Wat is volgens jullie echt voeding dat goed smaakt en ook nog goed is voor het sporten?
Nee dat is wel lekkr maar niet voedsel energie rijk
voor je koolydraten rijst, spagetie
voor eiwit, kip filet, rundergehakt, kwark, eiwit shakes, koolvisfile en tonijn is trouwens niet te eten zooo goor.
voor vetten cashew noten smaakt opzich ook nog wel.
er zijn voldoende eiwit shakes of weightgaine shakes te krijgen in veel verschillende smaken duzz daar zit vast wel wat tussen wat je lekker vind neem ik aan.
voor eiwit, kip filet, rundergehakt, kwark, eiwit shakes, koolvisfile en tonijn is trouwens niet te eten zooo goor.
voor vetten cashew noten smaakt opzich ook nog wel.
er zijn voldoende eiwit shakes of weightgaine shakes te krijgen in veel verschillende smaken duzz daar zit vast wel wat tussen wat je lekker vind neem ik aan.
laatste aanpassing
Hangt er van af of je aan krachtsport, duursport of team/spelsport doet.
Krachtsport: Eiwitten hebben als belangrijkste functie de opbouw en het onderhoud van spierweefsel. De behoefte aan eiwit voor de krachtsporter is daarom ook verhoogd. Omdat de Nederlandse voeding al royale hoeveelheid eiwit levert, betekent dat niet dat er extra eiwitten in de vorm van preparaten of een overdreven gebruik van bijvoorbeeld biefstuk en eieren nodig is.
De hoeveelheid koolhydraten in de voeding daarentegen is over het algemeen veel te laag. Krachtsporters zouden er goed aan doen hun aandacht meer te vestigen op de hoeveelheid koolhydraten dan op de hoeveelheid eiwitten.
Tijdens training --->
- Eet volop koolhydraatrijke producten om de koolhydraatopname te verhogen (55-60 Energiepocent). ( brood: volkorenbrood, bruinbrood, volkorenbeschuit, bruin knackebrod, roggebrood. beleg: jam, honing, vruchtenhagel, appelstroop. Ontbijtproducten: havermout, muesli, cruesli, brinta. Aardappelen: gekookte aardappelen. peulvruchten: bonen en erwten. rijst en pasta: zilvervliesrijst, volkoren macaronie/spaghetti. groente: gekookte groente en rauwkost met saus tot 10% olie. fruit: alle soorten, sinaasappelsap, vruchten op water of op eigen sap in blik of pot. versnaperingen: ontbijtkoek, biscuitje, eierkoek, evergreens, vruchtenvlaai, switch, appel-haver, drop, pepermunt, toffee, koolhydraatrijke dranken, frisdranken, limonade, thee, koffie met suiker, vruchtensappen.)
- Wees zuinig met vetten om de vetopname te beperken (20-30 energieprocent).(Melkproducten: karnemelk, magere melk, magere yoghurt, magere bulgaarse yoghurt. kaas: cottage cheese, 20+ kaas, 20+ smeerkaas, zwitserse strooikaas. vleeswaren: achterham, rookvlees, rosbief, magere rollade, fricandeau, kalkoenham, kipfilet. vlees: bieflappen, biefstuk, rosbief, agere runderlappen, poulet, tartaar, fricandeau, hamlappen, oesters, ongepaneerde snitzel, filet, haaskarbonade. eieren: niet te vaak. vis: gekookte ongepaneerde vis, kabeljouw, schelvis, schol, tong, wijting, gkookte forel, gerookte zalm, mosselen. boter: halvarine, dieethalvarine. sauzen: rode sauzen. snacks: minipizza, loempia, groentesalade in zoet-zuur. noten en zoutjes: japanse mix, oute stokjes, wokkels.)
- Eet voldoende eiwitrijke producten voor een goede eiwitopname (1,5-2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht).( brood, peulvruchten, vlees (des te magerder het vlees des te eiwitrijker!), vis, kaas, melk, kwark (hele grote leverancier van eiwitten!!!).)
