Partyflock
 
Profiel · 584829
­ Nederland
Deze gebruiker is al geruime tijd niet meer langsgeweest en staat derhalve op non-actief.
WoonplaatsBaflo (Groningen)
LandNederland
Geboortedatum8 november
Geslachtman
Geaardheidhetero
Relatienee
Lid sinds27 april 2007 18:35
Statusinactief
Laatst hier11 oktober 2019 12:45
Laatste aanpassingmaandag 22 juli 2013 om 03:59

Agenda

Statistieken

154311·pagina's bekeken
6Partyflockvrienden
55×geciteerd
363·opmerkingen
452·privéberichten verzonden
392·privéberichten ontvangen

122 opmerkingen

 
Allesgoed:D
 
eeeeeeys stonie :P
 
Marihuana (of wiet, van het Engelse weed ='onkruid') en hasjiesj (of hasj) zijn psychedelische (bewustzijnsverruimende) middelen die tot de softdrugs gerekend worden. Zij zijn beide producten van één en dezelfde plant. Hasjiesj is de hars van de Cannabis sativa var. indica, die kan variëren van bijna vloeibaar en olieachtig tot zeer hard. Marihuana bestaat uit de bloemtoppen (of liever zaaddoosjes) van deze plant, althans -bij voorkeur- van de vrouwelijke, onbevruchte plant (sinsemilla). De mannelijke plant produceert minder sterke hallucinogene bestanddelen. [bron?]

Marihuana wordt voorts in ongeveer alle talen - waarschijnlijk vanwege het neutrale karakter van het woord - ook aangeduid met het woord 'gras' of 'kruid'. (vgl: (Eng) 'grass' of 'weed'; (Spaans) 'hierba' of 'motta'; (Grieks) ''). Hasjiesj daarentegen wordt vaak vertaald - waarschijnlijk vanwege de kleur - met het equivalent voor 'stront' (vgl: (Eng) 'shit'; (Spaans) 'mierda', of 'chocolade' ('chocolate' (Spaans)).

De naam 'marihuana' is waarschijnlijk afgeleid van de veel in het Spaans voorkomende vrouwennamen Maria en Juana (vgl. (Eng) Mary Jane), hiermee werd verwezen naar de lustopwekkende eigenschappen die aan marihuana werden toegekend[1].

Hennep is de benaming voor Cannabis sativa, die vrijwel geen roesverwekkend THC bevat, en bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de fabricage van vezels, garens en touw.

Zie voor de botanische eigenschappen, het hoofdartikel Hennep
Zie voor een uitgebreide beschouwing van de werking THC
Inhoud [verbergen]
1 Planten
1.1 Enkele soorten
1.1.1 Marihuana
1.1.2 Hasjiesj
1.1.3 Kif
1.2 Ganja, Charas, Bhang
1.3 Mythe
2 Werking
2.1 Gezondheidsrisico's
2.2 Gunstige neveneffecten
2.3 Recreatief gebruik
2.4 Medicinaal gebruik
3 Geschiedenis
3.1 Wiet en 'Skunk' in Nederland
4 Productie
4.1 Eigen kweek
5 Wettelijke situatie van marihuana
6 Gerelateerde onderwerpen
7 Voetnoten
8 Externe links



[bewerk] Planten
Cannabis is de Latijnse benaming voor hennep (in de volksmond vaak gebruikt als synoniem voor marihuana). De volgende plantensoorten zijn te onderscheiden:

