Partyflock
 

Ummet Ozcan: timewave van punt zero naar de top

door , gepubliceerd op
De wederopstanding van de trance is al een tijdje bezig. Er is weer ruimte voor trancefeesten van allerlei formaten en er komt weer nieuw talent boven drijven dat heeft moeten wachten op de terugkeer van dit genre. Een voorbeeld van zo’n bovendrijvend talent is de op het moment vaak gedraaide Ummet Ozcan. Geïnspireerd door een titel die in zijn hoofd bleef rondzweven, maakte hij de dikke hit ‘TimeWave Zero’. Hoera voor zijn melodieuze platen!

Onder het 538 event Evolution, dat op 19 september plaatsvindt in Assen, staat een opmerking van iemand die nog nooit van je gehoord heeft. Dus bij deze je kans: Wie is Ummet Ozcan?
Oke, bij deze aan alle flockers: ik ben Ummet Ozcan, 26 jaar, geboren en getogen in Putten dus een echte Puttenaar. Verslaafd aan red bull, houd wel van gamen en ga vaak naar een feestje. Ik heb op de technische school gezeten maar heb hier niks mee gedaan. Mijn interesses voor muziek en sound design waren groter dan techniek. Creatief bezig zijn heb ik altijd al leuk gevonden, en dan heb ik het niet over knutselen en boetseren maar digitaal creatief bezig zijn op de computer. Ik heb een aantal verschillende baantjes gehad maar ben nu fulltime producer, sound designer en software ontwikkelaar. En dan gaat het om muzieksoftware.

Heb je altijd dj en producer willen worden?
Ik zag het altijd als één van de dingen wat ik graag wilde doen. Het was meer de creativiteit die ik voelde. Ik vind namelijk meerdere dingen net zo leuk. Ik kreeg alleen sneller de middelen in handen om muziek te maken, dus mijn tijd en aandacht verplaatste sneller naar muziek. Toen ik mijn eerste keyboard had gekregen was ik gelijk verslaafd en toen ik mijn eerste pc met muzieksoftware had wist ik zeker dat ik dj en producer wou worden.

Hoeveel tijd, geld en moeite heeft het je gekost om te komen tot waar je nu bent? Heb je tegenslagen ervaren?
Nou... het gaat natuurlijk niet helemaal vanzelf je moet er zeker wat voor over hebben. Vanaf mijn twaalfde ben ik eigenlijk al elke dag bezig met muziek en geluid. Na vijf jaartjes knutselen op mijn kamer en heel wat demootjes, die ik heb opgestuurd naar vele labels, had ik in 1999 dan eindelijk mijn eerste echte release "Pump This Party" die met hulp van de Sunclub is uitgebracht onder het label ProDance. Hij is toen ook destijds in ‘Maak't of Kraak't’ geweest en is toen gemaakt met zesenzeventig procent geloof ik, maar uiteindelijk flopte de plaat.

Ik heb tot 2007 verder geen releases gehad. Ik maakte wel muziek maar was meer aan het experimenteren qua stijl die ik wilde aannemen. In die tijd heb ik ook wat feestjes proberen te organiseren. Dit liep niet zo goed als verwacht en heb toen besloten voorlopig hier niet mee verder te gaan.

Vanaf 2007 heb ik mijn draai wel aardig gevonden. Ik begon met wat techy stuff te releasen bij Basic Beat en vervolgens nog wat meer trancy dingetjes op verschillende labels die het allemaal wel aardig goed hebben gedaan. Sinds 2008 ben ik pas echt op het punt gekomen dat ik weet wat ik kan en wat ik wil maken en sindsdien gaat het alleen maar de goede kant op.

Dus ja, het kost wel wat tijd en moeite en een beetje geld, maar als het echt je passie is maakt dat allemaal toch niet uit en ga je ervoor. Na al die jaartjes zie ik nu de tegenslagen ook als een onderdeel van mijn eigen proces. Ik zie ze daarom niet meer als tegenslagen maar als een soort van lessen waaruit je veel kunt leren. Het is belangrijk dat je blijft proberen en blijft doorgaan. Het is net een ruwe diamant die je in al die tijd aan het slijpen bent.

