Partyflock

Adaro; The Haunter of the Dark returns.

 

Adaro; The Haunter of the Dark returns.

door , gepubliceerd op
Thijs Ploegmakers is onder de 'Harder Styles' liefhebbers beter bekend als Adaro. Hij maakte op Decibel Outdoor zijn officiële comeback na een zware periode. Een half jaar niet achter de decks door het gevolg van Hyperacusis. Partyflock sprak met Thijs over deze periode, zijn comeback op Decibel Outdoor in de stampvolle Loudness area en blikt vooruit op wat de toekomst gaat brengen.

Thijs, wanneer heb je precies last gekregen van je oren?
"Ik vond schelle tonen vroeger al nooit fijn om te horen. Maar rond de tweede week van januari 2014 kreeg ik ineens veel meer last ervan dan normaal. De medische term hiervoor is Hyperacusis. Zachte geluiden kwamen bij mij veel harder binnen. Dit komt door een verstoring in de samenwerking tussen de oren, zenuwen en hersenen. Het gevolg hiervan is dat ik onverdraaglijke oorpijnen, hoofdpijnscheuten en fluittonen kreeg. En daardoor was ik genoodzaakt om te stoppen met produceren en ook het draaien.

Vraag me niet waarom dit precies in januari gebeurde. Ik kan daar geen specifieke reden voor aanwijzen, behalve overbelasting. Wel was de decembermaand ervoor enorm volgeboekt. Tel daarbij op dat ik al een aantal jaar vol boekingen achter de rug had en ook nog eens dag en nacht in de studio zat doordeweeks. Mijn oren kregen nooit rust."

Wat waren de eerste stappen die je ondernam toen je meer last kreeg?
"Ik ben meteen naar een arts gegaan voor hulp. Via hun adviezen en na er ook veel over opgezocht te hebben ben ik aan diverse therapieën begonnen. Het was voor mij op dat moment ook wel meer dan duidelijk dat ik moest stoppen, puur omdat ik het zelf aanvoelde. Het was niet meer uit te houden. Om het even duidelijk aan te geven; telefoneren was voor mij een hel, radio en televisie kon ik al niet aanhoren en als ik met mensen aan het praten was hoorde ik alleen maar S- en T-klanken eruit steken, het ging dus echt niet meer.

Door gehoortesten is gebleken dat ik gelukkig geen gehoorverlies had. Gehoorverlies kan los staan van oorklachten zoals Hyperacusis en Tinnitus. Ik heb vanaf mijn achttiende al gehoorbescherming in op feesten en heb nog nooit in mijn leven gedraaid zonder oordoppen, dus dat heeft toch al goed zijn werking gedaan."

Toen het duidelijk werd dat je moest stoppen, welk gevoel ging er door je heen?
"Om echt eerlijk te zijn, ik zat een tijdje in de put. Ik was zo bang mijn passie en carrière over was op dat moment. Begrijp mij niet verkeerd, maar ik ben van nature een vrolijk en optimistisch mens maar op het moment dat er rare dingen met je oren gebeuren en je het ook vaak hoort en leest dat gehoorproblemen permanent zijn, dan is het moeilijk om positief te blijven.

Ik ben er daarom ook echt alles aan gaan doen en natuurlijk het belangrijkste; niet opgeven en zoveel mogelijk rust pakken. Ik ben bijvoorbeeld diverse fysiotherapieën gaan volgen omtrent het kaak- en nekgebied en heb hulp gehad van professionals om weer om te leren gaan met geluid.

Ook de steun die kreeg van mijn vriendin Tessa, mijn familie en vrienden was belangrijk. Vrijwel alle collega's, veel organisaties en de mensen achter de schermen hebben iets laten horen. Daarnaast heb ik met enkele collega's contact gehad van wie ik wist dat ze ook gehoorproblemen hadden in het verleden voor wat tips. Dat was erg fijn.