Cannabis sativa komt oorspronkelijk uit warme streken en kan onder ideale omstandigheden wel 6 meter hoog worden, heeft lange, dunne bladeren en bevat vooral Tetrahydrocannabinol of THC, dit zorgt al naargelang de soort voor een "high" of een "stoned" gevoel bij gebruik. Het heeft veel licht nodig en heeft een lange bloeiperiode. Deze soort wordt ook gebruikt voor vezelproductie.
Cannabis sativa var. indica komt van oorsprong uit het Hindoekoesj-gebergte in Afghanistan en is een stevige plant die goed tegen ziekten en schimmels kan. De plant kan gemakkelijk groeien in koudere streken. Hij bevat naast THC meer CBD, wat zorgt voor een vermoeiender gevoel na gebruik. Deze plant heeft een dikkere bladvinger dan zijn familie.
Cannabis ruderalis groeit in het wild in delen van Oost-Europa en Rusland en wordt gekenmerkt door een vroege bloeiperiode, die bij sommige planten onafhankelijk is van de fotoperiode. De plant wordt niet zo groot,
 
[bewerk] Enkele soorten

[bewerk] Marihuana
Nederwiet: benaming voor in Nederland in kassen gekweekte Marihuana. Afgeleid van Northern Light, een in Californië ontwikkelde marihuanaplant met een zeer hoog THC-gehalte tot wel 28,5%[2]. Ingevoerd naar Nederland in de jaren '60.
Nederwiet wordt ook als benaming gebruikt voor Buitenwiet, kaswiet heet dan Skunk.

Skunk: een in Nederland gekweekte marihuana-variëteit.
SuperSilverHaze: volgens kenners de beste Marihuana van de wereld. Afkoppelingen van deze soort heeft al een paar jaar op rij de cannabis cup gewonnen. Zeer hoog THC-gehalte (20-25%). Sterke smaak en geur.
Amnesia: zeer populair onder de "Haze Liefhebbers", iets zoeter maar lijkt erg op de SuperSilverHaze. Als grap ook wel amesia genoemd (alsof de kweker zelf zo high van de wiet was waardoor de "n" vergeten werd).
White Widow: een zeer populaire variant, White Widow was de eerste van de THC-rijke witte soorten. White Widow is zeer populair en in vele coffeeshops te vinden.
Power Plant: een zeer populaire soort, welke in Nederland voornamelijk in stek te verkrijgen is. Dit is zonder meer één van de meeste gekweekte soorten in Nederland.
K2: zeer sterke nederwiet-soort, is een populaire soort in Nederland en België
Overige soorten Marihuana: A5 Haze, Acapulco Gold Haze, Afgani, AK 47, AK 48, Amnesia Haze, Amnesia Lemon, Aurora Inica, B52, Big Bud, Black Widow, Black Seattle, Blueberry Haze, Blue Mystic, Bob Marley, Boeren Jack, Brabants Wit, Bubblecious, Bubbles, Bubblegum, Buddha Bliss, California, Cannaloop, Cheese Haze, Chiva, Crystal Haze, Desert Haze, Double Fun, Durban Poison, Dutch Power, Early Girl, Early Misty, Early Pearl, Early Special, Easy Sativa, Edelweiss, Enemy Of The State, Four Way Special, Ghandi, Green Power, Original Highway Delight, Hawaiian Maui Wowie Skunk, Heavens Haze, Hollands Hope, Hollandse Glorie, Honey Maroc, Honolulu, Jack Herrer, Misty, Jamaican, K2, KC33, Lavendel, Lemon, Love Potion, Laughing Buddha, Lowryder, Master Kush, Mawi Mawi, Mexican Haze, Mexican Skunk, NLX, NLX Haze, Northern Light, Northern Pride, NYC Diesel, Orange Bud, Peacemaker, Pepsi, Persia, Perzier, Polm, Powerplant, Purple, Purple Haze, Purple Power, Purple Tops, Red Lady, Red Hair Skunk, Red libanon, R.I.P. Bubbles, S.A Durban Poison, Santa Maria, Sem, Shiva Gold, Silver Haze, Snake Isolator, Sneeuwwitje, Snowball, Sudden Death, Super Afgaan, Super Haze, Livay, Super Polm, Super Shiva, Super Silver Haze, Super Skunk, Super Thai, Tabilsa, Thai, Top 44, Turk, V2, White Lightning, White Pearl, White Rose, White Widow.