Je produceert al heel wat jaartjes. Noem eens enkele releases die we van je moeten kennen? En welke is je eigen favoriet en waarom?
Natural Waves, The Light, Genesis en Deep Basic waren toch wel tracks die er tussen uit kwamen en die het redelijk goed hebben gedaan qua downloadlijsten en verzamel-cd's. Ik heb ook niet echt een favoriet. Als ik het eerlijk moet zeggen, elke track spreekt op zich en heeft zijn eigen plekje, maar als ik dan toch moet kiezen is het denk ik wel TimeWave Zero. Ik zie dit als een soort "opening track” en natuurlijk omdat het mijn eerste plaat is die zover is gekomen.

Je staat op Partyflock pas vanaf 2007 regelmatig in lineups. Draaide je daarvoor niet? Ben je bewust naast je produceerwerk gaan draaien?
Ik draaide daarvoor ook wel maar alleen op lokale kleinere feestjes van vrienden en bekenden. Ik wilde altijd al wel draaien, maar besefte ook snel dat produceren de sleutel was tot draaien dus vandaar dat ik me eerst hebt gefocust op het produceren, om zo eerst een beetje naamsbekendheid te maken.

Welke van de twee activiteiten heeft je voorkeur en waarom?
Ik vind het allebei net zo leuk, het één vult het ander aan. Terwijl je een track maakt in de studio beeld je je al in hoe het zou zijn om je nieuwe track te draaien op een feest en vervolgens draai je hem dat weekend op een feest en zie je iedereen uit zijn dak gaan en zit je weer vol met inspiratie om weer de studio in te duiken. Ik zie produceren en draaien als twee bij elkaar horende elementen, het één wisselt het ander af.

Je bent opgegroeid in Putten, een dorp dat niet bepaald bekendstaat als openminded, jong, snel of wild. Hoe reageerde je omgeving op het feit dat je je met ‘verdorven dancemuziek’ bezighield?
Haha, verdorven dancemuziek? Nou ja, dat valt wel mee toch? Maar ik weet wel wat je bedoelt. Eerlijk gezegd valt het best mee en heb ik er totaal geen last van. De mensen om me heen vinden het net zo leuk als dat ik het zelf vind. Ik bedoel, Putten zit ook vol met jongeren die van een feestje en dancemuziek houden. Je hebt altijd wel mensen die dancemuziek niks vinden. Daarom heeft iedereen ook zijn eigen smaak en mening.

Je bent van Turkse afkomst, heeft de Turkse cultuur invloed op jouw muziek? Zo ja: Op welke manier?
Ik denk op een hele subtiele manier.... als luisteraar zul je het waarschijnlijk niet eens opmerken. Soms merk ik wel eens dat als ik bezig ben met het inspelen van een melodie, dat ik soms heel subtiel overloopjes of bruggetjes gebruik die een beetje Turkse of oosterse invloeden hebben. Of ik gebruik bepaalde percussieritmes die erop lijken. Ik zal ongetwijfeld wel beïnvloed zijn bewust of onbewust. Maar dat maakt mijn muziekstijl zo als die is.

Hoe zit het eigenlijk met de dance in Turkije? Of kom je er niet vaak?
Ik ben er al een aantal jaren niet meer geweest. Er is daar zeker animo voor dance en trance. Ik krijg ook best veel positieve reacties via myspace en ik kijk soms ook op forums waaruit je wel duidelijk kunt zien dat daar veel mensen zijn die van trance houden. Veel bekende dj’s uit Nederland hebben veel fans in Turkije en ze vliegen er ook regelmatig naar toe voor boekingen. Dance leeft daar dus wel.