- Eet gevarieerd voor een adequate voorziening van vitamines en mineralen.
- Zorg voor een royale vochtopname voor een goede vochthuishouding (2 á 4 liter per dag).( de extra hoeveelheid vocht hangt af van de hoeveelheid vocht die door trainen verloren is gegaan. Deze hoeveelheid is te ontroleren door voor en na een inspanning het lichaamsgewicht te bepalen. Het gewichtsverlies komt ongeveer overeen met het vochtverlies. Als de inspannign langer duurt dan 1 uur is aanvulling van vocht tijdens de inspanning noodzakelijk. Het lichaam kan er niet aan wennen om prestaties te l;everen met een te geringe vochtvoorziening. Bij voorkeur: water, mineraalwater, bronwater, lught frisdranken, koffie, thee, dorstlesser. )
- Zorg voor een goede timing van de maaltijden om voldoende energie en voedingsstoffen te kunnen opnemen.(3 hoofdmaaltijden en 3 tussenmaaltijden. Het gebruik van een maaltijd binnen 1 á 1,5 uur voor de training is af te raden. Na de maaltijd moet er een koolhydraatrijke maaltijd worden gebruikt om de glycogeenvoorraden weer aan te vullen. Eet vlak voor de inspanning weinig, gebruik juist erna koolhydraatrijke voeding!)
Voor de wedstrijd ---->
Acies die voor een wedstrijd ondernomen kunnen worden zijn:
- op gewicht komen.
- aanvullen en stapelen van glycogeen
1 á 2 dagen voor de wedstrijd:
- eet nog meer koolhydraatrijke producten om de koolhydraatopname verder te verhogen (65 energieprocent).
- gebruik nog minder vetten om de vetopname te beperken (20-25 energieprocent).
Tijdens wedstrijden---->
Belangrijk is dat de sporter geen last krijgt van de voeding.
- laatste maaltijd 2 á 3 uur voor de wedstrijd gebruiken om darmproblemen tijdens de wedstrijd te voorkomen.
- tot aan de wedstrijd royaal drinken (water of isotone dorstlessers).
- Is de duur van de wedstrijd meerd an een uur, dan 150-250 ml dorstlesser of water per kwartier gebruiken
Herstel ---->
Na de wedstrijd is het van belang het verlies aan vocht en koolhydraten aan te vullen. De eerste 2 uur na de inspanning gaat de aanvulling van koolhydraten in de spieren het best.
- Zorg voor een royale vochtopname voor herstel van de vochthuishouding.
- Eet volop koolhydraatrijke voedingsmiddelen voor herstel van koolhydraatvoorraden.
Dit bovenstaande geldt dus alleen voor de krachtsporter! Dus denk hierbij aan: Sprinten, springen, werpen bij atletiek, baseball, boksen, fitness, judo, karate, gewichtheffen, powerlifting, worstelen, korte baan schaatsen, skieen, taekwondo etc.
In het geval van duursporters, en teamsporters gelden er weer andere tips en gaan de bovenstaande niet op.
Wil je meer hierover weten, schaf dan het boekje: "Voeding en sport" aan. Geschreven door Anja van Geel en Joris Hermans.
ISBN: 90-6076-418-8
Krachtsport: Eiwitten hebben als belangrijkste functie de opbouw en het onderhoud van spierweefsel. De behoefte aan eiwit voor de krachtsporter is daarom ook verhoogd. Omdat de Nederlandse voeding al royale hoeveelheid eiwit levert, betekent dat niet dat er extra eiwitten in de vorm van preparaten of een overdreven gebruik van bijvoorbeeld biefstuk en eieren nodig is.