[bewerk] Hasjiesj
Afghaan: een zuiver soort -donkerbruine- hasj die in de jaren '70 en '80 van de 20e eeuw in Nederland populair was. Productiegebied bij uitstek: het noorden van Afghanistan, in de omgeving van Mazar-e-Sharif en Balkh. Productie is vergelijkbaar met skuff.
Libanon: een zeer potente -gelige- hasj die eveneens in de jaren '70 zeer populair was, maar van een dergelijke superieure kwaliteit, dat deze niet meer voor de export naar West-Europa beschikbaar was omdat gefortuneerden uit de Golfstaten de voorkeur gaven aan deze hasjiesj en de voorraden voor zich bestemden. Productiegebied: de Bekavallei.
Nepal: zeer sterke en bewerkelijke 'zwarte' hasjiesj. Vroeger vaak handgerold, tegenwoordig vaak gezeefd als Marokko.
Maroc: onderverdeeld in Zero, Zero Zero, Primera, Ketama, Sputnik, en vele andere soorten. Je moet deze hasjsoort roken om de kwaliteit te kennen, aangezien je het verschil niet kunt zien
Ice-O-Lator: een hele pure, olie-achtige, licht kleurige hasj. Deze hasj wordt gemaakt door bevroren wiet/knipafval enkele minuten in een emmer met koud water en ijs door elkaar te mixen. De harskristallen vallen vervolgens door een fijnmazige zeefzak waar alleen de puurste harskristallen in achterblijven, het bladgroen gaat er doorheen. Wordt ook wel bubbelhasj of ijshasj genoemd, maar meestal gewoon afgekort tot "Ice".
Skuff: knipafval, vaak van binnenwiet, wordt bevroren en daarna worden de THC-kristallen er uit gezeefd.
Wietolie: wordt met behulp van Butaan, door een koffiefilter, uit knipafval geperst.
Charas: handgerolde hash uit India.
Casablanca: zeer sterke hasjsoort, afkomstig uit Marokko; wordt ook wel in Nederland geproduceerd.

[bewerk] Kif
Kif of kief: een verwarrende benaming voor het roesmiddel uit Marokko, want toegepast voor zowel de hasj, als de marihuana, als de - zoals in Marokko gerookte variëteit - mix van marihuana en zware tabak. De overheid trachtte in de jaren '70 het gebruik te ontmoedigen met de slogan:"Le Kif détruit le corps et l'esprit". Productiegebied: in het Rifgebergte voornamelijk rond Ketama.

[bewerk] Ganja, Charas, Bhang
Het roesmiddel is in Azië bekend onder talloze namen en in talloze gedaanten. De marihuana als 'ganja' (kan-cha), 'ganjah' (k'ou-kan) of 'guaza' ('k'ou-ch'a); de hars als 'charras', 'churrus', 'kirs', of 'momeea' en dan is er nog 'bhang' (yon-tu-ma), 'siddhi' (yeh-ma-yen-ts'ao); en de -oorspronkelijke- 'hashish' (ta-ma).

Ganja bestaat uit de gedroogde jonge bloesemende toppen van de vrouwelijke plant, die met de hars, tot een kleverige, bruin-groene massa wordt samengeperst. Het heeft een aangename geur en een eigen smaak. Het wordt gemaakt van gekweekte planten in de centrale deelstaten van India. Meestal wordt het verkocht in platte schijfjes en wordt gerookt in een waterpijp, vaak vermengt met tabak. Niet ongebruikelijk wordt het gerookt in een korte steelloze stenen pijp: de chillum.

Charas dat hoofdzakelijk in India en Nepal wordt geproduceerd, bestaat uit de harsachtige uitscheiding van de bladeren, bloesem, toppen, twijgjes en vruchten van gekweekte planten. Het wordt verkregen door de toppen van de rijpe planten tussen de handen te wrijven en daarna de hars en stof van de handpalmen te schrapen. De maximale dagproductie van 1 persoon licht tussen de 8 en 25 gram, waar de kwaliteit en de kwantiteit elkaar zéér sterk beïnvloeden. De hoogste kwaliteit in uiterst dunne, bijna transparante, vellen. Maar meestal zijn het donkerbruine "fingers", een soort grote frieten, die onder de microscoop kristallen laten zien. Dit is wat bekend is als charas. Het is veel sterker dan ganja, maar wordt vaak 'versneden' met olie.