‘TimeWave Zero‘ is jouw hit van 2009 tot nu toe. Kun je de wordingsgeschiedenis van deze plaat eens beschrijven? Waar haalde je je inspiratie vandaan?
Deze naam had ik al een poosje in me hoofd zitten om te gebruiken voor een nummer. Ik denk ook dat de meeste inspiratie daarvandaan komt. Ik vind het een hele passende naam en het verhaal erachter vind ik ook interessant. Ik probeer altijd wel een verband te leggen met mijn muziek en de benamingen. Ik wil dat mijn nummers een soort van verhaal erover vertellen.

Door de benaming draagt het nummer het verhaal van een timewave met zich mee. Timewave zero is een tijdsgolf van veranderingen gebaseerd op de Chinese I Ching. De tijdsgolf gaat naar een eindtijd, vandaar “zero”. De Mayakalender en timewave zero eindigen beiden op 21 december 2012. Er is hier veel over te vinden op het internet, als je hier meer over wilt weten kan je even googelen. Het verhaal erachter fascineert me omdat veel oude beschavingen veel van dezelfde overeenkomsten hebben terwijl ze niet van elkaars bestaan af wisten en omdat het een mysterieuze sfeer heeft.

Is je leven veranderd sinds je hit ‘TimeWave Zero‘? Kijken mensen nu anders tegen je aan omdat ze je naam horen op de radio? Wordt je vaker geboekt?
Ze kijken niet echt anders naar me. Het is meer dat ze enthousiast zijn en graag even met me willen kletsen over mijn muziek, maarja dat is ook heel normaal en leuk! Ja... ik krijg er wel meer boekingen door, vooral grotere en bekendere evenementen.

Bij de aankondiging van je plaat op Beatport staan lovende kritieken van Tiësto, Armin van Buuren, Ferry Corsten en Sander van Doorn. Wat betekent dat voor je?
Nou, heel veel natuurlijk! Als bekende dj-namen je muziek goed vinden en je volop supporten geeft dat een goed gevoel. Het motiveert me natuurlijk ook om nog meer goeie muziek te maken. Het geeft ook wel op een bepaalde manier een collegiaal gevoel, ze helpen je namelijk wel enorm met het bekendmaken van je naam en muziek.

Heb je artiesten of personen die voor jou een groot voorbeeld vormen?
Ik heb niet echt één bepaald voorbeeld. Ik zie in elke artiest of persoon zijn eigen uniekheid en style en ik vind dat we elkaar allemaal wel ergens een voorbeeld geven.

Voor wie zou je nog wel eens willen produceren en wie of welke plaat zou je nog eens willen remixen?
Natuurlijk lijkt het me leuk om een remix te maken voor andere bekende dj´s, maar ik heb niet echt speciaal een voorkeur. Ik laat het zijn gang gaan en zie wel wat er op mijn pad verschijnt. Ik heb zeker wel ideeën voor platen die ik zou willen remixen, maar het is leuker om dat nog voor me te houden dan blijft het nog een beetje spannend.

Op Facebook is een speciale fanpage voor je aangemaakt en ook op Flock lees je veel persoonlijk getinte berichten van mensen die van jou en je draaistijl gecharmeerd zijn. Hoe verklaar je die betrokkenheid van de muziekliefhebbers?
Ik vind het belangrijk als artiest dat je een bepaald gevoel kunt overbrengen met muziek. In mijn nummers vind ik het fijn dat mensen er een positief gevoel bij krijgen wanneer ze er naar luisteren. Ik ben altijd al verslaafd geweest aan melodielijntjes spelen en verzinnen. Ik kan dat wel uren achter elkaar doen. Ik hou er van om nummers te maken die erg melodieus zijn. Ik denk dat het een belangrijke vaardigheid is die ik heb ontwikkeld als onderdeel van het produceren. Het geeft de mensen sneller een gevoel en blijkbaar kunnen veel mensen datgene eruit halen wat ik ze over wil brengen.