Maar natuurlijk de steun die ik kreeg vanuit mijn fans was ongekend groot. Alle berichtjes op social media, de shirts en vlaggen die op foto's voorbij kwamen, de nummers met de shout-outs die op feesten gedraaid werden. He-le-maal geweldig! Dat heeft mij veel kracht en motivatie gegeven om door te blijven gaan!"


Shout out door Ran-D op Beatbusters

Hoe moeilijk was het voor je dat je helemaal niks kon?
"Het was met name erg frustrerend dat ik zo weinig kon. Ik miste de studio daarom ook wel. Gelukkig ging het na enkele maanden al wel iets beter en dat gaf veel positieve moed. Zo snel als het kon ging ik al wat in de studio doen, al was het maar piano spelen of een tutorial bekijken om mijn technieken te verbeteren. Gewoon het überhaupt bezig zijn met muziek gerelateerde dingen was fijn en ik ben blij dat ik dat ik dat weer kon op pakken."

Vanaf wanneer kon je echt aan de slag in de studio?
"Rond mei/juni kon ik al echt wat concreets in de studio doen; een super moment voor me! Dit heb ik dan wel opgebouwd in een aantal uren per dag. Nu kan ik inmiddels een uur of vijf per dag in de studio zitten en ik hoop dit weer uit te kunnen bouwen naar volledige werktijden. Het volume staat natuurlijk nooit heel hard in de studio en daar let ik ook echt op."

De comeback was in die tijd nog ver te zoeken. Wat miste je nou het meest?
"Muziek produceren in mijn studio dat is voor mij het mooiste wat er is, dus ik zeg automatisch dat. Ik had met veel collega's regelmatig contact en via de social media ook met de fans. Nu ik weer kan draaien ben ik extra dankbaar dat ik het überhaupt weer kan. Een half jaar geleden was het voor mij nog maar de vraag of ik kon draaien, dus ja, dat is extra speciaal."

Je werd aangekondigd op de Decibel 2014 line-up. In de Loudness area zou je jouw officiële comeback maken. Was dat het moment dat je voor ogen had?
"Je moet op een gegeven moment gewoon een datum prikken dat je het weer wilt proberen. Daarvoor heb ik de maand augustus gekozen. Voordat ik dat besluit nam, had ik al backstage bij Intents Festival gekeken of ik het geluid aankon en op dat moment ging het ook. Ook dat hoort bij het gehele herstelproces, je moet tegen jezelf zeggen dat je oren dit geluid aan moeten kunnen.

Ook in de studio had ik al wat uren doorgebracht en dat ging ook steeds beter. Het voelde aan alle kanten goed en verantwoord om weer in augustus te gaan beginnen, ik had er vertrouwen in! Het is gelukkig ook allemaal goed gegaan met mijn oren dus ik kan nu weer positief de toekomst in."

En toen was het moment daar: 16 augustus 2014, 15:30, Loudness area op Decibel. Je comeback. Hoe heb je dit voorbereid en was je zenuwachtig?
"Mijn laatste boeking voordat ik uit de running raakte was een optreden in Paard in Den Haag in februari. Nu ruim een half jaar later heb ik de week voor Decibel voor het eerst weer gedraaid in Glasgow in de O2 Academy met Gunz for Hire. Dat ging goed dus ik kon met een heel goed gevoel naar Decibel, toch wel een speciaal feest voor mij, toeleven.

Toen ik binnenkwam waren mijn vrienden Digital Punk en E-Force aan het draaien en stond de tent ramvol. Er hing een sfeer die precies past bij hoe ik vind dat de RAW hardstyle beleefd moet worden. Dus wat dat betreft kwam het enorm goed uit dat ik in de Loudness area geprogrammeerd stond. Ik voel me daar gewoon het meest thuis. Natuurlijk had ik een gezonde spanning die wel extra verhoogd was omdat ik al langer niet meer voor zo'n massa mensen had gedraaid. Maar toen ik eenmaal aan het draaien was, had ik geen last van mijn oren en daar was ik dus super blij mee. En de energie die ik kreeg van het publiek was fantastisch."