De hoeveelheid koolhydraten in de voeding daarentegen is over het algemeen veel te laag. Krachtsporters zouden er goed aan doen hun aandacht meer te vestigen op de hoeveelheid koolhydraten dan op de hoeveelheid eiwitten.
Tijdens training --->
- Eet volop koolhydraatrijke producten om de koolhydraatopname te verhogen (55-60 Energiepocent). ( brood: volkorenbrood, bruinbrood, volkorenbeschuit, bruin knackebrod, roggebrood. beleg: jam, honing, vruchtenhagel, appelstroop. Ontbijtproducten: havermout, muesli, cruesli, brinta. Aardappelen: gekookte aardappelen. peulvruchten: bonen en erwten. rijst en pasta: zilvervliesrijst, volkoren macaronie/spaghetti. groente: gekookte groente en rauwkost met saus tot 10% olie. fruit: alle soorten, sinaasappelsap, vruchten op water of op eigen sap in blik of pot. versnaperingen: ontbijtkoek, biscuitje, eierkoek, evergreens, vruchtenvlaai, switch, appel-haver, drop, pepermunt, toffee, koolhydraatrijke dranken, frisdranken, limonade, thee, koffie met suiker, vruchtensappen.)
- Wees zuinig met vetten om de vetopname te beperken (20-30 energieprocent).(Melkproducten: karnemelk, magere melk, magere yoghurt, magere bulgaarse yoghurt. kaas: cottage cheese, 20+ kaas, 20+ smeerkaas, zwitserse strooikaas. vleeswaren: achterham, rookvlees, rosbief, magere rollade, fricandeau, kalkoenham, kipfilet. vlees: bieflappen, biefstuk, rosbief, agere runderlappen, poulet, tartaar, fricandeau, hamlappen, oesters, ongepaneerde snitzel, filet, haaskarbonade. eieren: niet te vaak. vis: gekookte ongepaneerde vis, kabeljouw, schelvis, schol, tong, wijting, gkookte forel, gerookte zalm, mosselen. boter: halvarine, dieethalvarine. sauzen: rode sauzen. snacks: minipizza, loempia, groentesalade in zoet-zuur. noten en zoutjes: japanse mix, oute stokjes, wokkels.)
- Eet voldoende eiwitrijke producten voor een goede eiwitopname (1,5-2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht).( brood, peulvruchten, vlees (des te magerder het vlees des te eiwitrijker!), vis, kaas, melk, kwark (hele grote leverancier van eiwitten!!!).)
- Eet gevarieerd voor een adequate voorziening van vitamines en mineralen.
- Zorg voor een royale vochtopname voor een goede vochthuishouding (2 á 4 liter per dag).( de extra hoeveelheid vocht hangt af van de hoeveelheid vocht die door trainen verloren is gegaan. Deze hoeveelheid is te ontroleren door voor en na een inspanning het lichaamsgewicht te bepalen. Het gewichtsverlies komt ongeveer overeen met het vochtverlies. Als de inspannign langer duurt dan 1 uur is aanvulling van vocht tijdens de inspanning noodzakelijk. Het lichaam kan er niet aan wennen om prestaties te l;everen met een te geringe vochtvoorziening. Bij voorkeur: water, mineraalwater, bronwater, lught frisdranken, koffie, thee, dorstlesser. )
- Zorg voor een goede timing van de maaltijden om voldoende energie en voedingsstoffen te kunnen opnemen.(3 hoofdmaaltijden en 3 tussenmaaltijden. Het gebruik van een maaltijd binnen 1 á 1,5 uur voor de training is af te raden. Na de maaltijd moet er een koolhydraatrijke maaltijd worden gebruikt om de glycogeenvoorraden weer aan te vullen. Eet vlak voor de inspanning weinig, gebruik juist erna koolhydraatrijke voeding!)
Voor de wedstrijd ---->
Acies die voor een wedstrijd ondernomen kunnen worden zijn:
- op gewicht komen.