Op Flock noch op internet heb ik ergens lekkere sappige roddels of leuke anekdotes kunnen vinden. Ben je zo’n ‘privepersoon’? Vertel ons eens een leuke anekdote die typisch is voor Ummet Ozcan......
Hmm, gelukkig voor mij dat je niets hebt kunnen vinden haha. Ik denk dat ik je ook echt moet teleurstellen: ik zou het zo echt niet weten. Ik hou je wel op de hoogte als er wat binnenschiet, goed?

Misschien dat je fans nog wel iets leuks te vertellen hebben? Plaats vooral jouw verhaal als comment op dit interview! Red.

Wat gaan we in de toekomst van je horen en zien? Wat zijn je vaststaande plannen en welke wensen en dromen heb je op dit moment?
Er staat heel veel in de planning. Voor dit jaar heb ik nog een paar releases klaarstaan. Kort geleden heb ik een remix gemaakt voor Ronald van Gelderen: ‘Backstabberzz’. 29 juni komt mijn nieuwe release uit ‘Synergy’ die ik in samenwerking heb gemaakt met W&W. De plaat wordt al erg goed ontvangen en heeft full support van alle big jocks! Mijn tweede eigen release voor dit jaar staat gepland in augustus.

Voor de rest werk ik veel samen met MEM en Robbert Ladiges, waar nog een paar goede projecten uit voort zullen komen. Deze dj’s en tevens producers hebben veel talent! Naast het produceren en draaien wil ik ook dit jaar mijn nieuwe ‘Vst Instrument’ (Muziek Software, Red.) releasen als opvolger van mijn vorige synth ‘Genesis CM’. Deze is samen met computer music magazine geleverd en is wereldwijd goed ontvangen. Op mijn website heb ik soundsets te koop staan en daar komen binnenkort nieuwe soundsets bij. Hou mijn website in de gaten voor verdere informatie en ontwikkelingen!

33 opmerkingen

Van de "­wederopstanding"­ van de trance maakt deze meneer in ieder geval geen deel uit.­
Karian
Werkzaam bij Partyflock
Uitspraak van Arros op woensdag 1 juli 2009 om 11:52:
Van de "­wederopstanding"­ van de trance maakt deze meneer in ieder geval geen deel uit.­

Goede argumenten ook (Y)
 
Artiest Renji
Um is gewoon een top-producer!!

(Y)
Nendis
Artiest Nendis
Ummet vind ik hele goeie producties hebben, timewave zero is een superplaat die ik voor het eerste hoorde op trance energy, de nieuwe track is ook zeer goed, hier worden we blij van :D
Genesis zeker dik instrument! Ben benieuwd wat het volgende instrument van hem gaat worden..­ Producties zijn top!
 
De wederopstanding van trance B)
Ik had het zelf in ieder geval niet meer verwacht in Nederland, maar met al die geweldige tracks van de afgelopen 2 jaar moet het ook wel :)
Toen ik Ummet voor het eerst hoorde op Erotic Pinkstervibe in de Hemkade was ik meteen verkocht! Die gozer kan echt draaien....­ Vondt het helemaal niet erg dat Jochen Miller niet was komen opdagen! Ik heb weer een nieuwe held ontdekt!
 
Artiest Joia Vita
Topper!! (K) Mooi stuk!
vette platen heeft die Ummet!
een ding snap ik niet, dat plaatje van die synth is niet de genesis maar de sylenth.­ deze komt nergens terug in het verhaal.­
 
Volg deze man al een tijdje, ben blij voor hem dat hij erkenning krijgt, produceren kan hij, maar als Dj is hij ook echt goed, kortom een allrounder dus.­ Alle succes Ummie
Ik vind het een bagger plaat, maar ja, ieder zijn smaak zeker?
Uitspraak van Jim_Justice op woensdag 1 juli 2009 om 22:48:
een ding snap ik niet, dat plaatje van die synth is niet de genesis maar de sylenth.­ deze komt nergens terug in het verhaal.­

