Partyflock
 
Forumonderwerp · 904759
­ Nederland
donderdag 21 september 2006 16:53

Fietsen met vrouwenpruik veiliger dan helm
In sommige situaties is het veiliger om zonder fietshelm de weg op te gaan. Dat blijkt uit een Britse studie die binnenkort wordt gepubliceerd in het tijdschrift Accident Analysis and Prevention. Nog veiliger is fietsen met een vrouwenpruik.
Ian Walker, psychologieprofessor aan de University of Bath, ging de straat op en bepaalde op welke afstand voertuigen langs zijn fiets passeerden. Op zijn fiets monteerde hij een (verborgen) camera en een ultrasone sensor om de passeerafstand van inhalende voertuigen te meten. Bekijk een filmpje van de fiets in actie.


Auto passeert de pruikdragende professor Ian Walker

De professor reed 300 kilometer door Salisbury en Bristol en werd daarin 2.500 keer door een voertuig ingehaald. Hij fietste op drie manieren door de steden: met helm, zonder helm of met een pruik met lang haar, zodat hij van achter gezien op een vrouw leek.

Vrouwenpruik
Uit het onderzoek bleek dat de gemiddelde auto langs komt op een afstand van 1,3 meter, terwijl vrachtwagens 19 centimeter minder afstand houden en bussen zelfs 23 centimeter minder.

Als Walker geen fietshelm droeg, hielden de voertuigen meer afstand (ruim 8 centimeter) dan wanneer hij met helm fietste. De automobilisten bleken ook meer afstand te houden als hij een vrouwenpruik droeg. Verder vond hij dat voertuigen ’s ochtends dichter langs de fiets passeerden dan later op de dag.

Naarmate hij verder van de stoeprand reed, passeerden auto’s hem op steeds kleinere afstand. Er is meer kans op een ongeval als voertuigen dichter langs fietsers rijden. 'Fietsers hebben dan namelijk minder ruimte om uit te wijken voor putten in de weg en geparkeerde auto's,' verklaart Walker.

'Misschien denken automobilisten dat fietsers met een helm meer ervaren en voorspelbaar zijn dan diegenen zonder helm. Dat is een gevaarlijke gedachte, omdat zelfs de meest ervaren fietsers een plotselinge windstoot of overstekende voetganger niet kunnen voorspellen.'

bron:elsevier
Ik fiets TOCH liever met een helm