- aanvullen en stapelen van glycogeen
1 á 2 dagen voor de wedstrijd:
- eet nog meer koolhydraatrijke producten om de koolhydraatopname verder te verhogen (65 energieprocent).
- gebruik nog minder vetten om de vetopname te beperken (20-25 energieprocent).
Tijdens wedstrijden---->
Belangrijk is dat de sporter geen last krijgt van de voeding.
- laatste maaltijd 2 á 3 uur voor de wedstrijd gebruiken om darmproblemen tijdens de wedstrijd te voorkomen.
- tot aan de wedstrijd royaal drinken (water of isotone dorstlessers).
- Is de duur van de wedstrijd meerd an een uur, dan 150-250 ml dorstlesser of water per kwartier gebruiken
Herstel ---->
Na de wedstrijd is het van belang het verlies aan vocht en koolhydraten aan te vullen. De eerste 2 uur na de inspanning gaat de aanvulling van koolhydraten in de spieren het best.
- Zorg voor een royale vochtopname voor herstel van de vochthuishouding.
- Eet volop koolhydraatrijke voedingsmiddelen voor herstel van koolhydraatvoorraden.
Dit bovenstaande geldt dus alleen voor de krachtsporter! Dus denk hierbij aan: Sprinten, springen, werpen bij atletiek, baseball, boksen, fitness, judo, karate, gewichtheffen, powerlifting, worstelen, korte baan schaatsen, skieen, taekwondo etc.
In het geval van duursporters, en teamsporters gelden er weer andere tips en gaan de bovenstaande niet op.
Wil je meer hierover weten, schaf dan het boekje: "Voeding en sport" aan. Geschreven door Anja van Geel en Joris Hermans.
ISBN: 90-6076-418-8
lang leven de knip en plak functie
Slaat dit op mijn reactie???
Jaloers zeker dat ik dit wel weet (heb er tenslotte voor geleerd ) en jij niet?
@maaike wat dat nou weer voor onzin. van necedo ofzo? krachtsporters zijn echt wel meer eiwit nodig. met de eiwit die in je voeding zit ret je het echt niet. dan heb je mischien een 80 100 gram eiwit op een dag. en om de proteine turn over rate naar de positeife kant te krijgen ben je echt wel wat meer nodig. als je te weinig eet zul je gewoon geen fuck groeien. extra veel koolydraten eten zorgt alleen maar voor extra insuline stijgingen die duz zorgen dat je VET word. Duz het beste is de meeste calorien uit eiwitten te halen en ook nog een behoorlijke hoeveelheid vet. en NEEEJ van vet word je niet vet je word alleen als je teveel calorien over de dag verdeelt binnen krijgt. wat ik eet in ongeveer in verhouding 40% eiwit, 40%koolydraten, 20% vet.
ene van die cursussen klopt meestal veel niet van.. zijn meestal al veel jaren geleden geschreven en behoorlijk achterhaald.
ene van die cursussen klopt meestal veel niet van.. zijn meestal al veel jaren geleden geschreven en behoorlijk achterhaald.
Koolhydraten zorgen voor energielevering op korte termijn. Vetten niet, daar heb je pas wat aan als je geen snelle energiebron (zoals koolhydraten) hebt...
En als je veel sport verbruik je veel meer energie, en heb je dus ook meer energie nodig. Die koolhydraten zullen dus allemaal nodig zijn voor het leveren van energie en er zal niks overblijven wat zich om kan zetten in vet.
Necedo??? Ehmmm nee, ik doe de HBO opleiding Voeding & Diëtetiek en ben nu aan het afstuderen. Dus niks geen cursus oid.
En ik heb het er ook niet over dat je evenveel eiwit moet nemen als andere mensen, maar een hoop sporters overdrijven het ook, wat in principe niet nodig is.