Je opende met Haunter of the Dark, waarom specifiek die plaat?
" 'The Haunter of the Dark' is voor mij toch wel mijn doorbraaknummer geweest. Het is ook mijn slogan. Voor mij persoonlijk ook een van de tracks waar ik het meest tevreden over ben. Het voelde gewoon dat dit mijn openingstrack moest worden."


Adaro - The Haunter of the Dark


Je speechte aan het begin van je set, een bedankwoord of…?
"Hahaha, ik was best zenuwachtig voor die speech. Ik ben niet zo'n goede prater in het openbaar maar dit kwam recht uit het hart en dat is toch wel het belangrijkste. Een bedankwoord kan ik het ergens wel noemen maar ik geloof dat heel mijn set wel een bedankwoord was! We hebben er met z'n allen een mooie terugkeer van gemaakt!"


Adaro @ Decibel 2014


Je ging zenuwachtig het podium op, maar hoe kwam je er vanaf?
"Het gevoel na de set is bijna niet te omschrijven. Ik vloog mijn vriendin in haar armen en mijn vrienden hadden een fles champagne geregeld die ontplopt werd. De opluchting dat alles goed ging en het besef dat je weer positief met je toekomst bezig kan zijn, dat zijn toch een van de mooiste momenten uit mijn leven. En achteraf hoor je ook dat de area afgesloten was omdat het zo vol was, ja toch klein 'Wauw'-momentje."

Positief met de toekomst bezig zijn, dat klinkt veel belovend. Hoe ga je het voorkomen dat het weer fout gaat?
"Daar gaan we niet van uit natuurlijk en daar wil ik ook zo min mogelijk aan denken. Maar om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt, ga ik minder draaien. Vroeger deed ik soms 4 á 5 optredens in een weekend, dit beperk ik tot 1 optreden per weekend, met enkele uitzonderingen zoals feestdagen. Voorlopig blijf ik bij deze keuze voor de komende maanden en daarna kijk ik verder hoe en wat."

Minder boekingen. Dus Adaro gaat een stuk exclusiever worden? En wat houdt dit in voor Gunz for Hire?
"Ja, dit houdt in dat mijn act een stuk exclusiever gaat worden. Het zijn er simpelweg een stuk minder dan voorheen. De Gunz for Hire Live-optredens heb ik besloten om ernaast te doen, omdat deze er niet veel zijn en omdat ik dan geen koptelefoon op heb. Ze duren overigens ook maar 30 minuten. Voorlopig doen Ran-D en ik alleen buitenlandse optredens Gunz for Hire, zoals afgelopen weekend in Seoul."

Staat er op muzikaal gebied nog wat op de planning? En op welke boekingen gaan we jou nog zien in 2014?
"Ik heb momenteel twee nieuwe track af, 'Raggamuffin' en 'My Soul To Take'. De eerste is een degelijke bouncer geworden en de tweede track is er eentje waar al mijn frustratie van de laatste tijd in verzameld zit. Ik merk ook tijdens het draaien dat 'My Soul To Take' overkomt zoals hij bedoeld is, duister en smerig hard rammen!

Ik ga in september een track maken met vocals erin van een van mijn hardcore helden uit mijn jeugd, de Amerikaanse Rob Gee. Verder zal ik in de nabije toekomst een track van mijn maatje Jack of Sound gaan remixen. En natuurlijk staan er weer diverse collabs gepland maar die heb ik even op de lange termijn geschoven omdat ik eerst volledige studiodagen wil kunnen maken. Daarnaast gaan Ran-D en ik weer richting de studio voor nieuw Gunz for Hire materiaal. Kortom er staan veel leuke studio-uitdagingen te gebeuren!

En er staan natuurlijk weer mooie binnen- en buitenlandse boekingen op de agenda. Sommige zijn nog niet aangekondigd door de organisaties, dus daar laat ik nog niet zoveel over los. Inmiddels is wel aangekondigd dat ik op The Sound of Q-Dance in Chili ga draaien en daar kijk ik enorm naar uit. En ik sta op Fusion 2014 en natuurlijk op de Adaro comeback night!"