Bhang wordt gemaakt van de oudere bladeren van de wilde planten in Madras, de Punjab en de Noordwestelijke Deelstaten van India. Het is minder sterk dan ganja of charas, en wordt meestal gebruikt voor de fabricage van een zoete lekkernij majum. Vaker echter wordt bhang gebruikt voor het maken van de oorspronkelijke 'hashish'. Een groene bedwelmende drank, ontstaan uit een langdurig met water en boter (ghee) vermengde en ingekookte bhang tot er een stroopachtige massa ontstaat, die door kaasdoek wordt gezeefd, waarna het boter/planten mengsel tot plakken wordt geperst en het overgebleven vocht (hashish) gedronken.


[bewerk] Mythe
Marihuana wordt vooral gewonnen uit de bloemtoppen van de vrouwelijke plant. Deze hebben een sterkere psychedelische werking dan mannelijke planten. Het is een mythe dat mannelijke planten niet roesverwekkend zouden zijn en daarom weggegooid zouden moeten worden. Mannelijke planten zijn ongewenst tussen vrouwelijke exemplaren, omdat zij de vrouwelijke planten bevruchten, die daardoor zaad, en dus minder sterke wiet produceren. Dáárom worden mannelijke planten tijdens de kweek voor de bloei verwijderd, niet omdat ze niet roesverwekkend zouden zijn. Echter, een ding wat wel juist is dat de waarde van THC in de vrouwelijke plant hoger ligt dan de waarde in de mannelijke plant. De mannelijke plant kán roesverwekkend zijn, maar dan zou je een grotere hoeveelheid moeten consumeren.


[bewerk] Werking

delta-9-tetrahydrocannabinolTHC is het belangrijkste werkzame bestanddeel van cannabis. Dit werkt in op de cannabinoïdereceptoren (pas in 1990 ontdekt) in de hersenen (die van nature gevoelig zijn voor een lichaamseigen stof, anandamide, die in veel lagere concentraties vrijkomt). Hierdoor gaat het lichaam ontspannen en treedt een roes op.


[bewerk] Gezondheidsrisico's
Cannabis heeft schadelijke effecten op de gezondheid, het kan paranoia en paniekaanvallen bij beginnende gebruikers, verstoring van de cognitieve functies, en psychomotorische storingen veroorzaken. Ook geheugenverlies kan optreden. Dit kan met name gebeuren bij een te hoge dosering. Ook kan cannabis een demotiverende invloed hebben, zelfs tot een aantal weken na het effectieve gebruik. Er wordt vaak verondersteld dat langdurig (meer dan 2 jaar) cannabisgebruik de aanzet kan geven tot psychoses en schizofrenie bij mensen met aanleg voor deze ziekten.

Space cakes of eetbare producten die hasj of wiet bevatten hebben een veel langere werking dan wanneer het wordt gerookt. Het effect treed na consumptie na ongeveer 30 min tot 1,5 uur op. Het effect houdt in dit geval (afhankelijk van de hoeveelheid) 6 tot 18 uur aan.

Chronische neveneffecten van cannabis zijn kanker, ademhalingsproblemen (specifiek voor het roken van cannabis, afwezig bij orale toediening) en geestelijke afhankelijkheid bij regelmatig gebruik. Het verslavendste element is de tabak waarmee de cannabis vermengd wordt.


[bewerk] Gunstige neveneffecten
Cannabis kan ook een heilzame werking hebben voor 'gezonde mensen', zo kan het stress verminderen. THC kan een positieve uitwerking tijdens de seks hebben, men is gevoeliger voor aanrakingen en het kan een orgasme versterken.

Cannabis wordt sinds eeuwen door de mens gebruikt voor spirituele en recreatieve doeleinden.