Normaal gesproken is 0,8-0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aanbevolen. 1,5-2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag is dus al ruim 2 x zoveel. (1,5 gram tijdens de onderhoudsfase, en 2,0 gram tijdens de opbouwfase)
Risico van teveel eiwitten, en te weinig koolhydraten in de voeding:
Eiwit wat niet gebruikt wordt voor de opbouw en onderhoud van de spieren komt beschikbaar als energiebron.(naast de aanwezige koolhydraten dus...) Een teveel aan energie wordt omgezet in vet, waardoor het lichaamsgewicht kan toenemen (vetmassa).
Ook kan het zijn dat je doordat je heel veel eiwitten eet, je in verhouding te weinig koolhydraten eet (eiwit + vet + koolhydraat = 100% ). Het koolhydraatgehalte in de voeding wordt dan te laag.( en vaak ook te totale hoeveelheid calorien). Het gevaar bestaat dat het lichaam eiwitten als energiebron gaat gebruiken, eerst de eiwitten uit de voeding, maar indien nodig ook de eiwitten uit spierweefsel. Je spieren worden dan dus afgebroken. (glucogeonese)
Conclusie: teveel eiwitten werkt dus averechts!
En als je veel sport verbruik je veel meer energie, en heb je dus ook meer energie nodig. Die koolhydraten zullen dus allemaal nodig zijn voor het leveren van energie en er zal niks overblijven wat zich om kan zetten in vet.
Necedo??? Ehmmm nee, ik doe de HBO opleiding Voeding & Diëtetiek en ben nu aan het afstuderen. Dus niks geen cursus oid.
En ik heb het er ook niet over dat je evenveel eiwit moet nemen als andere mensen, maar een hoop sporters overdrijven het ook, wat in principe niet nodig is.
Normaal gesproken is 0,8-0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aanbevolen. 1,5-2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag is dus al ruim 2 x zoveel. (1,5 gram tijdens de onderhoudsfase, en 2,0 gram tijdens de opbouwfase)
Risico van teveel eiwitten, en te weinig koolhydraten in de voeding:
Eiwit wat niet gebruikt wordt voor de opbouw en onderhoud van de spieren komt beschikbaar als energiebron.(naast de aanwezige koolhydraten dus...) Een teveel aan energie wordt omgezet in vet, waardoor het lichaamsgewicht kan toenemen (vetmassa).
Ook kan het zijn dat je doordat je heel veel eiwitten eet, je in verhouding te weinig koolhydraten eet (eiwit + vet + koolhydraat = 100% ). Het koolhydraatgehalte in de voeding wordt dan te laag.( en vaak ook te totale hoeveelheid calorien). Het gevaar bestaat dat het lichaam eiwitten als energiebron gaat gebruiken, eerst de eiwitten uit de voeding, maar indien nodig ook de eiwitten uit spierweefsel. Je spieren worden dan dus afgebroken. (glucogeonese)
Conclusie: teveel eiwitten werkt dus averechts!
4Maaike;
Ik dacht dat ik jou overtuigd had in het onderstaande topic over grote hoeveelheden eiwit?
https://partyflock.nl/SECTION/forum/ACTION/showtopic/TOPICID/704879
Ik dacht dat ik jou overtuigd had in het onderstaande topic over grote hoeveelheden eiwit?
https://partyflock.nl/SECTION/forum/ACTION/showtopic/TOPICID/704879
Hehe, das waar ook. Maar bedoel ook eigenlijk dat je wel moet oppassen dat je verder genoeg calorieen binnenkrijgt en dat de hoeveelheid koolhydraten niet TE laag wordt.
