Partyflock
 
­ Nederland

Metro54 Festival
Mashing up the arts

gepubliceerd door , op
Metro54 Festival is terug van weggeweest. Op 1 september vindt de tweede en twee keer zo goed gevulde editie van het mash-up festival plaats in het Amsterdamse ArenA Boulevard. In 2012 haalt Metro54 nieuwe sounds en beeldende kunst uit jongerencultuur naar Amsterdam: een legpuzzel die altijd past met stukjes Lissabon, Luanda, London, Kingston, Johannesburg en Amsterdam Zuidoost. Dit jaar staan de meltingpots van Londen en Lissabon in de spotlights. Beide steden zijn trendsetters op het gebied van muziek en beeldende kunst en hebben levendige fashion- en dansscenes. Er zijn optredens en performances van zo'n 150 artiesten die elkaar op het podium gaan tegenkomen en buiten hun eigen comfortzone treden. Het is een festival voor artiesten, kunstenaars en liefhebbers die willen ontdekken, verrassen en creëren.

In de metropool London wordt bij wijze van spreken iedere seconde een nieuw muziekgenre geboren. Nadat dubstep de wereld heeft veroverd, richten alle oren van independent muzieklabels, artiesten en liefhebbers zich op de creatieve underground scenes van deze stad. In London Riots een dwarsdoorsnede van de nieuwste ontwikkelingen in stijlen als grime, new garage en UK dancehall. Op het programma staat de mannen van Boy Better Know feat. Skepta, JME & DJ Maximillion met hun eerste show in Nederland. Maar ook de onstuitbare Lady Leshurr, het duo 14th met old school dance en rave met 90's UK garage beats en DJ/producer LV. Robbo Ranx, de grondlegger en ambassadeur van Dancehall UK, is de speciale gast van DJ WaxFiend (22tracks) en Jamrock Extravaganza.

Kuduro Lisbon introduceert de onbekende wereld van de opzwepende, energieke muziek- en dansstijl uit Angola: kuduro. Behalve stevige Afrikaanse percussie samples en Amerikaanse en Europese beats, bevat de stijl elementen van punk en deep house. De kudurobeweging in Lissabon (progressive kuduro) is een eigen leven gaan leiden. DJ/producer Marfox maakt zijn eigen brew: de Angolese ritmes raken onder zijn knoppen vermengd met techno. Het resultaat is extreem dansbaar. Minstens zoveel actie kun je verwachten van de jonge band Pupilos do Kuduro die een hybride van dans, muziek en gekkigheid laat zien. Maar er is ook beeldende kunst met kuduro als inspiratie. Metro54 nodigt de Angolese dichter, performance-videokunstenaar en filmmaker Nastio Mosquito (Sao Paulo Biennal, Manifesta 8 en Savvy Contemporary Berlin) uit om een installatie te creëren die geïnspireerd is op de sounds van de kudurobeweging in Lissabon.

Meer beeldende kunst op het festival in de Blackbox, een kijkdoos met werk van videokunstenaars die zich bewegen op het snijvlak van populaire cultuur en de digitale wereld. Er is een pop-up tentoonstelling van één dag met werk van jonge, hedendaagse kunstenaars die hiphop cultuur met een kritische maar liefdevolle blik benaderen. 'Off' Metro54 is er de kunstroute door de buurt, de Bijlmer Art Bomb (16 aug – 16 sept). Verder zijn er woordkunst, akoestische muziek en jamsessies en is er internationale street fashion te zien in de Guerrilla Garden. En overal is dans: in de voorstelling van Solid Ground Movement en in een ode aan old school dansen met BOSS. Oefen vast je azontopasjes voor een sessie met Castro, dé ster van dit moment van populaire Ghanese muziek. Hij de speciale gast van Afro Dance. Mode en dans vind je in de boksring van The Dandybox Gentlemen Show door modecollectief MAF B.

www.metro54.nl