Bij mensen die depressief zijn of een andere ernstige psychische stoornis hebben of bij hooggevoelige mensen kan het gebruik van cannabis soms een negatieve werking hebben en reeds aanwezige klachten iets versterken.


[bewerk] Recreatief gebruik
Gebruik van cannabis als roesverwekkend middel kan door:

Puur roken van hasj met een speciaal daarvoor vervaardigd houten, acryl of metalen pijpje;
In het Oosten: het roken van brokken hasj, door deze op het gloeiende houtskool van een grote waterpijp, een habbel-babbel tot ontbranding te brengen;
Het roken van de hennepbloesem m.b.v. een waterpijp, bong of chillum;
Het vermengen van de hennepbloesem met tabak in een sigaret, beter bekend als een joint,of in Marokko door een lang bamboe pijpje (sepsi) met een kleine keramische kop (sgaf);
Het 'puur' roken van de bloesems in een vloeipapier, genaamd een stick of stickie;
Het meebakken van bloesem of hars (hasj) in een cake: spacecake;
Het trekken van thee van de bloesem of bladeren: marihuanathee;
Het verdampen van de THC d.m.v. een vaporizer;
Het meebakken van bloesem tussen de tomaat en kaas laag in een pizza: happy pizza (voornamelijk in de Cambodjaanse keuken).
Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden denkbaar, bijvoorbeeld door verwerking ervan in koekjes of pepernoten (spacepepernoten). Een andere inventieve manier is de hennepbloesem toevoegen aan condensmelk of een mengsel van water en melk, waarna het wordt ingedampt tot een slijmachtig, wit en honingzoet vocht. Vooral met de verwerking van cannabis in eetbare producten dient men voorzichtig te zijn, daar het via het spijsverteringskanaal een stuk langer duurt alvorens men iets 'merkt' van de werking. Men eet al snel te veel, met alle gevolgen van dien (misselijkheid, braken, sufheid). Cannabis in eetbare vorm begint vaak pas na ca anderhalf uur te werken. Het kan wel 24 uur duren voordat de effecten verdwenen zijn. Bij het roken is dat zo'n 2 tot 4 uur. Net als alcohol is deelname als bestuurder op de openbare weg met THC in het bloed een misdrijf conform de wegenverkeerswet. Artikel 8, WvW.

Het is mogelijk om het gebruikgedrag te testen op risico's. Zodoende komt men erachter of het gebruik op een riskante wijze geschiedt, of dat dit gebruik slechts recreatief is. Cannabisgebruik brengt verslavingsrisico's met zich mee.


[bewerk] Medicinaal gebruik
Vanaf 1 september 2003 is in Nederland medicinaal gebruik toegestaan en is marihuana verkrijgbaar op doktersrecept bij een apotheek. Cannabis biedt volgens velen verlichting van klachten (bijvoorbeeld pijn) die zich voordoen bij onderstaande aandoeningen.

Multiple sclerose;
Misselijkheid en braken door chemotherapie, radiotherapie en HIV-combinatietherapie;
Chronische zenuwpijn;
Verlaging van de oogdruk bij glaucoom;
Het syndroom van Gilles de la Tourette;
Bij sommige behandelingen van kanker en aids, als pijnstiller.
Slaapproblemen
Migraine
Volgens enkele studies kan het gebruik van marihuana bij patiënten van hersenaandoeningen zoals parkinson een positief effect geven. Andere studies tonen aan dat het gebruik van marihuana de werking van de ziekte van Alzheimer in de hersenen blokkeert.