Tuurlijk moet je genoeg calorieen binnenkrijgen maar dat hoeft absoluut niet in high carb low fat low protein. En grappige is ik wou ook hbo en voeding en dietiek gaan doen maar naar dit te lezen gehebben heb al van meerderen die die studie ook doen gehoord dat het nogal achterhaald is. Wat niet zegt dat het voor de gemiddelde mens niet aanslaat. Maar het kan effectiever. Maar voor een krachtsporter is het toch heel wat anders. En in die opleiding heb je ook maar een klein deel over op sport gericht grotendeels is het toch gewoon gericht op mensen met een overgewicht.
laatste aanpassing
Go Henk Go
Tuurlijk moet je genoeg calorieen binnenkrijgen maar dat hoeft absoluut niet in high carb low fat low protein. En grappige is ik wou ook hbo en voeding en dietiek gaan doen maar naar dit te lezen gehebben heb al van meerderen die die studie ook doen gehoord dat het nogal achterhaald is. Wat niet zegt dat het voor de gemiddelde mens niet aanslaat. Maar het kan effectiever. Maar voor een krachtsporter is het toch heel wat anders. En in die opleiding heb je ook maar een klein deel over op sport gericht grotendeels is het toch gewoon gericht op mensen met een overgewicht.
Ben het met je eens dat het gedeelte sportvoeding nou niet het meest uitgebreide onderwerp van de opleiding is. En eigenlijk vind ik dat best wel jammer.
Maar ben niet met je eens dat het merendeel over overgewicht gaat, want dit is absoluut niet het geval. Diëtisten doen meer dan mensen helpen met afvallen hoor!
Denk maar eens aan diabetes, allerlei soorten darm aandoeningen, nierpatienten, hartpatienten, allergieen, mensen die willen AANKOMEN (bestaat ook ja...), mensen op de IC die sondevoeding moeten hebben etc.
hou toch op joh. Je zegt algemeen bekende dingen hoor. Niks bijzonders.
Algemeen bekend? Was ik je zeker net even voor?
Gewoon na het trainen weight gainer met een schepje whey erbij en het gaat perfect
Je kan beter een whey-shake nemen na het trainen..
Ben persoonlijk nogal tegen preparaten... Ik vind dat je het eerst dmv gewone voeding moet proberen. Aangezien je dan op een blijvende manier iets aan je eetpatroon kan doen. Preparaten zijn tijdelijk, zodra je ermee stopt, zal je terugvallen in je oude eetpatroon.
@4maaike4
Jouwn laatste reactie klinkt een beetje raar het klinkt ofdat je niet weet en ook het nut niet van whey eiwitten weet.
Whey eiwit is een snel opneembare eiwit. sneller dan kip tonijn kwark enz.. over de dag verdeelt ben ik het met je eens en geef ik ook de voorkeur aan vast voedsel. maar er zijn 2 momenten op de dag dat whey eiwit juist heel belangrijk is. zoals smorgens bij opstaan en naar de training. is natuurlijk wel sportgericht...
met de reden smorgens vroeg heeft je lichaam de hele nacht geen voeding gehad. en is je lichaam duz in spierafbrekende staat (catabole staat) dan is het juist belangrijk op je lichaam zo snel mogelijk van voeding te verzien zodat je lichaam weer richting de spierobouwende staat gaat. ga je bevoorbeeld smorgens kip eten duurt het heel lang voordat je lichaam weer goed is. met whey is er al heel snel voldoende eiwit in je lichaam. dit zelfde geld naar de training moet je zo snel mogelijk weer je glycoceen aanvullen en eiwitten doe je dit niet breek je spieren af. duz hier heeft ook de voorkeur whey eiwit, en voor insuline piek en glycoceen aanvullen is druivensuiker geschikt.
whey eiwit is trouwens ook nuttig voor mensen die niet tegen lactose kunnen.
lang verhaal he
Jouwn laatste reactie klinkt een beetje raar het klinkt ofdat je niet weet en ook het nut niet van whey eiwitten weet.