Adaro & E-Force ft. MC Nolz - Open the Gates


Kun je wat meer vertellen over deze speciale Adaro comeback night?
"Dat is mijn gebaar aan mijn fans om ze te bedanken voor alle steun die ik heb gekregen in het afgelopen half jaar. Er is door diverse partijen samengewerkt om de prijs van het entreeticket zo laag mogelijk te houden. Vrijdag 5 september in de Leerfabriek te Oisterwijk zal het allemaal plaatsvinden. Helaas zijn er geen kaarten meer te krijgen aangezien het binnen 3 dagen uitverkocht was. Ik heb er zeker zin in!"

Om het interview af te gaan ronden, heb je nog tips voor je fans?
"Ja, draag gehoorbescherming tijdens feesten. En ben je van plan om nog te gaan draaien, leer dan meteen draaien met gehoorbescherming in. Wat misschien een leuke tip is om de monitoren niet hard te moeten zetten en toch strak te kunnen draaien: Gebruik de split-functie op de mengtafel, hierdoor kun je een van de oren van je koptelefoon gebruiken als monitor en de andere als inmix. Waardoor je de monitoren niet of nauwelijks aan hoeft te zetten tijdens het gelijkzetten en inmixen van de platen. Ik zie vaak dat jongens het niet goed horen en daarom de monitoren hard gaan zetten, met als gevolg dat de koptelefoon ook weer harder moet. Alles bij elkaar is dat een ongezonde bak herrie op je gehoor."

En over het algemeen nog iets wat je kwijt wil?
"Nogmaals iedereen bedankt voor alle steun in de afgelopen maanden. In dit interview wilde ik het eenmalig uitgebreid hebben over mijn oorklachten. In de toekomst ga ik me weer focussen op de positieve dingen dus is het nu tijd om op een verstandige manier deze nare periode achter me te laten. Ik hoop jullie allemaal te zien op feestjes in de toekomst!"

Wil je in de toekomst op de hoogte blijven over Adaro? Volg hem via:
facebookpage twitter soundcloud youtube itunes instagram vimeo spotify

18 opmerkingen

Onwijs veel respect voor deze man..­ Je set op Decibel was gruwlijk! CU soon!

ps: Echt leuk stuk om te lezen! +­1
laatste aanpassing
mooie teksten, vrijdag gas erop!!
Adaro held.­

Tof interview ook, super veel respect voor deze man.­ Tot een volgend feestje !
Mij zie je zeker! Geweldige persoonlijkheid!
Heerlijk dat ie weer terug is!
Thijs, held!
Fantastisch moment op Decibel, welcome back haunter of the dark!!
De master of raw hardstyle! Altijd pure en vernieuwende knallende sets!
Haunter of the Dark welcome back!
corneelWR
Artiest CRO
Meer dan respect voor jou Thijs.­ Heb echt genoten op Decibel, jou comeback in de hardstyle was perfect en dat is zeker verdiend na zo'n kut periode.­ Ga zo door!
Meer dan lof voor je doorzettingsvermogen Thijs! Dat er maar weer een hoop rammers uit je studio komen! :D
Super veel respect Thijs, het is je van harte gegund.­ Je comeback op Decibel HET moment van de dag voor mij!
Wat ken ik Thijs al lang zeg bedenk ik me zo ineens.­ Van een 2e zaal dj in de discotheek in Schaijk uitgegroeid naar een toonaangevende naam in de hedendaagse hardstyle!
Niks dan lof en respect voor hem, en ik vind het top dat je voor je gezondheid gekozen hebt!
Thijs, prachtig om te lezen man! Gruwelijke held dat je d'r bent!
Heel mooi interview, tis maar goed dat je weer terug bent !
Kunnen we eindelijk weer genieten van die heerlijke sets..­
tot morgen !!
Happa Thijs, tot morgen!
Ik snap wel dat ie begon met Haunter of the dark, wat een beukplaat blijft dat!