[bewerk] Geschiedenis

Marihuanamuseum in AmsterdamCannabis sativa wordt al sinds 2800 voor Chr. verbouwd in China. Hoewel vooral vanwege de hennepvezels (Chin:ma) voor de fabricage van touw, gebruik(t)en de Chinezen het ook als medicijn-tegen-ongeveer-alles. De bloemen (ma-po) voor de behandeling van open wonden; de zaadhuid (ma-len) en aanklevende hars ter stimulering van het zenuwstelsel; de zaden zelf (ma-jen) tegen infecties en huidirritatie, en werden in het algemeen beschouwd als stimulerend middel, en tevens restoratief, laxatief, vochtafdrijvend en uitstekend om baby’s en pups te ontwormen. De olie (ma-yu) wordt gebruikt als een haarlotion en als tegengif tegen zwavelvergiftiging. De versgeperste bladeren zouden helpen tegen de beet van de schorpioen, en de as van de verbrande plant verhoogt zelfs de werking van vuurwerk.

Ook in Europa werd cannabis van oudsher verbouwd in medicinale kruidentuinen (oa in die van het Muiderslot) ter behandeling van mania, hysteria, delirium tremens, hydrophobia, tetanus en cholera. ("Dat moet niet alleen tot veel vrolijke, maar ook veel dode gebruikers hebben geleid", schrijft Bill Drake in zijn Cultivators Handbook of Marijuana (1970))


[bewerk] Wiet en 'Skunk' in Nederland
Met de vertaling in het Nederlands van The Cultivator's Handbook of Marijuana van Bill Drake in 1972 door Theo Uittenbogaard (Uitg. Van Gennep, Amsterdam #9060121759) met als titel Het Wietboek-handboek voor de marihuana-verbouw-, verscheen niet alleen voor het eerst in Nederland het woord wiet in druk -als klanknabootsing van het Engelse 'weed'= 'kruid'-, maar werd ook een kweekmethode geïntroduceerd, waardoor met behulp van het -zeer giftige- plantenveredelingsmiddel colchicine de erfelijke eigenschappen van de plant kan worden gewijzigd, waardoor deze een aanzienlijk krachtiger hallucinogene werking krijgt, en die later bekend zou worden onder kwaliteitsaanduiding skunk.

Nederwiet is een lied van de muziekgroep Doe Maar, uitgebracht op het album Skunk in 1981, maar naar verluidt al in 1979 live gespeeld. De tekst van het lied is een handleiding in muzikale vorm voor eigen kweek. Het idee, het arrangement en de woorden zijn van de hand van Joost Belinfante.

De "witte" soortjes als white whidow, k2, zijn ontstaan door te werken met colchicine. De methode die hiervoor werd gebruikt was een grote hoeveelheid zaden onderdompelen in een bad met een weinig colchinine, waardoor alle buiten de allersterkste zaden gedood werden. Deze "superzaden" werden dan gebruikt om verder mee te kweken.

Skunk is gewoonweg een van de 3 hoofdvariëteiten (samen met Haze en Northen lights) die eind jaren 70 uit de USA in Nederland geïntroduceerd zijn, geen van de 3 heeft iets met colchinine te maken.

Skunk is trouwens een gestabiliseerde hybride van 3 landrassen (acapulco gold, columbian gold, afghani), op zich geen supersterke wiet maar WEL makkelijk te telen en een goed opbrenger. Daar boven bleek Skunk het ook nog goed te doen in kruisingen met andere varieten.

In de engelstalige wereld is "skunk" inderdaad een verzamelnaam voor "goede wiet" maar in België/nederland is dat zeker niet het geval, dit meer ervaren publiek zal eerder "haze" als kwaliteitsnaam erkennen, waarbij men een krachtige wiet met een sterke high verwacht


[bewerk] Productie
Diverse zaadbedrijven in Nederland zijn gespecialiseerd in het produceren van commerciële soorten hennep, welke geëxporteerd worden over de hele wereld. 'Duivenzaad' hennep is vrijwel altijd een touwvezelvariant. Voor de vezelproductie worden hennepvariëteiten gebruikt die niet of nauwelijks THC produceren.


[bewerk] Eigen kweek
Door selectie zijn variëteiten hennepplanten gekweekt die een hoge opbrengst van hallucinogene marihuana hebben. Kweken van de plant is een hobby van menig wietroker. De plant is gemakkelijk binnen en buiten te kweken. Buiten hoef je ze alleen maar water en voeding te geven. Binnen wordt het veel gecompliceerder. Je moet namelijk een natuurlijke omgeving simuleren voor je plant.