Whey eiwit is een snel opneembare eiwit. sneller dan kip tonijn kwark enz.. over de dag verdeelt ben ik het met je eens en geef ik ook de voorkeur aan vast voedsel. maar er zijn 2 momenten op de dag dat whey eiwit juist heel belangrijk is. zoals smorgens bij opstaan en naar de training. is natuurlijk wel sportgericht...
met de reden smorgens vroeg heeft je lichaam de hele nacht geen voeding gehad. en is je lichaam duz in spierafbrekende staat (catabole staat) dan is het juist belangrijk op je lichaam zo snel mogelijk van voeding te verzien zodat je lichaam weer richting de spierobouwende staat gaat. ga je bevoorbeeld smorgens kip eten duurt het heel lang voordat je lichaam weer goed is. met whey is er al heel snel voldoende eiwit in je lichaam. dit zelfde geld naar de training moet je zo snel mogelijk weer je glycoceen aanvullen en eiwitten doe je dit niet breek je spieren af. duz hier heeft ook de voorkeur whey eiwit, en voor insuline piek en glycoceen aanvullen is druivensuiker geschikt.
whey eiwit is trouwens ook nuttig voor mensen die niet tegen lactose kunnen.
lang verhaal he
laatste aanpassing
Lang, maar interessant... en dan mag het
Klinkt goed... wist idd niet hoe of wat Maar nu wel
Klinkt goed... wist idd niet hoe of wat Maar nu wel
Voorkeur op basis waarvan? Smaak? Voedingswaarde? Gezondheid?
Hangt er een beetje vanaf hoe vaak je het eet. Alles waar je teveel van neemt is niet goed, maar met mate kan het wel.
Het verschil is natuurlijk dat de tonijn op basis van olie vetter is dan de tonijn op basis van water.
Wat eigenlijk een beetje "gewoon" is tegenwoordig, is dat iedereen bang wordt bij het horen van het woordje "vet" , terwijl dat niet nodig is. Natuurlijk is een te grote hoeveelheid vet niet gezond om binnen te krijgen, maar vetten heb je ook nodig. Vetten zorgen er onder andere voor dat je een aantal in vet oplosbare vitamines kan opnemen bijvoorbeeld. Ook geeft het je op lange termijn energie. Als de snelle energiebron (koolhydraten) op is maakt je lichaam gebruik van de opgeslagen vetten.
Kortom: tonijn op basis van olie kan je best eten, als het maar niet bij wijze van spreke 20 x per dag is. Maar met mate is het geen probleem.
Daarnaast komt er nog bij dat vis goede vetten (meervoudig onverzadigde vetzuren) bevat, wat dus beter is dan het vet afkomstig van vlees (verzadigde vetten).
Aangeraden wordt ook om 2x per week je vlees te vervangen door vis.
En qua smaak: geef mij die tonijn op basis van olie maar
Hangt er een beetje vanaf hoe vaak je het eet. Alles waar je teveel van neemt is niet goed, maar met mate kan het wel.
Het verschil is natuurlijk dat de tonijn op basis van olie vetter is dan de tonijn op basis van water.
Wat eigenlijk een beetje "gewoon" is tegenwoordig, is dat iedereen bang wordt bij het horen van het woordje "vet" , terwijl dat niet nodig is. Natuurlijk is een te grote hoeveelheid vet niet gezond om binnen te krijgen, maar vetten heb je ook nodig. Vetten zorgen er onder andere voor dat je een aantal in vet oplosbare vitamines kan opnemen bijvoorbeeld. Ook geeft het je op lange termijn energie. Als de snelle energiebron (koolhydraten) op is maakt je lichaam gebruik van de opgeslagen vetten.
Kortom: tonijn op basis van olie kan je best eten, als het maar niet bij wijze van spreke 20 x per dag is. Maar met mate is het geen probleem.
Daarnaast komt er nog bij dat vis goede vetten (meervoudig onverzadigde vetzuren) bevat, wat dus beter is dan het vet afkomstig van vlees (verzadigde vetten).
Aangeraden wordt ook om 2x per week je vlees te vervangen door vis.
En qua smaak: geef mij die tonijn op basis van olie maar