woensdag 18 april 2007 om 12:21:
Melk ik vaak onnodig en vaak ongezond

(y)
 
Melk is lekker :kwijl:
 
melk is goor

karnemelk is wel lekker