De hennepplant heeft veel licht nodig. Daarom tappen kwekers soms illegaal elektriciteit af en worden hierdoor soms ontdekt vanwege het verdacht hoge stroomgebruik. Ook door stank- en wateroverlast worden kwekerijen meer dan eens ontdekt en uiteindelijk ontmanteld. Kwekers in een huurhuis worden bij ontdekking van hennepkweek vrijwel altijd uit de huurwoning gezet.

Omdat de hennepplant ook veel warmte nodig heeft, kunnen er ook met infraroodcamera's controles worden gedaan met helikopters om grote haarden van warmte te lokaliseren. Omdat dit erg duur is, en niet altijd resultaat oplevert, wordt dit weinig gedaan.


[bewerk] Wettelijke situatie van marihuana
Nederland: De verkoop tot 5 gram aan meerderjarigen wordt in speciale coffeeshops gedoogd. Gebruikers worden niet vervolgd, tenzij er een plaatselijk blowverbod voor de openbare ruimte is ingesteld. Het kweken van marihuana is illegaal in Nederland en er is een actief opsporingsbeleid. Het in bezit hebben tot en met 5 planten wordt door justitie gedoogd, en slechts in enkele gevallen vervolgd. Alleen de teelt van cannabis voor medicinale doeleinden is legaal, maar moet dan wel geheel onder staatstoezicht gebeuren. Nederland heeft op dit moment (2008) één legale cannabiskwekerij waar marihuana met hoge THC-gehaltes onder steriele condities wordt geproduceerd. Medicinaal gebruik is op doktersvoorschrift toegestaan. Recreatief gebruik wordt gedoogd als je het rookt in een coffeeshop (sinds 1 juli 2008 niet meer mogelijk vanwege nieuwe wet) of thuis. Buiten op straat is het niet toegestaan om wiet, hasj of andere geestverruimende middelen te gebruiken als dit middels de algemene plaatselijke verordening is verboden. De algemene boete hiervoor bedraagt 180 euro(2008).
België: Het individueel gebruik door meerderjarigen heeft de laagste vervolgingsprioriteit, mits het geen "overlast" bezorgt. Dus gebruik op openbare plaatsen, bezit van meer dan 3 gram of verkoop wordt juridisch vervolgd; ook gebruik in aanwezigheid van minderjarigen wordt altijd als "overlast" beschouwd (aanpassing wet begin 2005). Verder wordt de kweek van één vrouwelijke cannabisplant voor eigen gebruik gedoogd.
Spanje: De verkoop van marihuana is illegaal, maar persoonlijk gebruik wordt niet bestraft. Agata, een organisatie in Catalonië die patiënten met borstkanker steunt, eist legale beschikbaarheid van marihuana voor patiënten die lijden onder de bijwerkingen van chemotherapie. De groep verkreeg de steun van alle politieke partijen in Catalonië en van de Catalaanse Gezondheidsdienst om hun eis aan de regering kracht bij te zetten. De uiteindelijke beslissing ligt bij de Spaanse minister voor volksgezondheid.
Polen: In Polen wordt zelfs het bezit van geringe hoeveelheden zwaar bestraft, net als in Griekenland.
Tsjechië: In Tsjechië wordt het bezit van een geringe hoeveelheid niet vervolgd.
Verenigde Staten: In Californië wordt het op doktersvoorschrift gebruikt als pijnstiller voor chronische pijn. Recreatief gebruik en handel wordt zwaar bestraft.
Zwitserland: Het gebruik wordt gedoogd.
Canada: Ook in Canada is het mogelijk dat een arts marihuana voorschrijft als pijnstiller. De rechter heeft daar bepaald dat met een wet die zegt dat de arts het mag voorschrijven, de staat ook de verplichting heeft om voor een legale manier te zorgen om aan het materiaal te komen. Sinds juli 2003 is het mogelijk om tegen inlevering van een recept marihuana legaal te kopen. De prijs is ongeveer de helft van de straatwaarde; dit wordt door de voorstanders van het medicinaal gebruik van marihuana nog als veel te hoog gezien.
Andere landen: In de meeste andere landen is elk gebruik en bezit van marihuana verboden. In veel landen rusten er zware straffen op zelfs het bezit van heel weinig marihuana.

