Partyflock
 
­ Nederland

Housen en swingen op exotisch festival Milan

anoniem gepubliceerd op
Het Milan Zuiderpark Festival bestaat inmiddels al een flinke tijd en deze maand staat de 24e editie voor de deur. Van vrijdag 25 juli tot en met zondag 27 juli staat het Zuiderpark in Den Haag volledig op zijn kop door meer dan 60 verschillende optredens op twee podia, waaronder Lucien Foort, Sunnery James & Ryan Marciano, Jeremaine S, Miss Monica, Jeroenski, Dekky, Peddo & Chappell Verenigde Staten, Rishi Bass, DJ Bono, Ignacio, Prako en Riaz Ishaak.

Voor maar drie euro kan men genieten van de exotische sfeer op dit bijzondere multiculturele festival. Met een exotische markt, een kermis, twee podia en te veel heerlijke eetkraampjes, kan iedereen hier aan zijn of haar trekken komen. Woon je in Azië of Zuid Amerika of geniet lekker van de Hollandse optredens. Tijdens dit festival is in ieder geval genoeg te doen of te beleven, terwijl sommigen gewoon langskomen om lekker te chillen en de rest gade te slaan in het mooie Zuiderpark.

Het Milan Festival kenmerkt zich al jaren door de diversiteit aan optredens en de heerlijke sfeer die er heerst in het Zuiderpark. Ooit opgezet vanuit de hindoestaanse gemeenschap in Nederland is het nu uitgegroeid tot een festival waar iedereen lekker kan genieten van Indiase, Surinaamse en Javaanse lekkernijen, een echte exotische markt met allerlei snuisterijen, sieraden, kleding, muziek, films en boeken, van een leuke kermis en een stormbaan voor de kleintjes. Het is een festival waar je met het hele gezin heen kunt, maar ook met vrienden en collega's. Het brede karakter van het festival maakt Milan tot wat het is, een ontmoetingsplek voor iedereen die zin heeft in gezelligheid. Dit jaar is voor het eerst een echt dance podium in de ruimste zin van het woord opgezet dat een betere aansluiting moet vinden bij die mensen voor wie de drempel nu nog te hoog is om langs te komen.

Veel bekende DJ's uit de Nederlandse housescene, de Surinaamse uitgaansscene en jonge talenten zetten zich belangeloos in voor het doel achter het Milan Festival. Samen bevorderen de artiesten met het festival de integratie tussen alle Nederlanders en biedende artiesten een thuis aan iedereen die gezellig wil genieten en op de hoogte wil blijven van de hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Het is dus geenszins een festival voor alleen de hindoestaanse buurman, maar voor iedereen die verder kijkt dan zijn of haar neus lang is. Niemand wil immers die lekkere rotti, nan, pittige kip, nassi, bami, pom, bara, telo, broodje kipkerrie of broodje tahoe tempe aan zich voorbij laten gaan. Iedereen wil wel even de sfeer van het oosten of het Caribische gebied opsnuiven en iedereen wil wel even dansen op de opzwepende geluiden van de salsa, zouk, merengue, chatney, baithak en house geluiden die voorbij komen.

Het traditionele podium staat in tegenstelling tot het dance podium meer in het teken van cultuur en vertier. Geen DJ's, maar bands die de oosterse sound combineren met de westerse, groepen die klassieke Indiase kunsten ten toneel brengen, dansscholen die laten zien wat streetdance is, salsa leraren die je wegwijs maken in een potje salsa, zouk en merengue, soca dance optredens tot aan Hollandse folklore op klompen en in Hollandse klederdracht. Ook hier is aandacht besteed aan kwaliteit en zijn er gasten ingevlogen van over de gehele wereld, met name uit Trinidad, India en Suriname. Met optredens van Drupatee uit Trinidad is Milan in een klap the place to be voor heerlijke soca deze zomer en kan met in een keer met die heupen gaan gooien alsof het aangeboren is. Robbie Oeditram is de muzikale held uit Suriname met heerlijke baithakgana, film en immigratie muziek. Met klassieke dansgroepen uit Nederland, India en Suriname wordt iedereen ook even onderwezen in de kunst van het dansen en hoe deze geëvolueerd is door de eeuwen heen door de migratie van India naar Nederland.

Er kan ook niet zomaar voorbij gegaan worden aan de sociaal maatschappelijke functie die het festival al jaren vervult. Het is niet alleen een ontmoetingsplek voor ruimdenkende en gezellige mensen, het is niet alleen een festival voor het hele gezin, het is een plek waar men iets kan leren. Niet alleen leren van elkaar of over de hindoestaanse cultuur, maar ook over gezondheid en werkgelegenheid. Dit jaar staat het festival in het teken van de 135 jarige immigratiedag van de Indiase hindoestanen die toen voor het eerst naar Suriname vertrokken om daar te werken. Van contractarbeider tot student, ondernemer en gezin in Nederland. Je kunt je laten prikken om te achterhalen hoe het gesteld is met je bloedsuikerspiegel, je kunt je bloeddruk laten meten, je BMI laten meten en jezelf van informatie voorzien over diabetes, hart en vaatziekten en beweging. Maar je kunt ook ontspannen deelnemen aan een heerlijke urban yoga sessie die velen al kennen van het Kuikduinse strand in Den Haag.

Al met al biedt het Milan Festival een nieuwe mogelijkheid voor iedereen om een keer te genieten met jong en oud, met het gezin of vrienden, en lekker los te gaan op salsa, zouk, merengue, bollywood en klassieke Indiase muziek op het culturele podium of op de urban eclectic en house sounds op het dance podium. Er is voor eenieder wat wils en aan eten en drinken zal het u niet ontbreken. Neem ook voor de zekerheid een zakcentje mee, want de doorgewinterde vakantiegangers onder jullie gaan zeker niet met lege handen naar huis na het bezoeken van de enorme exotische markt.

Namaste en tot dan!

3 opmerkingen

 
very nice:D
sorryik heb spijt dat ik gegaan ben
 
hmmm ,
ht is vlak by myn huiiss alleen ,
3 euroo voor soo een dommee festiival ,,,
nee soryy