+1

Prima soundbank van Ummet voor de Sylenth1 trouwens.
laatste aanpassing
lol ksnapte dat plaatje van de sylenth ook al niet 8)
Uitspraak van Jim_Justice op woensdag 1 juli 2009 om 22:48:
een ding snap ik niet, dat plaatje van die synth is niet de genesis maar de sylenth.­ deze komt nergens terug in het verhaal.­

Vroeg ik me ook af

Uitspraak van GMX op donderdag 2 juli 2009 om 14:24:
Prima soundbank van Ummet voor de Sylenth1 trouwens.­

Aha, hij heeft dus een soundbank gemaakt? Dat verklaart het :)
Uitspraak van verwijderd op woensdag 1 juli 2009 om 18:58:
De wederopstanding van trance
Ik had het zelf in ieder geval niet meer verwacht in Nederland, maar met al die geweldige tracks van de afgelopen 2 jaar moet het ook wel

De wederopstanding. Volgens mij is trance nooit weggeweest. Het is prettig dat het niet meer zo commerciëel is. Mensen die alleen maar naar de radio luisteren weten niet wat er hot is natuurlijk.

Het is wel zo dat er steeds meer echte trance te horen is en de trancefeesten zijn snel uitverkocht.

Er komt meer kwaliteit uit de laatste tijd. Helemaal geweldig.

Bijna elke muziekstijl komt wel weer in. Hardcore had ik echt nooit verwacht.

Van mij hoeft er geen wederopstanding te komen, laat de breezers maar lekker naar die suffe feesten gaan en de trancefeestjes links liggen. Kunnen wij tenminste genieten van mooie melodieuze trance :)(zonder vervelend publiek eromheen) :respect:

Erg mooi interview Ummet! (y)

Ik ga meteen je tracks even beluisteren en ik hoor je de 19e!
laatste aanpassing
Lekker zo doorgaan Ummet met wat je doet ,zien je idd te weinig ,maar dat dat komt omdat jij je eigen ding blijft doen ,en je niet de wet laat voorschrijven door de organisatoren omdat te draaien wat hun willen '
dat waarderen wij juist zo enorm in jou ,gewoon lekker je ding doen en optimaal genieten ....
(y)
goeie gozer zo te zien, alleen ik vind zijn plaat TimeWave echt niks:P

(y)
Leuk om dit te lezen :)
was toch nog erg benieuwd!
Erg Talentvolle producer (y) . Moet zeggen dat ik TimeWave ook niet 1 van z'n sterkste producties vind maar de exposure van het (Sv)Doorn label doet natuurlijk veel.
Ummet doet het goed! (y)

Tof interview verder. :)
 
Leuk interview :)

:respect:
Ummet goed bezig :D

Je bent opgegroeid in Putten, een dorp dat niet bepaald bekendstaat als openminded, jong, snel of wild.­ Hoe reageerde je omgeving op het feit dat je je met ‘verdorven dancemuziek’ bezighield?

:gaap:
 
Werkzaam bij Bi-Rotic
topperrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Thomas
Werkzaam bij Studio T
Artiest Toyax
Zeker een topper, en topproducer, lekker bezig man!!
 
Absoluut niet de soort trance die ik zelf het vetste vind (ben geen tech trance liefhebber), maar kwalitatief zeer goed. Smaken verschillen, maar iig alle respect dat hij zo'n goede producties af levert :)
 
Goed geplaatst stuk.­
Een jongen met visie en een duidelijk beeld van wat die wilt en dat ook naar buiten brengen in zijn producties.­

Respect voor zijn uitlatingen en hoop meer te zien in de toekomst.­
Echt een top DJ die het helemaal gaat maken.­ Super muziek en goede producties.­ Ik ken m via een vriend van me en het is ook gewoon een leuke jongen zonder ster allures.­
Ga zo door!!!

Liefs Jose
Draait altijd zeker errUg lekker :yes: (y)

Gisteren weer van genoten bij PI