[bewerk] Gerelateerde onderwerpen
Joint
Grinder
Skuff
Bong
Vaporizer
Roken
Blowen

[bewerk] Voetnoten
^ Bond Tegen Leenwoorden: De oorsprong van het woord Marihuana
^ Trimbos-instituut: THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops (2001-2002)

[bewerk] Externe links
Justitie.nl: Meer over cannabis en de Opiumwet
Fgov.be: Het gebruik van cannabis in België in 2001-2004
Infopolitie.nl: Hasj en weed
Cannabobo.be: Belgische informatiesite over cannabis
Risicotest: is mijn blowgedrag riskant?

Categorieën: Cannabis | Drug | Verslaving
Verborgen categorie: Wikipedia:Artikel mist referentie zonder datumAspecten/actiesartikel overleg bewerk Geschiedenis Persoonlijke instellingenAanmelden / registreren Zoeken
Navigatie
Hoofdpagina
Artikelindex
Categorieën
Recente wijzigingen
Nieuwe artikelen
Willekeurige pagina
Informatie
Gebruikersportaal
In het nieuws
Etalage
Hulp en contact
Donaties
hulpmiddelen
Links naar deze pagina
Verwante wijzigingen
Bestand uploaden
Speciale pagina's
Printervriendelijke versie
Permanente verwijzing
Deze pagina citeren
in andere talen

esky
Deutsch
English
Esperanto
Español
Suomi
Galego

Bahasa Indonesia
Italiano

Lojban

Lietuvi


Bahasa Melayu
Norsk (bokmål)
Polski

Slovenina
Slovenšina
Svenska
Tatarça/

West-Vlams

Deze pagina is het laatst bewerkt op 20 jul 2008 om 19:18. De tekst op Wikipedia is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc., een in de Verenigde Staten geregistreerde organisatie zonder winstoogmerk.
Privacybeleid Over Wikipedia Voorbehoud
 
Me tas is al ingepakt:D
dus nog even naar amsterdam fietsen en dan vlieg
ik naar kroatie:P
hahw;)

xx
 
Heeee heee:D

HOeist het daar in kroatie?
Vermaak je je nog wat daar?
met je illegaale drank whahha:P XD

Kus (K)
ej marius poepheufd inplaats te zeggen dat ik me naam moet veranderen kan je ook gefeliciteerd zegge he :P
Marius. :D

alles goed?
met mij wel hoor. :$
tijdje niet gezien trouwens,
hoe was eigenlijk jou vakantie :O?
heb ik niet eens gevraagt haha.
maar ik spreek je snel.

xx :sweethug:
laatste aanpassing
Haaai popjuh :D
ja tuurlijk gaat alles goed !! en met jou dan ??

xxx
Marius :D was wel ff gezellig nou dikke bonko roke XD :smoke:
xxx
 
WTF XD ?
 
Ja k weet nog wel maar dat sloeg egt balluh :P
 
Wahaha :P
 
buite slapeeee
hoooooooi .. xD
laatste aanpassing
Mariusjeeé :D'

Hebjou ook nog nooit 'n berichje ofso gestuuurd.
hehee, is dit mn 1e berichje in your GB man! o:)'

&Ga je nog naar MOH? ^^
haaaaaaaha,

Latertje. (L)
 
sperminator wtf :O
gefeliciteerd man:D!
 
gefeliciteerd pik(Y)
 
Gefeliciteeeerd(L)
 
gefeliciteerd :D
 
Haaay,

gefeliciteerd

(K)(K)(K)